Διεθνή

Μήνυμα Πούτιν σε ουκρανικό στρατό: Καταθέστε τα όπλα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
μήνυμα-πούτιν-σε-ουκρανικό-στρατό-κατ-540720
Parallaxi

Νέο διάγγελμα απήθυνε πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. 

Σε σύντομες δημόσιες δηλώσεις τους κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Όπως είπε, «υπάρχουν περιοχές με αμάχους, τους οποίους προσπαθούν να κινητοποιήσουν για να μας κατηγορήσουν μετά ότι έχουμε επιτεθεί σε αμάχους. Αυτό γίνεται κατόπιν συμβουλών Αμερικανών».

Απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό, τονίζοντας ότι «μην επιτρέπετε σε αυτά τα εθνοτάγματα να χρησιμοποιούν τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας, τους γονείς σας, για ανθρώπινη ασπίδα. Είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε μαζί σας παρά με ναζιστικά τάγματα ασφαλείας του Κιέβου».

Ο Ζελένσκι δεν δέχεται συνομιλίες στο Μινσκ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, όπως επιθυμεί η Ρωσία, αλλά επιθυμεί οι συνομιλίες να διεξαχθούν στη Βαρσοβία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να οργανώσει τις συνομιλίες, ανέφερε το Κρεμλίνο. Ωστόσο, το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αντιπρότεινε να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα.

Ανέφερε ότι υπήρξε μια «παύση» στις επαφές με την Ουκρανία, κατά την οποία η χώρα ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων.

Σημειώνεται ότι η ρωσική προσφορά για συνομιλίες έρχεται υπό μια σκληρή προϋπόθεση – η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί, ουσιαστικά να παραδοθεί. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, αλλά και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα διεμήνυσαν ότι η Ρωσία θεωρεί την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ως «αναπόσπαστο συστατικό του ουδέτερου καθεστώτος».

Σφοδρές μάχες γύρω από το Κίεβο-Ρωσική χερσαία επίθεση από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις

Σφοδρές μάχες δίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων γύρω από την πόλη Τσέρνιγκοφ, περίπου 105 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Κιέβου, όπως μεταδίδει το CNN. Βίντεο δείχνει το περιφερειακό αρχηγείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας να καίγεται.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε τις μάχες στην περιοχή, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «ολοκλήρωσαν τον αποκλεισμό της πόλης Τσέρνιγκοφ», ουσιαστικά αποκόπτοντάς την. Η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε ρωσικά στρατεύματα γύρω από το Τσέρνιγκοφ, καταστρέφοντας περισσότερα από 30 τανκς. Νωρίτερα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valerii Zaluzhnyi, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να συγκρατήσει την άμυνα και να αποκρούσει την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Τσέρνιγκοφ.

Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στην κύρια διαδρομή από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο. Η ρωσική χερσαία επίθεση με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα αναπτύσσεται από τρεις κατευθύνσεις. Δύο είναι οι βόρειες διαδρομές από τη Λευκορωσία, αλλά οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση από τα βορειοδυτικά μετά την καταστροφή μιας γέφυρας στο Ιβάνκιβ. Μια άλλη ομάδα ρωσικών τεθωρακισμένων επιτέθηκε στο Sumy στα βορειοανατολικά, το οποίο βρίσκεται επίσης σε έναν κεντρικό δρόμο προς το Κίεβο.

Σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην έκτακτη αυτή τηλεδιάσκεψη μετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Άμυνας.

Στην συνεδρίαση μεταξύ άλλων, συμμετέχουν επίσης και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Χθες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική του πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

«Συγκαλέσαμε τηλεδιάσκεψη κορυφής για να αναλύσουμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα». «Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε. τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία καθώς δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Φάρμακα και υγειονομικό υλικό στην Ουκρανία

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό στην πληττόμενη Ουκρανία θα αποστείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ειδικότερα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πρόκειται να αποστείλει 20 κούτες με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σε δομές υγείας της πληττόμενης Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε να τεθεί σε ετοιμότητα, η Ομάδα Δράσης του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται. Ετοιμάζουμε ως ΙΣΑ και Περιφέρεια Αττικής δράσεις ενίσχυσης των αμάχων, με προϊόντα πρώτης και άμεσης ανάγκης. Δυστυχώς είναι προ των πυλών, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προσφυγικές ροές, οικονομική κρίση και ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.

Ο Πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί στα χρώματα της Ουκρανίας

Ο Πύργος του Άιφελ θα φωταγωγηθεί σήμερα, με τη σειρά του, με τα χρώματα της Ουκρανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών κτηρίων που φωτίστηκαν σε μπλε και κίτρινο χρώμα τις τελευταίες ώρες, σε μια ένδειξη συμπαράστασης στη χώρα, στην οποία έχει εισβάλει η Ρωσία.

Το διάσημο μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ένα από τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως και σύμβολο της Γαλλίας, θα φωτιστεί με μπλε και κίτρινο χρώμα από σήμερα στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 00.30 τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας) και αυτό θα συμβαίνει για τρία βράδια έως και την Κυριακή, έγινε γνωστό από τη διαχειρίστρια εταιρεία (Sete) σε ένα δελτίο τύπου.

Αυτή η συμβολική ενέργεια αποφασίστηκε «έπειτα από αίτημα» της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, «για τη στήριξη του ουκρανικού λαού», διευκρινίζει η Sete.

Η Πολωνία κλείνει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές πτήσεις

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να προετοιμάσουν μια απόφαση σύμφωνα με την οποία θα κλείσει ο εναέριος χώρος της χώρας αυτής στις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιριών, ανακοίνωσε σήμερα με μήνυμά του στο Facebook.

Το σχέδιο αυτό ακολουθεί παρόμοια απόφαση, που πλήττει τη ρωσική εθνική εταιρία Aeroflot, η οποία ελήφθη χθες, Πέμπτη, από τη Βρετανία, στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αντέδρασε σήμερα απαγορεύοντας τις πτήσεις πάνω από την επικράτειά της όλων των αεροσκαφών που συνδέονται με τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων transit.

Η Μολδαβία ακολουθεί το βρετανικό παράδειγμα ήδη από την Πέμπτη.

Το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας αποχωρεί από το Κίεβο

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς.

Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία.

Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.

Πηγή: news247.gr / ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Σε καταφύγια και υπόγεια κάτοικοι – Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα