Top

Κρούσματα της “Δέλτα συν” στην Τουρκία – Η Καταλονία επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα

Δείτε αναλυτικά τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Parallaxi
κρούσματα-της-δέλτα-συν-στην-τουρκί-650321
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις παγκόσμιες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Τουρκία: Τρία κρούσματα της παραλλαγής “Δέλτα συν” εντοπίστηκαν στη χώρα

Η Τουρκία εντόπισε τρία κρούσματα της παραλλαγής “Δέλτα συν” του νέου κορονοϊού σε τρεις επαρχίες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι 284 κρούσματα του ξεχωριστού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα εντοπίστηκαν επίσης σε 30 επαρχίες.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, αρκετά εμβόλια κατά της COVID-19 λειτουργούν κατά του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το οποίο γίνεται το κυρίαρχο παγκοσμίως, αλλά οι ίδιες έχουν εκφράσει ανησυχίες για νέα στελέχη τα οποία μπορεί να μην αντιμετωπίζονται από κάποια εμβόλια.

Ορισμένοι επιστήμονες δηλώνουν ότι το στέλεχος “Δέλτα συν” μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό.

Η Τουρκία, η οποία χαλάρωσε τους περισσότερους περιορισμούς την 1η Ιουλίου, έχει καταγράψει συνολικά σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού και περίπου 50.000 θανάτους από την COVID-19. Το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού έχει ενταθεί και υπολογίζεται ότι χορηγούνται περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις καθημερινά.

“Η (παραλλαγή) ‘Δέλτα συν’ εντοπίστηκε σε τρεις ανθρώπους σε τρεις ξεχωριστές επαρχίες, (συμπεριλαμβανομένου) ενός στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά σε δημοσιογράφους έπειτα από υπουργικό συμβούλιο που έγινε χθες, Δευτέρα. “Οι άνθρωποι αυτοί είναι σε καλή κατάσταση”, πρόσθεσε.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας άρχισε τον Ιανουάριο με δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinovac ενώ έκτοτε χορηγούνται επίσης αυτά των Pfizer/BioNTech και το ρωσικό Sputnik V.

Ο Κοτζά σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει σήμερα περίπου 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και θα λάβει άλλες 26 εκατομμύρια δόσεις αυτόν τον μήνα και 1,5 εκατομμύρια δόσεις του Sinovac την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία έχει στόχο να έχει χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε περίπου 43 εκατομμύρια ανθρώπους ως την γιορτή Εΐντ αλ Άντχα στις 20 Ιουλίου, αριθμός αντίστοιχος με το 70% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

“Οι δόσεις εμβολίου που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετές και αυτές που έχουμε τώρα είναι επίσης αρκετές”, σημείωσε ο Κοτζά.

Η Τουρκία έχει χορηγήσει συνολικά 53 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 και 15,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει και την δεύτερη δόση σε πληθυσμό περίπου 84 εκατομμυρίων.

Η Καταλονία επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα για να φρενάρει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων

Η Καταλονία αποφάσισε να επιβάλει και πάλι περιοριστικά μέτρα για να φρενάρει την πρόσφατη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 κυρίως μεταξύ των νέων, σε αυτήν την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ντισκοτέκ και άλλοι χώροι νυκτερινής διασκέδασης σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να κλείσουν από το τέλος της εβδομάδας και ότι θα απαιτείται η παρουσίαση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test ή πιστοποιητικού ολοκληρωμένου εμβολιασμού για την συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους με την συμμετοχή άνω των 500 ατόμων.

Κορονοϊός: Ποιες χώρες έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό

Ρωσία: Ρεκόρ 737 θανάτων κατά το τελευταίο 24ωρο

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ 737 θανάτων από την COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 139.316.

Επίσης η χώρα κατέγραψε 23.378 νέα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβανομένων 5.498 στη Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία να ανέρχεται σε 5.658.672.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, η οποία δίνει ξεχωριστό απολογισμό, έχει ανακοινώσει περίπου 270.000 θανάτους από COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021.

Λίβανος: Η παραλλαγή Δέλτα ενοχοποιείται για σχεδόν τα μισά κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι από τις 101 μολύνσεις που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά, στις 46 περιπτώσεις επαληθεύτηκε πως επρόκειτο για κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα από 10 διαφορετικές χώρες.

Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι δύο ασθενείς με την COVID-19.

Επίσημα, ο Λίβανος των 6,7 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 7.863 θανάτους επί συνόλου 545.671 κρουσμάτων από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, τον Φεβρουάριο του 2020.

Κέιτ Μίντλετον: Σε καραντίνα μετά από επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό στον ιό

Ινδονησία- COVID-19: Αριθμοί ρεκόρ σε νεκρούς και νέα κρούσματα–η χώρα προετοιμάζει εφεδρικές ιατρικές εγκαταστάσεις και ζητεί βοήθεια από άλλες χώρες

Η Ινδονησία ανέφερε σήμερα 31.189 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 728 θανάτους–αμφότεροι αριθμοί ημερήσιων ρεκόρ–όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας την ώρα που η χώρα δίνει μάχη για την αντιμετώπιση του ταχύτερα εξαπλούμενου κύματος της πανδημίας μέχρι στιγμής.

Η χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταγράψει συνολικά 2.345.018 κρούσματα κορονοϊού και 61.868 θανάτους από COVID-19.

Η Ινδονησία έχει προετοιμάσει εφεδρικές ιατρικές εγκαταστάσεις για το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων ανέρχεται σε 40.000 με 50.000, όπως ανακοίνωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

“Ο αριθμός (των κρουσμάτων) μπορεί να φθάσει στα 40.000 ή και περισσότερα γι αυτό έχουμε προετοιμάσει σενάρια σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, το οξυγόνο καθώς και τα νοσοκομεία”, δήλωσε ο κορυφαίος υπουργός Λουχούτ Παντζαϊτάν και πρόσθεσε ότι η Τζακάρτα έχει αναζητήσει βοήθεια από χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες οξυγόνου και έχει στη διάθεσή της υποδομές, όπως ακατοίκητα κτίρια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγκαταστάσεις καραντίνας στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ο υπουργός Υγείας Μπούντι Γκουνάντι Σαντικίν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσθέτει σχεδόν 8.000 νέες κλίνες εντός της περιοχής της ευρύτερης Τζακάρτας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σουμάτρα και στο Καλιμαντάν, την ινδονησιακή πλευρά της νήσου Βόρνεο, εν μέσω μιας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Μέχρι τις 2 Ιουλίου η πληρότητα των νοσοκομείων σε εθνικό επίπεδο άγγιζε το 75%, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αλλά κάποια νοσοκομεία στο πολυπληθέστερο νησί της χώρας, την Ιάβα, έχουν αναφέρει πληρότητα πάνω από 90%, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τζακάρτα.

Το Σάββατο η Ινδονησία επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις κινήσεις, στην εργασία, την εστίαση και τα αεροπορικά ταξίδια στην Ιάβα και το Μπαλί και η κυβέρνηση αυστηροποίησε σήμερα τα μέτρα σε 20 άλλες επαρχίες.

Η Ινδονησία έχει μια από τις χειρότερες εικόνες στο μέτωπο της πανδημίας όσον αφορά την Ασία. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί από την παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα με τα νοσοκομεία να έχουν φθάσει στα όριά τους, ελλείψεις να παρατηρούνται σε οξυγόνο και έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών να μην μπορεί να λάβει ιατρική βοήθεια.

Η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας καταγράφει καθημερινά αύξηση στον αριθμό των μολύνσεων, τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει καθημερινά τους 500 εδώ και πολλές ημέρες. Χαμηλός άλλωστε είναι και ο ρυθμός εμβολιασμού.

Βρετανός υπ. Υγείας: Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο τον κορονοϊό

Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να σκέφτεται μόνο για την COVID-19 και να αδιαφορεί για άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας, για τα οικονομικά προβλήματα και για τις προκλήσεις στο πεδίο της εκπαίδευσης που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Υγείας.

“Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα κόσμο όπου το μοναδικό πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η COVID και όχι όλα τα άλλα προβλήματα υγείας, τα οικονομικά μας προβλήματα, οι προκλήσεις στην εκπαίδευση και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο που ευτυχώς είναι αποτελεσματικό”, δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Νταβίντ.

“Ήρθα σε αυτό το υπουργείο με μια νέα ματιά–είναι σοκαριστικό όταν βλέπεις όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που έχουν συσσωρευτεί: περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ζητήσει βοήθεια για τα προβλήματα υγείας τους από το ΕΣΥ στη διάρκεια της πανδημίας”, είπε ο υπουργός.

Χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τον τερματισμό των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών λόγω του κορονοϊού στην Αγγλία εντός δύο εβδομάδων, ένα τεστ για το αν μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία προσφέρει αρκετή προστασία από την υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Δέλτα.

Μετά την επιβολή των πιο επώδυνων κοινωνικών περιορισμών στην ιστορία της Βρετανίας εν καιρώ ειρήνης για την ανάσχεση της πανδημίας, ο Τζόνσον έχει βάλει στοίχημα ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει αποδυναμώσει τη σχέση ανάμεσα στα κρούσματα και στις εισαγωγές στο νοσοκομείο, μπορεί να εμποδίσει τυχόν νέο κύμα της COVID-19 από το να επιβαρύνει τις υπηρεσίες υγείας.

Η Βρετανία έχει καταγράψει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό νεκρών από την COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Τζόνσον έχει κατηγορηθεί για ολιγωρία στην εφαρμογή του καθενός από τα τρία lockdown στην Αγγλία.

Αλλά η εμβολιαστική εκστρατεία στη Βρετανία εξελίσσεται θετικά με το 86% των ενηλίκων να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι χθες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Χρήσιμα apps για ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα