Κορονοϊός: Προβλήματα με εμβολιασμούς σε Θεσσαλονίκη και Λέσβο
Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τουρισμό, εστίαση και πολιτισμό; Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ;
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Πρόβλημα με τους εμβολιασμούς σε κέντρο της Θεσσαλονίκης – Δεκάδες πολίτες περιμένουν στην ουρά
Πιθανό να μην γίνουν σήμερα οι προγραμματισμένοι για σήμερα εμβολιασμοί πολιτών για τον κοροναϊό στο εμβολιαστικό κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στην οδό Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ προέκυψε πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σχετίζεται με το καταγραφικό που παρακολουθεί τις θερμοκρασίες, εκεί όπου φυλάσσονται τα εμβόλια.
Εκεί παρατηρήθηκαν κάποιες μεταβολές με αποτέλεσμα η Γ΄ ΥΠΕ να μην προχωρεί σε εμβολιασμούς, μέχρις ότου πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο προσήλθαν από το πρωί δεκάδες πολίτες, ωστόσο, περιμένουν στην ουρά, μήπως τελικά το πρόβλημα λυθεί και καταφέρουν να εμβολιαστούν σήμερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της Γ΄ ΥΠΕ εγγυώνται ότι δεν πρόκειται να χαθεί κανένα εμβόλιο και κανένα ραντεβού. Ε
Είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να λυθεί εντός της ημέρας, ωστόσο, εάν δεν καταστεί αυτό εφικτό, οι πολίτες θα εμβολιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πρόβλημα με τα ραντεβού στην Λέσβο για τον εμβολιασμό των 75 και άνω
Πρόβλημα στα ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 75 και άνω προέκυψε για τους πολίτες της Λέσβου.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Φαρμακευτικού συλλόγου Λέσβου από χτες δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 75 και άνω.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εξαντληθεί όλα τα εμβόλια της Pfizer για το νησί της Λέσβου και παραμένει άγνωστο πότε θα ξανά πραγματοποιηθεί νέα αποστολή εμβολίων.
Ο φαρμακευτικός σύλλογος Λέσβου τέλος τονίζει πως οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών πραγματοποιούνται κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Βεβαίωση μετακίνησης: Από 19 Φεβρουαρίου αλλαγές στο έντυπο – Τι ισχύει
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου και όχι από την Τετάρτη στις 17 του μήνα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν μαζί τους τα νέα έντυπα – βεβαιώσεις μετακίνησης προκειμένου να δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς την εργασία τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτή την ολιγοήμερη παράταση στο μέτρο λόγω των έκτακτων συνθηκών καιρικών συνθηκών που προκάλεσε στη χώρα η επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια.
Επομένως όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να εφοδιαστούν με τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, ακόμη και όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους έντυπα με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερης της 15ης Φεβρουαρίου. Για τα νέα έντυπα των εργαζομένων φροντίζουν οι εργοδότες.
Ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται απαλλαγή και για Μάρτιο
Από την υποχρέωση πληρωμής ενοικίου απαλλάσσονται και για τον Μάρτιο του 2021 επιχειρήσεις πληττόμενες από την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα η απαλλαγή ενοικίου αφορά τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, ή όσες πλήττονται οικονομικά, λόγω πανδημίας.
Συνεπώς για το μήνα Μάρτιο 2021, όπως και για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή (100%) των μισθωμάτων ή απαλλαγή 40% για επιχειρήσεις οι ΚΑΔ των οποίων θα καθοριστούν με απόφαση, όπως γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και για τον Μάρτιο, και η λειτουργία των οποίων βρίσκεται σήμερα σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή είναι οι εξής:
- Επιχειρήσεις εστίασης
- Γυμναστήρια
- Επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού
- Αθλητικές επιχειρήσεις
- Τουριστικές επιχειρήσεις
- Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών
- Λιανεμπορικές επιχειρήσεις
Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
Παράλληλα ισχύει και η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
Βασιλακόπουλος: ΕΔΕ για τον γιατρό που ισχυρίζεται ότι παρέλυσε από το εμβόλιο
Βαρύ πλήγμα από την πανδημία: Σε “κώμα” τουρισμός, εστίαση, πολιτισμός
Μεγάλες απώλειες της τάξης των 41,6 δισ. ευρώ έγραψαν στον τζίρο τους , λόγω της πανδημίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, ενώ για αυτές που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020 η μείωση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών- το 2020 ανήλθε σε 266.083.826 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 13,5% σε σχέση με το 2019, που είχε ανέλθει σε 307.704.921 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 53,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 2,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης». Από την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 3,1% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία».
Τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος μετά από πανό που άνοιξαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 72.243.603 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 79.017.709 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 47,9% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 0,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες». Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 7,1% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα».
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2020 ανήλθε σε 21.905.296 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 7,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 23.756.221 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 78,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 0,2% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών». Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 14% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα».
Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 18.789.821 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,4% σε σχέση με το 2019, που είχε ανέλθει σε 29.564.997 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 67,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των «Καταλυμάτων», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 6,9% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος».
Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 4.295.386 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 37,8% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 6.909.448 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 88,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 2,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος». Αντίθετα, αύξηση κατά 20,7% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας».
Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2020 ανήλθε σε 728.476 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 53,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 1.580.951 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 92% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα», ενώ τη μικρότερη μείωση κατά 13,4% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις». Από την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 35,6% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση».
Σημειώνεται ότι, συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, τον Νοέμβριο 2020 τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας 41 επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες» και 737 επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο «Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ