Top

Κορονοϊός: Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές

Μεγάλη ανησυχία από την παραλλαγή Δέλτα - Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-η-biontech-ετοιμάζει-γρήγορη-αντίδ-761642
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η εταιρεία Biontech εκτιμά ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό θα είναι αποτελεσματικό και για τις νεοεμφανισθείσες παραλλαγές του ιού, εν τούτοις προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο τρίτου εμβολίου ή της προσαρμογής του σε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Εκτιμά, επίσης, ότι ένας τρίτος εμβολιασμός θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία, αφού συν τω χρόνω η ανοσία του υπάρχοντος μειώνεται.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απαιτείται προσαρμογή του εμβολίου μας για την αντιμετώπιση των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού οι οποίες κυκλοφορούν. Η Biontech εργάζεται με ευέλικτες διαδικασίες στους τομείς της τεχνολογίας, της παραγωγής και της έγκρισης. Προκειμένου να είναι προετοιμασμένη και να είναι σε θέση να αντιδρά γρήγορα στην περίπτωση κατά την οποία καταστεί απαραίτητη μια τρίτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου ή στην περίπτωση κατά την οποία απαιτηθεί η προσαρμογή του σε ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, η Biontech αναλύει συνεχώς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των νεοεμφανιζόμενων παραλλαγών. Εδώ και μερικούς μήνες, η εταιρεία ακολουθεί μια πρωτότυπη προσέγγιση η οποία διευκολύνει κάτι τέτοιο», είπε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ουγκούρ Σαχίν στη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

«Οι γνώσεις μας σχετικά με τις νέες παραλλαγές του ιού Sars-Cov2 αυξάνονται σταθερά. Παρατηρείται ότι η ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται νέες παραλλαγές. Εκτιμώ ότι ένας τρίτος εμβολιασμός για την ενίσχυση της ανοσίας θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε και πόσο συχνά θα απαιτείται ο τρίτος εμβολιασμός για την ενίσχυση της ανοσίας», συνέχισε ο Σαχίν.

Η Biontech, η οποία εδρεύει στο Μάιντς και η αμερικανική Pfizer, με την οποία συνεργάζεται, σχεδιάζουν «την παραγωγή τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κορονοϊού για φέτος. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί και πάλι το επόμενο έτος. Η Biontech θέλει να παράγει η ίδια τουλάχιστον το 50% των προβλεπόμενων δόσεων του εμβολίου», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας.

Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί

Ο στόχος που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού για την Covid-19 με τουλάχιστον μία δόση εμβολίων έως την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, δεν θα επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για τον πρώτο στόχο που χάνεται στην εκστρατεία εμβολιασμού των ΗΠΑ για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τον είχε θέσει προτεραιότητα στην αρχή της θητείας του.

Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, θέτει την μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαλείψουν την Covid-19 στην επικράτειά τους, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δρ Άνθονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με δημοσιογράφους.

“Η μεταδοτικότητα είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη” στην παραλλαγή Δέλτα από το αρχικό στέλεχος της Covid-19, δήλωσε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, προσθέτοντας ότι “αυτή συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου.”

Η παραλλαγή Δέλτα εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του ιού, δήλωσε την Παρασκευή η Σουμία Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής της Covid-19.

“Έχουμε τα εργαλεία, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε και να κατατροπώσουμε το ξέσπασμα”, ανέφερε.

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτύχουν τον στόχο που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου και πιθανότατα θα χρειαστούν μερικές επιπλέον εβδομάδες για να επιτύχουν αυτό το ποσοστό, τόνισε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19, Τζέφρι Ζίεντς κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Ζίεντς πρόσθεσε ότι αναμένει ότι το 70% των ενηλίκων άνω των 27 ετών θα έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου έως τις 4 Ιουλίου.

Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ή πάνω από το 45% του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που δημοσιοποίηθηκαν χθες.

Η παραλλαγή Δέλτα συνέβαλε σε ένα σοβαρό ξέσπασμα της Covid-19 στην Ινδία τον Απρίλιο και τον Μάιο κατακλύζοντας τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα και προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ισραήλ: Για ένα “νέο κύμα” ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε σήμερα ότι ενδέχεται να υπάρξει ένα «νέο κύμα» μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, ένα γεγονός που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα, την οποία έφεραν στη χώρα οι ταξιδιώτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστα, όμως χθες καταγράφηκαν 125 νέες μολύνσεις. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19.

«Αποφασίσαμε να δράσουμε σαν να ήμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα» του ιού, είπε ο Μπένετ, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. «Ο στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος, να πάρουμε έναν κουβά νερό και να τον χύσουμε στη φωτιά όσο ακόμη είναι περιορισμένων διαστάσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι πολύ μικρός. Σήμερα αναφέρθηκε μόνο ένας.

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται, σύμφωνα με τον Μπένετ, στην παραλλαγή Δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και φέρεται ότι είναι πιο μολυσματική από τις άλλες. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τεθούν σε καραντίνα στη Μπινιαμίνα (βόρεια του Τελ Αβίβ) μετά την επιστροφή ταξιδιωτών από την Κύπρο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις αρχές, άλλο ένα κέντρο εξέτασης θα οργανωθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ώστε όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR) κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Τα σύνορα του Ισραήλ παραμένουν κλειστά για τους ξένους, εκτός από εκείνους που ταξιδεύουν για επιτακτική οικογενειακή ανάγκη ή για επαγγελματικούς λόγους.

Ο Μπένετ ζήτησε επίσης να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Τον τελευταίο μήνα τα περισσότερα κρούσματα ήταν ηλικίας 10-19 ετών.

Στην κορύφωση της πανδημίας, τον Ιανουάριο, καταγράφονταν σχεδόν 10.000 κρούσματα ημερησίως στο Ισραήλ.

Στις 15 Ιουνίου καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όμως ο Μπένετ είπε σήμερα ότι στο εξής, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όλοι θα πρέπει να την φορούν.

Από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν περισσότερες από 840.000 μολύνσεις και 6.428 θάνατοι στο Ισραήλ.

Europol: Εξτρεμιστές και τζιχαντιστές επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για προπαγανδιστικούς σκοπούς

Εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις επιχείρησαν να επωφεληθούν από την πανδημία για να διαδώσουν προπαγανδιστικά μηνύματα και να καλλιεργήσουν τη δυσπιστία απέναντι σε κυβερνήσεις και θεσμούς, υποστηρίζει η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol.

«Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την πόλωση της κοινωνίας για να μολύνουν το κοινωνικό κλίμα με βίαιες ιδεολογίες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου.

H ευρωπαϊκή αστυνομία, που εδρεύει στη Χάγη, δημοσιοποίησε σήμερα την ετήσια έκθεσή της για την τρομοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι το 2020 έγιναν 57 επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων, στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Πέρσι, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ.

Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας μείωσαν και τις ευκαιρίες διάπραξης πολύνεκρων επιθέσεων. Επίσης, ο αριθμός των προσώπων που συνελήφθησαν για αδικήματα που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράγοντα επιπρόσθετου στρες και να στρέψει ευάλωτους ανθρώπους προς τη βία. «Για παράδειγμα, οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν την πανδημία της Covid-19 για προπαγανδιστικούς σκοπούς», εξηγεί η Europol.

Το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε την πανδημία «τιμωρία του Θεού για τους εχθρούς του» και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαπράξουν επιθέσεις επωφελούμενοι από την αδυναμία των χωρών του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Εξάλλου, «μια αποτυχημένη επίθεση ακροδεξιών στο Βέλγιο είχε ως κίνητρο την αντίθεση στα μέτρα κατά της Covid-19» που εφάρμοσε η χώρα αυτή. Στην Τσεχία ένας άνθρωπος συνελήφθη «επειδή απείλησε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση αν δεν άνοιγαν ξανά τα εστιατόρια και οι καφετέριες».

Το 2020 όλες οι τζιχαντιστικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος διαπράχθησαν από «μοναχικούς λύκους», ορισμένοι εκ των οποίων «πιθανότατα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο διαδίκτυο», είπε ο Κλαούντιο Γκαλτσεράνο, ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Europol.

«Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο αυξήθηκε. Αυτό ισχύει ιδίως για την ακροδεξιά τρομοκρατία», πρόσθεσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Τουρκία: Το εμβόλιο Turkovac ξεκινά 3η φάση κλινικών δοκιμών

Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβόλιου της για την Covid-19, που ονομάστηκε “Turkovac” από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι το εμβόλιο αυτό αναμένεται να είναι διαθέσιμο προς χρήση έως το τέλος του έτους.

Η Άγκυρα χορηγεί επί του παρόντος εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την κινεζική Sinovac, καθώς και από τις Pfizer/ Biontech. Η Τουρκία χορήγησε επίσης άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Άτομα άνω των 25 ετών είναι επιλέξιμα να εμβολιαστούν.

«Δεν είναι σαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει αυτή η ασθένεια και πόσες παραλλαγές θα κάνει. Είναι κρίσιμο να έχουμε το δικό μας εμβόλιο κατά αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση που έγινε για να σηματοδοτηθεί ο εμβολιασμός του πρώτου εθελοντή στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου αυτού το οποίο χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο ιό.

Η Τουρκία έχει επιταχύνει ραγδαία τους εμβολιασμούς για την Covid-19, καταγράφοντας πάνω από 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, εγείροντας ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας και του κλάδου του τουρισμού.

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Σε χρήση του και στις ΗΠΑ προσβλέπει η ΕΕ

Τη σημασία του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού υπογράμμισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Υπουργικής Διάσκεψης Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Λισαβόνα.

«Από την 1η Ιουλίου θα έχουμε τη χρήση ενός πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ, αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι μόνο για την οργάνωση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, και να δούμε τι είδους πρόοδο είναι πιθανόν να έχουμε με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς και προσέθεσε ότι «το πιστοποιητικό της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ, αλλά επίσης διαλειτουργικό με τρίτα μέρη και εταίρους».

«Τώρα που η Αμερική επέστρεψε και η ΕΕ είναι ακόμη εκεί, επιστρέψαμε μαζί σε διεθνείς συζητήσεις», επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε δύο νέες μονάδες παραγωγής του εμβολίου της Pfizer στη Γερμανία

Η επιτροπή του ΕΜΑ για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP) ενέκρινε δύο πρόσθετες μονάδες παραγωγής για το εμβόλιο Comirnaty, κατά της COVID-19, που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το ένα εργοστάσιο που εγκρίθηκε βρίσκεται στο Reinbek της Γερμανίας και λειτουργεί από την Allergopharma GmbH & Co. KG. Το δεύτερο εργοστάσιο βρίσκεται στο Stein της Ελβετίας, και το διαχειρίζεται η Novartis Pharma. Kαι οι δύο αυτές νέες μονάδες παραγωγής του Comirnaty, θα εκτελέσουν βήματα κατασκευής τελικών προϊόντων σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. «Αναμένεται να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη παροχή Comirnaty στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο ΕΜΑ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω σύσταση δεν απαιτεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου, οι δύο νέες μονάδες παραγωγής του Comirnaty, μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως.

Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος Ντουτέρτε απειλεί τους αρνητές του εμβολίου με φυλάκιση και με χορήγηση φαρμάκου για τη θεραπεία ζώων

Εκνευρισμένος με τον αργό ρυθμό εμβολιασμών για την Covid-19 στη χώρα του, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απείλησε με φυλάκιση τους πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, ή με χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ζώων.

Η ιβερμεκτίνη έχει πλασαριστεί ως μια εναλλακτική θεραπεία για την Covid-19, αλλά οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν συστήσει εναντίον της χρήσης της.

«Εσείς επιλέγετε, εμβολιάζεστε ή θα σας στείλω φυλακή», απείλησε αργά χθες βράδυ ο Ντουτέρτε σε τηλεοπτική του ομιλία, μετά από αναφορές για χαμηλή προσέλευση σε αρκετά εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα Μανίλα.

«Όμως για όσο είστε εδώ και είστε ένα ανθρώπινο ον και μπορεί να μεταφέρετε τον ιό, εμβολιαστείτε».

«Διαφορετικά, θα δώσω εντολή σε όλους τους αρχηγούς χωριών να καταμετρούν εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Επειδή αν δεν εμβολιαστείτε, θα σας αναγκάσω να κάνετε ένεση με ιβερμεκτίνη που προορίζεται για γουρούνια».

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος είναι ευρέως γνωστός για την βιτριολογική και επιθετική του ρητορική και τα χθεσινά του σχόλια έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των υγειονομικών αξιωματούχων της κυβέρνησής του, που έχουν δηλώσει ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 είναι εθελοντικός.

«Μην με παρεξηγήσετε, υπάρχει μια κρίση σε αυτήν τη χώρα», είπε ο Ντουτέρτε. «Απλώς εκνευρίζομαι με τους Φιλιππινέζους που δεν ακούν την κυβέρνηση».

Με πάνω από 1,3 εκατομμύρια κρούσματα της νόσου, οι Φιλιππίνες αγωνίζονται με μία από τις πιο επίμονες επιδημίες του νέου κορονοϊού στην Ασία.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου, μόλις 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί πλήρως από τον στόχο του εμβολιασμού φέτος 70 εκατομμύρια ατόμων.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει επικριθεί για τη σκληρή του προσέγγιση στον περιορισμό του ιού, υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στο ίδιο τηλεοπτικό διάγγελμα, καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και της έρευνας που εκκρεμεί για τους χιλιάδες θανάτους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διέταξε. Αποκάλεσε «ανοησία» την έρευνα και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί.

Το ΔΠΔ άρχισε την 8η Φεβρουαρίου 2018 προκαταρκτική εξέταση για τον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του κ. Ντουτέρτε.

Την περασμένη εβδομάδα, η απερχόμενη επικεφαλής εισαγγελέας του, η Φατού Μπενσουντά, ζήτησε την έγκριση δικαστών για να αρχίσει πλήρης ποινική έρευνα, κρίνοντας πως υπάρχουν τεκμήρια πως έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο αρχιπέλαγος.

Οι ιμάμηδες της Βιέννης αντιτίθενται στον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια κατά του κορονοϊού και δίνουν το “καλό παράδειγμα” έχοντας οι ίδιοι εμβολιαστεί

Μία αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη μουσουλμανική κοινότητα στη Βιέννη, αναμένεται τώρα μετά το “καλό παράδειγμα” που έδωσαν προχθές, Κυριακή, εκπρόσωποι της Ισλαμικής Ομοσπονδίας προσερχόμενοι για να εμβολιαστούν και διαμηνύοντας ότι θέλουν να κάνουν διαφωτιστική δουλειά για να αποδομήσουν τον σκεπτικισμό και τους φόβους ως προς τον εμβολιασμό.

Η Ισλαμική Ομοσπονδία στη Βιέννη και τη γύρω περιοχή έχει συνολικά περίπου 11.000 μέλη, από τα οποία μερικά έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά πολλλά όχι ακόμη, και πολλοί ιμάμηδες θέλουν τώρα να είναι πρότυπα στον αγώνα κατά της Covid-19.

„Υπάρχουν πράγματι μερικοί άνθρωποι που είναι δύσπιστοι, και ως πρόεδρος, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει λύση χωρίς εμβολιασμό”, τονίζει ο Μεχμέτ Αρσλάν, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Ομοσπονδίας στη Βιέννη.

Ως ιμάμης, θέλει επίσης να ενθαρρύνει την κοινότητά του να εμβολιαστεί, καθώς, όσοι συναντιούνται και προσεύχονται μαζί θα πρέπει επίσης να προστατευθούν, και “αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμβολιασμό”, δηλώνει, από την πλευρά του, ο ιμάμης Σαμπάν Γιαζίτσι.

Ο ίδιος αναφέρει ότι, σύμφωνα με εκπροσώπους της Ισλαμικής Ομοσπονδίας, πολλοί είναι ανήσυχοι για τη διαδικασία εμβολιασμού και τις συνέπειες, αλλά αυτός ο φόβος πρέπει να αφαιρεθεί και ο εμβολιασμός να αποτελέσει επίσης θέμα στα κηρύγματα.

Φοβόταν λίγο τον εμβολιασμό, αλλά αυτό που βίωσε ως ασθενής με την νόσο δεν θέλει να το βιώσει ποτέ ξανά, δήλωσε η Ζεϊνέπ Σεν Τσεβίκ, μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

„Ήταν πολύ κακό”, και αυτό που κάποιοι βίωσαν πρέπει τώρα να μεταφερθεί στους άλλους στην κοινότητα, και “νομίζω ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τον σκεπτικισμό των ανθρώπων και να κάνουμε διαφωτιστικό έργο”, επισήμανε σε δηλώσεις του και ο Αλί Καγιά, από την Ισλαμική Ομοσπονδία.

Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19

Η Κίνα σκοπεύει να διατηρήσει τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, εξαιτίας φόβων για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και εν αναμονή μιας σειράς προγραμματισμένων ευαίσθητης σημασίας μεγάλων εκδηλώσεων, γράφει σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση των σχεδίων του Πεκίνου.

Το προσωρινό χρονοδιάγραμμα καθορίστηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας ή Κρατικού Συμβουλίου, στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με την WSJ.

Η Κίνα μείωσε απότομα τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλες χώρες, καθώς ο νέος κορονοϊός, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτεύουσα Πεκίνο πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς τον Φεβρουάριο του 2022, με χιλιάδες συμμετέχοντες αθλητές να αναμένεται να ταξιδέψουν στη χώρα.

Ταξιδιώτες στην ηπειρωτική Κίνα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, βρίσκονται ενώπιον αυστηρών προϋποθέσεων πριν αφιχθούν στη χώρα, όπως πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις και αυστηροί κανόνες καραντίνας κατά την είσοδο τους.

Αεροπορικές εταιρείες, τόσο κινεζικές όσο και μη κινέζικες, αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο προσωρινής αναστολής των πτήσεών τους εάν εντοπιστεί ορισμένος αριθμός μολυσμένων επιβατών κατά την άφιξη στην Κίνα.

Ο επίσημος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα είναι σήμερα πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο σε άλλες μεγάλες χώρες, αλλά η κινεζική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών ευρύτερων μεταδόσεων του ιού λόγω των πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών της χώρας και του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου δικτύου μεταφορών.

Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως χθες εντόπισε 25 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στην ηπειρωτική χώρα, εκ των οποίων τα 23 ήταν «εισαγόμενα» κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε κρούσματα του νέου κορονοϊού που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Περίπου 30 εκατ. εμβόλια Sputnik-V θα παράγονται μηνιαίως στη Ρωσία από τον Ιούλιο και 5-6 εκατ. στο εξωτερικό

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στο εξωτερικό θα φθάσει από τον Ιούλιο τα 5 – 6 εκατομμύρια μηνιαίως, ενώ στη Ρωσία θα παράγονται περίπου 30 εκατομμύρια εμβόλια μηνιαίως, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι με την συνδρομή του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός αξιοποίησης παραγωγικών μονάδων στο εξωτερικό στις οποίες αποστέλλεται η ουσία για την παραγωγή του εμβολίου.

Σουηδία: Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμα για τους άνω των 16 ετών

Η Σουηδία θα προσφέρει εμβόλια κατά της COVID-19 σε όλους ηλικίας 16 ετών και άνω, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, διευρύνοντας τη χορήγηση εμβολίων η οποία μέχρι τώρα περιοριζόταν στους ηλικίας 18 ετών και άνω.

“Σήμερα, έχουμε αποφασίσει πως οι νέοι ηλικίας 16 και 17 ετών θα μπορούσαν να καλυφθούν από το πρόγραμμα εμβολιασμού”, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του ενήλικου πληθυσμού της Σουηδίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Έπειτα από ένα σφοδρό τρίτο κύμα στη Σουηδία την άνοιξη, οι θάνατοι, οι νέες μολύνσεις και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα