Λιόλιος: Πυρηνικά τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία
Η φιλία με τη Ρωσία είναι "ισχυρή σαν βράχος", λέει το Πεκίνο.
#Ukraine’s #Zelenskiy vows revenge on #Russian forces after fleeing family killed in shelling of #Irpin https://t.co/tAkk9iPNhV
— Shadi Alkasim (@Shadi_Alkasim) March 7, 2022
O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες το βράδυ για την τιμωρία των ρωσικών στρατευμάτων που διαπράττουν θηριωδίες.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «το μόνο ήσυχο μέρος» που τους περιμένει, θα είναι ο τάφος.
«Δε θα συγχωρήσουμε τα κατεστραμμένα σπίτια. Δε θα συγχωρήσουμε τον πύραυλο που κατέρριψε πάνω από το Okhmatdyt σήμερα (σ.σ χθες, Κυριακή) η αεράμυνά μας. Και τις πάνω από πεντακόσιες άλλες ρουκέτες που έπληξαν τη γη μας. Όλη την Ουκρανία, χτυπώντας ανθρώπους και παιδιά. ΔΕ θα συγχωρήσουμε τις εκτελέσεις άοπλων. Την καταστροφή των υποδομών μας. Τα εκατοντάδες επί εκατοντάδων θύματα, τους χιλιάδες πόνους. Ούτε ο Θεός θα συγχωρήσει, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ. Και αντί για συγχώρεση, θα υπάρξει η μέρα της κρίσης. Είμαι σίγουρος γι’αυτό», ανέφερε ακόμη.
«Θα τιμωρήσουμε όποιον διέπραξε θηριωδίες στον πόλεμο αυτό στη γη μας. Θα βρούμε τον κάθε μπάσταρδο που πυροβόλησε στις πόλεις μας, τους ανθρώπους μας, που βομβάρδισε τη γη μας, που εκτόξευσε πυραύλους. Και δε θα υπάρξει άλλο ήσυχο μέρος πάνω στη γη για εσάς, πέρα από τον τάφο», είπε μεταξύ άλλων.
«Δε θα συγχωρήσουμε, δε θα ξεχάσουμε. Το θράσος τού επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα για τη Δύση πως οι επιβληθείσες κυρώσεις δεν είναι αρκετές», ήταν τα λόγια του.
«Δεν μπορείς να κρύβεσαι από την πραγματικότητα. Δεν μπορείς να κρύβεσσαι από τις νέες δολοφονίες στην Ουκρανία».
Ξεσπά η σύζυγος Ζελένσκι
#Ukraine #Zelensky #Russia #Putin #Biden Ukraine’s First Lady Olena Zelensky, pleads with the media to tell the world that Russian soldiers are killing Ukrainian children with their attacks. https://t.co/R0JTtASJEe
— R_William (@RWilliam1987) March 7, 2022
Ο Πούτιν σκοτώνει παιδιά «συνειδητά και κυνικά», λέει από μέρους της η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Ολένα Ζελένσκα.
«Οι Ρώσοι κατακτητές σκοτώνουν παιδιά της Ουκρανίας. Συνειδητά και κυνικά. Πρέπει να σας πω γι’ αυτό. Τουλάχιστον 38 παιδιά έχουν πεθάνει ήδη στην Ουκρανία. Και αυτός ο αριθμός μπορεί να ανεβαίνει αυτή τη στιγμή λόγω του βομβαρδισμού των ειρηνικών πόλεών μας! Όταν οι άνθρωποι στη Ρωσία λένε ότι τα στρατεύματά τος δεν βλάπτουν τον άμαχο πληθυσμό, δείξτε τους αυτές τις φωτογραφίες!», είπε.
Στην ανάρτησή της, δημοσίευσε σοκαριστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν έχουν λάβει εντολή να προτείνουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «αποκλεισμού της Ρωσίας από τον πλανήτη», σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.
«Τέτοια μέτρα δεν υπήρχαν ούτε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή της Κομισιόν.
Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν τομείς και επιλογές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια και διεύρυνση της λίστας φυσικών προσώπων που έχουν σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.
Πηγές της Κομισιόν είπαν στην EURACTIV ότι υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Όχι μόνο των πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά και των πλοίων με άλλη σημαία αλλά ρωσικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων.
Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτίθεται το Βερολίνο, καθώς φοβάται πως η Ρωσία θα αντιδράσει με κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.
Επίσης, το Λονδίνο φαίνεται ότι θα απαγορεύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν ρωσικά πλοία. Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να γίνει κάτι παρεμφερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μόσχα.
Σε αυτή την πρόταση, η Ουγγαρία αντιτίθεται σθεναρά αλλά δεδομένου ότι και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου – δη στο πετρέλαιο – οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ουγγρική αντίσταση θα καμφθεί.
Επιπλέον, πηγή της Κομισιόν είπε ότι οι υπηρεσίες της «εξετάζουν έναν-έναν τους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και έχουν σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.
«Δεν μιλάμε μόνο για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αλλά και για διακοπή κάθε είδους οικονομικής συναλλαγής», πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι αυτοί οι ολιγάρχες θα καταστούν «οικονομικά νεκροί».
Τέλος, πάνω στο τραπέζι είναι επίσης και ο πλήρης αποκλεισμός από το SWIFT όλων των ρωσικών τραπεζών, με στόχο τον «χρηματοπιστωτικό στραγγαλισμό» του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Πρώην σύμβουλος του Ομπάμα αναλύει τον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πιστεύει ότι είναι σαν τους τσάρους», την αυτοκρατορική δυναστεία που κυβέρνησε τη Ρωσία για αιώνες.
Τα παραπάνω δήλωσε Αμερικανίδα ειδικός που εργάστηκε στην πρώην κυβέρνηση Ομπάμα. «Ο Πούτιν έχει σίγουρα χρησιμοποιήσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για να εξυπηρετήσει τους στόχους του», δήλωσε την Κυριακή η Άννα Μακάντζου, πρώην διευθύντρια για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία, το CNN υπενθυμίζει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε λειτουργήσει ιστορικά ως πυλώνας νομιμότητας και υποστήριξης για τους τσάρους Ρομανόφ. Όταν οι κομμουνιστές ριζοσπάστες ανέβηκαν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων, στόχευσαν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και γκρέμισαν εκκλησίες που ήταν τόπος λατρείας των τσάρων.
«Όμως, στα σχεδόν 26 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο ρόλος της Εκκλησίας έχει μεταμορφωθεί και τώρα προωθείται ενεργά από το Κρεμλίνο ως καθοριστικό χαρακτηριστικό της ρωσικής ταυτότητας. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB της άθεης Σοβιετικής Ένωσης, τώρα ασπάζεται τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό του. Ο Ρώσος ηγέτης εμφανίζεται συχνά στις εκπομπές της εθνικής τηλεόρασης να παρακολουθεί τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και να αποδίδει σεβασμό στην ηγεσία της εκκλησίας», επισημαίνει το CNN.
«Καθώς ο Πούτιν εντείνει την επίθεσή του στην Ουκρανία, ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές σχολίασαν ότι μπορεί “να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει την ΕΣΣΔ”, είπε η Μακάντζου, αναφερόμενη στη Σοβιετική Ένωση που διήρκεσε από το 1922 έως το 1991. «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό – προσπαθεί να τη γυρίσει πίσω στο 1889», συνέχισε.
Η Βρετανία θα εξετάσει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία
Ηκυβέρνηση της Βρετανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, ο Τζέιμς Κλέβερλι, μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.
«Εισάγουμε πάρα πολύ λίγους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ούτως ή άλλως», εξήγησε ο κ. Κλέβερλι στο Times Radio. «Είναι κάτι που φυσικά θα εξετάσουμε», πρόσθεσε.
Ουκρανία: Υπάρχει περιθώριο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Λεμέρ
Η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ακόμη περιθώριο ελιγμών για να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Δανία: Δημοψήφισμα για να ενταχθεί η χώρα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ
Denmark considers reversing its EU & NATO defense opt-out & shoring up its defense posture.
EU moving towards corporate subsidies hit by Russian sanctions & rising energy prices, and increasing EU loan funds.
These could be combined with COVID recovery.https://t.co/68amiXoRmA
— VelvetBIade (@VelvetBlade) March 7, 2022
Λόγω της έντασης με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να ενταχθεί στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οργανώσει δημοψήφισμα για τον σκοπό αυτόν την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός.
«Ελπίζουμε ότι όλοι οι Δανοί θα στηρίξουν» την άρση αυτής της εξαίρεσης που είχε χορηγηθεί στη Δανία ώστε να μην ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά θέματα, είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Οι ιστορικές εποχές απαιτούν ιστορικές αποφάσεις», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνησή της να αποφασίσει ότι θα εγκαταλείψει αυτήν την «επιλογή μη συμμετοχής» της Δανίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.
Το δημοψήφισμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση των αμυντικών δαπανών, που θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ (όπως είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ) μέχρι το 2033. Για τα δύο επόμενα χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 7 δισεκ. κορώνες (περίπου 940 εκατομμύρια ευρώ) για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες.
Η Κοπεγχάγη σκοπεύει επίσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «το συντομότερο δυνατόν», είπε η πρωθυπουργός.
Το δημοψήφισμα του Ιουνίου θα είναι το ένατο για τους Δανούς ψηφοφόρους για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ, από το 1972. Αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τον Ιούνιο του 1992, η Κοπεγχάγη πέτυχε να εξαιρεθεί από ορισμένους τομείς, όπως από το ενιαίο νόμισμα. Έτσι, η Δανία δεν συμμετέχει πλήρως στην υλοποίηση ορισμένων μέτρων που αφορούν τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση οργάνωσε κατόπιν νέο δημοψήφισμα και αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι ενέκριναν τη συνθήκη. Οι εξαιρέσεις είναι δυνατόν να αρθούν, πάντα μέσω δημοψηφίσματος.
Τον Δεκέμβριο του 2015 οι Δανοί απέρριψαν και πάλι την ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ όσον αφορά την αστυνόμευση και την ασφάλεια, καθώς φοβούνταν ότι θα έχαναν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν μόνοι τους για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση.
Κίνα: Η φιλία με τη Ρωσία είναι “ισχυρή σαν βράχος”, σύμφωνα με το Πεκίνο
Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα.
Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα.
«Ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία», εξήγησε ο Ουάνγκ.
Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τη χαρακτηρίσει «εισβολή», ενώ παράλληλα έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες να σεβαστούν «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της».
Ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι τα αίτια «της κατάστασης στην Ουκρανία» είναι «περίπλοκα» και δεν δημιουργήθηκαν εν μία νυκτί.
«Η επίλυση περίπλοκων προβλημάτων απαιτεί ηρεμία και λογική και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και να επιδεινώνουμε τις διαφωνίες», τόνισε ο Κινέζος υπουργός.
Η Κίνα είναι διατεθειμένη να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας θα προσφέρει «το συντομότερο δυνατό» βοήθεια στην Ουκρανία, υπογράμμισε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο μερικές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπέγραψαν μια ευρεία συμφωνία διμερούς στρατηγικής συνεργασίας με στόχο να αντιταχθούν στην αμερικανική επιρροή. Παράλληλα οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι δεν θα υπάρχουν μεταξύ των χωρών τους «‘απαγορευμένες’ περιοχές συνεργασίας».
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 869 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα- Συνολικά 4.649 από την έναρξη του πολέμου
Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι. Αναλυτικά:
Από τον Προμαχώνα: 757
Από Ευζώνους: 8
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.
Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.
Λιόλιος: Τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία είναι πυρηνικά
Για πυρηνικά αίτια του πολέμου μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας, καθηγητής Στρατιωτικής Σχολή Ευελπίδων και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, Θεόδωρος Λιόλιος.
“Τα αίτια αυτής της καταδικαστέας επίθεσης ήταν πυρηνικά”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
“Πίσω από την ρωσική εισβολή πρώτον κρύβεται η επιθυμία του ΝΑΤΟ να πάρει αντιβαλλιστική ασπίδα στην Ουκρανία, στην Πολωνία και την Ρουμανία, η οποία θα αναχαιτίσει και θα εξουδετερώσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ρώσω, και δεύτερον είναι μία μεγάλη συμφωνία που έκλεισε η Ουκρανία με τις ΗΠΑ με την οποία ανεξαρτοποιείται πυρηνικά πλέον από τη Ρωσία”.
“Η ιστορία θα δείξει πως ένας τέτοιος μεγάλος πόλεμος είχε πίσω όπλα μαζικής καταστροφής”, έκλεισε λέγοντας.
Πέτσας: Σχέδιο για υποδοχή περίπου 15.000 προσφύγων από την Ουκρανία -Αλλάζει το σκηνικό για ολόκληρο τον κόσμο
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και της δηλώσεις της Ρωσίας κατά της Ελλάδας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι οι δηλώσεις της Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, είναι απαράδεκτες.
«Αντί να ανατρέξει η Ρωσία στην ιστορία της, προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών και δύο παγκόσμιους πολέμους», επεσήμανε.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας.
«Η ηγεσία της Ρωσίας κάνει κάτι που είναι καταφανέστατα παράνομο απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και απάνθρωπο.»
Σχετικά με την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις Ουκρανία και τους Έλληνες ομογενείς είπε ότι «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι μεγάλη η ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία. Προσπαθούμε μέσω των δικών μας διπλωματικών αρχών να απεγκλωβίσουμε όσους επιθυμούν να φύγουν.»
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για να υποδεχτεί περίπου 15.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο πόλεμος, είπε ότι «είναι ξεκάθαρα μια αλλαγή σκηνικού για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση.»
Τέλος, για την Τουρκία, είπε ότι «τσαλαβουτά δεξιά και αριστερά», γιατί έχει μια νευρικότητα.
«Όσο και να φωνάζουν οι Τούρκοι δεν γίνονται πιο ισχυροί.»
Επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο Ν. Δένδιας ζήτησε εγγυήσεις για τη δημιουργία ασφαλούς ανθρωπιστικής διόδου για την εκκένωση του γενικού προξενείου στη Μαριούπολη.
Το σχετικό tweet:
Πηγές: iefimerida, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αnt1, skai.gr, Guardian/CNN, EVRACTIV
Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο- Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων στις 9:00