Top

Κορονοϊός: Προχωρούν οι εμβολιασμοί σε πολλές χώρες – Χαλαρώνουν τα μέτρα

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-προχωρούν-οι-εμβολιασμοί-σ-765141
Parallaxi
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 
Βρετανία: Λιγότεροι άνθρωποι θα μπαίνουν στο εξής σε καραντίνα, εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρουσμα

Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται στην Αγγλία για να ενημερώνει τις επαφές κρουσμάτων της Covid-19 ώστε να μπουν σε καραντίνα θα τροποποιηθεί με σκοπό να απομονώνονται στο εξής λιγότεροι άνθρωποι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν κάποιος βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2 αλλά είναι ασυμπτωματικός, η εφαρμογή θα αναζητά πλέον μόνο όσους ήρθαν σε στενή επαφή με αυτό το πρόσωπο κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες. Μέχρι τώρα έμπαιναν σε καραντίνα οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή με φορείς κατά τις πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του τεστ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βρετανία 21.952 νέα κρούσματα της Covid-19 και 24 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σερβία: Η χώρα επωφελείται από τον “τουρισμό της καραντίνας”, καθώς Ινδοί την επισκέπτονται καθοδόν προς άλλους προορισμούς

Η Σερβία επωφελείται από τον “τουρισμό της καραντίνας” λόγω COVID-19 καθώς χιλιάδες Ινδοί κάνουν μια 15νθήμερη στάση καθοδόν προς άλλες χώρες.

Η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερες μολύνσεις από κορονοϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολίτες της δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε πολλές χώρες στη διάρκεια της πανδημίας, εκτός εάν περάσουν δύο εβδομάδες καθ΄οδόν προς μια άλλη χώρα.

Η Σερβία έχει γίνει ένας δημοφιλής ενδιάμεσος προορισμός για τους Ινδούς επειδή τους προσφέρει είσοδο χωρίς βίζα αν έχουν εμβολιαστεί και έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό.

Απαιτείται επίσης να περάσουν τουλάχιστον τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής τους στη Σερβία σε απομόνωση, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι χώρες προορισμού τους. Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν και πάλι σε τεστ κορονοϊού στο τέλος της καραντίνας τους.

Ο Τζάγκντις, ο οποίος είναι από την ινδική πόλη Βιζαχαπατνάμ, έμεινε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, καθ΄οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζάγκντις, ο οποίος δεν έδωσε το πλήρες όνομά του, είπε πως περίμενε στην Ινδία “για κάποιο καιρό ώστε να ανοίξουν τα πράγματα”.

“Όμως τα πράγματα δεν άνοιγαν… Επιλέξαμε τη Σερβία επειδή δεν χρειαζόμαστε βίζα και [το Βελιγράδι] είναι επίσης μια όμορφη πόλη για εξερεύνηση”, είπε ο Τζάγκντις.

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων είπαν πως χιλιάδες Ινδοί ήρθαν στο Βελιγράδι τον Ιούλιο.

“Δεν θα το έλεγα ‘τουρισμός της καραντίνας’ αλλά τελικά μοιάζει να είναι… υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που είναι γεμάτα”, δήλωσε ο Ίλιγια Σμίλιανιτς, διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Mark Group.

Τον Ιούνιο, η Σερβία κατέγραψε 48,4% ετήσια αύξηση στις αφίξεις τουριστών και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 39,3%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ο τουρισμός αποτελεί περίπου το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Η Σερβία υπέστη απώλειες εσόδων άνω του ενός δισεκ. ευρώ πέρυσι λόγω των περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Σερβία έχει εμβολιάσει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της που ανέρχεται σε 6,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Σερβία έχει καταγράψει περισσότερους από 722.220 ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν από COVID-19 και 7.118 θανάτους από τον ιό.

Γερμανία: Προς τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών με νοσήματα

Στον απόηχο των χθεσινών βίαιων επεισοδίων στο κέντρο του Βερολίνου, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση 5.000 αντιεμβολιαστών, επειδή πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη άδεια, το γερμανικό υπουργείο Υγείας δρομολογεί από το Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό ατόμων από 60 και πάνω, οι οποίοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα αναμένεται απόφαση της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με τους ομολόγους του από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και νέων από 12-17 ετών, για τους οποίους έχει προβλεφθεί εμβόλιο είτε με Biontech/Pfizer, είτε με Μoderna.

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών διαφόρων κομμάτων και της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία δεν προχωρά, μέχρι αυτή την ώρα, στη σύσταση για εμβολιασμό ούτε των 60+, αλλά ούτε και των 12+ με το επιχείρημα ότι δεν έχει ακόμα στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου. Κι όλα αυτά την ώρα που στο Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 60, δίχως προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο MDR ότι «καθοριστικός για την πορεία του τέταρτου κύματος στη Γερμανία το φθινόπωρο δεν είναι τόσο ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων από 12 ετών και άνω, όσο το ποσοστό εμβολιασμού των ατόμων από 18 μέχρι 59 ετών». Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός παιδιών είναι θελκτικό ζήτημα για τα μέσα ενημέρωσης. Από επιδημιολογικής άποψης ωστόσο δεν έχει τόσο βάρος όσο η ηλικιακή ομάδα 18-59».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ο Τόμας Μέρτενς τόνισε ότι «δεν είναι οπωσδήποτε έξυπνο» από την πλευρά των πολιτικών να ζητούν από την επιτροπή συγκεκριμένες τοποθετήσεις διότι αυτό «ενδέχεται να συμβάλλει σε κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών».

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί ζητούν περισσότερα δικαιώματα για εμβολιασμένους. Μιλώντας στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι δεν πρόκειται για περιθωριοποίηση ανεμβολίαστων, αλλά για αποκατάσταση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εμβολιασμένων. Από εδώ και στο εξής η παρακολούθηση μαζικών αθλητικών γεγονότων, καθώς και η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία θα πρέπει να επιτρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιασμένος, υπογράμμισε ο βαυαρός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Υγείας της Βάδης-Βιρτεμβέργης από το φθινόπωρο θα υπάρξουν περιορισμοί για ανεμβολίαστους ενήλικες. Εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και τότε θα είναι εφικτή η πρόσβαση στην εστίαση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις με αρνητικό τεστ κορωνοϊού, το οποίο ωστόσο θα επιβαρύνει τους ανεμβολίαστους.

Ιταλία: Παραμένει εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. «Είναι επίθεση με εγκληματικό χαρακτήρα», λέει ο περιφερειάρχης του Λατίουv

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας κλείνονται οι ημερομηνίες για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, παραμένει εκτός λειτουργίας. Από χθες το βράδυ έχει γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης και οι «χάκερς» είναι πιθανό να έχουν στα χέρια τους προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι της παράνομης αυτής οικειοποίησης στοιχείων, φέρεται να έχουν ζητήσει «λύτρα» για να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει η όλη πλατφόρμα. «η περιοχή μας δέχεται εγκληματική επίθεση. Είναι επιθέσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Λατίου, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

«Η επίθεση αυτή είναι η σοβαρότερη που οργανώθηκε ποτέ στην εθνική μας επικράτεια. Είναι ακόμη σε εξέλιξη, και πρέπει να πω ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και σοβαρή. Επλήγησαν σχεδόν όλες οι εικονικές μας υποδομές», πρόσθεσε.

Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων τους λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Γαλλία: Με βίντεο στο Instagram και το Tik Tok, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να απαντήσει “στις ψευδείς πληροφορίες” για τα εμβόλια

Επιλέγοντας τη λειτουργία σέλφι στα βίντεο που τραβάει και φορώντας ένα μπλουζάκι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα στους Γάλλους στο Instagram και το Tik Tok να απαντήσει απευθείας σε όλα τα ερωτήματά τους σχετικά με τον εμβολιασμό, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στις «ψευδείς πληροφορίες», στον απόηχο των πρόσφατων διαδηλώσεων κατά του υγειονομικού πάσου.

Ηλιοκαμένος και φορώντας ένα μαύρο t-shirt, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που βρίσκεται σε διακοπές στο φρούριο του Μπρεγκανσόν (νότια), ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το σύντομο βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο τραβάει ο ίδιος, έχοντας μονάχα ως φόντο τη σημαία της Γαλλίας.

Στο βίντεο επαναλαμβάνει πως ο εμβολιασμός είναι «το μόνο όπλο» μπροστά στο τέταρτο κύμα της Covid-19, με «λίγο παραπάνω από 42 εκατομμύρια Γαλλίδες και Γάλλους να έχουν λάβει μια δόση εμβολίου» και «λίγους περισσότερους από 35 εκατομμύρια» να έχουν «λάβει τις δύο δόσεις και οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

«Γνωρίζω, εντούτοις, πως πολλοί από εσάς διερωτώνται ακόμα, φοβούνται, πολλοί ακούν ψευδείς πληροφορίες, ψευδείς φήμες, οτιδήποτε, πρέπει να το λέμε, επομένως αποφάσισα να απαντήσω απευθείας στα ερωτήματά σας. Ελάτε, θέστε τα μου και θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο άμεσος και πιο σαφής», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια πρώτη απάντηση, την οποία απευθύνει σε «έναν νεαρό άνδρα με καλή υγεία, ο οποίος ρωτάει γιατί να εμβολιαστεί», ο Γάλλος πρόεδρος τον παροτρύνει να το «κάνει για τους δικούς του», υπογραμμίζοντας πως θα μειώσει με αυτόν τον τρόπο «τον κίνδυνο να μολύνει άλλους».

Τα πρώτα βίντεο είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές έως σήμερα το απόγευμα. Η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου λαμβάνει χώρα, την ώρα που για τρίτο συναπτό Σάββατο οργανώθηκε μια μαζική κινητοποίηση κατά του υγειονομικού πιστοποιητικού, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Βέλγιο: “Συγχαρητήρια στο Βέλγιο” από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς για την επίτευξη του στόχου να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, με ανάρτησή του στο Twitter, συγχαίρει το Βέλγιο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κροο, για την επίτευξη του στόχου να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού κατά της covid19.

“Είναι ένα σημαντικό βήμα. Συγχαρητήρια στο Βέλγιο”, έγραψε ο Τιερί Μπρετόν στο Twitter.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Βελγίου (Sciensano), την 1η Αυγούστου είχε εμβολιαστεί πλήρως το 73,4% του ενήλικου πληθυσμού (ή 6,83 εκατομμύρια πολίτες), ενώ την πρώτη δόση του εμβολίου είχε κάνει το 83,5% (ή 8,04 εκατομμύρια πολίτες).

Εξάλλου, η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτησή της στο Twitter, τονίζει ότι το 60% των πολιτών άνω των 18 ετών στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως.

“Συνεχίζουμε να προχωρούμε προς την επίτευξη του στόχου να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού ως το τέλος του καλοκαιριού”, επισημαίνει η Επίτροπος Υγείας και προσθέτει: “Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως”.

“Θετικό” ήταν το πρώτο τεστ για δύο φεστιβάλ στο Βέλγιο, με την εφαρμογή του εισιτηρίου “covid safe”, σύμφωνα με τη γαλλόφωνη εφημερίδα “LeSoir”.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν τα δύο πρώτα πειραματικά μουσικά φεστιβάλ στο Βέλγιο, το “Esperanza”, με 4.000 άτομα, καθώς και το μικρότερης έκτασης “Blue Bird Festival” με 500 άτομα, με την εφαρμογή του ασφαλούς εισιτηρίου “covid safe”.

Τα φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν χωρίς κοινωνικές αποστάσεις και χωρίς κοινωνικές μάσκες. Κατά την είσοδό τους οι θεατές έπρεπε να παρουσιάσουν μέσω εφαρμογής στο κινητό τους και κωδικό QR, την απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, ή πρόσφατο αρνητικό μοριακό ή αντιγονικό τεστ, ή πιστοποιητικό αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ “Esperanza”, δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα με το εισιτήριο “covid safe”, τα οποία ωστόσο, επιλύθηκαν στο 95%.

Το “ασφαλές εισιτήριο”, ή “covid safe”, όπως το ονομάζουν στο Βέλγιο, θα γίνει υποχρεωτικό για την πρόσβαση σε οποιαδήποτε εκδήλωση για περισσότερα από 1.500 άτομα από τις 13 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ, Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα