Top

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Τσεχία – Οι χαλαρώσεις των lockdown παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-συναγερμός-στην-τσεχία-οι-713010
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Τσεχία-Ουγγαρία-Covid-19: ‘Μας περιμένουν μέρες κόλασης’, λέει ο Τσέχος πρωθυπουργός-Είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Η Τσεχία θα χρειαστεί να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προκειμένου να αποτρέψει μια «καταστροφή» στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

«Μας περιμένουν μέρες κόλασης», δήλωσε ο Μπάμπις σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να έχει συνομιλίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για πιθανά περαιτέρω μέτρα.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα σε χαλάρωση του μερικού lockdown καθώς το τρίτο κύμα μολύνσεων έχει οδηγήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε αύξηση και μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει λάβει έως τώρα εμβόλιο κατά της COVID-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε επίσης τους Ούγγρους να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19.

Βουλγαρία-κορονοϊός: Η χώρα θα ξανανοίξει τα εστιατόρια από τον Μάρτιο και τα νυχτερινά κέντρα από τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ

Η Βουλγαρία θα ξανανοίξει τα εστιατόρια από τον Μάρτιο και θα άρει την απαγόρευση λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων από τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, ποντάροντας στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 και σε έναν σταθερό αριθμό αναρρώσεων από την νόσο αυτή.

Η Βουλγαρία άρχισε ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού την περασμένη εβδομάδα ελπίζοντας να βελτιώσει τον αργό ρυθμό της διαδικασίας αυτής που την έχει φέρει πίσω σε σχέση με τους εταίρους της στην ΕΕ εν μέσω μεγάλης δυσπιστίας του κόσμου απέναντι στα εμβόλια.

Παρά μια σταδιακή αύξηση στα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα αυτή τον περασμένο μήνα, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι στη χώρα χτίζεται γρήγορα μια ασπίδα κατά του ιού που αιτιολογεί την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Περίπου 150.000 Βούλγαροι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων 17.000 μόνον χθες, Τρίτη, και άλλοι 200.000 έχουν αναρρώσει από την νόσο, σημείωσε ο Μπορίσοφ σε κυβερνητική σύνοδο.

“Στην Βουλγαρία, με αυστηρά τηρούμενα μέτρα, τα οποία είναι ταυτοχρόνως τα πιο φιλελεύθερα στην Ευρώπη, έχουμε αποτελέσματα που ειπτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν φυσιολογικά. Οι Βούλγαροι δεν αισθάνονται ότι υπάρχει πανδημία, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία ξανάνοιξε τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια από τις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά κράτησε κλειστά τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία είχαν σταματήσει να λειτουργούν από τα τέλη Νοεμβρίου, λόγω των φόβων για τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ. Η άρση της απαγόρευσης ενόψει των εκλογών της 4ης Απριλίου είναι πιθανόν να μειώσει τουλάχιστον εν μέρει την δυσαρέσκειά τους.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ορίσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα τις ακριβείς συνθήκες για το εκ νέου άνοιγμα των επιχειρήσεων, όσον αφορά τις δυνατότητές τους υποδοχής και τους κανόνες αποστασιοποίησης που θα πρέπει να τηρούνται.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα 1.800 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, σχεδόν τα μισά από αυτά που κατέγραφε σε 24ωρη βάση τον Νοέμβριο, αλλά περισσότερα από τα περίπου 600 κρούσματα που κατέγραφε σε ένα 24ωρο τον περασμένο μήνα.

Η Βουλγαρία έχει καταγράψει συνολικά 240.391 κρούσματα του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα και 9.978 θανάτους από την COVID-19.

Έγγραφο ΠΟΥ: Ολιγώρησε η Κίνα στην ιχνηλάτηση των πρώτων κρουσμάτων

Ουγγαρία-Covid-19: Η χώρα δεν μπορεί ακόμα να προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown, λέει ο πρωθυπουργός

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα σε χαλάρωση του μερικού lockdown καθώς το τρίτο κύμα μολύνσεων έχει οδηγήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε αύξηση και μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει λάβει έως τώρα εμβόλιο κατά της COVID-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την ανοσοποίηση των πολιτών της με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, ύστερα από αντίστοιχη κίνηση με το ρωσικό Sputnik V, για τα οποία δεν έχει δοθεί η έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.

«Είναι μια σημαντική ημέρα καθώς ξεκινάμε τις ανοσοποιήσεις με τα κινεζικά εμβόλια», δήλωσε ο Ορμπάν σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook. «Αυτό μου δίνει επίσης ελπίδα ότι αυτοί που είναι επικεφαλής αυτή της αμυντικής προσπάθειας μπορούν να πάρουν σειρά, ίσως την επόμενη εβδομάδα».

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν αυτό σήμαινε ότι ο ίδιος ο Ορμπάν ή μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ορμπάν δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό ερώτημα που του υποβλήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη ενώ έχουμε τα καλά νέα ότι έχουν φθάσει πολλά εμβόλια και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανοσοποιηθεί θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ορμπάν. «Ωστόσο, ένα τρίτο κύμα απειλεί την Ουγγαρία».

Έως σήμερα, η Ουγγαρία έχει καταγράψει 410.129 κρούσματα με 14.552 θανάτους. Περίπου 471.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της καταμέτρησης της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για χαλάρωση (των περιορισμών)», δήλωσε ο Ορμπάν, προφανώς σε μια αναδίπλωση σε σχέση με το προσεκτικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα και το οποίο προέβλεπε αποφάσεις για χαλάρωση ακόμα και την επόμενη Δευτέρα, με στόχο το εκ νέου ‘άνοιγμα’ της οικονομίας γύρω στο Πάσχα.

Οι περιορισμοί, που έχουν επιβληθεί από τον Νοέμβριο, περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων και απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η Ουγγαρία ελπίζει να έχει χορηγήσει το πρώτο εμβόλιο σε πάνω από 800.000 ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κορονοϊός: Οι πρώτες δόσεις εμβολίων που αποστέλλονται μέσω του COVAX έφτασαν στην Γκάνα

O COVAX, ο μηχανισμός του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχει σκοπό να εγγυηθεί ισότιμη πρόσβαση παγκοσμίως στα εμβόλια κατά της COVID-19, παρέδωσε σήμερα τις πρώτες δόσεις των εμβολίων του, την ώρα που εντείνεται ο αγώνας για την εξασφάλιση δόσεων για τους πιο φτωχούς στον κόσμο και την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πτήση που μετέφερε 600.000 δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίες παρήχθησαν από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκρα, διευκρίνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ΠΟΥ και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Η παράδοση αυτή γίνεται σχεδόν έναν χρόνο από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την διασπορά του νέου κορονοϊού στον κόσμο και οκτώ μήνες μετά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του μηχανισμού COVAX, ο οποίος είχε στόχο την άντληση πόρων από πιο πλούσιες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19 και στη συνέχεια την δίκαιη διανομή του στον κόσμο.

Οι δόσεις αυτές, που αποτελούν μέρος ενός αρχικού τμήματος παραδόσεων που θα γίνουν σε διάφορες χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, θα χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στην Γκάνα, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και άλλων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας αυτής.

“Είναι μια ιστορική στιγμή, διότι η άφιξη των εμβολίων κατά της COVID-19 έχει ζωτική σημασία για να οδηγήσουμε την πανδημία στο τέλος της”, δηλώνουν στην ανακοίνωση αυτή η Αν-Κλερ Ντιφέ της UNICEF στην Γκάνα και ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη χώρα αυτή Φράνσις Κασόλο.

“Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν την κρίση είναι να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος σε όλους”, υπογραμμίζουν.

Περισσότεροι από 80.700 άνθρωποι στην Γκάνα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και 580 έχουν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο υπουργός Υγείας της Γκάνας Κουάκου Αγκεμάν Μάνου ηγήθηκε αντιπροσωπείας που παρέλαβε τα εμβόλια στο αεροδρόμιο.

Δίκαιη Διανομή

Η διάθεση εμβολίων στην Γκάνα αποτελεί ορόσημο για τον COVAX, ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει ένα πολιτικά ευαίσθητο χάσμα ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που εμβολιάζονται κατά της COVID-19 στις πλουσιότερες χώρες και στους συγκριτικά λίγους που έχουν λάβει δόσεις εμβολίων σε λιγότερα ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου.

Ο μηχανισμός αυτός αποσκοπεί να παραδώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκατομμυρίων σε φτωχότερες χώρες με κανένα κόστος για τις κυβερνήσεις τους και να καλύψει έως και το 20% των πληθυσμών των χωρών. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να επιτευχθεί ένα επίπεδο συλλογικής ανοσίας στις χώρες και να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Η Αφρικανική Ένωση (AU) προσπαθεί να βοηθήσει τα 55 κράτη μέλη της να αγοράσουν περισσότερες δόσεις, με στόχο την απόκτηση ανοσίας από το 60% των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της ηπείρου σε περίοδο τριών ετών. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα της Αφρικανικής Ένωσης που είναι αρμόδια για τους εμβολιασμούς ανακοίνωσε ότι 270 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Pfizer/BioNTech και Johnson & Johnson που εξασφαλίστηκαν για παράδοση φέτος είχαν ληφθεί.

Η Κίνα έχει δωρίσει μικρές παρτίδες του εμβολίου της της Sinopharm σε χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ζιμπάμπουε και η Ισημερινή Γουινέα. Η Ρωσία επίσης έχει προσφερθεί να προμηθεύσει με 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sputnik V το πρόγραμμα εμβολιασμού της Αφρικανικής Ένωσης μαζί με ένα πακέτο χρηματοδότησης.

Ωστόσο οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον COVAX είναι πολλές.

Χθες, Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους απηύθυνε έκκληση στα πλούσια έθνη να μοιραστούν δόσεις εμβολίων με τον COVAX, σημειώνοντας ότι ο στόχος για δίκαιη διανομή των εμβολίων βρίσκεται “σε κίνδυνο”.

“Μέχρι στιγμής 210 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά οι μισές από αυτές έχουν γίνει σε μόνον δύο χώρες”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τη Γενεύη. “Περισσότερες από 200 χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει ούτε μία δόση” εμβολίου κατά της COVID-19, τόνισε.

Του μηχανισμού COVAX ηγούνται ο ΠΟΥ, η συμμαχία για τα εμβόλια GAVI, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και η UNICEF.

Αυτός ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2020 με στόχο να αποφευχθεί οι πιο φτωχές χώρες να ωθηθούν στο τέλος της ουράς για τα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς οι πιο πλούσιες χώρες αγόρασαν δισεκατομμύρια δόσεις για τους πληθυσμούς τους.

Ο COVAX ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι έχει εξασφαλίσει την πρώτη παρτίδα 330 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για 145 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων στη δυτική Αφρική.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Αφρική από την COVID-19 ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τους 100.000, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται γρήγορα καθώς ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19 κατακλύζει με ασθενείς τα νοσοκομεία χωρών της ηπείρου.

Δανία-Covid-19: Η χώρα προχωρά σε χαλάρωση κάποιων περιορισμών από τον Μάρτιο

Η Δανία σχεδιάζει να επιτρέψει σε καταστήματα και κάποια σχολεία να ανοίξουν και πάλι τον Μάρτιο, σε μια πολυαναμενόμενη κίνηση που μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε άλμα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού τους επόμενους μήνες.

Η Δανία, που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη, έχει καταγράψει μείωση του αριθμού των γενικότερων μολύνσεων μετά την επιβολή μέτρων lockdown τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση ενός περισσότερο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Σε μια απόφαση που η πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε ‘λελογισμένο ρίσκο’, η κυβέρνηση θα επιτρέψει να ανοίξουν εκ νέου καταστήματα επιφάνειας κάτω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες θα επιτρέπονται και πάλι με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τα 25 άτομα.

Τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας επίσης θα ανοίξουν αλλά οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Τα μέτρα, που βασίζονται στις συστάσεις συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Περισσότερη δραστηριότητα θα σημαίνει επίσης περισσότερες μολύνσεις και άρα περισσότερες νοσηλείες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές λόγω της COVID-19 μπορεί πρόσκαιρα να κορυφωθούν γύρω στις 880 στα μέσα Απριλίου, επίπεδο υπερτριπλάσιο σε σχέση με τις 247 νοσηλείες σήμερα.

Το εκ νέου άνοιγμα των καταστημάτων αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 2 δισεκ. κορώνες (326,92 εκατ. δολάρια) στην οικονομία της Δανίας κάθε μήνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Νικολάι Βάμεν.

«Έχουμε δει άλλες χώρες που έχουν κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα και έχασαν τον έλεγχο της μόλυνσης. Αυτό είναι ένα σενάριο που πρέπει να αποφύγουμε», δήλωσε ο Βάμεν.

Ένα νέο και πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει χάος σε όλη την Ευρώπη, έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στη Δανία τον Φεβρουάριο και είναι υπεύθυνο για τις μισές και πλέον μολύνσεις.

Η Δανία έχει καταγράψει συνολικά 208.556 κρούσματα και 2.343 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19.

Ιαπωνία-κορονοϊός: Οι περιφερειακές αρχές ασκούν πιέσεις να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς μειώνονται τα κρούσματα

Οι περιφερειακές αρχές στην Ιαπωνία έχουν ζητήσει την άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 7ης Μαρτίου, καθώς τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν τάση μείωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τους ειδικούς προτού συμφωνήσει.

Μια έξαρση των κρουσμάτων ώθησε την Ιαπωνία να κηρύξει τον περασμένο μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 11 νομούς, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις δραστηριότητες και από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί πιθανόν σε στάδια, αν και από τις επιχειρήσεις θα ζητηθεί να συνεχίσουν να κλείνουν νωρίς, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο.

Η Ιαπωνία κατέγραψε χθες Τρίτη 1.083 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NHK, με τον αριθμό αυτό να είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τα σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιανουαρίου. Τα νέα κρούσματα στην πρωτεύουσα Τόκιο, τα οποία ανέρχονταν σε 213 σήμερα, έχουν παράλληλα μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από τον Νοέμβριο.

Τρεις δυτικοί νομοί και τρεις στην κεντρική και τη νότια Ιαπωνία ζήτησαν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί ήδη από αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Το Τόκιο και οι γειτονικοί νομοί θα παραμείνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς του σήμερα για να συζητήσουν για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις έξι αυτές περιοχές, ενώ μια τελική απόφαση αναμένεται την Παρασκευή, μετέδωσε το Jiji, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Ο αγροτικός νομός του Τοτσίγκι, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, στον οποίο ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτόν τον μήνα, άρχισε να κάνει τυχαίους ελέγχους σε περίπου 600 ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αυτήν την εβδομάδα, πρόσθεσε το NHK.

Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την άρση των περιορισμών στις υπόλοιπες 10 περιοχές που τελούν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου στο Reuters.

Η Ιαπωνία, η οποία αναδύεται από το τρίτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας της COVID-19 στο έδαφός της, άρχισε τους εμβολιασμούς κατά της νόσου αυτής την περασμένη εβδομάδα, αργότερα από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Η χώρα αυτή έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τους ευρείς διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται αλλού, αλλά ενθαρρύνει τη διεξαγωγή τυχαίων τεστ από τις τοπικές αρχές για να προλαμβάνονται νέες συρροές κρουσμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=PWKLAsNFlXM

Πολωνία-κορονοϊός: Οι αρχές θα ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται σε 24ωρη βάση αυξάνονται απότομα

Η Πολωνία θα ανακοινώσει σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Άνταμ Νιεντζιέλσκι, καθώς τα νέα κρούσματα που καταγράφονται σε 24ωρη βάση στη χώρα αυξάνονται απότομα.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 12.146 νέα κρούσματα, σε μια αύξηση του αριθμού αυτού κατά περισσότερο από 3.500 σε διάστημα μιας εβδομάδας, υπογράμμισε ο υπουργός σε δηλώσεις που έκανε στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό TOK FM.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Πολωνία είναι πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται.

“Μπορούμε να αναμένουμε αυτήν την οδηγία (…) σήμερα δυστυχώς θα σπάσουμε ξανά το φράγμα των 10.000 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο”, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο πολωνικό ιδιωτικό δίκτυο Polsat.

Η Πολωνία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού στα μέσα του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας θέατρα και χιονοδρομικά κέντρα, αλλά τώρα βρίσκεται στην αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας της COVID-19 στο έδαφός της.

Σουηδία-κορονοϊός: Οι αρχές θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, την ώρα που οι κανονισμοί στην υπόλοιπη χώρα ενισχύονται.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι το οποίο εντείνει τους φόβους για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας να προειδοποιήσει ότι θα εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από το 80% των ενοίκων οίκων ευγηρίας έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και το 64% έχει λάβει και την δεύτερη δόση, με την οποία ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά της νόσου, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter.

“Συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ζήσουν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και πιστεύουμε ότι αυτός θα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός από τον πολύ περιοριστικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν μέχρι τώρα”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ στην εφημερίδα.

Ελαφρύτεροι κανονισμοί για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, προσθέτει η Dagens Nyheter.

Όταν έρθει η ώρα για την χαλάρωση των περιορισμών εν γένει, ο Τέγκνελ δήλωσε ότι η Σουηδία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το είδος του αυστηρού οδικού χάρτη που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς το λοκντάουν στη Σουηδία δεν ήταν τόσο σκληρό.

“Δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτού του είδους τα αυστηρά βήματα που κάνει η Βρετανία”, σημείωσε. “Όταν βλέπουμε ότι η εξάπλωση της λοίμωξης είναι λίγο πιο σταθερή, μπορούμε αργά να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε έναν αριθμό περιορισμών”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα