Featured

Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε σε δυο μήνες στα πρόθυρα του καθολικού lockdown

Ένας οδικός χάρτης αντιφατικών δηλώσεων, λάθος μέτρων, έκρηξης κρουσμάτων και διασποράς των μεταλλάξεων.

Parallaxi
κορονοϊός-πώς-φτάσαμε-σε-δυο-μήνες-στα-678810
Parallaxi
εικόνα: Katerina Mese

Καθώς η χώρα φλερτάρει με τα 2500 κρούσματα και τη διασπορά των μεταλλάξεων σε όλη την επικράτεια αναρωτιέται κανείς πως μετά από ένα lockdown που ουσιαστικά διαρκεί από τις αρχές Νοεμβρίου, με αυστηροποιήσεις και κατά τόπους χαλαρώσεις φτάσαμε ξανά σε αυτά τα απελπιστικά νούμερα. Ένας οδικός χάρτης του τι συνέβη από το τέλος των γιορτών μέχρι σήμερα.

Στις 7 Ιανουαρίου με μόλις 510 νέα κρούσματα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως το click away στην περίοδο των εορτών «πήγε πολύ καλά, εντυπωσιακά καλά, η απόφαση της κυβέρνησης στο 99.9% των ναών τηρήθηκε.» 

Ταυτόχρονα, κυκλοφόρησαν εικόνες συνωστισμού ανήμερα των Φώτων όπου πολλοί πιστοί αδιαφόρησαν για τα μέτρα και βρέθηκαν σε εκκλησίες, με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο,  ότι οι συναθροίσεις αυτές θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική καμπύλη.

Στις 8 Ιανούαριου, καταγράφηκαν 728 νέα κρούσματα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε πως τα προγνωστικά του μοντέλα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έπεσε έξω, έστω και αν κανείς δεν τον άκουσε…

Στην καθιερωμένη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα και σταδιακή υποχώρηση στην πίεση του συστήματος υγείας», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως υπάρχει μείωση 40% των εισαγωγών στις ΜΕΘ, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Παρόλα αυτά επισήμανε πως η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει επιβαρυμένη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Θεσσαλονίκη διατηρεί σταθερό ρυθμό συρρίκνωσης του κορωνοϊού, με περίπου 10-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα, ενώ στην Αττική ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει σταθερός το τελευταία δεκαήμερο, με ήπιες αυξομειώσης. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανακοινώνει παράταση lockdown ως τις 18 Ιανουαρίου και το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό.

Εστίες κρουσμάτων παρατηρούνται σε γιορτινό τραπέζι στη Κρήτη και σε εταιρία στα Τρίκαλα, ενώ σε αυστηρό lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου μπαίνει η κοινότητα Ανθήλη στη Λαμία.

Στις 9 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν 800 νέα κρούσματα. Ο Γκίκας Μαγιοργκίνης τονίζει πως, ”από το Μάιο και μετά ίσως ξεφορτωθούμε τα μέτρα.” Την ίδια μέρα ανακοινώνεται παράταση lockdown  για τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και την Κάλυμνο από την Πολιτική Προστασία. 

 Στις 11 Ιανουαρίου, 444 νέα κρούσματα με λιγότερα τεστ. Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, συγκεκριμένα ανέφερε πως: «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Ο Νίκος Σύψας τότε δήλωσε πως τα σχολεία ίσως ξανακλείσουν, απευθυνόμενος στους γονείς τους κάλεσε «να είναι προσεκτικοί» προσθέτοντας ότι «κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο». Εκείνες τις μέρες να παρατηρήθηκε και η αύξηση του ιικού φορτίου από τους επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στους Λειψούς, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί 10 κρούσματα κορονοϊού, η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, σημείωσε ότι στο νοσοκομείο φτάνουν πολίτες που βρέθηκαν σε μαζέματα 10 ατόμων στις γιορτές χωρίς μάσκες. Ταυτόχρονα ο κ. Σαρρηγιάννης προειδοποιεί πως θα αγγίξουμε τα 1.000 κρούσματα στο τέλος του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Νίκο Θωμαΐδη, η Αττική βράζει, με τα λύματα έχουν ήδη δείξει αύξηση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 22.000 ενεργοί φορείς του ιού.

Δήλωση: Το τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει – Tα λύματα στην Αττική δείχνουν υψηλό ιικό φορτίο από τις γιορτές

Στις 12 Ιανουαρίου κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε τμήμα του 3ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μόλις μέρα της επανέναρξης της διά ζώσης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα.

Εκείνη την μέρα καταγράφονται μόλις 866 νέα κρούσματα. Σε αυστηρό lockdown μπαίνουν  Αργολίδα και Σπάρτη και Λέσβος. Ενώ στα Χανιά καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα στο δημοτικό γηροκομείο.

Στις 15 Ιανουαρίου αποφασίζεται το άνοιγμα της αγοράς με μόλις 610 νέα κρούσματα. Το άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξαιρώντας τις «κόκκινες» περιοχές όπου εφαρμόζονται μέτρα αυστηρού lockdown.

Λίγες μέρες μετά κυκλοφορούν νέες εικόνες συνωστισμού. Στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν τα κορονοπάρτι, και οι συγκεντρώσεις άνω του επιτρεπτού ορίου ατόμων. Απίστευτες εικόνες συνωστισμού καταγράφονται και σε λεωφορεία και στάσεις του ΟΑΣΘ με αφορμή την επαναλειτουργία της αγοράς. Ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας τονίζει πως: «Καμία έξοδος δεν είναι αθώα, όλες έχουν κίνδυνο» 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξετάζεται άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα μέχρι τότε στοιχεία, η κυβέρνηση σε ό,τι αφορούσε τα εστιατόρια και τα καφέ εξετάζε το ενδεχόμενο – εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν – να ανοίξει η εστίαση περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εικόνες ντροπής στον ΟΑΣΘ

Στις 20/1 τα κρούσματα είναι σταθερά 500, η Ματίνα Παγώνη λέει πως την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

Στις 22/1 η κ. Κεραμέως ανακοινώνει την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων από την 1/2, ενώ στις 28/1 ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι ”το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα”, τα κρούσματα είναι 585.

Στις 25/1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει «Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού».

Μόλις στις 28/2  μας λένε πως γίνονται δεύτερες σκέψεις για το προγραμματισμένο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον η Αττική περάσει «στο κόκκινο» να επιστρέψει το λιανεμπόριο στην πρακτική του click away. Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απίθανο να ανοίξουν άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ή τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ δεν γίνεται καν λόγος για άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Στις 31/1 τα κρούσματα βρίσκονται πλέον στα 795. Η Αττική αρχίζει να βράζει με 384. Ο κ. Γώγως ανησυχεί πολύ για τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη και ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για μέτρα ακορντεόν.  “Η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή. Σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες”. “Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα”

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τους ειδικούς να κάνουν λόγο για την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αρκετοί εξ’ αυτών πρότειναν την αυστηροποίηση των μέτρων, την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη σε δηλώσεις τους έλεγαν πως το ΕΣΥ είχε ακόμα αντοχές.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη νέων και πιο αυστηρών μέτρων, ώστε να μη ζήσει η πόλη στιγμές Οκτωβρίου.

Στις 5 Φεβρουαρίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα στις λεγόμενες κόκκινες περιοχές. Σε αυτές εντάσσονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανησυχία στους ειδικούς.

Οι ειδικοί μιλούν ξανά για 2500 κρούσματα το Μάρτιο, οι «φωνές» για ολικό lockdown δυναμώνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, ανακοινώνει πως η Αττική μπαίνει σε καθεστώς καθολικού lockdown για δυο εβδομάδες. Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης αυξάνεται επικίνδυνα.

Η επιτροπή «ρίχνει» στο τραπέζι τη διπλή μάσκα, την παράταση του σχολικού έτους και η Θεσσαλονίκης φαίνεται να τη γλυτώνει την τελευταία στιγμή. Παράλληλα την Αττική στο σκληρό lockdown, ακολουθούν πολλοί νομοί, αλλά και νησιά.

Στις 15 Φεβρουαρίου, η πίεση στις κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID αυξάνεται ξανά. Οι απόψεις για το lockdown διίστανται. Κάποιοι κάνουν λόγο για παράταση, ενώ κάποιοι άλλοι για άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στις αρχές Μαρτίου.

Στις 18 Φεβρουαρίου ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης δηλώνει πως «τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown». Λίγες μέρες αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρεται στο άνοιγμα της εστίασης το οποίο όπως λέει πλησιάζει.

Στις 19 Φεβρουαρίου ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης μπαίνει σε καθολικό lockdown και οι κάτοικοί του βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το ξαφνικό της απόφασης.

Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, φέρνει αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων με τις ΜΕΘ της Αττικής να βρίσκονται στο «κόκκινο» φτάνοντας το 90%. Το lockdown επεκτείνεται και η Θεσσαλονίκη για ακόμη μια φορά βρίσκεται πριν την αλλαγή επιπέδου. Όμως μια μείωση της τάξεως του 40% στο ιικό φορτίο των λυμάτων φαίνεται να καθησυχάζει τους ειδικούς.

Στις 26 Φεβρουαρίου, όπου και συνεδρίασε για τελευταία φορά η επιτροπή, αποφασίζεται παράταση του καθολικού lockdown μεταξύ άλλων σε δήμο Κορδελιού Ευόσμου και Αττική.

Χθες, 2 Μαρτίου, τα κρούσματα είναι και πάλι στο θεό, οι ειδικοί εισηγούνται καθολικό lockdown, ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το κούρεμα στον κωδικό 6. Τα νέα μέτρα βαφτίζονται έξυπνα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα