Top

Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» τους νέους – Έχουν διασωληνωθεί και παιδιά

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
η-μετάλλαξη-δέλτα-χτυπάει-τους-νέου-754786
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» τους νέους – Έχουν διασωληνωθεί και παιδιά

Για τα συμπτώματα που μπορεί να επιμένουν και μετά τη νόσηση από κορονοϊό, αλλά και για το πόσο βαριά μπορεί να προσβληθεί ένα παιδί, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (1/9) η καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Σημείωσε δε ότι το «θετικό» είναι πως το 90% των διασωληνωμένων αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι και μόνο το 10% εμβολιασμένοι.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων, η καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα μόνο διασποράς και προστασίας της ίδιας της υγείας καθώς δεν αποκλείεται να νοσήσουν και αυτοί βαριά. «Η μετάλλαξη Δέλτα έδειξε ότι χτυπάει πάρα πολύ τους νέους» είπε χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Είδαμε τη συρροή κρουσμάτων και σε κατασκήνωσες φέτος και σε κέντρα διασκέδασης με νέους. Είδαμε πόσο εύκολα μεταδιδόταν σε εξωτερικούς χώρους, επομένως ακόμα περισσότερο το περιμένουμε στους εσωτερικούς χώρους όπως τα σχολεία».

«Τα παιδιά και οι έφηβοι σε σχέση με τους ενήλικες είναι πιθανό να το περάσουν πιο ελαφριά. Μπορεί όμως να μην το περάσουν και καθόλου ελαφριά. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που έχουν διασωληνωθεί, και ακόμα και παιδιά που έχουν πεθάνει στη χώρα μας» σημείωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σχολιάζοντας πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», σημείωσε ότι υπάρχουν συμπτώματα της COVID-19 που μπορεί να επιμένουν ακόμα και ένα χρόνο μετά τη νόσηση. Εξήγησε δε ότι οι έρευνες αναφέρονται σε χρονικό διάστημα ενός έτους καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερο.

Όπως είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, όσοι πέρασαν κοροναϊό μπορεί να συνεχίσουν να αισθάνονται κόπωση και γενική αδυναμία. Συνηθισμένα είναι επίσης και τα συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα όπως βήχας και δύσπνοια, ενώ – ειδικά σε γυναίκες – μπορεί να υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις όπως άγχος και κατάθλιψη. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ παρουσιάζονται και ορμονολογικες και καρδιολογικές επιπτώσεις. «Μετά το έτος τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται και το 90% μπορεί να γυρίσει κανονικά στη δουλειά του», σημειώνει.

Το άνοιγμα σχολείων και αύξηση κινητικότητας φέρνουν φόβους για αύξηση κρουσμάτων

Εντείνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου στα μεγάλα αστικά κέντρα διατηρεί στα ύψη τα κρούσματα και σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων δίνει μία νέα δυναμική στο τέταρτο κύμα κορονοϊού που βρίσκεται προ των πυλών. Εκφράζονται δε φόβοι πως η δυναμική θα διατηρηθεί και θα αυξηθεί περαιτέρω από την αύξηση της κινητικότητας που θα προκαλέσει το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων μέσα στον Σεπτέμβριο, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως οι αναλύσεις και το μοντέλο του δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη κορύφωση και αναμένεται να είναι ένας καλός Σεπτέμβριος σχετικά με τα κρούσματα. Ωστόσο, δυστυχώς οι ΜΕΘ και οι θάνατοι θα παραμείνουν ψηλά όπως είναι τώρα. «Οι μονάδες μπορεί να φτάσουν και γύρω στα 450 κρεβάτια με μόνη παραδοχή να μην επηρεάσει η κινητικότητα που είναι πολύ πιο ελεγχόμενη» είπε ενδεικτικά.

Μόσιαλος: Πιο μεταδοτικός ο ιός τους επόμενους μήνες

Πάτρα: ανεμβολίαστοι πάνω απο 500 υγειονομικοί

Στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Ο Γ. Καρβέλης, αφού περιέγραψε ότι οι καταλήψεις που έγιναν από εργαζόμενους επί διήμερο σε δύο νοσοκομεία της Πάτρας δεν επέτρεψαν την ομαλή λειτουργία τους, είπε ότι την Τρίτη έκανε μηνύσεις, προκειμένου η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την κατάσταση.

«Σήμερα το πρωί, η κατάσταση δείχνει να είναι σε εκτόνωση. Η κατάληψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έληξε και έχει μετατραπεί σε στάση εργασίας. Η κατάληψη είχε γίνει ως αντίδραση στην αναστολή των συμβάσεων όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τις αποφάσεις σήμερα για να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, ο κ. Καρβέλης είπε ότι «από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, η ενημέρωση που είχα το βράδυ της Τρίτης είναι ότι ανεμβολίαστοι είναι 550 εργαζόμενοι, επί συνόλου 2.500 υπηρετούντων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και 1.200-1300 υπηρετούντων στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας». Το ποσοστό εμβολιασμένων είναι γύρω στο 90% στο ιατρικό προσωπικό, ενώ είναι χαμηλότερα τα ποσοστά στο νοσηλευτικό προσωπικό».

«Τα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν με ανακατανομή προσωπικού και με χρήση επικουρικού προσωπικού», είπε ο κ. Καρβέλης, αναφέροντας ότι ανοίγει σήμερα και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσων θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ για να το ενισχύσουν, λόγω των κενών που θα δημιουργηθούν από σήμερα, λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ επεσήμανε ότι «για υπηρεσίες όπως η σίτιση, η φύλαξη και η καθαριότητα είναι πιθανόν να υπάρξει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, εφόσον απαιτηθεί».

Νοσοκομείο Αγρινίου: Χαμός με τους ανεμβολίαστους – 50 σε αναστολή και 40 σε αναρρωτική άδεια

Έντονο προβληματισμό, γεννά η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Συνολικά 90 άτομα (87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τρεις γιατροί), παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Οι υπόλοιποι 40, σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, έχουν βγει σε… αναρρωτική άδεια.

Το γεγονός ότι ταυτόχρονα, 40 άτομα, ανεμβολίαστα, βγήκαν σε αναρρωτική άδεια, προκαλεί ερωτήματα, ενώ σε συνδυασμό με όσους τέθηκαν από σήμερα σε αναστολή εργασίας προκαλεί σημαντικά κενά στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η 6η ΥΠΕ κοινοποίησε σήμερα έγγραφο στο νοσοκομείο Αγρινίου, με το οποίο αναστέλλονται ξανά τα τακτικά χειρουργεία και το νοσηλευτικό ίδρυμα μετατρέπεται επί της ουσίας ξανά σε νοσοκομείο κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κλινική κοροναϊού του νοσοκομείου έχει αρχίσει να θυμίζει ξανά την εικόνα που είχε προ περίπου πέντε μηνών, αφού νοσηλεύονται σε αυτή περίπου 20 ασθενείς, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήταν να λειτουργήσει στις 23 Αυγούστου, παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Αγρινίου βρίσκονται αρκετά άτομα που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών.

Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Απαντούν με κινητοποιήσεις

Αστυνομικοί έλεγχοι για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.202 έλεγχοι, από τους οποίους οι 61.244 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 240 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

179 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 150 πρόστιμα των 300 ευρώ και 29 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

31 στη Στερεά Ελλάδα, 27 στη Θεσσαλονίκη, 23 στην Ήπειρο, 19 στο Βόρειο Αιγαίο, 16 στα Ιόνια Νησιά, 15 στην Πελοπόννησο, 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9 στην Κρήτη, 8 στη Δυτική Ελλάδα, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 6 στο Νότιο Αιγαίο και 6 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 66.198 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63.730 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.468 των 150 ευρώ.

12 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 8 στην Κρήτη και 4 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.637 ομοειδείς παραβάσεις.

49 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 1200 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου, για μη τήρηση λίστας ραντεβού, 300 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κουρείου, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, κατά την είσοδο στη χώρα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Θεσσαλονίκη, από 300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ και σε ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος για μη ανάρτηση πινακίδας υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη, 300 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.173 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.380 άτομα.

Πηγές: ethnos.gr, skai.gr, in.gr,

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα