Top

Μητσοτάκης σε εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε! – Σε συναγερμό το ΕΣΥ

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
μητσοτάκης-σε-εκπαιδευτικούς-σας-παρ-768929
Parallaxi
Εικόνα Unsplash
Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Δραματική έκκληση Μητσοτάκη σε εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε!

Δραματική έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν απηύθυνε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διεξάγεται στο Καβούρι, παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε.

«Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με  τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «με απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων. Ποια είναι η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, εν μέσω πανδημίας; Η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για το λόγο αυτό, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι τόσο σημαντικός. Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης εκατοντάδες νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που εργάστηκαν ακούραστα για να στηρίξουν εκείνους που νόσησαν και τις οικογένειές τους.

https://parallaximag.gr/top/thoma%ce%90dis-tromazei-tetraplasiasmos-tou-iikou-fortiou-sta-lymata

Βασίλης Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τα 10 εκατομμύρια «τσιμπήματα»

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην παρουσία του στο συνέδριο για την ψυχική υγεία το οποίο οργάνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο υπουργός Υγείας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι από το πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση πήρε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς και της κοινωνίας από την απειλή της νόσου Covid-19.

«Ενωμένοι, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο πρώτο κύμα με τρόπο που έκανε την Ελλάδα ένα λαμπρό παράδειγμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια χώρα που επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Και αυτό το διεθνές συνέδριο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: Να μη μείνει κανείς πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Βασίλης Κικίλιας: «Ήρωες οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας» Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, στον αγώνα κατά της Covid-19, που δίνουν εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας ότι «αναδείχθηκαν ως ήρωες, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις, την αφοσίωση και την υπομονή τους, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό. Για αυτήν την προσπάθειά τους, παραμένουμε υπόχρεοι σε αυτούς». Ο κ. Κικίλιας μίλησε και για τη μεγάλη πρόκληση των ημερών, την επίτευξη ενός τείχους ανοσίας μέσω της δίκαιης και καθολικής διανομής εμβολίων.

«Στην Ελλάδα έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα θα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς, καλύπτοντας το 53% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 4,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Δεν μας αρκεί αυτό. Θέτουμε διαρκώς υψηλότερους στόχους όσον αφορά την ψυχική υγεία και τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ακόμα πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά μετά από τη 17μηνη μάχη με την πανδημία, γι’ αυτό, όπως επεσήμανε, «παροτρύνω κάθε υγειονομικό και κάθε εκπαιδευτικό να εμβολιαστεί. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σχολεία, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα». Να σημειώσουμε ότι την ίδια παράκληση προς τους εκπαιδευτικούς έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η εικόνα από τη «μάχη» του εμβολιασμού σύμφωνα με την επίσημη σελίδα emvolio.gov.gr έχει ως εξής: έχουν γίνει 4.734.403 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, ενώ με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 5.525.866 συμπολίτες μας.

Πελώνη: Σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μύκονο

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την εμβολιαστική διαδικασία, ενημέρωσε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυξημένη επαγρύπνηση στην χώρα επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση», είπε ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Πελώνη.

Στην συνέχεια τόνισε πως «πάνω από όλα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο του εμβολιασμού, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας. Να προσθέσουμε τη δική μας προσπάθεια σε αυτή των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Αυτό θα αναχαιτίσει τις εξάρσεις και τις μεταλλάξεις του ιού και θα μας οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα».

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς η κ. Πελώνη τόνισε πως σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια. Ήδη, πάνω από 5.520.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 4.730.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται από τους νέους. Όπως και το γεγονός ότι συμπολίτες μας που ήταν επιφυλακτικοί αναθεωρούν τη στάση τους και προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μιλώντας για το Freedom Pass, σημείωσε πως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας από την Τρίτη, έχουν ήδη συμπληρώσει την αίτηση για παραλαβή της κάρτας, 140.000 νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, μέσω του gov.gr, και 4.500 νέοι μέσω ΚΕΠ.

Ερωτηθείσα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Μύκονο, είπε ότι «υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ειδικά σε χώρους συγχρωτισμού και πάνω απ’ όλα να σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε». Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι «αξιολογούμε και παρακολουθούμε τα στοιχεία και γινονται σημειακές παρεμβάσεις όπου χρειάζονται».

Επιτροπή : Προς άρση μέτρων στη Μύκονο – Στο μικροσκόπιο οι «πορτοκαλί» περιοχές

Τρόμος από την «έκρηξη» κρουσμάτων – Σε συναγερμό το ΕΣΥ, δεσμεύονται ξανά κλινικές Covid

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, οι καθημερινές μολύνσεις έχουν τεράστια αύξηση και πλέον οι ειδικοί τρομάζουν για το τι πρόκειται να συμβεί τον Αύγουστο. Χθες αγγίξαμε πάλι τις 3.000 μολύνσεις, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη και δεν απέκλεισε και σήμερα τα κρούσματα να είναι πάλι κοντά στις 3.000. Το ινδικό στέλεχος και η χαλάρωση των μέτρων έφεραν περισσότερα από 17.000 κρούσματα το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου. Η ταχύτητα με τη οποία εξαπλώνεται σοκάρει.

Για πανδημία ανεμβολίαστων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Καμπανάκι κινδύνου για τα νησιά Πάρτι και συνωστισμός «έβαψαν» για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τα τουριστικά νησιά πορτοκαλί, με τη δαμόκλειο σπάθη των μέτρων να αιωρείται πάνω από τις Κυκλάδες.

Μετά τη Μύκονο που κατέγραψε 463 κρούσματα το τελευταίο δεκαήμερο έντονη είναι η ανησυχία για την Πάρο με 221 κρούσματα και τη Θήρα με 193. Στην Κρήτη η παραλλαγή Δέλτα επελαύνει καθώς το νησί μετρά σχεδόν 3000 κρούσματα το τελευταίο διάστημα με τα περισσότερα να σημειώνονται στο Ηράκλειο, 910 στο Ρέθυμνο ενώ Χανιά και Λασίθι ακολουθούν.

Τούτων δοθέντων οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα σενάρια ακόμη για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, θα επαληθευτούν.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία Στο ΕΣΥ άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Οι εισαγωγές από 38 την πρώτη Ιουλίου, σχεδόν διπλασιάστηκαν μια εβδομάδα αργότερα, για να φτάσουν τις 141. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν περισσότερες από 170 εισαγωγές.

Μπορεί ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων να έπεσε, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πολύ μεταδοτική, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς για την διασπορά και συνακόλουθα τις νοσηλείες που θα χρειαστούν στα νοσοκομεία.

Ήδη στα νοσοκομεία δημιουργούνται και πάλι κλινικές κορωνοϊού με τους γιατρούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικός για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.

Σημειώνεται ότι στον Ευαγγελισμό την προσεχή Δευτέρα θα ανοίγει ξανά η κλινική Covid.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Χθες, έγιναν 161 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω covid.

Καρούζος για πιστοποιητικό εμβολιασμού σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα και στέρηση μισθού

Τι προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων και για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, καλεσμένος στην εκπομπή «Οnline» στον ΣΚΑΪ, απαντά.

Όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, οι συνέπειες της έξαρσης της πανδημίας στον εργασιακό τομέα, θα είναι ορατές για τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Ωστόσο δήλωσε ότι σταδιακά «μπαίνουμε σε μια τροχιά ανάπτυξης, πρέπει όμως να αφήσουμε πίσω την νοοτροπία του παρελθόντος». Αντιθέτως, προειδοποίησε ότι «πρέπει να ενσωματωθούμε στην εξέλιξη της εποχής και στις αλλαγές που  επιβάλλει το δίκαιο της υγείας στην εργασία»

Κρίσιμο σημείο στην όλη υπόθεση, ανέφερε ότι αποτελεί η επιθυμία των εργαζομένων στον εμβολιασμό, όπου αυτός έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα: «Δεν νοείται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ανθρώπους που φοβούνται μια νέα πανδημία και δεν γνωστοποιούν στον εργοδότη τους αν εμβολιάζονται»

Τι προβλέπεται για κάποιον που εμμένει στην απόφαση του να μην εμβολιαστεί (πλην λόγων υγείας) , ενώ στον τομέα που εργάζεται ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός;

Για τον δημόσιο τομέα, ο κ. Καρούζος ανέφερε ότι : «Κάποιος που επιμένει να μην εμβολιαστεί , στο δημόσιο, θα απαλλάσσεται των καθηκόντων του, θα μπαίνει σε μια λευκή ζώνη. Δεν υπάρχει ένα αόριστο πλαίσιο εδώ. Είναι ένα έκτακτο εργατικό δίκαιο. Αν εμβολιαστείς μετά από 14 μέρες επιστρέφεις στη δουλειά σου. Μπορεί αργότερα να γίνει  και επαναξιολόγηση των μέτρων»

Για τον ιδιωτικό τομέα δήλωσε τα εξής:« Είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν, με νέους.  Οι παλιοί απαλλάσσονται από τα καθήκοντα τους. Το παλιό προσωπικό όμως διαθέτει περισσότερη εμπειρία και δεν θα είναι εύκολη απόφαση για τον εργοδότη να απαλλαγεί από αυτό. Από την άλλη με το νέο προσωπικό που θα το κρατήσει για 5-6 μήνες μέχρι να εμβολιαστούν οι άλλοι , έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Εδώ λοιπόν προκύπτει μια δυστοκία.»

Για την υποχρέωση των εργαζομένων να ενημερώνουν τον εργοδότη αν έχουν εμβολιαστεί. «Είναι μια κύρια υποχρέωση με τον νόμο» ξεκαθάρισε  ο κ. Καρούζος. Τέλος, διευκρίνισε ότι θα πρέπει ο εργοδότης να προειδοποιεί τον εργαζόμενο πριν του αποστερήσει τον μισθό του, εφόσον εκείνος δεν έχει εμβολιαστεί.

Freedom Pass: Σύγχυση στα ΚΕΠ για τα voucher 150 ευρώ σε νέους

Π. Πικραμμένος: Τα δικαστήρια θα κρίνουν αν είναι συνταγματικώς ορθή η υποχρεωτικότητα – Επέκταση και σε άλλες κατηγορίες

«Εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία. Είναι μια απόδειξη ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της συμβίωσης εν κοινωνία και κατά κάποιο τρόπο δεν δεχόμαστε να θέσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας σε διακινδύνευση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, θρησκευτική επιταγή αν θέλετε για ορισμένους από τους συνανθρώπους μας, μια άγραφη επιταγή για όσους ανθρώπους ζουν μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκασμένη η κοινωνία, να προχωρήσει σε μέτρα. Όπως, για όλα τα θέματα προχωρά η κρατική εξουσία στην λήψη μέτρων για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι σωστό, τι λάθος, τι υποχρέωση και τι καθήκον». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε σε σχέση με τον εμβολιασμό για την πανδημία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Πάνος Πικραμμένος

«Εγώ θυμάμαι όταν πήγα να καταταγώ στο Ναυτικό, σήκωσα το μανίκι μου, μου έκαναν εμβόλιο, ούτε με ρώτησε κανένας, ούτε υπήρχε καμιά αμφισβήτηση, μας έβαζαν στην σειρά και μας έκαναν εμβόλιο».

«Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό, θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια, υπάρχει μια αρχή κρίσεως με την απόφαση που έγινε για την ΕΜΑΚ, όπου εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να υποχωρήσει το ατομικό δικαίωμα προ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος για λόγους προστασίας της υγείας, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος», ωστόσο εκτίμησε πως θα υπάρξουν σχετικές προσφυγές στην δικαιοσύνη. «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω ή ότι ξέρω κάτι παραπάνω, απλώς εκφράζω την νομική μου άποψη, ότι είναι προφανές ότι ένα πρώτο δείγμα μας δίνει η απόφαση για την ΕΜΑΚ, από κει και πέρα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας και το δικαστήριο θα κρίνει σε κάθε περίπτωση αν το μέτρο είναι ανάλογο, δεν είναι ανάλογο και τα λοιπά».

Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, «δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά «lex minus quam perfecta», δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς».

Το δικαστήριο θα κρίνει την αναλογικότητα των μέτρων. Για το μέτρο της υποχρεωτικότητας στα δικά μου μάτια, είναι πρόδηλη η υποχώρηση του ατομικού δικαιώματος απέναντι στο γενικότερο συμφέρον. Ως προς τις συνέπειες για κάθε ομάδα, εκεί είπα ότι θα κριθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Στην ΕΜΑΚ, όπου για παράδειγμα, η συνέπεια της λήψεως του μέτρου ήταν να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, αυτό εκρίθη ότι τηρεί την αρχή της αναλογικότητας.

Για το μέτρο της αναστολής εργασίας, «εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, θα τασσόμουν ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό», σημείωσε ο κ.Πικραμμένος. «Για να ισοδυναμεί με απόλυση θα πρέπει να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, γιατί θα κριθεί επανειλημμένως. Δεν έχω προλάβει να δω την τροπολογία αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη, μια αναστολή που εκτείνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι ανεκτή, μια αναστολή η οποία υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κριθεί πάλι από το δικαστήριο, ενδεχομένως δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Θα το δούμε στην πράξη».

Αναφορικά με το αν θα έπρεπε να γίνει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας πέρα από τις κατηγορίες που έχουν ήδη περιληφθεί στην τροπολογία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απάντησε καταφατικά και εξήγησε, «ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;».

Οι δάσκαλοι τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες είναι μερικές ομάδες ακόμα που ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, όπου θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Προσλήψεις με «δίπλωμα εμβολιασμού» όπως οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας

Στο ερώτημα εάν ο πολίτης που θα θέλει να προσληφθεί σε μια επιχείρηση, δημόσια ή ιδιωτική, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έδωσε θετική απάντηση και έδωσε το εξής παράδειγμα, «πώς δεν σας επιτρέπεται να οδηγείτε χωρίς δίπλωμα; Είναι θεμιτή υποχρέωση σε μια περίοδο πανδημίας και το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό», είναι η αποκλειστικά προσωπική γνώμη του κ. Πικραμμένου, όπως τόνισε.

Έλεγχοι για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.972 έλεγχοι, από τους οποίους οι 57.928 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 150 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

89 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 88 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

21 στη Στερεά Ελλάδα, 17 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 στην Ήπειρο, 11 στη Θεσσαλονίκη, 10 στα Ιόνια Νησιά, 8 στο Βόρειο Αιγαίο, 2 στην Κρήτη, 2 στη Δυτική Ελλάδα, 2 στη Θεσσαλία, 1 στη Πελοπόννησο και 1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.544 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.319 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.225 των 150 ευρώ.

17 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, από τα οποία 14 στο Νότιο Αιγαίο και 3 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.920 ομοειδείς παραβάσεις.

38 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κρήτη, 2 συλλήψεις ατόμων, για άρνηση χρήσης μάσκας, σε κλειστό χώρο δημόσιας υπηρεσίας, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε υπεύθυνο ταβέρνας, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων. Στα Ιόνια Νησιά, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες, για μη χρήση μάσκας.

Στη Θεσσαλία, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Κεντρική Μακεδονία, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 2 πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας, 300 ευρώ πρόστιμο, σε πελάτη σούπερ μάρκετ, για μη χρήση μάσκας.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Μακεδονία, 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.719 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.230 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 318 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: in.gr, skai.gr, ertnews.gr, megatv.com

Δείτε επίσης:

Εμβολιασμός και Πανεπιστήμια: Πώς θα μπαίνουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα