Top

Νέες κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας: “Παγώνουν” τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και του Λαβρόφ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
νέες-κυρώσεις-εε-κατά-ρωσίας-παγώνου-883902
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ SOOC

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως ανεπαρκή την αντίδραση της Ευρώπης.

Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η τρίτη δέσμη κυρώσεων θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στοχεύσουν «πολλούς ακόμη» ολιγάρχες.

Η τρίτη σειρά κυρώσεων θα πλήξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Σε ερώτηση αν οι εισαγωγές άνθρακα που κάνει η περιοχή του Ντονμπάς από την Πολωνία θα σταματήσουν, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα ετέθη από τις βαλτικές χώρες κατά τις συνομιλίες των 27 χθες.

«Συζήτησαν πώς αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί σταδιακά», είπε.

O Πάπας Φραγκίσκος στην πρεσβεία Μόσχας για να εκφράσει την ανησυχία του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη σήμερα το πρωί στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αγία Έδρα, στη Ρώμη, προκειμένου να “εκφράσει την ανησυχία του” για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Βατικανού.

Ο ποντίφικας, ο οποίος έκανε έκκληση προχθές, Τετάρτη, “να προστατευθεί ο κόσμος από την τρέλα του πολέμου”, συναντήθηκε με τον πρεσβευτή Αλεξάντρ Αβντέγεφ και έμεινε “λίγο παραπάνω από μισή ώρα” στην πρεσβεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Φέρεται να είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας πηγαίνει στην πρεσβεία μιας χώρας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση. Συνήθως οι πρεσβευτές καλούνται στο Βατικανό.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Ματέο Μπρούνι, δεν σχολίασε μία πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο 85χρονος ποντίφικας προσέφερε τη διαμεσολάβηση του Βατικανού.

Έτοιμη η Μόσχα να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία δηλώνει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , μια ημέρα μετά την έναρξη της μαζικής εισβολής της Μόσχας στη νότια γείτονα της Ρωσίας.

Πούτιν: Η  Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Reuters η απάντηση της Μόσχας ήταν ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες μόνο αν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Νωρίτερα, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωνε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό» δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να κυβερνούν την Ουκρανία «νεο-ναζί».

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Oι ξεριζωμένοι Ουκρανοί πολίτες αφηγούνται τον δικό τους πόλεμο…

Σε «θέση άμυνας» το Κίεβο, λέει ο Δήμαρχος -Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Σε «θέση άμυνας» είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

«Το Κίεβο έχει εισέλθει σε μια αμυντική φάση», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει.»

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Hostomel έξω από την πρωτεύουσα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι από ουκρανικές ειδικές μονάδες σκοτώθηκαν.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αεροδρόμιο έχει μακρύ διάδρομο προσγείωσης που επιτρέπει την προσγείωση μεταφορικών αεροπλάνων βαρέως τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα απευθείας στα περίχωρα του Κιέβου. Το Hostomel βρίσκεται μόλις 7χλμ. βορειοδυτικά της πόλης.

Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα αναφέρθηκε ότι εισέρχονταν στο Κίεβο για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα