Top

Κορονοϊός: Συναγερμός σε Γαλλία, Πολωνία και Παπούα Νέα Γουινέα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-συναγερμός-σε-γαλλία-πολων-734228
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Γαλλία: Η κατάσταση επιδεινώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, λέει ο επικεφαλής των νοσοκομείων της πρωτεύουσας

Η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Παρισιού Μαρτέν Χιρς.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την ανάσχεση της πανδημίας–ένα τοπικό λοκντάουν τα σαββατοκύριακα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε ισχύ σε άλλες περιοχές της χώρας–ή ένα ευρύτερο λοκντάουν στην περιοχή.

“Ο ιός είναι εκτός ελέγχου. Σήμερα νοσηλεύεται στις ΜΕΘ ο ίδιος αριθμός ασθενών με εκείνον που νοσηλευόταν κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας”, είπε ο Χιρς.

Από την πλευρά του, ο Ρεμί Σαλομόν, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής του ομίλου νοσοκομείων του Παρισιού AP-HP, έκρινε σήμερα ότι η επιβολή λόκνταουν τα σαββατοκύριακα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού δεν αρκεί.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο ίδιος είπε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, η χρήση του οποίου έχει ανασταλεί προς το παρόν στη χώρα, είναι εξίσου αποτελεσματικό με εκείνο της Pfizer.

Σύμφωνα με τον Χιρς, περίπου 1.100 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με COVID-19 στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και ο αριθμός αυτός πιθανόν να φθάσει τους 1.700 ως το τέλος του μήνα αν συνεχιστεί η παρούσα τάση.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού έχει δυνατότητα περίπου 1.000 κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της, σημείωσε ο Χιρς.

Συνολικά στη Γαλλία νοσηλεύονταν μέχρι χθες 4.239 ασθενείς σε ΜΕΘ με COVID-19, σχεδόν υψηλό τετραμήνου.

Πάντως, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών για τον κορονοϊό στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Πολωνία: 25.052 νέα ημερήσια κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή του έτους

Η Πολωνία ανέφερε 25.052 νέα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού σήμερα –ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή του έτους– σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας καθώς η χώρα φαίνεται να οδεύει προς ένα εθνικό λοκντάουν.

Συνολικά, η χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αναφέρει 1.956.974 κρούσματα και 48.032 θανάτους από covid-19.

Η Πολωνία εφαρμόζει την πολιτική των τοπικών λοκντάουν σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων, που πυροδοτήθηκε από την πιο μολυσματική παραλλαγή του στελέχους του ιού, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανή η επιβολή ενός εθνικού λοκντάουν.

Ο σημερινός απολογισμός των κρουσμάτων σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση από το προηγούμενο ρεκόρ για το 2021, που ήταν 21.049 κρούσματα και καταγράφηκαν το Σάββατο.

Σήμερα άλλωστε ανακοινώθηκαν και 453 θάνατοι από COVID-19.

ΕΡΕΥΝΑ: Παχυσαρκία, ρυθμός περπατήματος και κίνδυνος σοβαρής COVID-19

Αυστραλία: Ένας “ανεμοστρόβιλος” COVID πλήττει τα νοσοκομεία της Παπούα Νέα Γουινέα, λένε εργαζόμενοι στον τομέα υγείας

Τα ραγδαία αυξανόμενα κρούσματα της covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της μικρής νησιωτικής χώρας στον Ειρηνικό, της Παπούα Νέα Γουινέα, πλήττουν το εύθραυστο σύστημα υγείας “σαν ανεμοστρόβιλος” με τις υπηρεσίες τους να σταματούν να λειτουργούν καθώς το υγειονομικό προσωπικό μολύνεται με τον ιό, ανακοίνωσαν σήμερα εργαζόμενοι στον τομέα υγείας.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 8.000 παρτίδες εμβολίων στον βόρειο αυτό γείτονά της, ανταποκρινόμενη έτσι στο αίτημά του για άμεση παροχή βοήθειας προς το ολιγάριθμο υγειονομικό προσωπικό της χώρας που αριθμεί μόλις 5.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο Ντέιβιντ Έιρς, ο διευθυντής του δικτύου “Marie Stopes” στη χώρα, το οποίο διαθέτει νοσηλεύτριες σε 13 νοσοκομεία, είπε στο Reuters ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας νοσούν.

Σήμερα δέχτηκε πολλές πληροφορίες από νοσοκομεία για περίπου 10 με 25 εργαζόμενους σε αυτά που ασθένησαν και δεν πήγαν στη δουλειά τους.

Τμήματα των μεγάλων νοσοκομείων κλείνουν και περιορίζουν τις υπηρεσίες τους, όπως λέει ο ίδιος.

“Καταρχάς, το υγειονομικό σύστημα εδώ είναι τόσο εύθραυστο. Οι υπηρεσίες υγείας πρώτης γραμμής συχνά παρέχονται με καθυστέρηση, άλλες φορές δεν είναι δυνατό να προσφερθούν καθόλου εξαιτίας υλικοτεχνικών περιορισμών ή περιορισμών στη χρηματοδότηση”, είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Έιρς μιλώντας από την πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, το Πορτ Μόρεσμπι.

“Όταν αντιμετωπίζεις έναν τέτοιο ανεμοστρόβιλο που πλήττει την καρδιά του συστήματος υγείας, η πιθανότητα για μια πανωλεθρία είναι τεράστια. Αυτό είναι που μας τρομάζει όλους αυτή τη στιγμή”, εξηγεί.

Στη νησιωτική αυτή χώρα υπάρχουν υψηλά ποσοστά φυματίωσης, ελονοσίας και HIV στην κοινότητα και οι υγειονομικοί φοβούνται ότι σε περίπτωση που κατακλυστούν από ασθενείς με COVID θα υπονομευθεί η θεραπεία των άλλων ασθενειών.

Μόλις 55.000 τεστ για COVID-19 έχουν διενεργηθεί σε έναν πληθυσμό 8,78 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 87% των πολιτών ζει σε αγροτικές περιοχές, πολλοί μάλιστα σε απομονωμένα ορεινά χωριά.

Μέχρι χθες η Παπούα Νέα Γουινέα είχε αναφέρει 2.351 κρούσματα κορονοϊού και 26 θανάτους από την αρχή της πανδημίας με τα μισά από τα κρούσματα να έχουν καταγραφεί αυτό τον μήνα και 600 την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 1.000 κρούσματα έχουν σημειωθεί στην περιφέρεια του Πορτ Μόρεσμπι, όπου τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν κυβερνητικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια καθώς βουλευτές και δικαστές μολύνθηκαν με τον ιό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πορτ Μόρεσμπι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται σε απομόνωση, έγραφε η εφημερίδα The National.

“Είμαστε υπερβολικά καταπονημένοι. Αυτό είναι πέραν των δυνατοτήτων μας”, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου δρ Πάκι Μολούμι.

Η Πάμελα Τόλιμαν, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Παπούα Νέα Γουινέα, το οποίο πραγματοποιεί τεστ, έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει “μια τεράστια υστέρηση στην επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων” και “ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος” από τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες.

O διευθυντής προγραμμάτων της μκο WaterAid Papua New Guinea, ο Ναβάρα Κιουλιένε, λέει ότι το πλύσιμο των χεριών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά μόλις το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές έχουν εγκατάσταση για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Η διευθύντρια του παραρτήματος στη χώρα της μκο ChildFund Μπρίτζετ Θόρολντ εξηγεί ότι το προσωπικό της οργάνωσης μεταφέρει αντισηπτικά και προστατευτικό εξοπλισμό στα χωριά και προσπαθεί να διαλύσει τον “φόβο, το στίγμα και τις παρανοήσεις σχετικά με την COVID”.

Πολλοί άνθρωποι ζουν σε υπερπληθή νοικοκυριά και είναι υποχρεωμένοι να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την φυματίωση, προσθέτει.

“Η COVID δεν φάνταζε αρχικά τόσο ακραία σε σχέση με τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και με την διαχείριση των συνηθισμένων νόσων. Όλο τον περασμένο χρόνο υπήρχαν λιγότερο από χίλια κρούσματα και επομένως υπήρχε επιφυλακτικότητα. Αλλά σήμερα έχουμε υγειονομικό προσωπικό με COVID”, είπε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Θόρολντ.

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα Τζέιμς Μαράπι αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου εθνικής καραντίνας αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με την Θόρολντ όμως, πολλοί άνθρωποι κερδίζουν καθημερινά χρήματα πουλώντας λαχανικά στις αγορές και έτσι ένα λόκνταουν θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεσμεύσει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 για να βοηθήσει την Παπούα Νέα Γουινέα στη μάχη της κατά ενός επικίνδυνου ξεσπάσματος της νόσου, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές θα μπορούσε να μεταδοθεί σε άλλες περιοχές της ίδιας περιφέρειας.

Το αίτημα αυτό μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ της Καμπέρα και των Βρυξελλών, μετά από κατηγορίες για εθνικισμό των εμβολίων, αφού η ΕΕ εμπόδισε πρόσφατα την αποστολή ενός φορτίου εμβολίων με προορισμό την Αυστραλία.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι τα για τα εμβόλια έχει υπογραφεί συμβόλαιο με την Αυστραλία, ενώ τώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για τη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των περιστατικών μόλυνσης στην Παπούα Νέα Γουινέα, νησιωτικά τμήμα της οποίας απέχουν ελάχιστα από περιοχές της Αυστραλίας.

«Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο για αυτά. Έχουμε πληρώσει και θέλουμε να δούμε τα εμβόλια αυτά να έρχονται εδώ, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον πλησιέστερο γείτονά μας, την Παπούα Νέα Γουινέα, με τις άμεσες ανάγκες που έχουν στην περιοχή μας», δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Η Αυστραλία θα διαθέσει 8.000 εμβόλια τοπικής παραγωγής κατά της COVID-19 στην Παπούα Νέα Γουινέα, αντιδρώντας άμεσα στο ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ θα καταστήσει διαθέσιμες τις ένα εκατομμύριο δόσεις μόλις φτάσουν από την Ευρώπη, όπως είπε ο ίδιος.

«Είναι η οικογένεια μας. Είναι οι φίλοι μας. Είναι οι γείτονες μας. Είναι οι συνεργάτες μας», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Μας συμπαραστέκονται πάντα και εμείς θα τους συμπαραστεκόμαστε πάντα. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αυστραλίας, αλλά και τα συμφέροντα της περιοχής μας».

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η ΕΕ, μετά από αίτημα της Ιταλίας εμπόδισε ένα φορτίο 250.000 του εμβολίου της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία, επικαλούμενη την έλλειψη εμβολίων στην Ευρώπη.

Αργότερα, αρνήθηκε το αίτημα της Αυστραλίας για επανεξέταση της απαγόρευσης. Πρόκειται για την πρώτη άρνηση από τότε που οι Βρυξέλλες εγκατέστησαν ένα μηχανισμό παρακολούθησης της ροής των εμβολίων στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει επίσημα αναφέρει άνω των 2.300 περιστατικών μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας, ένας αριθμός για τον οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι υποβαθμίζει την πραγματική διάσταση του ξεσπάσματος των μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα Τζέιμς Μαράπε δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα του κατέγραψε 97 περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.

Ο Μαράπε παρότρυνε τους κατοίκους της Παπούα Νέα Γουινέα να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά η έκκληση του έγινε αφού χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν το θάνατο του Μάικλ Σομάρε, πρώτου πρωθυπουργού της νησιωτικής αυτής χώρας μετά την ανεξαρτησία της από την Αυστραλία.

Ο Αυστραλός υγειονομικός αξιωματούχος Πολ Κέλι δήλωσε ότι ο περιορισμένος αριθμός διαγνωστικών τεστ που έγιναν στην Παπούα Νέα Γουινέα έδειξε ανησυχητικά αποτελέσματα.

«Στο νοσοκομείο στο Πορτ Μόρεσμπι, οι μισές από τις γυναίκες που έρχονται εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους είναι θετικές» στην Covid-19, δήλωσε ο Κέλι στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον προειδοποίησε για ένα «ανεξέλεγκτο» ξέσπασμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, με επιπτώσεις όχι μόνο για την PNG, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η Αυστραλία θα προχωρήσει σε αναστολή όλων των πτήσεων τσάρτερ, αλλά και των ταξιδιών προς την Παπούα Νέα Γουινέα, όπως δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας έχουν ήδη επιταχύνει τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca στα νησιά του Πορθμού Τόρες αυτή την εβδομάδα, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Δυτική Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Αυστραλία ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι προσέγγισε τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ινδία, ζητώντας πρόσθετη βοήθεια για την Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο Τζον Σκέριτ, διευθυντής της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας στην Αυστραλία, δήλωσε πως συνομίλησε με περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες στη διάρκεια της νύχτας και πως τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την αναστολή της εκστρατείας εμβολιασμού.

Η Αυστραλία άρχισε να εμβολιάζει ανθρώπους με το εμβόλιο της AstraZeneca στις 7 Μαρτίου, ενώ έχει εξασφαλίσει περίπου 54 εκατομμύρια δόσεις για τα 25 εκατομμύρια του πληθυσμού της.

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech άρχισε το Φεβρουάριο. Η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε χθες, Τρίτη, ένα νέο περιστατικό μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκε τοπικά.

Το περιστατικό αυτό σχετίζεται με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό και βρίσκονταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο. Ένας φρουρός ασφάλειας στο ίδιο ξενοδοχείο προσβλήθηκε από τον κορονοϊό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, τερματίζοντας τη μηδενική καταγραφή κρουσμάτων μόλυνσης για χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών.

Η Αυστραλία έχει αναφέρει μηδενικές μολύνσεις ή μονοψήφια περιστατικά μολύνσεων σε ημερήσια βάση για αρκετές εβδομάδες. Στη χώρα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 29.100 περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό και 909 θάνατοι από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας.

Ουκρανία-κορονοϊός: Αριθμός ρεκόρ 289 θανάτων από την COVID-19 καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο

Η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 289 θανάτων από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 11 Δεκεμβρίου, όταν η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχε προκαλέσει τον θάνατο 285 Ουκρανών.

Παράλληλα ρεκόρ καταγράφηκε και στις χθεσινές εισαγωγές σε νοσοκομεία ασθενών με COVID-19 –4.887–, οι οποίοι ήταν κατά σχεδόν 15% περισσότεροι από τις 11 Μαρτίου, που είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ με την εισαγωγή 4.250 ανθρώπων σε μια ημέρα στα νοσοκομεία με COVID-19, δήλωσε ο Στεπάνοφ στο Facebook.

Ο αριθμός των νοσηλειών δεν ξεπερνούσε τις 2.000 κατά την κορύφωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στα τέλη του 2020, αλλά άρχισε να αυξάνεται στα τέλη του χειμώνα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ο Στεπάνοφ πρόσθεσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 11.833 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 1.489.023, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι στιγμής από την COVID-19 ανέρχεται σε 28.986.

Εκλογές στην εποχή της πανδημίας – Μέσα από τα αυτοκίνητα ψηφίζουν στην Ολλανδία

Βοσνία: Πάνω από 1.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 53 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Η κυβέρνηση της Βοσνίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.606 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 53 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Στο Σαράγεβο, καντόνι όπου υπάγεται η ομώνυμη πρωτεύουσα και αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα της Βαλκανικής, εντοπίστηκαν 555 κρούσματα.

Τη Δευτέρα, η κλινική του πανεπιστημίου του Σαράγεβου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέστειλε όλες τις άδειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το βοσνιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FENA, τα νοσοκομεία στο καντόνι Ζένιτσα-Ντόμποϊ διατρέχουν τον κίνδυνο να εξαντληθούν οι ποσότητες ιατρικού οξυγόνου που διαθέτουν αν η εξάπλωση του ιού συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Τη Δευτέρα, οι βοσνιακές αρχές ανακοίνωσαν 63 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της. Ως εδώ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει καταγράψει 5.637 θανάτους επί συνόλου 146.437 μολύνσεων.

 Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 8.998 νέα κρούσματα και 427 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 8.998 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 1.201 κρουσμάτων στην Μόσχα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.418.436. Ο αριθμός των κρουσμάτων του τελευταίου εικοσιτετράωρου είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 427 θάνατοι, (έναντι 443 την προηγούμενη) ενώ από την έναρξη της πανδημίας συνολικά έχουν καταγραφεί 93.364 θάνατοι.

Iνδία: Σχεδόν 29.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού —ο υψηλότερος αριθμός μέχρι στιγμής φέτος—, 188 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 28.903 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι εδώ φέτος, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας να φθάνουν τους 11.438.734.

Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 188 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 159.044 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 234.406 (+10.974 σε σύγκριση με την προηγουμένη).

Στην Ινδία, όπου καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον ιό στον κόσμο — μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία — τα κρούσματα αυξάνονται ξανά εδώ και λίγες εβδομάδες, κάτι που εντείνει την ανησυχία για την εκδήλωση νέου κύματος.

Σχεδόν το 62% των μολύνσεων και το 46% των θανάτων καταγράφηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στη χώρα παρότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ολοένα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η έξαρση των κρουσμάτων σημειώνεται μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται. Η Ινδία έχει εμβολιάσει ως εδώ κάπου 35 εκατ. ανθρώπους για τον νέο κορονοϊό από τα μέσα Ιανουαρίου. Το Νέο Δελχί θέλει να έχουν ανοσοποιηθεί 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των κατοίκων της μέχρι τον Αύγουστο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θεωρεί ότι οι συναθροίσεις και το ότι πολλοί Ινδοί δεν εφαρμόζουν τη σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των κρουσμάτων, όχι τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Μόντι θα συζητήσει σχετικά με τη νέα αύξηση των μολύνσεων με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατών μέσω βιντεοδιάσκεψης εντός της ημέρας.

Ο ΠOY συνιστά το εμβόλιο της Johnson & Johnson για χρήση στις χώρες όπου κυκλοφορούν οι παραλλαγές του κορονοϊού

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 συνιστάται για χρήση στις χώρες όπου κυκλοφορούν οι παραλλαγές του κορονοϊού, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στις χώρες όπου η διάδοση των παραλλαγών είναι υψηλή και στις χώρες όπου διαθέτουμε τώρα πληροφορίες για την χρήση του εμβολίου αυτού για τον έλεγχο της Covid-19 που προκαλείται από τις παραλλαγές αυτές του ιού, συνιστούμε την χρήση του», δήλωσε ο Αλεσάντρο Κραβιότο, πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , η οποία συνήλθε για να κρίνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ ενδέχεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση και για το εμβόλιο της AstraZeneca εντός της ημέρας για να αποσαφηνίσει θέματα που προέκυψαν από την απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρείας επικαλούμενες ορισμένες σπάνιες παρενέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα