Top

Μεγαλώνει δραματικά η λίστα των θυμάτων του ιού – 21 θετικοί μετά από ελέγχους στην Πλατεία Βικτωρίας

Όλα τα νέα στο μέτωπο του κορωνοϊού στην χώρα μας

Parallaxi
μεγαλώνει-δραματικά-η-λίστα-των-θυμάτ-657831
Parallaxi

corona

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε στο όριο για ανεξέλεγκτη πορεία του ιού

«Είμαστε στο όριο να βρεθούμε σε ανεξέλεγκτη πορεία», εκτίμησε σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Τάκης Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για νέα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση. «Όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε κοροναϊό και μπορούμε να τον μεταδώσουμε και σαν ο διπλανός μας να είναι θετικός. Τα μέτρα πρέπει να είναι καθολικά» είπε σχετικά με τους ασυμπτωματικούς. «Υπάρχει συνεχής αποτίμηση των μέτρων, το ότι είμαστε σταθεροί και δεν βλέπουμε εκτίναξη των κρουσμάτων δείχνει ότι έχουμε μερική επιτυχία των μέτρων. Αναμφίβολα χωράνε και άλλα μέτρα, τα οποία συζητούνται, είναι στο τραπέζι και ενδεχομένως είναι προ των θυρών. Η επιτροπή τα συζητά και κατά καιρούς τα συνιστά», σημείωσε.

Μεγαλώνει δραματικά η λίστα των θυμάτων του ιού

Άλλοι πέντε άνθρωποι που ασθένησαν με κορονοϊό, κατέληξαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους εννέα το τελευταίο 24ωρο, ενώ συνολικά καταγράφονται 481 θάνατοι. Συγκεκριμένα, έχασαν τη ζωή τους: Ένας 54χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ένας 80χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ιωαννίνων» Δύο άνδρες ηλικίας 77 και 69 ετών έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο πρώτος είχε υποκείμενα νοσήματα και ο δεύτερος όχι. Μια 91χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός απεβίωσε και ένας ηλικιωμένος 87 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα. Ακόμη ένας ηλικιωμένος 97 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχασε την μάχη στο Θριάσιο. Στην λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμη δυο άνδρες, 58 και 74 ετών, από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Και δυο 69χρονοι που νοσηλευόταν στα νοσοκομεία «Ασκληπίειο Βούλας» και «Αλεξάνδρα».

Οι υγραντήρες «σύμμαχος» κατά της μετάδοσης του ιού

Η χαμηλή υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά των μολυσμένων με κορονοϊό σταγονιδίων στον αέρα ενός κλειστού χώρου, κάτι που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε ξηρούς χώρους, ιδίως τους μήνες του χειμώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης που έγινε με τη βοήθεια του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku. Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, όταν λόγω του κρύου δεν θα είναι εύκολος ο φυσικός αερισμός ενός χώρου, όπως υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου Riken της χώρας και του Πανεπιστημίου του Κόμπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η μοντελοποίηση της διασποράς των σταγονιδίων από άτομα φορείς του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορα προσομοιωμένα κλειστά περιβάλλοντα, η οποία έγινε με τη χρήση του υπερυπολογιστή, έδειξε ότι μία υγρασία κάτω του 30% έχει ως αποτέλεσμα έναν υπερδιπλασιασμό της ποσότητας των μολυσμένων σταγονιδίων μέσα σε έναν χώρο, σε σχέση με επίπεδα υγρασίας άνω του 60%.

Επίσης, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στην αποτροπή εξάπλωσης της Covid-19, καθώς επίσης ότι σε έναν χώρο εστίασης κάποιος είναι πιθανότερο να μολυνθεί από κάποιον που κάθεται δίπλα του στο τραπέζι, παρά από κάποιον που κάθεται απέναντι. Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μακότο Τσουμποκόρα, είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή Fugaku του Riken για να μοντελοποιήσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα σε τρένα, χώρους εργασίας και τάξεις σχολείων.

Μέτρα: Απαγορεύεται η μεταμεσονύκτια πώληση αλκοόλ από περίπτερα σε όλη την Ελλάδα

Παγώνη: Δεν είναι αστεία τα πράγματα – 25 θάνατοι σε τρεις μέρες είναι πολλοί

Με αφορμή το περιστατικό μεταφοράς ενός παιδιού που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, από την Πάτρα στο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο Open κι αναφέρθηκε στις πτέρυγες ΜΕΘ της Αθήνας που μπορούν να νοσηλευτούν τα παιδιά αν νοσήσουν ενώ επιστεί τη μέγιστή προσοχή στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού είναι σε αυξητική πορεία χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός αυτών. «Για το παιδάκι που μεταφέρθηκε από το Ρίο στη Αθήνα λόγω covid, το “Παίδων” έχει μεγάλη εμπειρία στα παιδιά με covid. Το παιδί ξεκίνησε με λαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα δεν είναι απλή ιστορία» είπε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε: «Τα παιδιά με covid παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν κανονικά τον ιό».

Αναφορικά με τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων, καθώς χθες καταγράφηκαν 436 κρούσματα με τα μισά σχεδόν (201) να εντοπίζονται στην Αττική, η κ. Παγώνη τόνισε: «Ελπίζω να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Δεν είναι αστεία τα πράγματα. Οι 25 θάνατοι μέσα σε τρεις μέρες είναι ανησυχητικοί» τόνισε. Όσον αφορά στη χθεσινή τοποθέτηση της Αθηνάς Λινού στο Open για τα 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα πήρε αποστάσεις, λέγοντας: «Κανένας δεν ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα… ας μην παίζουμε με τους αριθμούς… ο κόσμος έχει κουραστεί».

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Εφτά θετικοί στον ιό

Εφτά είναι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, εκ των οποίων τα δύο διαπιστώθηκαν χθες Τετάρτη και τα άλλα πέντε σήμερα Πέμπτη. Έτσι όλες οι υπηρεσίες του ΟΛΗ θα είναι κλειστές αύριο Παρασκευή, αλλά και τη Δευτέρα, ενώ σε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων θα εργάζεται πλέον από το σπίτι του με τηλεργασία. Παράλληλα ενεργοποιούνται τα τηλεφωνικά ραντεβού για όσους θέλουν να επισκεφθούν τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν εστιάζονται στο χώρο των τηλεχειριστών στο λιμάνι και όχι στα κεντρικά του Οργανισμού, ενώ στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, τα δείγματα που ελήφθησαν αποστέλλονται για εκ νέου εξέταση, προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά το θετικό τεστ κορονοϊού  βρίσκεται ο πρόεδρος των εργαζομένων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Ανδρέας Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, δήλωσε ότι φέρει ήπια συμπτώματα.

Προτεραιότητα η διασπορά στα γηροκομεία-Ανησυχία για τις αυξήσεις

Πλατεία Βικτωρίας: 21 θετικοί στον ιό μετά από ελέγχους του ΕΟΔΥ – Μέσος όρος ηλικία τα 27,6 έτη

Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η πλατεία Βικτωρίας, καθώς μετά από ελέγχους εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας. Έγιναν συνολικά 496 έλεγχοι σε πολίτες και βρέθηκαν θετικοί 21 από αυτούς. Από αυτά τα επτά αφορούν Ελληνες, και τα 14 αλλοδαπούς (12 άνδρες και 9 γυναίκες), με διάμεση ηλικία του να είναι τα 27.6 χρόνια.

Kρούσματα στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και στο ΓΕΛ Ελασσόνας

Νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη σχολική κοινότητα Λάρισας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαθητή της ΣΤ΄τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Ήδη έχει κλείσει το τμήμα του συγκεκριμένου μαθητή, ενώ αυτή την ώρα εξελίσσονται διεργασίες με τη συμμετοχή και του Δήμου Λαρισαίων ώστε να πραγματοποιηθεί απολύμανση στους χώρους του Σχολείου, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ως άνω σχολείου θα πραγματοποιούσε έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Κρούσμα κορωνοϊού στο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας Κρόυσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε και στο ΓΕΛ Ελασσόνας. Συγκεκριμένα μαθήτρια της Γ’ Λυκείου βρέθηκε θετική στον Covid-19. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος Ελασσόνας και οι γονείς των μαθητών της τάξης και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό, ενώ η τάξη της μαθήτριας έκλεισε προληπτικά.

Πηγές: skai.gr, cnn.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ, ert.gr, news247, newsit.gr, onlarissa.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα