Top

Κορονοϊός: Πως κινείται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στον κόσμο

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-πως-κινείται-ο-εμβολιασμός-770719
Parallaxi
Πηγή: Unsplash
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η Moderna ζητεί το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών για την χορήγηση του εμβολίου της στους εφήβους άνω των 12 ετών σε ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά ενώ η Pfizer, το εμβόλιο της οποίας χορηγείται ήδη στις ηλικίες αυτές, σχεδιάζει κλινικές έρευνες σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Η Novavax θα ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου της στα παιδιά τον Ιούλιο, ενώ η Κίνα έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Sinovac για επείγουσα χρήση σε παιδιά άνω των 3 ετών.

Χώρες που έχουν εγκρίνει ή σχεδιάζουν να εγκρίνουν τον εμβολιασμό παιδιών:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Δανία θα εμβολιάσει παιδιά 12 έως 15 ετών, μετέδωσε το δίκτυο TV2 στις 17 Ιουνίου επικαλούμενο πληροφορίες επίσημων πηγών.

Η Γαλλία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γονική συναίνεση.

Η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια της Γερμανίας προχώρησε σε σύσταση στις 10 Ιουνίου ότι μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer.

Η Αυστρία σχεδιάζει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12 – 15 έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site Vindobona.

Η Εσθονία σχεδιάζει να ξεκινήσει εμβολιασμούς εφήβων το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για την διαχείριση της επιδημίας Covid-19 .

Η Ουγγαρία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών στα μέσα Μαΐου.

Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου την επέκταση του εμβολιαστικού της προγράμματος στα παιδιά 12 – 15 ετών.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας ανακοίνωσε την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 από τον Ιούνιο.

Η Ισπανία σχεδιάζει την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών 12 έως 17 ετών περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Η Ολλανδία θα προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 σε όλα τα παιδιά 12 έως 17 ετών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού τους επόμενους μήνες.

Ευρώπη (εκτός ΕΕ)

Η επιτροπή εμβολιασμού της Βρετανίας δεν θα λάβει απόφαση για τον εμβολιασμό των εφήβων πριν από τον Ιούλιο, αν και η βρετανική ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Η Ελβετία ενέκρινε στις 4 Ιουνίου τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Η Νορβηγία ενδεχομένως να εξετάσει την χρήση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19.

Το Σαν Μαρίνο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς για τα παιδιά 12 – 15 ετών.

Mέση Ανατολή

Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του ιού έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Το Ντουμπάι προσφέρει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν στα μέσα Μαΐου την επείγουσα χρήση του για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ασία – Νοτιοανατολική Ασία

Η Ινδονησία συνέστησε στις 28 Ιουνίου τον εμβολιασμό της ομάδας 12-17 και η εκστρατεία θα ξεκινήσει σύντομα.

Η ρυθμιστική αρχή της Νέα Ζηλανδίας ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ομάδα 12-15 ετών, ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν.

Η Κίνα στις 5 Ιουνίου ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Sinovac για τις ηλικίες 3 έως 17 ετών.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου την πρόθεσή του να ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά άνω των 12 ετών.

Η Σιγκαπούρη άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου.

Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Οι Φιλιππίνες στις 26 Μαΐου αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Αμερική

Το Μεξικό ενέκρινε στις 24 Ιουνίου το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για χρήση σε παιδιά 12 ετών και άνω.

Η Βραζιλία ενέκρινε στις 11 Ιουνίου τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών.

Η Χιλή έχει εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον εμβολιασμό νέων και εφήβων στα μέσα Μαΐου.

Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου την χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Γαλλία: Εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό τον Σεπτέμβριο

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιβάλει τον εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό, εάν το 80% εξ αυτού δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έως τον Σεπτέμβριο.

«Ο στόχος μας είναι έως τον μήνα Σεπτέμβριο, τουλάχιστον το 80% των επαγγελματιών των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων και των μονάδων υγείας να λάβουν τουλάχιστον μία δόση», γράφουν οι υπουργοί Υγείας Ολιβιέ Βεράν και Αυτονομίας Μπριζίτ Μπουργκινιόν σε μια επιστολή, με την οποία απευθύνονται προς τους διευθυντές των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας, με ημερομηνία τη χθεσινή ημέρα.

«Σε αντίθετη περίπτωση, εμείς θα ανοίξουμε την οδό της εμβολιαστικής υποχρέωσης για τους επαγγελματίες υγείας», συμπληρώνουν, κάνοντας ειδικότερα λόγο για τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (Ehpad) και τις μονάδες μακροπρόθεσμης φροντίδας (USLD), όπου «μονάχα το 55% των επαγγελματιών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση».

«Αυτό δεν αρκεί και δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση δεδομένης της ευαισθησίας των τροφίμων, σε ένα πλαίσιο απειλών που σχετίζονται με την εμφάνιση και τη διασπορά ορισμένων ανησυχητικών παραλλαγών», τονίζουν οι υπουργοί.

Εσθονία: Βλάβη σε ψυγείο αποθήκευσης κατέστρεψε πάνω από 100.000 δόσεις εμβολίων

Στην Ρωσία νοσηλεύονται 151.000 άνθρωποι με Covid-19

Στην Ρωσία υπό ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται περισσότεροι από 620 χιλιάδες άνθρωποι που έχουν νοσήσει από την νόσο Covid-19 ή παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

«Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα 182.000 κρεβάτια, 151.000 ασθενείς νοσηλεύονται. Γενικά υπό ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται 626.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Ο Μουράσκα προσέθεσε ότι η πιο τεταμένη κατάσταση με την νοσηρότητα λόγω κορονοϊού παρατηρείται στην Μόσχα , την περιοχή της Μόσχας, στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιασθεί, υπερβαίνει το 40%, επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, καθώς όπως είπε «οι εισαγωγές για νοσηλεία ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας και οι σοβαρές επιπλοκές σε όσους έχουν εμβολιασθεί και νοσούν σε ήπια μορφή, στην πραγματικότητα έχουν εξαλειφθεί».

Ο Μουράσκα είπε επίσης ότι συνολικά στην χώρα έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα, με την πρώτη δόση, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι, όπως και ότι 32 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν διανεμηθεί σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα προμηθεύονται σε ημερήσια βάση εμβόλια.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές: Εντός Ιουλίου θα δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού

Εντός Ιουλίου – νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί – θα έχει δοθεί στο σύνολο του πληθυσμού η δυνατότητα για εμβολιασμό κατά της Covid-19, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Δικτύου RND.

Όπως επισημαίνει το RND, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι, όχι απλώς θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για προσφορά εμβολιασμού σε όλους «έως το τέλος του καλοκαιριού» – στις 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ – , αλλά θα επισπεύσει τη διαδικασία, επιτυγχάνοντας τον στόχο εντός του επόμενου μήνα. Τον Ιούλιο θα είναι εφικτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να χορηγηθούν 17-18 εκατομμύρια εμβόλια τύπου mRNA ως πρώτη δόση, για τα οποία η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Όπως επισημαίνει το RND, το σύστημα των εμβολιαστικών κέντρων αναμένεται να διατηρηθεί «σε κάποια μορφή» και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό: Τι δείχνουν οι νέες εκθέσεις των διαδικτυακών πλατφορμών

Η Μάλτα απαγορεύει την είσοδο σε ανεμβολίαστους Βρετανούς τουρίστες

Αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν από αύριο στη Μάλτα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την είσοδο στους ανεμβολίαστους Βρετανούς επισκέπτες, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Τα ανεμβολίαστα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα, εφόσον συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο. Ωστόσο, η απόφαση των αρχών ουσιαστικά εμποδίζει τις οικογένειες που έχουν παιδιά στην εφηβεία να κάνουν τις διακοπές τους σε έναν από τους ελάχιστους προορισμούς που η Βρετανία έχει τοποθετήσει στην «πράσινη λίστα» – αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που επιστρέφουν από τη Μάλτα δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Μάλτα έχει καταγράψει μόλις ένα κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αφού η Βρετανία την κατέταξε στην «πράσινη λίστα» την περασμένη εβδομάδα. Μολονότι το ποσοστό εμβολιασμένων στη Βρετανία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, αυτόν τον μήνα καταγράφηκε απότομη αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα. Οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν άτομα κάτω των 40 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η Βρετανία είναι η κυριότερη πηγή τουριστικού εισοδήματος για τη Μάλτα: το ένα τρίτο των αφίξεων τουριστών προέρχεται από τη χώρα αυτή.

Οι τουρίστες από τις περισσότερες άλλες χώρες θα πρέπει μόνο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί το πολύ έως 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Πολλοί επίδοξοι Βρετανοί τουρίστες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση των αρχών. «Η Μάλτα θα χάσει τα χρήματα για τα καταλύματα, τις πτήσεις και τις (τουριστικές) δαπάνες», έγραψε ο Ντέρεκ Ριουλ στη σελίδα του υπουργείου Πληροφοριών της Μάλτας στο Facebook. Εξήγησε ότι ο ίδιος θα πρέπει να ακυρώσει τώρα τις οικογενειακές διακοπές του εξαιτίας αυτού του νέου κανόνα, τον οποίο αποκάλεσε «αυθαίρετη διάκριση σε βάρος των εφήβων».

Η Μάλτα έχει εμβολιάσει πλήρως τα τρία τέταρτα του ενήλικου πληθυσμού και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 12-18. Από τα μέσα Μαΐου ο αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19 είναι μονοψήφιος, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα