Top

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε Αυστραλία – Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τα lockdowns

Για 2η συνεχόμενη ημέρα κατεγράφη ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία.

Parallaxi
κορονοϊός-νέο-ρεκόρ-κρουσμάτων-σε-αυσ-804331
Parallaxi

Η εικόνα στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα στον κόσμο την ίδια ώρα χθες

Αναλυτικότερα:

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε Αυστραλία – Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τα lockdowns

Για 2η συνεχόμενη ημέρα κατεγράφη ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υπερασπίζεται τα lockdowns.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού κατεγράφη σήμερα Κυριακή στην Αυστραλία, προτού καν ανακοινώσουν δεδομένα για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης όλες οι πολιτείες της χώρας.

Η πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, η Νέα Νότια Ουαλία, κατέγραψε ρεκόρ 830 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, καθώς το τρέχον ξέσπασμα, που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα, συνεχίζει να μεγεθύνεται παρά τα περιοριστικά μέτρα. Η Νέα Νότια Ουαλία κατέγραψε ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μετά τα 825 κρούσματα που ανακοινώθηκε πως διαγνώστηκαν χθες Σάββατο (24597858). Το προηγούμενο 24ωρο εξάλλου υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων του τρέχοντος ξεσπάσματος, το οποίο εκδηλώθηκε στα μέσα του Ιουνίου, στους 71 νεκρούς.

Στα νοσοκομεία της πολιτείας νοσηλεύονται 550 ασθενείς με την COVID-19, σχεδόν 100 εκ των οποίων έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τον πολιτειακό υπουργό Υγείας, τον Μπραντ Χάζαρντ. Στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκαν 65 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο. Ο πρωθυπουργός Νταν Άντριους επεξέτεινε χθες το lockdown στη Μελβούρνη σε ολόκληρη την πολιτεία, καθώς οι μολύνσεις εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές.

Από την πλευρά του, μία ημέρα μετά τα επεισόδια και τις 200 και πλέον συλλήψεις διαδηλωτών εναντίον των περιοριστικών μέτρων στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε σήμερα την πολιτική των lockdowns, επιμένοντας στο ότι πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλονται ωσότου να έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του Ιουλίου το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που προβλέπει την επιβολή lockdowns όταν εντοπίζονται μολύνσεις ωσότου εμβολιαστεί το 70% των Αυστραλών και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων όταν το ποσοστό αυτό φθάσει το 80%. «Δεν μπορείς να ζεις σε λοκντάουν για πάντα, κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξεις ταχύτητα και αυτό θα γίνει στο 70%, είπε ο κ. Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC (Australian Broadcasting Corp.), αναφερόμενος στο ποσοστό-στόχο της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Μέχρι χθες Σάββατο είχε εμβολιαστεί μόλις το 30% των Αυστραλών άνω των 16 ετών, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της χώρας. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και τις ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες του σκευάσματος της AstraZeneca.

Πάντως ο ρυθμός του εμβολιασμού επιταχύνεται, καθώς είναι πλέον διαθέσιμες περισσότερες δόσεις και το τρέχον ξέσπασμα λόγω της παραλλαγής Δέλτα μοιάζει να έχει κινητοποιήσει περισσότερους. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian νωρίτερα αυτόν τον μήνα υπέδειξε ότι μόνο το 11% των πολιτών αρνείται να εμβολιαστεί.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία συνεχίζει ακόμη να χαρακτηρίζεται χαμηλός σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφουν άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες – επισήμως έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 981 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 43.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 –, όμως το τρέχον ξέσπασμα θορυβεί τις αρχές.

Νέα Ζηλανδία: 21 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 21 κρούσματα του νέου κορονοϊού, με τα οποία οι μολύνσεις που έχουν εντοπιστεί κατά το τρέχον ξέσπασμα έφθασαν τις 72.

Από τις 21 περιπτώσεις, 20 εντοπίστηκαν στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη, μία στην Ουέλινγκτον, την πρωτεύουσα.

Στη χώρα της Ωκεανίας με 5,1 εκατ. κατοίκους έχει επιβληθεί lockdown ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε εθνική κλίμακα, καθώς το ξέσπασμα εξαπλώθηκε πέραν των δύο μεγαλύτερων αστικών της κέντρων.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη από τον ιό για μήνες και δεν επέβαλε κανένα περιοριστικό μέτρο προτού η πρωθυπουργός της χώρας, η Τζασίντα Αρντέρν, ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα lockdown μετά τον εντοπισμό του αρχικού κρούσματος του τρέχοντος ξεσπάσματος.

Αν και ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει συγκριτικά μικρός, οι αρχές ανησυχούν διότι ακόμη μικρό ποσοστό του πληθυσμού –περί το 20%– των Νεοζηλανδών έχει εμβολιαστεί για την COVID-19.

Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο Τζέσι Τζάκσον

Ο Τζέσι Τζάκσον, βετεράνος του αγώνα για τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα των μαύρων, επί σειρά ετών στέλεχος των Δημοκρατικών, καθώς και η Τζάκλιν Τζάκσον, η σύζυγός του, εισήχθησαν σε νοσοκομείο με την COVID-19, ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ίδρυμα που έχει δημιουργήσει χθες Σάββατο.

Το ζευγάρι, 79 και 77 ετών αντίστοιχα, εισήχθη στο Northwestern Memorial, στο Σικάγο, διευκρίνισε η Rainbow PUSH Coalition.

«Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Θα ενημερώνουμε όταν είναι διαθέσιμα νέα» για την πορεία της υγείας του ζευγαριού, ανέφερε το ίδρυμα, συμπληρώνοντας πως όποιος είχε έρθει τελευταία σε στενή επαφή με τους Τζάκσον θα πρέπει να τηρήσει τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Ο κ. Τζάκσον, που διαγνώστηκε πως πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον το 2017, ήταν στην πρωτοπορία του αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών και άλλων μειονοτικών ομάδων επί δεκαετίες, από το 1960, όταν αιχμή του δόρατος ήταν ο μέντοράς του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Τζέσι Τζάκσον είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος στις εκλογές του 1984 και του 1988. Είχε συνεγείρει τόσο Αφροαμερικανούς, όσο και πολλούς λευκούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών προσκείμενους στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, χωρίς μολαταύτα να καταφέρει να γίνει ο πρώτος μαύρος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για τον Λευκό Οίκο.

Γερμανία: Πάνω από 7.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 3 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.050 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.868.197, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 3 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 91.976 νεκρούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στα Παλάου

Το αρχιπέλαγος των Παλάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας, που έχασε έτσι τη θέση της στον κατάλογο των λίγων χωρών που παραμένουν απαλλαγμένες από την πανδημία.

Δύο ταξιδιώτες, που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μετά την άφιξή τους από τη νήσο Γκουάμ, τέθηκαν σε απομόνωση, όπως και πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή.

«Ζητάμε από όλους να παραμείνουν ήρεμοι», τόνισε το υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ οι αρχές διαβεβαίωσαν πως δεν θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

Καθώς πάνω από το 80% των 18.000 κατοίκων του αρχιπελάγους έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19, ο πρόεδρος Σουράνγκελ Γουίπς διαβεβαίωσε πως η χώρα παραμένει «ασφαλής».

Είναι πιθανό κάποιο πρόσωπο που έχει εμβολιαστεί πλήρως να μολυνθεί, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει συμπτώματα παρά «όπως αυτά της γρίπης» ή «δεν θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα», καθησύχασε.

Μέχρι χθες Σάββατο τα Παλάου ήταν μια από τις μόλις 14 χώρες του κόσμου όπου δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας δεν διευκρίνισε πόσες επαφές των δύο ανθρώπων που μολύνθηκαν έχουν τεθεί σε απομόνωση. Εκπρόσωπός του πάντως διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει διαπιστωθεί καμιά περίπτωση μετάδοσης στην κοινότητα.

Οι ταξιδιώτες είχαν υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, αλλά αποδείχθηκε πως έχουν μολυνθεί όταν υποβλήθηκαν υποχρεωτικά σε νέο τεστ πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι άνθρωποι που φθάνουν στο αρχιπέλαγος είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τα πλήθη.

Το αρχιπέλαγος, κάπου χίλια χιλιόμετρα ανατολικά των Φιλιππίνων, έκλεισε τα σύνορά του όταν ξέσπασε η πανδημία, παρά το βαρύ πλήγμα που συνεπαγόταν η απόφαση αυτή για την οικονομία του, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Τα Παλάου ανακοίνωσαν τον Απρίλιο τη δημιουργία ταξιδιωτικής «φούσκας» για τους πολίτες της Ταϊβάν που ήθελαν να τα επισκεφθούν, την έκλεισαν έναν μήνα αργότερα, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα αυτή, προτού την ανοίξουν ξανά την περασμένη εβδομάδα· όσοι τουρίστες είναι ανεμβολίαστοι, εμβολιάζονται για την COVID-19 με την άφιξή τους.

Ισραήλ: 16 θάνατοι και πάνω από 7.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 7.129 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 985.341.

Παράλληλα, 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 6.775 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση επίσης αυξήθηκαν στους 645 (+48 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, σχεδόν 5,9 εκατ. πολίτες της χώρας –ή το 63,2% του πληθυσμού– έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,44 εκατ. τη δεύτερη δόση και πάνω από 1,36 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

Οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές μείωσαν στα σαράντα έτη το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, που προβλέπουν επίσης να χορηγείται, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας καθώς και στις εγκύους.

Ινδονησία: 1.361 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 17.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.361 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 1.348 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 16.744 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος έχει φθάσει ως αυτό το χρονικό σημείο τους 125.342 νεκρούς επί συνόλου 3.967.048 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στην Ινδονησία, την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με περίπου 270 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 56,98 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 31,21 εκατ. και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν 208 εκατ. πολίτες για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Βραζιλία: 698 θάνατοι και πάνω από 28.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 698 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 870 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 28.388 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 574.209 θανάτους επί συνόλου 20,55 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της. Δηλαδή τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την COVID-19 εντέλει προχωράει, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων που καταγράφονται ημερησίως έχει υποχωρήσει τελευταία κάτω από το ένα τρίτο των σχεδόν 3.000 νεκρών που θρηνούσε η χώρα κάθε ημέρα όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της, τον Απρίλιο.

Μεξικό: 847 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 20.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 847 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 20.307 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 252.927 ανθρώπους επί συνόλου 3.217.415 μολύνσεων στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου, που όπως παραδέχεται το ίδιο είναι πολύ υποτιμημένοι.

Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα