Top

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα σενάρια για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Θα υπάρξει παράταση του lockdown;

Parallaxi
κορονοϊός-τι-δείχνουν-τα-σενάρια-για-ά-711448
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Καταστήματα: Στο τραπέζι νέος αριθμός SMS αντί του 13033 – Παράταση στις εκπτώσεις

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ως προς τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις με σκοπό τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα όποτε αυτά ξανανεβάσουν ρολά. Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων. Τόσο η ύπαρξη ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, όσο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, το οποίο θεωρείται και πιθανότερο σενάριο, βρίσκονται υπό συζήτηση, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση.

Και στα δύο σενάρια θα υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, η οποία δε θα ξεπερνά τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα. Στο σημείο, πάντως, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την έντυπη βεβαίωση μετακίνησης, η οποία είναι ισοδύναμη με την αποστολή γραπτού μηνύματος και εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών μόλις ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2, ώστε να μην απαιτηθεί γίνει ξανά η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει αυτό την 1η Μαρτίου, βάσει του αρχικού προγραμματισμού. Ωστόσο η αγορά γνωρίζει καλά ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως εάν τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ είναι κοντά στο 85%. Σε κάθε περίπτωση, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αυτή θα γίνει πιθανότατα με κανονική είσοδο στα καταστήματα και όχι με τις μεθόδους του click away ή του click in shop, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η οποία, πάντως, αν και ρωτήθηκε ως προς το άν θα υπάρξει «κόφτης» στα SMS μετακίνησης, νέος κωδικός ή νέος αριθμός αποστολής μηνυμάτων, αρκέστηκε να πει πως οποτεδήποτε αποφασιστεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.

«Αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε δεδομένα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Οταν θα μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», σημείωσε.

Προσέθεσε, πάντως, ότι τις ημέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, δε διαπιστώθηκε κάποια αύξηση κρουσμάτων, για την οποία να ευθύνεται per se το λιανεμπόριο ή η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα.

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν μετακίνηση με ταξί για εμβολιασμό

Να μεταφέρουν δωρεάν πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως τονίζουν, στο εμβολιαστικό κέντρο που στεγάζεται εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, αποφάσισαν ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι το εισόδημά τους μειώθηκε σημαντικά την περίοδο της πανδημίας από τον κορονοϊό.

«Νιώθουμε ένα ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης. Είναι τιμή και χαρά μας να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε από και προς το εμβολιαστικό κέντρο της Έκθεσης, όλους όσοι δεν μπορούν να μεταβούν λόγω κινητικών προβλημάτων αλλά και τους συμπολίτες μας που δεν έχουν κανέναν για να τους βοηθήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης ταξί Θοδωρής Σταυρίδης.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι οδηγοί ταξί του συνεταιρισμού της Θεσσαλονίκης «taxiway», ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν τη βοήθειά τους, ο κ. Σταυρίδης εξήγησε πως «ο πολίτης που έχει πραγματική ανάγκη, μπορεί να καλέσει στη γραμματεία από τις 9:00 το πρωί έως και τις 5:00 το απόγευμα και μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του ακόμα και αν χρειάζεται όχημα με αναπηρικό αμαξίδιο ή απλό όχημα. Έτσι με αυτό τον απλό τρόπο θα είμαστε στην πόρτα του σπιτιού του, για να τον μεταφέρουμε στο εμβολιαστικό κέντρο».

Ο κ. Σταυρίδης τόνισε ακόμη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως για την ασφάλεια των πολιτών χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες των ταξί, καθημερινά, μια συγκεκριμένη μέθοδος απολύμανσης κατά της Covid-19 με χρήση λαμπτήρων υπεριώδους ακτινοβολία, που σε τρία λεπτά παρέχει 100% πιστοποιημένη απολύμανση στα οχήματα. «Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, να επιβιβάζονται σε ένα καθαρό όχημα, που θα τους μεταφέρει με ασφάλεια στα σπίτια τους», εξήγησε ο κ. Σταυρίδης.

Εξαδάκτυλος: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον Εύοσμο με την μετάλλαξη

Βρέφος 20 ημερών διασωληνωμένο σε ΜΕΘ με κορονοϊό

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύεται ένα βρέφος 20 ημερών που διαγνώστηκε με κορονοϊό. Το άτυχο μωράκι διακομίστηκε στη συγκεκριμένη μονάδα λίγες ημέρες μετά την γέννησή του στο Παίδων Αγία Σοφία.

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη προς Πέμπτη όταν το μωρό εμφάνισε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Αγλαΐα Κυριακού που διαθέτει ΜΕΘ covid για παιδιά και διασωληνώθηκε. Πρόκειται για το νεαρότερο σε ηλικία παιδί που έχει διασωληνωθεί στη χώρα μας λόγω κορονοϊού, αναφέρει ο ANT1.

Λευκάδα: Σύλληψη ιερέα – 65 πιστοί μέσα στην εκκλησία

Ιερέας συνελήφθη στη Λευκάδα έπειτα από έλεγχο της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό. Ο ιερέας λειτουργούσε στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης στο Φρύνι της Λευκάδας.

Στη συγκεκριμένη εκκλησία, δε θα έπρεπε να υπάρχουν πάνω από 10 άτομα, όμως τη στιγμή που οι αστυνομικοί μπήκαν στην εκκλησία για έλεγχο, μέσα στον ναό βρίσκονταν 65 άτομα.

Ο ιερωμένος αρχικά συνελήφθη, όμως αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Κορονοϊός: Αποφάσεις για lockdown στην Αττική, καταστήματα και σχολεία

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το τι μέλλει γενέσθαι με την Αττική και τη διασπορά του κορονοϊού. Η μελέτη των δεδομένων θα φέρει στο τέλος της εβδομάδας και τις αποφάσεις για την παράταση ή όχι του σκληρού lockdown στην Αττική ή μπορεί να δοθεί ανάσα στην αγορά.

Ειδικότερα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τα επιστημονικά δεδομένα την Τετάρτη. Την Πέμπτη σε μία πιθανή δεύτερη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής.

Το κριτήριο για παράταση ή όχι

Οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική που συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία, παρά το αυστηρό lockdown που είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες.

Αρκετοί επιστήμονες της επιτροπής εκτιμούν ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα λόγω του lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική στις 11 Φεβρουαρίου και αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά οι μεταλλάξεις είναι αυτές που τρομάζουν.

Αλλωστε ο μεταλλαγμένος ιός έχει ταχύτερη μετάδοση και η διασπορά του μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ωστόσο επειδή οι ΜΕΘ εξακολουθούν να δέχονται πίεση θεωρείται πιθανό να δοθεί παράταση στο lockdown άλλη μία εβδομάδα. Παρότι γίνονται προσπάθειες για συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής ώστε να παραχωρήσουν έναντι αμοιβής κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid, η ανησυχία δεν κάμπτεται.

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η τελική συμφωνία υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές αναμένεται να κλείσει σήμερα ή αύριο οπότε και αναμένεται να γίνει το οριστικό ραντεβού, ώστε να δοθούν απλές κλίνες για covid από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με covid και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Μέχρι στιγμής υπάρχει διαφωνία ως προς τις αμοιβές, λένε πηγές του ethnos.gr, καθώς η επιχειρηματολογία των ιδιωτικών κλινικών είναι πως μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας είναι covid free, ενώ μετά από μία πιθανή συμφωνία η εικόνα αυτή θα αλλάξει και θα επιβαρυνθούν οι ιδιωτικές δομές.

Βέβαια στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και η κατάσταση στην Αττική ξεφύγει, πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη των κλινών ΜΕΘ.

Το λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, παρότι η κυβέρνηση πιέζεται να ανοίξει τα καταστήματα την 1η Μαρτίου λόγω των οικονομικών προβλημάτων των επιχειρήσεων, είναι άγνωστο εάν αυτή τη φορά θα διαφοροποιηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών. Εισηγήσεις που θα γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας οπότε και θα μελετηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα και θα ανακοινωθούν επισήμως από τον Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σε αυτή τη φάση του lockdown η κυβέρνηση πιέζεται περισσότερο για το λιανεμπόριο παρά για τα σχολεία. Εξάλλου οι διαμαρτυρίες όλων των κλάδων του λιανεμπορίου είναι ασφυκτικές προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και οι οικονομικές δυσκολίες στα κρατικά ταμεία καθιστούν σχεδόν επιβεβλημένο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Ωστόσο εάν αποφασισθεί να δοθεί ανάσα στην αγορά, αυτό θα είναι με τη μέθοδο του click away ή με το click in shop, αλλά με αυστηρούς ελέγχους στον αριθμό των ατόμων που θα εισέρχονται στα καταστήματα.

Όμως αξιοσημείωτο είναι πως στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και φαίνεται να μελετά η κυβέρνηση, είναι να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα να ανοίξουν αλλά με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Σενάριο που προς ώρας δεν φαίνεται εφικτό καθώς οι ειδικοί στις περιπτώσεις αυτές εκτιμούν ότι υπάρχει αύξηση της κινητικότητας που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και σε αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, οι ειδικοί είναι αυτοί που θεωρούν πως πρέπει να ανοίξουν άμεσα ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στη δια ζώσης μάθηση, έστω κι αν η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση θα προτιμούσε το λιανεμπόριο από την εκπαίδευση ως πρώτο βήμα ανοίγματος.

Θεσσαλονίκη: Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι για εμβολιασμούς κατά της covid-19

Πάτρα : 41 κρούσματα κοροναϊού στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Ανάστατοι οι σωφρονιστικοί ζητούν να εμβολιαστούν άμεσα

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα μετά τον εντοπισμό 41 κρουσμάτων κοροναϊού σε κρατούμενους. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονραι και ζητούν να εμβολιαστούν άμεσα καθώς η διασπορά του ιού μεταξύ των κρατουμένων της φυλακής είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το tempo24 στο νοσηλεύονται Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα έχουν μεταφερθεί δύο από τους κρατούμενους ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνται απομονωμένοι στην γ’ πτέρυγα.

Ηράκλειο: Θρήνος για 47χρονο που έχασε τη μάχη με τον ιό

Την τελευταία του πνοή άφησε 47χρονος από χωριό του Ηρακλείου ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊός.

Πρόκειται για τον τον γιο του ιερέα, από τον Ευαγγελισμό, ο οποίος, μαζί με την οικογένειά του, νοσηλευόταν σε κλινική Covid.

Τόσο ο ιερέας όσο και η μητέρα του εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ο 47χρονος, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας, δεν τα κατάφερε και έχασε την μάχη με τον φονικό ιό. Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, μέσα από τον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.

«Δεν γνωρίζω να είχε υποκείμενα νοσήματα ο 47χρονος», δήλωσε o κ. Φραγκάκης και πρόσθεσε «ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός. Δεν πρέπει να παίρνουμε τις καταστάσεις αψήφιστα και τα μέτρα να τηρούνται απαρέγκλιτα».

Πηγή: in.gr, ethnos.gr, tempo24.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα