Διεθνή

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε την επίθεση στη Μαριούπολη

Aφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις

Parallaxi
η-μόσχα-ανακοίνωσε-ότι-ξανάρχισε-την-ε-891128
Parallaxi

Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην Μόσχα: Συνάντηση με Πούτιν για την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Το Ισραήλ έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν και προηγουμένως αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις προσδοκίες για επίτευξη κάποιας σημαντικής εξέλιξης.

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επικρατήσει η ειρήνη.

Στο Λονδίνο, ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Ο Πούτιν σκοτώνει” και “Πλήρες εμπάργκο στη Ρωσία”. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν “Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο”.

“Όταν θα πέσει ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης, ο Πούτιν θα έρθει για εσάς κυρίες και κύριοι” έγραφε ένα τεράστιο πανό.

Ο Αποστολικός Νούντσιος στη Μεγάλη Βρετανία, αρχιεπίσκοπος Κλαούντιο Γκουτζερότι, διάβασε μια προσευχή λέγοντας “Σήμερα, είμαστε όλοι μας Ουκρανοί”.

Στο Παρίσι, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υποσχόμενοι ότι θα επιστρέφουν κάθε Σαββατοκύριακο “μέχρι ο Πούτιν να φύγει, να αποσύρει τα άρματα”, όπως είπε η Αλίν Λε Μπάιγ-Κρεμέρ, μέλης της οργάνωσης “Στηρίζουμε την Ουκρανία” που είχε την πρωτοβουλία αυτής της κινητοποίησης.

“Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ”, είπε ένας διαδηλωτής, ο 47χρονος Μπερνάρ Αρνό που φορούσε ένα κοστούμι στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. “Ο Πούτιν είναι τελείως απρόβλεπτος”, πρόσθεσε.

“Παρά τις οδύνες μας, θα κερδίσουμε, είμαστε σίγουροι”, τόνισε η Γαλλοουκρανή Νατάλια, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, για να προστατεύσει τον γιο της που έμεινε στη χώρα.

Διαδηλώσεις υποστήριξης στους Ουκρανούς έγιναν σε περίπου 100 πόλεις της Γαλλίας σήμερα.

Μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Ρώμη, τη Ζυρίχη, τη Βέρνη και αλλού. Η κυβέρνηση της Ελβετίας αναμένεται να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών εάν θα παραχωρήσει ειδικό καθεστώς προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους.

ΕΙΚΟΝΕΣ: Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας ουκρανός διαπραγματευτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμενόταν για το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα 5 Μαρτίου.

Βουλγαρία – BTA: Συνοριακή Αστυνομία: 25.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία από τις 24 Φεβρουαρίου

Από τις 24 Φεβρουαρίου, σχεδόν 25.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία μέσω Ρουμανίας και έχουν υποβληθεί 73 αιτήσεις για ανθρωπιστική προστασία, ανακοίνωσε σήμερα η Συνοριακή Αστυνομία.

Οι πολίτες της Ουκρανίας έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη Βουλγαρία χωρίς βίζα και να παραμείνουν έως και 90 ημέρες. Το χρονικό όριο μπορεί να παραταθεί για ανθρωπιστικούς λόγους που σχετίζονται με έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με το Νόμο για τους Αλλοδαπούς στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

Οι Ουκρανοί πολίτες που επιθυμούν διεθνή προστασία (καθεστώς πρόσφυγα ή ανθρωπιστική προστασία) μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα γραφεία της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες, τη Διεύθυνση Μετανάστευσης και την Αστυνομία Συνόρων.

Έφτασαν στην Ελλάδα οι απεσταλμένοι του ΣΚΑΪ από την Μαριούπολη-Οι πρώτες δηλώσεις τους

Έφτασε στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος η πτήση από την Ρουμανία, που μετέφερε τους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από την Μαριούπολη.   Ανάμεσα τους και ο απεσταλμένος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης μαζί με τον εικονολήπτη Ηλία Μπασίσογλου. Οι δυό τους έκαναν λόγο για μεγάλη ανακούφιση  που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλώντας ωστόσο πως βίωσαν μια «κόλαση» κατά το ταξίδι της επιστροφής και της επιχείρησης απεγκλωβισμού.

«Μεγάλη η ανακούφιση που γυρίσαμε πίσω με ασφάλεια. Ήταν ένα ταξίδι πάρα πολύ δύσκολο που κράτησε τέσσερις ημέρες. Πάρα πολλοί κίνδυνοι στον δρόμο. Τα πρώτα 50-60 χιλιόμετρα ήταν μια κόλαση. Ζήσαμε πράγματα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», ήταν πρώτα λόγια του Σταύρου Ιωαννίδη. «Καταφέραμε να διανύσουμε 2.000  χιλιόμετρα σε αυτήν την κόλαση, χωρίς χάρτη . Πηγαίναμε στα τυφλά», πρόσθεσε ο Ηλίας Μπασίσογλου,

Ωστόσο όπως είπαν δεν μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι τους βοήθησαν κατά την παραμονή τους στη Μαριούπολη και αυτή τη στιγμή η τύχη τους αγνοείται

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω στην Μαριούπολη. Μαθαίνουμε για πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους που είμαστε εκεί και δεν το έχουμε καταφέρει. Τους έχουμε στο μυαλό μας και ελπίζουμε να είναι ζωντανοί», ανέφεραν

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ,

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα