Top

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα κρούσματα σε Πορτογαλία και Αυστρία – Έρχονται περιορισμοί στη Ρωσία

Οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
μετάλλαξη-όμικρον-νέα-κρούσματα-σε-πο-628062
Parallaxi

coronavirus britain

13 κρούσματα της Ομικρον σε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Belenenses

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όλα σχετιζόμενα με παίκτες και παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισαβόνας Belenenses, έπειτα από την πρόσφατη επιστροφή ενός παίκτη από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η αρχή δημόσιας υγείας DGS.

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε έπειτα από τον αγώνα της Belenenses με την Benfica το Σάββατο.

Ο αγώνας ξεκίνησε με μόνο εννέα παίκτες της Belenenses στον αγωνιστικό χώρο επειδή η υπόλοιπη μονάδα βρισκόταν σε απομόνωση και μόνο επτά παίκτες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο μετά το ημίχρονο.

“Βρισκόμαστε όλοι σε απομόνωση εκτός από την ομάδα νέων που δεν είχε παίξει το Σάββατο, 44 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους”, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ομάδας.

“Δύο ή τρεις παίκτες και δύο ή τρεις παράγοντες έχουν συμπτώματα, αλλά τίποτα σοβαρό, οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί. Όλοι περιμένουν να επαναλάβουν τις εξετάσεις μόλις δώσει την έγκριση η αρχή δημόσιας υγείας”, πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι της Benfica και της Belenenses είπαν σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διενεργήσουν τον αγώνα, διαφορετικά θα κινδύνευαν με τιμωρία για “αδικαιολόγητη απουσία”.

Επιβεβαιώθηκε ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Αυστρία

Η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Έχουμε τώρα τα αποτελέσματα που μας χρειάζονται ώστε να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε” πως το ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε προχθές Σάββατο είναι “σίγουρα” η παραλλαγή αυτή B.1.1.529, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων APA το υπουργείο Υγείας.

Οι περιφερειακές αρχές υγείας του Τιρόλου είχαν πει προχθές ότι υποψιάζονται ότι υπάρχει ένα περιστατικό μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον σε ένα πρόσωπο χωρίς συμπτώματα.

Την Παρασκευή, η Αυστρία έκλεισε τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου λόγω του εντοπισμού στη Νότια Αφρική της παραλλαγής Όμικρον, που παρουσιάζει έναν “πολύ αυξημένο κίνδυνο” σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και “κανένας θάνατος” δεν έχει αποδοθεί σε αυτήν προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστούν οι αλλαγές που προκαλεί η Όμικρον σε όρους μεταδοτικότητας και σοβαρότητας της ασθένειας, καθώς και οι συνέπειές της σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ και τις θεραπείες.

Από πού προήλθε η μετάλλαξη Όμικρον;

Ρωσία: Οι αρχές θα ανακοινώσουν σύντομα νέους περιορισμούς λόγω της παραλλαγής Όμικρον

Η ρωσική ομάδα δράσης για τον κορονοϊό θα ανακοινώσει σύντομα νέους περιορισμούς που συνδέονται με την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε ανθρώπους από ορισμένα κράτη ως απάντηση στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος. Το RIA μετέδωσε ότι η Ρωσία έλαβε κάποιες αποφάσεις την Παρασκευή.

Αυστραλία: Αναστέλλεται το άνοιγμα των συνόρων λόγω της παραλλαγής Όμικρον

Η Αυστραλία ανέστειλε σήμερα το σχέδιό της να ξανανοίξει τα σύνορα στους φοιτητές και τους εξειδικευμένους εργαζόμενους, επικαλούμενη τις αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη σχετικά με την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των συνόρων δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως προβλεπόταν, και ότι θα αναβληθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα σύνορα της χώρας έκλεισαν για την πλειονότητα των ξένων υπηκόων εδώ και περισσότερους από 20 μήνες, απόφαση που προκάλεσε έλλειψη εργατικού δυναμικού και έπληξε σοβαρά τον ζωτικής σημασίας τουριστικό τομέα.

Ο Μόρισον χαρακτήρισε τη μετάθεση του ανοίγματος των συνόρων “απαραίτητη και προσωρινή”, στη βάση ιατρικών εισηγήσεων.

Η Αυστραλία έχει εντοπίσει πέντε μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού σε επιβάτες που προέρχονταν από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής.

“Η προσωρινή αναστολή [του ανοίγματος των συνόρων] θα επιτρέψει στην Αυστραλία να συγκεντρώσει πληροφορίες τις οποίες χρειαζόμαστε ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την παραλλαγή Όμικρον”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Μόρισαν επικαλέστηκε νέες ανησυχίες που αφορούν “την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τη σοβαρότητα της ασθένειας, περιλαμβανομένου και του αν μπορεί να προκαλέσει πιο ελαφρά συμπτώματα, και τον ρυθμό μετάδοσής της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Καμπέρα ανακοίνωσε πως οι ξένοι φοιτητές, οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και οι κάτοχοι βίζας διακοπών-εργασίας θα μπορούσαν να έρθουν και πάλι στην Αυστραλία από την 1η Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση ήρε τον Οκτώβριο τους περιορισμούς που αφορούσαν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Αυστραλούς, όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους μη Αυστραλούς, μια απόφαση που είχε αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Αυστραλία περίπου 1,4 εκατ. κάτοχοι βίζας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής αν αποφάσιζαν να φύγουν από τη χώρα.

Στις 20 Μαρτίου 2020 η Αυστραλία επέβαλε ένα κλείσιμο των συνόρων από τα πιο αυστηρά στον κόσμο προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία της Covid-19.

Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους επί 19 μήνες. Οι πτήσεις ήταν σπάνιες και οι Αυστραλοί πολίτες, που είχαν άδεια να επιστρέψουν, έπρεπε να υποβληθούν σε ακριβή καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα