Top

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για περισσότερα από 2.000 κρούσματα και σήμερα

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-εκτιμήσεις-για-περισσότερ-652343
Parallaxi

corona

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» – Ξεπέρασαν ήδη τις 1.500 οι νέες μολύνσεις

«Κόκκινος» συναγερμός για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς τα κρούσματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι ξεπερνούσαν τα 1.500.

Αν και τα τεστ που πραγματοποιούνται τις δύο τελευταίες ημέρες είναι αυξημένα, ωστόσο το «καμπανάκι» χτυπά στους ειδικούς, οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν την παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Άλλωστε ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο «χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Μέχρι τις 12 το πρωί τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 1.500, ενώ και σήμερα αναμένεται να είναι πάνω από 2.000 ίσως αγγίξουν και τα 2.300. Οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν και πάλι στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από χθες είναι δεκάδες, γεγονός που ασκεί αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ.

Οι λοιμωξιολόγοι που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις για άρση ή μη του lockdown στην Αττική τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά από τις 2 Δεκεμβρίου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων -357 – αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ των τελευταίων 45 ημερών.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Μόνο με ορθή χρήση μάσκας θα χτυπηθεί ο κορονοϊός

Την αναγκαιότητα να συνεχισθεί η ορθή χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες δεδομένου ότι ο κίνδυνος της πανδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Με αφορμή τις συζητήσεις για τη χρήση διπλής μάσκας, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι μάσκα αποτελεί ένα από τα βασικότερα «όπλα» που διαθέτουμε σήμερα για να καταπολεμήσουμε τη διασπορά του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα άμεσα.

Γι’ αυτό και η μάσκα θα πρέπει να τοποθετείται σωστά ώστε να έχει καλή εφαρμογή και να προστατεύει από μία πιθανή λοίμωξη από τον ιό, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις επίσημες Αρχές.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υπογραμμίζει ότι στην περίοδο που διανύουμε υπάρχει αντίστοιχη αναγκαιότητα για άντληση πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό αποκλειστικά από τις υπεύθυνες πηγές ή σε ατομικό επίπεδο από τον ιατρό που παρακολουθεί έναν ασθενή.

Ο ΠΙΣ τονίζει για το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού ότι θα πρέπει να απομονωθούν οι όποιες ανεύθυνες συμβουλές δίνονται από άτομα που δεν σχετίζονται με την ιατρική επιστήμη, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας μπορούν να απευθυνθούν για οδηγίες στον ιατρό τους.

Lockdown: Τα «έξυπνα» μέτρα που προτείνει ο Δερμιτζάκης

Εξαδάκτυλος: Κινούνται ταχύτερα οι μεταλλάξεις

Τα στελέχη των μεταλλάξεων του κορονοϊού κινούνται ταχύτερα, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ειδικότερα, 2.147, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ανέφερε πως επιθυμία των ειδικών είναι να δουν τα νούμερα να σταθεροποιούνται, αν όχι να μειώνονται, αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται, δεν πρέπει να πέφτουμε σε μελαγχολία, καθώς γενικά βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο. «Οφείλουμε να περιμένουμε με ψυχραιμία», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε επίσης πως μέχρι τέλος του μήνα, περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες θα έχουν ανοσία, είτε γιατί νόσησαν, είτε γιατί έχουν εμβολιαστεί. «Τον άλλο μήνα, θα περιμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

Κικίλιας: Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο θα περιορίζεται η διασπορά του κορονοϊού και θα βελτιώνεται η κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την Τρίτη (23/02/2021).

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε την υπομονή όλων για λίγες εβδομάδες και τόνισε ότι τη λύση στο πρόβλημα του κορονοϊού θα δώσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενώ προέβλεψε ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εξαιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ζήτησε το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντα με σεβασμό στην προστασία της δημόσιας υγείας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα διασποράς και ζήτησε από τον κ. Κικίλια να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στην Επιτροπή των ειδικών, ώστε να ακούγεται και η «φωνή» των μικρομεσαίων για θέματα που τους αφορούν. «Όσο καλή πρόθεση και αν έχουν οι επιστήμονες, δεν μπορούν να καταλάβουν την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου. Και επιλέγεται η εύκολη λύση. Κλείσιμο σε όλα. Δηλαδή “πονάει δόντι, κόβει κεφάλι”» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Και για αυτό το λόγο θεωρώ ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή των εκπροσώπων των επιχειρήσεων στις συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ώστε να υπάρχει πλήρη γνώση των ειδικών για τις θέσεις μας αλλά και για πιθανή εφαρμογή πιο σύνθετων μέτρων».

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του επιχειρηματικού κόσμου προς όλους τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα της Υγείας, για τις τιτάνιες προσπάθειες τους καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Lockdown: Παράταση έως τα μέσα Μαρτίου και χρήση διπλής μάσκας προτείνουν ειδικοί

Ιωάννινα – «Εστία υπερμετάδοσης» το νοσοκομείο Χατζηκώστα

Δεκαπέντε θετικά κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς έχουν εντοπιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα, το τελευταίο διάστημα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εκπτώσεις στην ιχνηλάτηση και υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο, που θέτουν για πολλοστή φορά σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία υγειονομικών και ασθενών.

Εστίες διασποράς έχουν εντοπιστεί σε ορθοπεδική, νεφρολογική, χειρουργική κλινική και στο τμήμα τεχνητού νεφρού. Μία 48χρονη νοσηλεύτρια νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ – Covid εδώ και μια εβδομάδα, ενώ δεκάδες είναι πλέον οι περιπτώσεις υγειονομικών που καθυστερημένα τίθενται σε καραντίνα, καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΓΝ «Χατζηκώστα».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αποκορύφωμα είναι η διασπορά στη χειρουργική κλινική όπου βρέθηκαν διαδοχικά θετικοί 6 νοσηλευτές, 2 γιατροί και 2 τουλάχιστον ασθενείς, ενώ σε καραντίνα βγήκαν καθυστερημένα 4 γιατροί, 15 νοσηλευτές της κλινικής, του χειρουργείου και 5 αναισθησιολόγοι.

«Ασθενής κλινικής που μεταφέρθηκε αρχές Φλεβάρη στο χειρουργείο και μετά στην χειρουργική κλινική για επείγον πρόβλημα, ξαναγυρίζει στην κλινική του, όπου ο συνοδός του και ίδιος βγαίνουν θετικοί». Όμως, «αντί η ιχνηλάτηση να ξεκινήσει από την χειρουργική κλινική, αυτή παρακάμπτεται, μοριακά και rapid τεστ διενεργούνται μόνο μετά την αντίδραση του προσωπικού, για να αποδειχτεί η συρροή κρουσμάτων».

Ανάλογο περιστατικό είναι η περίπτωση ιατρού που, «ενώ διαγνώσθηκε θετικός, αφέθηκε να εφημερεύσει ως χειρουργός μέχρι το μεσημέρι και αφού είχε εξετάσει περιστατικά, ειδοποιήθηκε να πάει για καραντίνα σπίτι του».

Σύμφωνα με την Αγωνιστική Συσπείρωση, η διοίκηση του νοσοκομείου απέρριψε το αίτημα αναστολής της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και απολύμανσης της κλινικής, ενώ πολλοί ακόμα υγειονομικοί καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά που αναπαράγουν μέχρι και σήμερα συρροές κρουσμάτων.

Λευκάδα: Τέσσερα 5χρονα παιδιά θετικά στον κορονοϊό

Δύσκολη φαίνεται να είναι και η σημερινή μέρα για την Λευκάδα σε ότι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί. Και αυτό γιατί τέσσερα από τα νέα κρούσματα είναι 5χρονα παιδάκια αλλά και άτομα που εργάζονται σε ευαίσθητους χώρους.

Μετά από αυτό σύμφωνα με την λίστα του Υπουργείου Παιδείας κλειστό έως 7 Μαρτίου 2021 θα παραμείνει στο 8ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας το πρώτο τμήμα (ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ Τάξη).

Απαιτείται ψυχραιμία και σωστή τήρηση των μέτρων κατά του covid-19.

Γκάγκα-Τζανάκης: Πιο υψηλά τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα – Πίεση στο ΕΣΥ

Πηγή: ethnos.gr, newsbomb.gr, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα