Top

Ξεκινούν σύντομα δωρεάν εμβολιασμοί στο μετρό της Νέας Υόρκης

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
ξεκινούν-σύντομα-δωρεάν-εμβολιασμοί-743224
Parallaxi

Να εμβολιαστεί κανείς δωρεάν εναντίον της Covid-19 στο μετρό της Νέας Υόρκης; Αυτό θα είναι δυνατό από την προσεχή Τετάρτη, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν σε έναν από τους έξι σταθμούς του μετρό, που θα συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί αρχικά μεταξύ 12-16 Μαΐου για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του, θα δικαιούνται επίσης δωρεάν διαδρομές. Συγκεκριμένα, ένα πάσο μίας εβδομάδας για το μετρό ή ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής στον προαστιακό.

«Θα δοκιμάσουμε» την ιδέα, εξήγησε ο κυβερνήτης, «θα δούμε αν θα γίνει αποδεκτή και θα προσαρμοστούμε», εάν χρειαστεί.

Επιλέχθηκαν διάφορες ώρες εμβολιασμών, ανάλογα τους σταθμούς, μεταξύ αυτών οι κεντρικοί Penn Station και Grand Central στο Μανχάταν.

«Δοκιμάζουμε πολλές δημιουργικές ιδέες, καθώς πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστά εμβολιασμών», είπε ο κυβερνήτης.

Περίπου το 60% των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των φοιτητών για να παρακολουθήσουν μαθήματα από το φθινόπωρο

Οι φοιτητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο City University της Νέας Υόρκης θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 για να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Η απαραίτητη προϋπόθεση, που αφορά περισσότερους από 435.000 σπουδαστές πλήρους φοίτησης, τίθεται καθώς δίνονται πολλά κίνητρα από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και από άλλους αξιωματούχους με στόχο την παρότρυνση των πολιτών να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού, καθώς καταγράφεται μείωση της ζήτησης εμβολιασμών.

“Λοιπόν, τέρμα οι δικαιολογίες”, είπε ο Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου. “Τα συμβούλια των πανεπιστημίων State University of New York και City University of New York θα απαιτούν από όλους τους φοιτητές που επιστρέφουν στις σπουδές τους το φθινόπωρο να έχουν εμβολιαστεί”, τόνισε.

ΗΠΑ: Ο FDA θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στις 10 Ιουνίου πρόκειται να συνεδριάσει η ανεξάρτητη ομάδα των συμβούλων του προκειμένου να συζητήσει τη χρήση των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε παιδιά.

Η ανεξάρτητη επιτροπή του FDA δεν θα συζητήσει για συγκεκριμένα εμβόλια, όπως ανέφερε ο οργανισμός.

“Τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, ο FDA έχει εγκρίνει τρία εμβόλια κατά της COVID-19 για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας – δύο έχουν εγκριθεί για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και ένα για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Αναγνωρίζουμε ότι το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η διάθεση εμβολίων για χρήση σε ολόκληρο τον παιδιατρικό πληθυσμό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FDA.

Στην ανακοίνωσή του ο FDA προσθέτει:΅”Όπως και με τις αρχικές εγκρίσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το κοινό έχει σαφή κατανόηση των προσδοκιών μας για τα δεδομένα και τις πληροφορίες που απαιτούνται για την υποστήριξη αιτημάτων άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης και αιτήσεων άδειας βιολογίας για εμβόλια που προορίζονται να αποτρέψουν την COVID-19 στα παιδιά”.

Reuters: Και δεύτερη νομική δράση κατά της AstraZeneca από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει και δεύτερη νομική δράση κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, μεταδίδει το Reuters.

Η κίνηση αυτή είναι κυρίως διαδικαστική μετά την πρώτη νομική ενέργεια τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει πηγή με γνώση της κατάστασης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η νέα νομική δράση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να ζητήσει οικονομικές κυρώσεις.

“Αύριο, θα παρουσιαστεί η υπόθεση κατά της AstraZeneca σε βελγικό δικαστήριο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η πρώτη νομική δράση αφορούσε το αίτημα της Κομισιόν για επίσπευση των παραδόσεων, ενώ η νέα δράση θα αφορά την ουσία της υπόθεσης, μεταδίδει το Reuters.

Ιταλία: 5.080 κρούσματα κορονοϊού, με 198 θανάτους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού είναι 5.080 και 198 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από τα μέσα Οκτωβρίου. Χθες τα περιστατικά ήταν 8.292, με 139 θανάτους.

Πρέπει να υπογραμμισθεί, όμως, ότι τα σημερινά στοιχεία εξαρτώνται και από την μειωμένη διεξαγωγή διαγνωστικό τεστ την Κυριακή. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 130.000, το 3,9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με χθες βρίσκονται 34 λιγότεροι ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7 περισσότεροι από χθες.

Στο 24% των κλινών των ΜΕΘ όλης της Ιταλίας βρίσκονται ασθενείς με κορονοϊό, με όριο επιφυλακής το 30%. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους, το 25% των ασθενών έχουν μολυνθεί με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Καμπανία (943) με κύρια πόλη την Νάπολη, στο Λάτιο (680) με πρωτεύουσα την Ρώμη και στη Σικελία (589).

Μάλτα: Ξανάνοιξε η εστίαση με εμβολιασμένο το 60% του ενήλικου πληθυσμού

Τα εστιατόρια επαναλειτούργησαν στη Μάλτα, για να σερβίρουν μεσημεριανό, την ώρα που ο υπουργός Υγείας της χώρας δηλώνει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού έχει φθάσει στο 60% του ενήλικου πληθυσμού και τα κρούσματα καταγράφουν πτώση, με τη Βαλέτα να ανακοινώνει σήμερα 11 μολύνσεις από νέο κορονοϊό.

Τα εστιατόρια έκλεισαν πριν από δύο μήνες, όταν ο αριθμός των μολύνσεων σημείωσε ρεκόρ, 510 κρούσματα στις 10 Μαρτίου και το νησί της Μεσογείου, με πληθυσμό περίπου 450.000 κατοίκων, ενίσχυσε τους περιορισμούς, με το βλέμμα στην επανέναρξη του τουρισμού την 1η Ιουνίου.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι το 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, το διπλάσιο και πλέον ποσοστό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις προσπάθειες εμβολιασμού να εστιάζονται τώρα στους 30άρηδες.

Οι μη απαραίτητες υπηρεσίες και τα καταστήματα λιανικής μπόρεσαν να ξανανοίξουν στις 26 Απριλίου και η Μάλτα ανακοίνωσε, επίσης, ένα σχέδιο επιδότησης έως 200 ευρώ για τους τουρίστες, που θα επισκέπτονται τη χώρα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι προσπάθειες δέχθηκαν πλήγμα την Παρασκευή, όταν η Βρετανία διατήρησε τη Μάλτα εκτός της πράσινης λίστας της με τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Μάλτας και οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 25% των αφίξεων. Η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Μάλτας εξέφρασε την ανησυχία ότι η παράλειψη της Μάλτας από την πράσινη λίστα της Βρετανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα στην αρχή της θερινής σεζόν.

Ο υπουργός Τουρισμού Κλέιτον Μπαρτόλο είπε στα ΜΜΕ ότι η “κυβέρνηση της Μάλτας θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι η Μάλτα θα συμπεριληφθεί στην επόμενη αξιολόγηση” του βρετανικού τουριστικού καταλόγου, που αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Η Μάλτα θα άρει, επίσης, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις παραλίες και στις πισίνες την 1η Ιουνίου.

Κορονοϊός: Το 60% των ασθενών παρουσιάζει συμπτώματα ακόμη και 6 μήνες μετά

Επιφυλακτικός ο δήμαρχος του Βερολίνου για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος και κυβερνήτης του κρατιδίου του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην γερμανική πρωτεύουσα. Από την πορεία της επιδημίας θα εξαρτηθεί η προγραμματισμένη διοργάνωση της Berlinale για το κοινό το καλοκαίρι.

“Τώρα ο δείκτης θετικότητας είναι μεν 100,8, θα πρέπει όμως να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα τις επόμενες μέρες, για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε σε ποια κατεύθυνση εξελίσσεται πραγματικά η κατάσταση με τον κορονοϊό. H Γερουσία (κυβέρνηση) του κρατιδίου θα συζητήσει αύριο Τρίτη πιθανά βήματα έναρξης της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην πρωτεύουσα”, δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης του κρατιδίου του Βερολίνου Μιχαελ Μιούλερ στο τοπικό ραδιόφωνο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, RBB.

“Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί τις επόμενες ημέρες μια απόφαση και για τις υπαίθριες προβολές ταινιών με κοινό, τις οποίες έχει προγραμματίσει το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Berlinale για τον Ιούνιο. Έχουμε τώρα μια ομοσπονδιακή νομοθεσία την οποία πρέπει να τηρούμε. Η ελευθερία που υπήρχε πριν, έχει τώρα σαφώς περιορισθεί. Ως εκ τούτου πρέπει να καταστεί σαφές ότι παραμένει σημαντικό να βοηθήσουμε τώρα όλοι για να μειωθεί πραγματικά ο αριθμός των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσουμε να πούμε στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής νομοθεσίας ότι η μία ή η άλλη διοργάνωση είναι εφικτή ξανά”, πρόσθεσε ο Μιούλερ.

Για την Πεντηκοστή (των Καθολικών και Διαμαρτυρομένων – 24 Μαΐου), ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθεί μια λύση με το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (το οποίο περιβάλλει το Βερολίνο) και για τον τομέα της εστίασης. Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τότε, και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε, ώστε ο δείκτης θετικότητας στο Βερολίνο να βρεθεί σαφώς κάτω από 100″.

Σχετικά με το θέμα της στρατηγικής των εμβολιασμών είπε: “Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο να πρέπει να διαχειριστούμε την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, αυτή την ανεπάρκεια. Υπάρχουν υποσχέσεις για παραδόσεις εμβολίων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Έχω γίνει όμως προσεκτικός μετά την εμπειρία των τελευταίων μηνών. Ελπίζω πάντως ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις”.

Η Γαλλία επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Εβδομάδα άμεσης επιτάχυνσης των εμβολιασμών ξεκινάει από σήμερα, με απώτερο στόχο τους νέους 18 ετών και άνω και αυτό με την ώθηση του ίδιου του προέδρου Μακρόν.

Σήμερα είναι το πρώτο άνοιγμα για τους πενηντάρηδες, που καλούνται να εμβολιασθούν όπου υπάρχει θέση, χωρίς ραντεβού. Το δεύτερο άνοιγμα για τους νέους 18 ετών και άνω ξεκινάει την Τετάρτη, με ραντεβού όμως και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Το τρίτο μεγάλο άνοιγμα που όλοι περιμένουν είναι για την Τετάρτη 19 του μήνα: Ανοίγουν μπιστρό, καφετέριες, ρεστοράν με τραπέζια έξω, καθώς και πολιτιστικά κέντρα, μουσεία – πάντα με αυστηρό πρωτόκολλο. Έως τα μέσα Μαΐου πιστεύεται ότι οι εμβολιασμένοι θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, όμως η επίτευξη του αρχικού στόχου των 30 εκατομμυρίων για τα μέσα Ιουνίου φαντάζει ανέφικτη.

Σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει στους βουλευτές το σχέδιό της για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται να ψηφίσουν και για το “υγειονομικό πάσο” για το οποίο υπήρξε αρχικά, αρκετή γκρίνια.

AstraZeneca: Το 75% των εμβολίων έχει παραμείνει στα ψυγεία

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επίσης θύμα της μεγάλης δυσπιστίας των Γάλλων, καθώς το 75% των εμβολίων έχει παραμείνει στα ψυγεία. Ακούραστα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επαναλαμβάνει τα καλέσματα προς τους 55ετών και άνω, προσπαθώντας να τους πείσει για το εμβόλιο.

Στα νοσοκομεία παρά το ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη, μια αργή μείωση παρατηρείται παντού: Στις μονάδες εντατικής, οι ασθενείς μειώθηκαν, όντας πλέον κάτω των 5.000 (4.971 το Σάββατο, έναντι 6.000 στις 26 Απριλίου). Μείωση σημειώνεται όμως και στα κρούσματα: 527 το τελευταίο 24ωρο έναντι 844 το Σάββατο και 1.140 την Παρασκευή. Τέλος, και στο ποσοστό μετάδοσης από 6,2% έπεσε στο 5,8% και οι θάνατοι περιορίστηκαν στους 116 το Σάββατο.

Αυστρία: Χαλάρωση των περιορισμών λόγω πανδημίας στις 19 Μαΐου

Την οριστικοποίηση και τις λεπτομέρειες του προγραμματιζόμενου για τις 19 Μαΐου ανοίγματος στην Αυστρία στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχε από το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων.

Κυβέρνηση και ομόσπονδα κρατίδια συμφώνησαν να αποσύρουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της Covid-19 από τη μεθεπόμενη Τετάρτη 19 Μαΐου, οπότε και ανοίγουν ξανά ο τουρισμός, η εστίαση, οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο με περιορισμούς, ενώ από τις 17 Μαΐου επιστρέφουν στα μαθήματά τους με φυσική παρουσία οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ, ή θα έχει αναρρώσει από τη νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας.

Σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δέκα ενήλικες και παιδιά επιτρέπεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μόνο τέσσερις τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο, θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα ανοίγματος το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να ισχύουν και για γάμους, μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις σε κλαμπ.

Το ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η πορεία, οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστρία πέρασε το τρίτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από τους γείτονές της, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στη Βιέννη.

Ταυτόχρονα ο ίδιος προέτρεψε σε προσοχή, καθώς, όπως σημείωσε, όσο καλύτερα ακολουθηθούν όλοι οι περιορισμοί που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατά πιο γρήγορα βήματα ανοίγματος.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ επισήμανε ότι “σε εννέα ημέρες -στις 19 Μαΐου- η ζωή στην Αυστρία θα είναι πιο πολύχρωμη και πάλι – με ασφάλεια”.

Σε δηλώσεις του πριν από το μεσημέρι, ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρίσκονται κάτω από 1.000 και ότι η επίπτωση επτά ημερών (σ.σ. μολύνσεις εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους) είναι ήδη κάτω του 100, δείχνει “ότι τα πρώτα βήματα θα έρθουν την κατάλληλη στιγμή σε εννέα ημέρες”.

“Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ότι έχουμε καλές προϋποθέσεις για την επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα, όταν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί ταυτόχρονα με το άνοιγμα”, ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ / capital.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα