Kορονοϊός: Η Πορτογαλία ανοίγει – Η Ινδία απέναντι στο χάος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
kορονοϊός-η-πορτογαλία-ανοίγει-η-ινδ-742703
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Πορτογαλία 

Μουσεία, γυμνάσια και οι ταράτσες των καφέ ανοίγουν ξανά στην Πορτογαλία σήμερα, περισσότερο από δύο μήνες μετά το κλείσιμό τους, κατά τη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έπληξε σφοδρά τη χώρα στις αρχές του έτους.

Μετά την επαναλειτουργία των δημοτικών στις 15 Μαρτίου, σήμερα ήταν η σειρά των γυμνασίων να ανοίξουν.

Όλοι οι τομείς των δραστηριοτήτων που ανοίγουν για το κοινό θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Στα τραπέζια των καφέ που διαθέτουν ταράτσα μπορούν να συγκεντρώνονται έως και τέσσερα άτομα, ενώ εξακολουθούν να απαγορεύονται τα ομαδικά αθλήματα στα γυμναστήρια και τα μουσεία πρέπει να προσαρμοσουν το ωράριο λειτουργία τους.

“Αναμένουμε ότι θα έχουμε πολύ λίγους επισκέπτες” εξαιτίας της απουσίας ξένων τουριστών, δήλωσε ο Αντόνιο Νούντες Περέιρα, διευθυντής του Ανακτόρου Πένα στη Σίντρα, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα.

“Κανονική ανάκαμψη περιμένουμε το καλοκαίρι” όταν “η διαδικασία του εμβολιασμού θα έχει προχωρήσει περισσότερο στην Ευρώπη” και όταν οι κανόνες για τα ταξίδια θα είναι πιο χαλαροί, πρόσθεσε ο διευθυντής ενός από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της Πορτογαλίας, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, εκ των οποίων περισσότερο από το 85% ήταν ξένοι.

Αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων covid-19 μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Πορτογαλία είδε τα νοσοκομεία της να γεμίζουν, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει δεύτερο γενικό lockdown στα μέσα Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισαν τα σχολεία.

Προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση βασίζεται στη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Βάσει του σχεδίου ανοίγματος της πορτογαλικής κυβέρνησης, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και οι χώροι θεάματος θα ανοίξουν στις 19 Απριλίου, ενώ τα εστιατόρια στις αρχές Μαΐου.

Η υγειονομική κατάσταση επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες, με την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Προς το παρόν εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στα ταξίδια. Οι πτήσεις από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έχουν ανασταλεί για να περιοριστεί η εξάπλωση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ενώ οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία παρατείνονται ως τα μέσα Απριλίου.

Ινδία

Η Ινδία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα και έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που κατέγραψε περισσότερες από 100.000 νέες μολύνσεων σε ένα 24ωρο, την ώρα που πολιτικοί οργανώνουν μαζικές εκλογικές συγκεντρώσεις αυξάνοντας την ανησυχία για εξάπλωση της covid-19.

Τα νοσοκομεία στο κρατίδιο Μαχαράστρα, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι γεμάτα ασθενείς, με 57.074 νέα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται μόνο το προηγούμενο 24ωρο.

Ο αριθμός των μολύνσεων covid-19 στην Ινδία έχει σχεδόν 12πλασιαστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν είχαν μειωθεί στον χαμηλότερο ποσοστό τους, ωθώντας τις αρχές να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς. Τότε οι πολίτες άρχισαν σε μεγάλο βαθμό να μην φορούν μάσκα και έπαψαν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με επιπλέον 103.558 νέες μολύνσεις, η Ινδία έχει πλέον έχει καταγράψει 12,6 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία παραμένει ένας από τους μικρότερους στον κόσμο, με συνολικά 165.101 νεκρούς από covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν στην Ινδία οι περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με κάποιους επιδημιολόγους, τα πιο μεταδοτικά, παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

“Το νέο στέλεχος ή στελέχη πιθανόν να εξηγεί (την κατάσταση) σε μεγάλο βαθμό, αντί για την απλοϊκή εξήγηση της συμπεριφοράς”, δήλωσε ο Ραζίμπ Ντασγκούπτα επικεφαλής του Centre of Social Medicine & Community Health στο Νέο Δελχί. .

Η Ινδία έχει εντοπίσει εκατοντάδες κρούσματα των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που έχουν πρωτοεμφανιστεί στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Ο Σουμπάς Σαλούνκε, πρώην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συμβουλεύει τις αρχές του Μαχαράστρα για την αντιμετώπιση της covid-19, δήλωσε ότι τα κρούσματα στο κρατίδιο θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις, όπως το Μουμπάι, το Πούνε και το Νασίκ.

“Αν αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό, ως το τέλος Απριλίου θα δούμε πτωτική τάση”, σημείωσε.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 αυξάνεται εκθετικά σε σχεδόν δέκα κρατίδια, πολιτικοί και υπουργοί εξακολουθούν να οργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς μάσκα.

Ο υπουργός Υγείας στο κρατίδιο Άσαμ, όπου διεξάγονται εκλογές για την τοπική κυβέρνηση, δέχθηκε επικρίσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος οι πολίτες να φορούν μάσκα στο κρατίδιο και ότι οι μάσκες πλήττουν επιχειρήσεις, όπως τα κέντρα αισθητικής.

Το κρατίδιο Μαχαράστρα θα αρχίσει να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και χώρους λατρείας από σήμερα το βράδυ. Επίσης οι αρχές θα επιβάλλουν ολικό lockdown τα Σαββατοκύριακα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, κυρίως στις μικρότερες πόλεις.

Η Ινδία, η μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγός εμβολίων, έχει χορηγήσει 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 από τα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, όμως σε αναλογία πληθυσμού το ποσοστό εμβολιασμού στην Ινδία είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε συνάντησή τους υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι χθες Κυριακή αξιωματούχοι συζήτησαν την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά της covid-19.

“Υπογραμμίσαμε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, καθώς και οι πραγματικές ανάγκες άλλων χωρών”, ανέφερε το γραφείο του Μόντι.

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε 8.646 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, από 8.817 που ήταν μια ημέρα πριν, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 4.589.540, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο αντιμετώπισης της πανδημίας.

“Την περασμένη ημέρα, επιβεβαιώθηκαν 8.646 κρούσματα κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένων 1.125 κρουσμάτων (13%) χωρίς κλινικά συμπτώματα”, ανέφερε το κέντρο.

Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ανέρχεται σε 0,19%.

Η Μόσχα ανέφερε τα περισσότερα νέα κρούσματα, 1.876, από 1.901 που ήταν μια ημέρα νωρίτερα.

Παράλληλα, η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 343 θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 100.717.

Γερμανία

Η Γερμανία θα έχει εμβολιάσει κατά του κορονοϊού το 20% του συνολικού πληθυσμού της έως τις αρχές Μαϊου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν. Στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς η χώρα έπεται σε ρυθμό εμβολιασμών της Βρετανίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του από ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Βερολίνο ο Σπαν επισήμανε ότι η χώρα χρειάστηκε τρεις μήνες για να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια ώστε να εμβολιάσει το πρώτο 10% του πληθυσμού της. “Θα καταφέρουμε (να εμβολιάσουμε) το επόμενο 10% μέσα σε ένα μήνα λαμβάνοντας υπόψη τις παρτίδες των εμβολίων που αναμένουμε να παραλάβουμε”, είπε ο ίδιος.

Πόσο επηρεάζει η τηλεργασία τις ζωές μας;

Tαϊλάνδη 
Στην Ταϊλάνδη, ο τομέας του τουρισμού έχει προτεραιότητα στην εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19, με τον πιο δημοφιλή τουριστικό νησιωτικό προορισμό της χώρας να υλοποιεί πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά δύο μήνες πιο μπροστά από την υπόλοιπη Ταϊλάνδη.

Το νησί Πουκέτ έχει ως στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον 460.000 ανθρώπων, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του, καθώς προετοιμάζεται για την 1η Ιουλίου, όταν οι εισερχόμενοι εμβολιασμένοι τουρίστες από το εξωτερικό δε θα απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Το Πουκέτ διαθέτει το δικό του διεθνές αεροδρόμιο και οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται στο νησί ελεύθερα, χωρίς να θέτουν κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού στον υπόλοιπο πληθυσμό της Ταϊλάνδης.

«Αν μπορέσουμε να έχουμε ανοσία για ποσοστό 70%-80% του πληθυσμού στο νησί, θα μπορούμε να υποδεχτούμε ξένους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για καραντίνα», δήλωσε στο Reuters ο αντικυβερνήτης του νησιού Πιγιαπόνγκ Τσουγόνγκ.

Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και οι ηλικιωμένοι, είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι, η απόφαση της χώρας να δώσει προτεραιότητα εμβολιασμού στο Πουκέτ έναντι άλλων περιοχών, υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της Ταϊλάνδης.

Οι δαπάνες των ξένων τουριστών αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 11%-12% επί του ΑΕΠ πριν από την COVID-19, ενώ το τουριστικός τομέας της Ταϊλάνδης δέχθηκε καταστροφικό πλήγμα από την πανδημία, με την απώλεια 1,45 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από την προηγούμενη χρονιά.

Μόλις 6,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ταϊλάνδη το 2020 ξοδεύοντας περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 40 εκατομμυρίων τουριστών στο 2019, που ξόδεψαν 61 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση θέλει να δει τουλάχιστον 100.000 τουρίστες να επισκέπτονται το Πουκέτ στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ ελπίζει ότι καθώς προωθείται ο εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταγραφεί μία κορύφωση της ζήτησης στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ σε εθνικό επίπεδο περίπου 6,5 εκατομμύρια τουρίστες θα ξοδέψουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είναι μία πρόκληση. Αλλά αυτό θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ σε κάποιο βαθμό», σύμφωνα με τον διευθυντή της Τουριστικής Αρχής στην Ταϊλάνδη Γιουθασάκ Σουπασόρν.

Οι επισκέπτες από την Ευρώπη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αλλά και τις ΗΠΑ είναι αυτοί που αναμένεται ότι θα επιστρέψουν πρώτοι, όπως δηλώνει ο Γιουθασάκ.

Η επιβολή υποχρεωτικής 14ήμερης καραντίνας για τους τουρίστες από το εξωτερικό βοήθησε την Ταϊλάνδη να περιορίσει τις μολύνσεις από τον κορωνοϊό στα περίπου 29.100 περιστατικά μόλυνσης, με 95 θανάτους, αλλά ωστόσο αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους περισσότερους τουρίστες.

Προγράμματα για την προσέλκυση τουριστών που ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό σε βάθος χρόνου στην πλειοψηφία τους απέτυχαν, ακόμη και με την εφαρμογή έξυπνων μέτρων, όπως, ο περιορισμός τους σε θέρετρα του γκολφ.

Ο αναλυτής στην Finansia Syrus Σονγκλόντ Γονγκτσάι πιστεύει πως η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να δει μία ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, επικαλούμενος το παράδειγμα των Μαλδίβων, που κατέγραψαν μία ανάκαμψη των κρατήσεων στα ξενοδοχεία κατά 70-80% παρά κάποια περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό.

«Η συσσωρευμένη ζήτηση μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα από ότι αναμένεται. Νομίζω ότι η Γη των Χαμόγελων θα αρχίσει να χαμογελάει ξανά», εκτίμησε ο ίδιος.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί ως το πρωί χθες Κυριακή πάνω από 165 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό από το σύνολο των σχεδόν 208 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν διανεμηθεί σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Τη προηγουμένη, τα CDC έκαναν λόγο για 161.688.422 δόσεις που είχαν χορηγηθεί και 207 εκατ. δόσεις που είχαν διανεμηθεί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, 106.214.924 άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους, ενώ 61.416.536 πολίτες είχαν λάβει και τη δεύτερη και άρα θεωρούνται πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει με τα προϊόντα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που χορηγούνται σε δύο δόσεις, και αυτό της Johnson & Johnson, που χορηγείται σε μία.

Από το σύνολο, οι 7.742.126 δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν σε φιλοξενούμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Kίνα-Ελ Σαλβαδόρ

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η Κίνα θα δωρίσει 150.000 δόσεις του εμβολίου της Sinovac κατά της COVID-19 στην αναφερόμενη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, επιπρόσθετα από τα δύο εκατομμύρια δόσεις που έχει ήδη αγοράσει η κυβέρνησή του.

«Έλαβα μία επιστολή από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με την οποία με πληροφόρησε ότι θα δωρίσει 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 στη χώρα μας», έγραψε ο Μπουκέλε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η δωρεά αυτή θα βοηθήσει το Ελ Σαλβαδόρ, που έχει πληθυσμό περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων και έχει αρχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca από το Φεβρουάριο.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει αναφέρει 64.431 περιστατικά μόλυνσης από τον και 2.025 θανάτους από την COVID-19.

Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα, αντιμέτωπη από τις αρχές του Μαρτίου με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (1.786) σε 24 ώρες, μία ημέρα μετά το ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (18), ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

“Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο (κρουσμάτων) αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία” στην επικράτεια της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Μαδούρο πρόσθεσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα, στη χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων επιβεβαιώθηκαν 9.468 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό.

Ως εδώ, η Βενεζουέλα έχει καταγράψει επίσημα 1.662 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματικό και έφθασε στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο. Χαρακτήρισε το στέλεχος αυτό “παραλλαγή Μπολσονάρου”, από το επώνυμο του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις διεθνώς για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία στη χώρα του.

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ τονίζουν εδώ και καιρό ότι οι επίσημοι αριθμοί για την επιδημιολογική κατάσταση είναι πολύ υποτιμημένοι.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ο πρόεδρος Μαδούρο κήρυξε πως και τη νέα εβδομάδα θα εφαρμοστούν περιορισμοί. Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη.

Από τον Σεπτέμβριο, οι αρχές της Βενεζουέλας εφάρμοσαν ένα ιδιαίτερο σύστημα, με περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται τη μία εβδομάδα και να χαλαρώνουν την άλλη.

Οι αρχές στο Καράκας άρχισαν τον Μάρτιο εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό, αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, καθώς κι ένα κινεζικό, αυτό της εταιρείας Sinopharm. Ως αυτό το στάδιο, η χώρα έχει παραλάβει 250.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου από τα 10 εκατ. που έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τη Μόσχα. Αναμένει ακόμη 60.000 δόσεις κάποιου από τα υποψήφια κουβανικά εμβόλια, δύο από τα οποία βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα