Top

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown- Είμαστε μακριά και από τοπικά

Τι δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ποια νέα μέτρα έρχονται για τους εποχικά εργαζόμενους.

Parallaxi
ν-χαρδαλιάς-δεν-υπάρχει-θέμα-γενικού-lockdo-636178
Parallaxi
Εικόνα: Στιγμιότυπο Βίντεο

“Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown και είμαστε μακριά ακόμα και από τοπικά lockdowns” δήλωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα “Το Βήμα” είπε: “Πραγματικά όλες οι αναφορές για lockdown είναι τουλάχιστον άστοχες. Για να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και για να γίνει αυτό, πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Γιατί αυτό είναι το καλύτερο για όλους εμάς”.

“Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά είναι πρόωρο θαρρώ να μιλήσουμε για δεύτερο κύμα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάς υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή”, προσέθεσε.

Έρχονται ειδικά μέτρα ενίσχυσης για εποχικούς εργαζόμενους 

Παρεμβάσεις που στόχο έχουν να καλύψουν τις εισοδηματικές απώλειες που ήδη υφίστανται χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως εποχικοί, και οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και πιθανόν να παραμείνουν, επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι 5 εισοδηματικές ενισχύσεις που εξετάζονται

Έτσι, πέρα από τα 534 ευρώ της έκτακτης αποζημίωσης, σχεδιάζεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida, η κάλυψη από το Κράτος των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων.

Aκόμη, για να περιοριστεί η οικονομική τους αιμορραγία, εξετάζονται κι άλλες εισοδηματικές ενισχύσεις, π.χ. μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ειδική επιδότηση θέρμανσης, φορολογικές διευκολύνσεις για τις τρέχουσες και προηγούμενες υποχρεώσεις τους.

Σημαντική θα είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αναμένονται- αν και με καθυστέρηση- μέσα στο Σεπτέμβριο. Ο λόγος για το κονδύλι από το πρόγραμμα SURE, το οποίο είναι αυξημένο κατά περίπου 80% σε σχέση με τις αρχικές ποσοστώσεις.

Παράταση αναστολής συμβάσεων και του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στα «σκαριά»

Εξαιτίας της ζημιάς στον τουρισμό έρχεται επίσης “πακέτο” μέτρων στήριξης και στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι φετινές εισπράξεις αναμένεται ότι θα είναι τελικά 70-80% χαμηλότερες από πέρσι.

Στο “πακέτο” που ακόμα διαμορφώνεται, συμπεριλαμβάνονται η παράταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, η παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, και του σχήματος επιδότησης μισθών- εισφορών “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Ενδεχόμενη είναι και η στοχευμένη παράταση της μείωσης ενοικίου, με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες.

Πάντως, οι ανάσες από τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (γύρω στα 3,5 δισ ευρώ) δεν αναμένονται νωρίτερα από την ερχόμενη Άνοιξη.

Ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών 

Αρχικά, οι φόροι και οι εισφορές της “καραντίνας” παγώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου και θα πληρωθούν από την Πρωτοχρονιά σε 12 ή 24 δόσεις, αν και η αγορά πιέζει για πιο “γενναία” ρύθμιση, αλλά και για “πάγωμα” και των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ως το τέλος του έτους.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα πέσουν στην αγορά κρατικά δάνεια 1,2 δισ ευρώ, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κατά τον εν λόγω σχεδιασμό, η ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα συνεχιστεί το 2021, με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το περίγραμμα θα δώσει ο Πρωθυπουργός στις 12-13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη.

Το “πάγωμα” των δημοσιονομικών στόχων θα παραταθεί και την επόμενη χρονιά, με τις σχετικές αποφάσεις να δρομολογούνται σε επίπεδο Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στόχο αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ θα εξαντληθούν τα περιθώρια για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20-30%.

Στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται τέλος το “ψαλίδισμα” του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος.

Με πληροφορίες από “Το Βήμα” και iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα