Top

Κορονοϊός: Όλος ο κόσμος αντιμέτωπος με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-όλος-ο-κόσμος-αντιμέτωπος-μ-635820
Parallaxi

κοροναιος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ρωσία-Covid-19: Η Ρωσία ανακοίνωσε 11.565 νέα κρούσματα και 441 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 11.565 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 1.277 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.268.215.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 441 θάνατοι, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 86.896 θάνατοι.

Ινδία: Σχεδόν 12.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 91 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.286 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνουν τους 11.124.527.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμη 91 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 157.248 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 168.358 (–269 σε σύγκριση με την προηγουμένη).

Η Ινδία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα άρχισε χθες Δευτέρα. Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.

Από την έναρξη του εγχειρήματος στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος, τη 16η Ιανουαρίου, έχουν πλέον εμβολιαστεί περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειονότητα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Βρετανία αναζητά θαμώνες – εθελοντές για την επαναλειτουργία των κλαμπ

Νότια Κορέα: Ξεπέρασαν τα 90.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, πάνω από 1.600 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαίωσαν άλλα 344 κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνει τους 90.372.

Παράλληλα, ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας ως αυτό το στάδιο στους 1.606 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,78%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από το όριο των 400 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν χθες, 120 είναι κάτοικοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σεούλ και 111 κάτοικοι της επαρχίας Κιόνγκι, που την περιβάλλει. 25 μολύνσεις διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα την 26η Φεβρουαρίου έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις των εμβολίων τους 23.086 άνθρωποι ως εδώ.

Γερμανία-Covid-19: Εμβολιασμό και σε ιδιωτικά ιατρεία και δύο δωρεάν τεστ την εβδομάδα για όλους σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Εμβολιασμό και σε ιδιωτικά ιατρεία από τα μέσα Μαρτίου προβλέπει πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, το οποίο σχεδιάζει παράλληλα τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες δύο «γρήγορων» τεστ την εβδομάδα.

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Business Insider», το υπουργείο επιθυμεί να εντάξει και ιδιωτικά ιατρεία στις διαδικασίες εμβολιασμού του πληθυσμού και για τον σκοπό αυτό θα προσαρμόσει τους κανονισμούς που ισχύουν ήδη, θα αναπτύξει τις τεχνικές υπηρεσίες για την καταγραφή των εμβολιασμών, ενώ θα ορίσει και τις αντίστοιχες αμοιβές.

Το υπουργείο Υγείας θέλει επιπλέον να προσφέρει σε όλους τους πολίτες δύο δωρεάν «γρήγορα» τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση, θα συσταθούν νέα εξεταστικά κέντρα ή θα ενταχθούν στην διαδικασία και ιδιωτικά ιατρεία. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Der Spiegel, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικά τα τεστ για την λειτουργία των σχολείων, ενώ και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους που εργάζονται με φυσική παρουσία τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να εφαρμοστούν το αργότερο αρχές Απριλίου.

Από την ανοσία της αγέλης στους εμβολιασμούς

Κίνα-ΗΠΑ-κορονοϊός: Οι δύο χώρες θα πρέπει να άρουν τις μεταξύ τους ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτύχουν συλλογική ανοσία, ενδεχομένως ως τον Αύγουστο, δήλωσε Κινέζος επιδημιολόγος

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν όλες τις μεταξύ τους ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτύχουν συλλογική ανοσία από την COVID-19 έχοντας εμβολιάσει το 90% του πληθυσμού τους, ενδεχομένως ως τον Αύγουστο, δήλωσε Κινέζος επιδημιολόγος.

Οι ΗΠΑ είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα στον κόσμο από την πανδημία όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς έχουν καταγράψει σχεδόν 30 εκατομμύρια μέχρι στιγμής, αν και τα νέα κρούσματα μειώνονται. Από την Κυριακή, το 15% του αμερικανικού πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

“Ως τον Αύγουστο μπορεί να έχει φτάσει το 90% ώστε να επιτευχθεί συλλογική ανοσία, άρα αν συμβεί αυτό, αν μπορούσαμε να άρουμε όλα τα πολιτικά εμπόδια, στηριζόμενοι μόνον στην επιστήμη, οι δύο χώρες θα μπορούσαν πιθανώς να είναι οι πρώτες δύο χώρες που θα άρουν όλα τα εμπόδια για ελευθερία στα ταξίδια”, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών Βου Ζουνγιού.

Η Κίνα έχει θέσει σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο την πανδημία, αναφέροντας έναν σχετικό χαμηλό αριθμό συρροών νέων τοπικών μολύνσεων τους τελευταίους μήνες. Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν έχει αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα από τα τέλη του Ιανουαρίου.

“Η Κίνα είναι η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την COVID-19”, δήλωσε ο Βου σε διαδικτυακό φόρουμ που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά και το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς (Brookings Institution), ένα αμερικανικό κέντρο μελετών.

Ο Βου πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το ποσοστό εμβολιασμών στις ΗΠΑ θα μπορέσει να ξεπεράσει το 80% ως τον Ιούνιο.

Η Κίνα, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, είχε χορηγήσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ως τις 9 Φεβρουαρίου.

Γερμανία-Covid-19: Η χώρα θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το Focus

Η Γερμανία σχεδιάζει να παρατείνει το lockdown κατά του κορονοϊού μέχρι τις 28 Μαρτίου, όμως μερικοί περιορισμοί θα χαλαρώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που θα συζητηθεί σήμερα από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων.

Η Μέρκελ πρόκειται να συζητήσει τις επιλογές για το lockdown και τη χαλάρωσή του αύριο, Τετάρτη, με τους 16 επικεφαλής των κρατιδίων, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 2,4 εκατομμύρια και η απογοήτευση των πολιτών αυξάνεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της βραδύτητας των εμβολιασμών.

Στο σχέδιο που είδε το Ρόιτερς αναφέρεται πως, από τις 8 Μαρτίου, το πολύ πέντε άνθρωποι από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών, θα επιτρέπεται να συναντώνται — από το πολύ δύο ανθρώπους που επιτρέπεται βάσει των κανόνων που ισχύουν σήμερα.

Θα επιτραπεί επίσης η επαναλειτουργία των ανθοπωλείων και των βιβλιοπωλείων, των καταστημάτων με είδη κήπου, των καταστημάτων για τατουάζ και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αιθουσών μασάζ.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, στο σχέδιο συμφωνίας καλούνται επίσης οι Γερμανοί να αποφύγουν τα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αν και προστίθεται πως κατά τις γιορτινές ημέρες θα επιτραπούν περιορισμένες επισκέψεις σε συγγενείς.

Τουρκία-Covid-19: Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανησυχεί τους γιατρούς

Τα εστιατόρια στην Τουρκία άνοιξαν και πάλι και πολλά παιδιά επέστρεψαν σήμερα στο σχολείο αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί αναφορικά με την COVID-19 παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δημιουργώντας ανησυχία στη μεγαλύτερη ένωση γιατρών στης χώρας.

Χθες βράδυ, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε άρση των lockdowns τα σαββατοκύριακα σε πόλεις χαμηλού και μεσαίου κινδύνου και περιόρισε τα lockdowns στις Κυριακές στις περιοχές που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου, κάνοντας λόγο για «ελεγχόμενο εξορθολογισμό» των μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, που για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς είχαν περιορίσει τις υπηρεσίες τους μόνο στο takeaway, εδώ και καιρό ζητούσαν να επιτραπεί και πάλι η εξυπηρέτηση πελατών εντός των καταστημάτων τους καθώς τα έσοδα του κλάδου είναι μειωμένα κατά 65%. Ζητούν επίσης ελάφρυνση από το αυξανόμενο χρέος καθώς και από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων.

Παράλληλα, ξεκίνησε μερικώς η διά ζώσης διδασκαλία για ορισμένες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, ανακοινώθηκαν ενώ τα νέα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν σε 9.891 χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου και συγκριτικά με 8.424 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα κρούσματα ήταν γύρω στα 6.000 στα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Δεν βλέπουμε τις συνθήκες να επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάσταση ‘ομαλότητας’», ανέφερε η Τουρκική Ένωση Γιατρών σε ανάρτηση στο Twitter, ζητώντας τη διενέργεια περισσότερων τεστ καθώς και περισσότερους εμβολιασμούς. «Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να υπερισχύουν έναντι της ανθρώπινης ζωής και της επιστήμης», πρόσθεσε η Ένωση.

Η Τουρκία, με πληθυσμό 83 εκατ., έχει χορηγήσει 8,96 εκατ. εμβόλια σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου. Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,89 εκατ. έχουν λάβει τη δεύτερη.

Γαλλία-Covid-19: Αν και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19, οι μισοί από τους εργαζομένους σε γηροκομεία της Γαλλίας δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο

Η Μαρί-Φρανς Μπουντρέ, που εργάζεται σε οίκο ευγηρίας στη Γαλλία, είδε έναν ασθενή να καταλήγει μπροστά στα μάτια της καθώς ο κορονοϊός είχε προσβάλει τους πνεύμονές του. Όταν όμως ο εργοδότης της της πρόσφερε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, η νοσηλεύτρια δίστασε.

«Έχω κάποιες αμφιβολίες», δήλωσε η 48χρονη Μπουντρέ. «Προτιμώ να περιμένω».

Περίπου οι μισοί από τους υγειονομικούς που εργάζονται σε γαλλικούς οίκους ευγηρίας δεν θέλουν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με ομάδα ειδικών που διαχειρίζεται την κυκλοφορία των εμβολίων στη χώρα –συγκριτικά με μόλις το 20% των ενοίκων των γηροκομείων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εάν ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε γηροκομεία δεν κάνει το εμβόλιο, τότε αυτοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια σε ενοίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί και με μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δήλωσαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων.

Ένας λόγος για την επιφυλακτικότητα αυτή ότι πως αυτοί που συστήνουν τα εμβόλια είναι οι ίδιοι άνθρωποι –το γαλλικό κράτος– τους οποίους οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία κατηγορούν για τους χαμηλούς τους μισθούς και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, δήλωσε η Μαλίκα Μπελαρμπί, υπάλληλος σε γηροκομείο και συνδικαλίστρια.

Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία.

Στη Γερμανία, η εταιρία διαχείρισης οίκων ευγηρίας BeneVit Group έκανε τον Νοέμβριο έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της και βρήκε ότι μόνο το 30% εξ αυτών ήθελαν να εμβολιαστούν.

Ο Πέτερ Μπούρι, επικεφαλής του ProSenectute, της μεγαλύτερης οργάνωσης στην Ελβετία υπέρ των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, δήλωσε ότι το πολύ οι μισοί από τους νοσηλευτές στον ιατρικό κάδο είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι η ταχύτητα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και οι εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων έχουν πει ότι δεν θα κάνουν οικονομία σε ό,τι αφορά τις δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Τα ταχύτερα αποτελέσματα έχουν προκύψει από τη διενέργεια εκ παραλλήλου δοκιμών που συνήθως γίνονται διαδοχικά και μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Οι δοκιμές για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson έχουν δείξει μόνο προσωρινές παρενέργειες.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων διασφαλίζει πως αυτά είναι ασφαλή, ότι παρακολουθεί τις παρενέργειες και ότι δεν έχει δει κάτι που να δικαιολογεί την αναστολή της χρήσης τους.

Ο αριθμός των εργαζομένων σε γαλλικά γηροκομεία που αρνούνται να κάνουν εμβόλιο είναι ο μισός συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Πατρίκ Περετί-Βατέλ, επικεφαλής έρευνας στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών.

Ωστόσο, ο ίδιος, που είναι επίσης μέλος της επιτροπής της κυβέρνησης για την πολιτική του εμβολιασμού, δήλωσε ότι για να ανοσοποιηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει γίνει από τις διαμάχες για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες.

«Το θέμα είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα