Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «αδειάζει» την κυβέρνηση

Τι ακριβώς είπε ο Βασίλης Προφυλλίδης για το αυτόματο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας των τρένων και τα Τέμπη.

Parallaxi
μέλος-της-επιτροπής-εμπειρογνωμόνων-980764
Parallaxi

Εικόνα: Glomex 

Στα Τέμπη όσο και την ασφάλεια των δρομολογίων των τρένων αναφέρθηκε μέσω του Ant1 ο Βασίλης Προφυλλίδης.

Ο ίδιος, ένα από τα τρία μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη δήλωσε εν συντομία ότι το σύστημα που θα απέτρεπε στο 100% την τραγωδία είναι ο αυτόματος έλεγχος κυκλοφορίας (ETCS).

Ο καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ξεκαθάρισε ότι η ολιγωρία των αρμοδίων υπουργείων και της κυβέρνησης ήταν αυτή που οδήγησε στο θάνατο τους συνανθρώπους μας αφού «ο αυτόματος έλεγχος κυκλοφορίας των τρένων θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί σε λίγους μήνες το πολύ σε ένα με δύο χρόνια».

«Δεν μιλάμε για μια ολόκληρη υποδομή ενός σιδηροδρόμου που χρειάζεται απαλλοτριώσεις, χωματουργικά και είναι κάτι που θέλει πολύ χρόνο. Σε λίγους μήνες, το πολύ σε δύο χρόνια, θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί και να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στις «σκανδιναβικές χώρες αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται από την δεκαετία του 1980».

Σε ερώτηση μάλιστα σε τι ποσοστό αυτά τα συστήματα έχουν βαθμό αστοχίας υπογράμμισε ότι «αν λειτουργούσε ίσως να είχαμε ένα ατύχημα το 5000 και μετά», δηλαδή, σε 2.977 χρόνια.

«Εύχομαι ότι με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν θα έχουμε στο μέλλον αντίστοιχα γεγονότα» δήλωσε και κατέληξε λέγοντας πως αν και νιώθει «οδύνη, οργή, θρήνο και ένα μεγάλο γιατί» από την πλευρά του «θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο διερεύνησης της επιστημονικής αλήθειας και της ακρίβειας που απαιτεί η μεγάλη αυτή τραγωδία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Τι ακριβώς είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Πηγή: Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας/ ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα