Featured

Με 72.000 κρούσματα σε μια μέρα οι ΗΠΑ στην κορυφή-Μεγάλη έξαρση σε δεκάδες χώρες

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Parallaxi
με-72-000-κρούσματα-σε-μια-μέρα-οι-ηπα-στην-κ-634262
Parallaxi

Πέθανε ο πρώτος σκύλος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Ένας γερμανικός ποιμενικός, ο Buddy, που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη πέθανε πρόσφατα – Η οικογένεια του κατοικίδιου ζώου μίλησε για αυτό το τραγικό συμβάν στο National Geographic

Ένα άρθρο του National Geographic αναφέρεται στα προβλήματα υγείας ενός σκύλου περίπου στα μέσα Απριλίου, με το κατοικίδιο ζώο να αγωνίζεται να αναπνεύσει και να έχει αναπτύξει μια παχιά βλέννα στη μύτη του. Την ίδια περίοδο ο ιδιοκτήτης του σκύλου Robert Mahoney μαχόταν με τον κορωνοϊό.

Όταν ο Robert έμαθε για τα προβλήματα υγείας του Buddy όπως είχαν ονομάσει τον σκύλο, ήταν ο πρώτος στην οικογένεια που πίστευε ότι το αγαπημένο κατοικίδιό του έδινε μια παρόμοια μάχη με τον νέο ιό.

Από τις 21 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου, η οικογένεια Mahoney πήγε τον Buddy σε τρεις διαφορετικούς κτηνιάτρους κανένας από τους οποίους δεν πίστευε ότι το σκυλί είχε κορονοϊό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διάφορων δοκιμών αποκάλυψαν ότι τελικά ο Buddy ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Αν και έγινε προσπάθεια θεραπείας του σκύλου, η υγεία του δεν φάνηκε να ανακάμπτει. Στις 11 Ιουλίου ,η σύζυγος του Robert βρήκε τον Buddy να κάνει εμετό αίμα.

«Έμοιαζε να βγαίνει το εσωτερικό του. Ήρθε από τη μύτη και το στόμα του. Γνωρίζαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα», είπε η σύζυγος του Robert στο Νational Geographic.

Μετά την μεταφορά του Buddy στον κτηνίατρο, οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να του κάνουν ευθανασία ώστε να σταματήσει να ταλαιπωρείται.

ΗΠΑ: Σχεδόν 1.400 νεκροί – Πάνω από 72.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου 1.379 νέους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που η χώρα καταμετρά πάνω από 1.200 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη θρηνεί πλέον 151.826 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 72.238 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων που έχουν επιβεβαιωθεί στην αμερικανική επικράτεια να πλησιάζει πλέον τα 4,5 εκατομμύρια (εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο διαγνώστηκε ότι έχει αποθεραπευτεί).

Αφού γνώρισε μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου βλέπει από τα τέλη του Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται ξανά με τρομακτικούς ρυθμούς, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της.

Η Φλόριντα είναι η πολιτεία που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Κατέγραψε χθες Πέμπτη 253 νέους θανάτους εξαιτίας του COVID-19, νέο ρεκόρ.

Η «Sunshine State» ξεπέρασε πρόσφατα τη Νέα Υόρκη — για μεγάλο διάστημα το επίκεντρο της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, ως την άνοιξη — σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Πλέον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από την Καλιφόρνια, ο πληθυσμός της οποίας όμως είναι διπλάσιος σε μέγεθος.

Με αυτό το πολύ ανησυχητικό φόντο, η νοτιοανατολική πολιτεία ετοιμάζεται πυρετωδώς καθώς πλησιάζει τις ακτές της τροπική καταιγίδα, που ανάγκασε ορισμένα εξεταστικά κέντρα να κλείσουν χθες.

Μεξικό: Τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό θανάτων

Η χώρα κατατάσσεται πλέον στην 3η θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Το Μεξικό πέρασε χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, φθάνοντας τους 46.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Το Μεξικό ξεπέρασε έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταμετρώντας επίσημα 45.999 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19. Οι χώρες που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις αυτής της μακάβριας κατάταξης παραμένουν οι ΗΠΑ, με 151.826 θανάτους, και η Βραζιλία, με 91.263.

Ωστόσο, η θνητότητα του κορωνοϊού επί του πληθυσμού παραμένει πολύ υψηλότερη στο ΗΒ από ό,τι στο Μεξικό, με 677,59 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στην πρώτη χώρα, έναντι 351,82 ανά εκατ. στο Μεξικό.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, το Μεξικό κατέγραψε άλλους 639 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 7.730 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να αυξάνεται σε 416.179, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αυστραλία: 8 θάνατοι – 627 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες στη Βικτόρια

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον απολογισμό της πανδημίας σε αυτή την πολιτεία σε 112 νεκρούς Οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν οκτώ νέους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 627 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο ημερήσιος αυτός απολογισμός είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με αυτόν που είχαν ανακοινώσει την προηγουμένη (13 και 723 αντίστοιχα).

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον απολογισμό της πανδημίας σε αυτή την πολιτεία σε 112 νεκρούς. Η Βικτόρια θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας στη χώρα.

Η πολιτεία εξάλλου καταμετρά πλέον πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το σύνολο σε όλη τη χώρα είναι λίγο πάνω από 17.000.

Υεμένη: Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα

Οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα πιθανόν είναι πολύ σοβαρότερη απ’ ό,τι ανακοινώνει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας

Στις περιοχές που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε επισήμως τους 1.726 χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου, καθώς εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, οι ασθενείς οι οποίοι υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19 έχουν φθάσει τους 487 στις περιοχές υπό τον έλεγχό της, κυρίως στον νότο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Άντεν, λιμανιού στρατηγικής σημασίας. Κατά την ίδια πηγή, 856 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Δεν είναι διαθέσιμα πρόσφατα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και τμημάτων του υεμενίτικου στρατού που συμμάχησαν μαζί τους.

Η Υεμένη παραμένει βυθισμένη στον πόλεμο από το 2014, όταν το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εφορμώντας από τον βορρά κι εκδιώκοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Χάντι από την πρωτεύουσα Σανάα. Η σύρραξη, στην οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η έκταση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα πιθανόν είναι πολύ σοβαρότερη απ’ ό,τι ανακοινώνει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ενώ το σύστημα υγείας της Υεμένης βρίσκεται σε αποσύνθεση έπειτα από χρόνια πολέμου.

Ιράν: Αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας στις φυλακές

Τι κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία – Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία

Η κυβέρνηση του Ιράν αψήφησε τα πιεστικά αιτήματα αξιωματούχων του σωφρονιστικού συστήματος να διατεθούν περισσότερα μέσα για να προληφθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές, όπως κατήγγειλε χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη νέο ρεκόρ θανάτων — 235 σε 24 ώρες — εξαιτίας του COVID-19.

Η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί ότι περιήλθαν στην κατοχή της «αντίγραφα τεσσάρων επιστολών που υπογράφονται από επικεφαλής οργανισμών φυλακών του Ιράν (…) προς το υπουργείο Υγείας», με τις οποίες «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολύ σοβαρές ελλείψεις υλικού (ατομικής) προστασίας, απολυμαντικών, αντισηπτικών και απολύτως απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού».

«Το υπουργείο δεν απάντησε» και οι ιρανικές φυλακές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «καταστροφική» έλλειψη υλικού και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση επιδημιών, συνεχίζει η ΜΚΟ.

«Οι λεπτομέρειες που περιέχονται στις επιστολές αυτές βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις (…) του συμβούλου του επικεφαλής της Δικαιοσύνης Ασγάρ Τζαχανγκίρ, ο οποίος (…) διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη των μολύνσεων και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις φυλακές».

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, χαρακτηρίζει «τις επίσημες επιστολές» αυτές ατράνταχτη όσο και «καταθλιπτική απόδειξη της τρομακτικής αποτυχίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους φυλακισμένους». Καταγγέλλει επίσης «τον υπερπληθυσμό, τον κακό εξαερισμό, την έλλειψη βασικών υγειονομικών εγκαταστάσεων και ιατρικού εξοπλισμού στις φυλακές και την εσκεμμένη παραμέληση των προβλημάτων των κρατουμένων από το υπουργείο Υγείας».

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως οι ιρανικές φυλακές έχουν μετατραπεί στο «τέλειο περιβάλλον» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, κρίνει η μη κυβερνητική οργάνωση. Παροτρύνει την Τεχεράνη να «πάψει να αρνείται την υγειονομική κρίση στις ιρανικές φυλακές και να λάβει επείγοντα μέτρα για να προστατεύσει τη ζωή των κρατουμένων».

Από τον Μάρτιο, πάνω από 100.000 φυλακισμένοι στο Ιράν ωφελήθηκαν από τις χορηγήσεις αδειών εξόδου και τις μειώσεις ποινών οι οποίες αποφασίστηκαν για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Όμως, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηλίτευσε πρόσφατα το γεγονός ότι από τα μέτρα αυτά πρακτικά εξαιρέθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Ακόμη, κατήγγειλε το ότι οι κρατούμενοι που είχαν λάβει άδειες καλούνται να επιστρέψουν στις φυλακές, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κακή, αν δεν έχει επιδεινωθεί.

Αργεντινή: Νέα ρεκόρ 153 θανάτων και 6.377 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Μολονότι το 90% των νέων κρουσμάτων συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της, οι αρχές έχουν θορυβηθεί διότι εμφανίζονται νέες εστίες στις περισσότερες επαρχίες

Το αργεντίνικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου ότι κατέγραψε νέα θλιβερά ρεκόρ, 153 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 6.377 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, τις προηγούμενες 24 ώρες.

Συνολικά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής θρηνεί πλέον 3.441 νεκρούς ενώ καταμετρά 185.360 κρούσματα μόλυνσης. Οι 80.596 από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Τον Ιούλιο σημειώθηκε τρομακτική αύξηση των αριθμών αυτών: την 30ή Ιουνίου, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αργεντινή ανερχόταν σε 1.307 θανάτους επί συνόλου 64.517 μολύνσεων.

Μολονότι το 90% των νέων κρουσμάτων συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα, το Μπουένος Άιρες, και την περιφέρειά του, οι αρχές έχουν θορυβηθεί διότι εμφανίζονται νέες εστίες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας των 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ότι παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» την εξέλιξη της επιδημιολογικής προσπάθειας, αφού «κάναμε μεγάλη προσπάθεια, τα είχαμε πάει καλά, με την έννοια ότι δεν θρηνούμε πιο πολλά θύματα, αλλά πρέπει να είμαστε λίγο πιο αυστηροί, διότι κάτι δεν λειτουργεί, ας είμαστε ειλικρινείς», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Radio Con Vos.

Εκτίμησε πως το γεγονός ότι η καμπύλη της επιδημίας ανεβαίνει συνδέεται με το ότι «κόσμος βγαίνει στον δρόμο, συναντιέται, πάει για καφέ, μοιράζεται ένα μπάρμπεκιου».

«Έχουμε πρόβλημα», συνέχισε ο αρχηγός του κράτους. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν. Πρέπει να σκεφτούμε», πρόσθεσε, καθώς στη θεωρία το lockdown στο Μπουένος Άιρες θα τερματιστεί την Κυριακή.

Ο πρόεδρος Φερνάντες δεν ξεκαθάρισε αν η ισχύς του περιορισμού θα παραταθεί. Η επανεπιβολή των μέτρων θα είναι δύσκολη, καθώς η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση, σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, το δημόσιο να έχει κηρυχθεί από οίκους αξιολόγησης σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας και την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Φερνάντες να διεξάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις με ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του τις δέκα τελευταίες μέρες χαλάρωσαν κάπως τα μέτρα που επιβλήθηκαν την 20ή Μαρτίου.

Βραζιλία: 1.129 θάνατοι – 57.837 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε έτσι τους 91.263 νεκρούς επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί

Το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.129 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 57.837 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 91.263 νεκρούς επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας της Βραζιλίας επισημαίνει ότι τα δεδομένα τα οποία ανακοινώνονται το υπουργείο Υγείας είναι πιθανότατα πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, αφού δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ στο κράτος αυτό των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Βρετανία: 846 τα νέα κρούσματα

Η υψηλότερη ημερήσια αύξηση μετά τις 28 Ιουνίου – Καραντίνα 14 ημερών για ταξιδιώτες από το Λουξεμβούργο

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 846 νέα κρούσματα του COVID-19, καταγράφοντας την υψηλότερη ημερήσια αύξηση τον τελευταίο και πλέον μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης δείχνουν ότι το ημερήσιο σύνολο ήταν τελευταία υψηλότερο στις 28 Ιουνίου, με 901 νέα κρούσματα.

Καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από το Λουξεμβούργο

Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που θα φθάνουν στη Βρετανία από το Λουξεμβούργο θα πρέπει να μπαίνουν μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες, απηχώντας μια απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα σήμερα η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας.

“Στοιχεία του Κοινού Κέντρου Βιοασφάλειας και Δημόσιας Υγείας δείχνουν σημαντική αλλαγή και στο επίπεδο και στον ρυθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα και θα τεθούν σε ισχύ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ισραήλ: Τους 500 έφθασαν οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19

Ξεπέρασαν τα 70.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε εννέα νέους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 1.737 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα φθάνει ως εδώ τους 500 νεκρούς επί συνόλου 70.036 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 26.047, κατά την ίδια πηγή. Το υπουργείο ανέφερε πως 10.743 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και αύξησε το σύνολο των ιαθέντων σε 26.047.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, οι ισραηλινές αρχές δημοσιοποίησαν δεδομένα που δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 21,5%, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 874.000. Η ανεργία έπληττε το 27,5% του εργατικού δυναμικού — ήτοι πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους — τον Απρίλιο, αν και στις αρχές της χρονιάς, τον Φεβρουάριο, δεν ξεπερνούσε το 3,9%, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττει την ισραηλινή οικονομία.

Φιλιππίνες: Παρατείνεται ο περιορισμός στη Μανίλα

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε παρέτεινε σήμερα την ισχύ των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μανίλα, ως τα μέσα του Αυγούστου, ενώ υποσχέθηκε δωρεάν εμβολιασμό, καθώς η πόλη γνωρίζει εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει φέρει στα όρια της αντοχής τους τις υποδομές υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτόν τον μήνα, οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει τόσο τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Πλέον, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην περιφέρεια ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, που πενταπλασιάστηκαν στα 89.374 αφότου το lockdown ήρθη τον Ιούνιο. Παράλληλα, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί και πλέον ανέρχονται σε 1.983.

Η περιοχή της πρωτεύουσας και παρακείμενες επαρχίες νοτιότερα αποφασίστηκε να τεθούν σε καραντίνα, με περιορισμούς των μετακινήσεων των ηλικιωμένων και των παιδιών και τη χωρητικότητα των εταιρειών και των υπηρεσιών που υποδέχονται κοινό να μειώνεται.

«Η έκκλησή μου είναι να αντέξουμε λίγο ακόμα. Έχουν μολυνθεί πολλοί», τόνισε ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο Ντουτέρτε υποσχέθηκε δωρεάν εμβολιασμό των πολιτών, τονίζοντας πως η προτεραιότητα θα δοθεί στους φτωχότερους πολίτες, στη μεσαία τάξη, στο προσωπικό της αστυνομίας και του στρατού. Οι Φιλιππίνες θα λάβουν κατά προτεραιότητα δόσεις εμβολίου από την Κίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ντουτέρτε σχεδιάζει να αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, δαπανώντας ποσό 400 εκατ. αμερικανικών δολαρίων, ποσότητα επαρκή για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι περί το ένα πέμπτο του πληθυσμού των Φιλιππίνων (107 εκατ.), διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Κάρλος Ντομίνγκες.

Κίνα: 127 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 127 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, διευκρινίζοντας ότι 123 από αυτά είναι περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης.

Από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, 112 αναφέρθηκαν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) και τα υπόλοιπα 11 στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά).

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, όπως ονομάζεται το υπουργείο Υγείας στην Κίνα.

Εντοπίστηκαν τέσσερα «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία του υπουργείου όταν φθάνουν στην κινεζική επικράτεια ταξιδιώτες από το εξωτερικό που επιβεβαιώνεται ότι έχουν μολυνθεί. Εντοπίστηκαν εξάλλου 11 ασυμπτωματικοί φορείς.

17 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, καθώς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 684, οι 41 σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, τη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.292 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

ΗΠΑ: Οι θάνατοι λόγω κορονοϊού θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 230.000 τον Νοέμβριο

Ο απολογισμός της πανδημίας του κοροναϊού προβλέπεται ότι θα φθάσει τους 230.822 νεκρούς στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, κατά νεότερη εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στα τρέχοντα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης: τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά (72.000+ χθες Πέμπτη), ενώ μέρος των Αμερικανών αρνούνται να φορούν μάσκες, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση ή να εφαρμόζουν άλλα μέτρα και συστάσεις για την προστασία τους, εξήγησε το IHME. Την 22η Ιουλίου, το ινστιτούτο προέβλεπε ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 θα ανέρχονται σε 219.834 τον Νοέμβριο.

Στην περίπτωση που όλοι οι πολίτες συμμορφώνονταν προς τη σύσταση να φορούν μάσκες, ο αριθμός των νεκρών θα μειωνόταν σε 198.831, κατά τους υπολογισμούς του IHME.

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 150.000 την Τετάρτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ως χθες βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη θρηνούσε 151.826 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κόντευαν τα 4,5 εκατομμύρια.

Βέλγιο: 10.000 νεκροί 

Στο Βέλγιο όπου οι θάνατοι από τον ιό πλησιάζουν τις 10.000, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στέλνει νωρίς τον κόσμο στα σπίτια.

Γερμανία: 870 νέα κρούσματα 

Η Γερμανία κατέγραψε 870 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Robert Koch (RKI). Με τα νέα αυτά κρούσματα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 208.698, ενώ των θανάτων σε 9.141.

Ινδία: 55.078 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Η Ινδία κατέγραψε 55.078 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 1,64 εκατομμύρια καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 779 σε 35.747, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας στην ιστοσελίδα του.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ της χώρας σε ένα εκατομμύριο ημερησίως από 600.000 που είναι σήμερα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα των στούντιο γιόγκα και των γυμναστηρίων και ήρε τους περιορισμούς στις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών.

Η Ινδία βρίσκεται τώρα στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έπειτα από τις ΗΠΑ και την Βραζιλία.

Βιετνάμ: 45 νέα κρούσματα μόλυνσης

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 45 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Ντα Ναν, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μέσα σε μια ημέρα ως τώρα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε ακόμη περισσότερους ειδικούς στην πόλη, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να περιορίσει το ξέσπασμα. Το Βιετνάμ διενεργεί μαζικά τεστ στην πρωτεύουσα, το Ανόι, απαγόρευσε τις συναθροίσεις στον οικονομικό αυτό κόμβο και παρότρυνε χιλιάδες ταξιδιώτες να ενημερώσουν τις αρχές για την κατάστασή τους, καθώς οι αρχές σπεύδουν για να αποτραπεί η διασπορά.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα