Top

Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Χτυπήθηκε πύργος τηλεπικοινωνιών

Δείτε βίντεο και εικόνες από το σημείο.

Parallaxi
ξεκίνησαν-οι-βομβαρδισμοί-στο-κίεβο-889745
Parallaxi

Λίγη μόλις ώρα μετά την προειδοποίηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για μεγάλης εμβέλειας επίθεση στο Κίεβο, με στόχο μεταξύ άλλων κυβερνητικό κτίριο πληροφοριών, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ξεκίνησαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι σημαντικές υποδομές της Κιέβου προκειμένου να τεθούν εκτός λειτουργίας ούτως ώστε να είναι πιο εύκολη η ρωσική εισβολή στην πόλη.

Όπως μεταδίδουν τόσο ρωσικά όσο και ουκρανικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο της Ρωσίας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, πύργος τηλεπικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν και σχετικά βίντεο, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται η εγκυρότητά τους και χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με αναφορές, μετά τον βομβαρδισμό σταμάτησε η μετάδοση των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών.

Οκτώ νεκροί και έξι τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χαρκίβ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χαρκίβ του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.

«Μου θυμίζει, αν θυμάστε, τον βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγεβο από τους Σέρβους, τον βομβαρδισμό αθώων ανθρώπων στη Βοσνία, μου δίνει αυτήν την αίσθηση μιας ωμότητας που διαπράττεται σκόπιμα εναντίον ενός αστικού κέντρου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εσθονία.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αηδιάζει με όσα συμβαίνουν και βλέπει ότι είναι αναγκαίο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να στηρίξει τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Ουκρανός ΥΠΕΞ σε ΝΑΤΟ: Αν κερδίσει ο Πούτιν, είστε οι επόμενοι

Σε συζητήσεις με τους συμμάχους για τον πω θα ενισχύσει την αεροπορική της άμυνας βρίσκεται η Ουκρανία, σύμφωνα με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Κουλέμπα ρωτήθηκε για το αν το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή και τόνισε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως «ό,τι μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα – είναι καλύτερα να μας βοηθήσουν τώρα παρά να βρεθούν αργότερα κατά μέτωπο αντιμέτωποι με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν».

«Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία νικήσει – είστε οι επόμενοι».

Η Βρετανία κλείνει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε νόμο που απαγορεύει την είσοδο σε βρετανικά λιμάνια σε οποιαδήποτε έχει «σύνδεση» με την Ρωσία.

Όπως έγραψε στο Twitter: «Στο Υπουργείο Εξωτερικών του Λονδίνου, όπου μόλις γίναμε το πρώτο έθνος που ψηφίζει νόμο που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση εισόδου σε βρετανικά λιμάνια όλων των πλοίων με οποιαδήποτε ρωσική σύνδεση».

Παράλληλα δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και κάλεσε και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Η ιταλική πρεσβεία στην Ουκρανία μεταφέρεται από το Κίεβο στο Λβιβ

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στην Ουκρανία, από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η απόφαση οφείλεται στην όλο και πιο δραματική κατάσταση, εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Ιταλός πρέσβης στην Ουκρανία κατάφερε να πάρει μαζί του και 20 ανήλικα, εκ των οποίων 6 είναι νεογέννητα, τα οποία είχαν βρει καταφύγιο, με τους γονείς τους, στο εσωτερικό της πρεσβείας.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα