Top

Νέα έκρηξη-ρεκόρ κρουσμάτων στο Ισραήλ – Πώς προχωράνε οι εμβολιασμοί στην ΕΕ

Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως:

Parallaxi
νέα-έκρηξη-ρεκόρ-κρουσμάτων-στο-ισραή-749491
Parallaxi

corona

Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως:

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ανακοινώθηκε σήμερα, παραμονή του ανοίγματος των σχολείων

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο το Ισραήλ, με σχεδόν 11.000 νέες περιπτώσεις να ανακοινώνονται σήμερα, παραμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού δεν έχει πάψει να αυξάνεται στο Ισραήλ κυρίως λόγω της εξάπλωσης του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού στους ανεμβολίαστους ενήλικες, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πριν από περισσότερο από έξι μήνες, πράγμα το οποίο ώθησε τις αρχές να ξεκινήσουν εκστρατεία για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.

Χθες, Δευτέρα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει περισσότερα από 9.000 νέα κρούσματα, ενώ σήμερα ανακοίνωσαν 10.947 (7,65% θετικών τεστ), τα οποία ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 10.118 νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί σε ένα 24ωρο στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το οποίο επισήμανε ωστόσο μια ελαφρά μείωση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων στην χώρα.

Παρά το ρεκόρ αυτό νέων κρουσμάτων, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μην καθυστερήσει την επιστροφή στα θρανία για τους 2,4 εκατομμύρια μαθητές της χώρας, που προβλέπεται για αύριο, Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ωστόσο ότι το προσωπικό των σχολείων που αρνείται να εμβολιαστεί θα πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, μια ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού χάρη σε μια συμφωνία με την Pfizer, η οποία του παρέδωσε γρήγορα εκατομμύρια πληρωμένες δόσεις σε αντάλλαγμα για δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πληθυσμό του, γεγονός το οποίο επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων έως την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 στο Ισραήλ, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των ενηλίκων, ενώ το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Η κυβέρνηση μείωσε ωστόσο την Κυριακή στα 12 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για να μπορεί να λάβει κάποιος μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την αύξηση των κρουσμάτων που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα.

Μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια από τη χώρα αυτή.

Φον Ντερ Λάιεν: Το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο

Το ποσοστό του 70% έφτασαν οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικοι στην ΕΕ, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς ανθρώπους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Πρέπει όμως να πάμε παρακάτω! Χρειαζόμαστε να εμβολιαστούν περισσότεροι Ευρωπαίοι. Και πρέπει να βοηθήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο να εμβολιαστεί»

Ιταλία: «Οι αντιεμβολιαστές πρέπει να πληρώνουν τα έξοδα νοσηλείας τους», δηλώνει ο υπεύθυνος υγείας της περιφέρειας της Ρώμης

Σχόλια και πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπεύθυνου υγείας της περιφέρειας της Ρώμης Αλέσιο Ντ’ Αμάτο σχετικά με τους αντιεμβολιαστές που εισάγονται στα ιταλικά νοσοκομεία με κορονοϊό.

«Οι πολίτες αυτοί, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, πρέπει να αναλαμβάνουν μέχρι τέλους τις ευθύνες των επιλογών και των πράξεών τους», δήλωσε ο Ντ΄Αμάτο στην εφημερίδα Il Messaggero.

«Το Λάτιο, η περιφέρεια της Ρώμης, προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να ζητήσει από τους αντιεμβολιαστές να πληρώνουν τα έξοδα της νοσηλείας τους. Θα το κάνουμε, ήρθε η ώρα να μπει μια τελεία», πρόσθεσε ο ιταλός πολιτικός.

Ο Τύπος προσθέτει ότι ο κάθε ασθενής, που εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, «κοστίζει» στο ιταλικό δημόσιο και στις περιφέρειές του 1.500 ευρώ την ημέρα. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με covid 19 παραμένουν στις ΜΕΘ για διάστημα 17 ημερών.

«Οι άνθρωποι αυτοί, όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο, καταλαβαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν, το όλο δράμα που ζούνε, και συνήθως μετανιώνουν για το ότι δεν θέλησαν να εμβολιαστούν», καταλήγει ο Αλέσιο Ντ΄Αμάτο.

Από τις πρώτες αντιδράσεις, εκείνη του Έττορε Ροζάτο, του κεντρώου κόμματος Ζωντανή Ιταλία, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμο δωρεάν για όλους. Τάσσομαι, όμως, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το σύνολο των πολιτών, διότι το 90% των ασθενών με covid, που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν έχει εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο Ροζάτο.

Ρωσία: Aνακοίνωσε 17.813 νέα κρούσματα και 795 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 17.813 νέα κρούσματα κορονοϊού, χωρίς να υπερβεί για πρώτη φορά από τις 23 Ιουνίου τα 18.000 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έφθασε τα 6.918.965.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 795 ασθενείς με κορονοϊό (έναντι 792 χθες) ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 183.224 θάνατοι.

Γαλλία: Στόχος η χορήγηση τρίτης δόσης σε 18 εκατομμύρια άτομα μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου

Η Γαλλία θέτει ως στόχο να έχει χορηγήσει την τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid σε 18 εκατομμύρια άτομα μέχρι τις αρχές του 2022, δήλωσε αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ανωτάτη Αρχή Υγείας της Γαλλίας έκανε σύσταση για την χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ανακοινώνοντας ότι οι υποψήφιοι για την τρίτη δόση εμβολίου μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους από χθες, ο γάλλος αξιωματούχος εξήγησε ότι πρόκειται για σημαντική υγειονομική απαίτηση για την διεύρυνση της προστασίας, όπως δείχνουν μελέτες.

“Μιλάμε για 18 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τρίτη δόση. Ελπίζουμε ότι 12,4 εκατομμύρια θα έχουν λάβει την αναμνηστική δόση μέχρι το τέλος του έτους και οι υπόλοιποι στις αρχές του επομένου”, είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 58,8% του πληθυσμού στην Γαλλία έχει εμβολιασθεί πλήρως, ενώ περισσότερο του 65% έχει λάβει μία δόση αφού έχει νοσήσει από την Covid-19.

Το τέταρτο κύμα της επιδημίας υποχωρεί στην Γαλλία, ωστόσο η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει επιφυλακτική στάση εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς μετά τις θερινές διακοπές.

Οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι Γάλλοι χρειάζονται υγειονομικό πιστοποιητικό για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία και αθλητικές δραστηριότητες.

Ιαπωνία: Πολύ πιθανό οι προσμείξεις που βρέθηκαν σε εμβόλια κατά της COVID-19 στην Οκινάουα να προήλθαν από το τρύπημα των φιαλιδίων με τη βελόνα των συριγγών

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ πιθανόν οι προσμείξεις που βρέθηκαν σε εμβόλια κατά της COVID-19 της Moderna Inc στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, να προήλθαν από το τρύπημα των φιαλιδίων με τη βελόνα των συριγγών.

Την Κυριακή σταμάτησε προσωρινά η χορήγηση κάποιων δόσεων εμβολίων της Moderna στην Οκινάουα μετά τον εντοπισμό προσμείξεων σε φιαλίδια και σύριγγες. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι μπορεί να μην τοποθετήθηκαν σωστά οι σύριγγες στα φιαλίδια και να έσπασαν κομμάτια από το ελαστικό πώμα τους.

“Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος (για τις προσμείξεις) έχουμε ακούσει ότι δεν είναι θέμα ασφάλειας ή άλλα ζητήματα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο ξένα σωματίδια να εισέλθουν σε ένα φιαλίδιο, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια.

“Θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ενημερώσουμε σχετικά”, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, λόγω του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του ιού.

Ο αγώνας για την ενίσχυση των εμβολιασμών στη χώρα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των καθυστερήσεων στις εισαγωγές εμβολίων και στον εντοπισμό των προσμείξεων σε ορισμένες δόσεις του εμβολίου της Moderna, η οποία οδήγησε στην αναστολή της χρήσης τριών παρτίδων την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τάρο Κόνο, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επιταχύνει την μεταφορά εμβολίων σε δήμους που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις κρατήσεις ραντεβού για εμβολιασμό λόγω ελλείψεων που αντιμετωπίζουν.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τώρα πότε και πώς να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για να διατηρηθεί η ανοσία από τον ιό, αλλά προς το παρόν επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κόσμου με τις πρώτες δύο δόσεις, δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους.

Αυστραλία: Παρατείνεται το lockdown στην Καμπέρα

Η πρωτεύουσα της Αυστραλίας παρέτεινε σήμερα το lockdown που έχει επιβληθεί για ακόμη δύο εβδομάδες, καθώς η Καμπέρα συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το ξέσπασμα που αποδίδεται στην πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού.

Μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας τελεί υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα εδώ και εβδομάδες, που πλήττουν την οικονομία, ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι αρχές στην Καμπέρα ανακοίνωσαν πως το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ ως τουλάχιστον τη 17η Σεπτεμβρίου.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Άντριου Μπαρ διαβεβαίωσε πως «μειώνουμε την καμπύλη και σταδιακά ελέγχουμε το ξέσπασμα», αλλά πρόκειται για «αργή διαδικασία και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος».

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13 κρούσματα του SARS-CoV-2. Στη Νέα Νότια Ουαλία, επίκεντρο της τρέχουσας φάσης της υγειονομικής κρίσης, αναφέρθηκαν 1.164 κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος από το ρεκόρ της προηγουμένης (1.290).

Η Καμπέρα τέθηκε υπό περιοριστικά μέτρα πριν από τρεις εβδομάδες εξαιτίας μιας εστίας που πιστεύεται ότι οφειλόταν σε εξάπλωση από τη Νέα Νότια Ουαλία.

Η παράταση των μέτρων στην Καμπέρα είναι πιθανόν να ακολουθηθεί από παρόμοιο μέτρο και στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία. Σήμερα ανακοίνωσε 76 κρούσματα, οριακά περισσότερα από την προηγουμένη (73).

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Νταν Άντριους τόνισε πως ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών παραμένει πολύ μεγάλος για να χαλαρώσουν τα μέτρα άμεσα. Πάντως, οι αρχές στη Βικτόρια ενδέχεται να παρουσιάσουν αύριο το περίγραμμα του χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Η Αυστραλία, χάρη στα αυστηρά lockdowns και τις καραντίνες που επέβαλε, μπόρεσε να διατηρήσει τα επίπεδα των μολύνσεων και των θανάτων σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από άλλα κράτη με συγκρίσιμα επίπεδα πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης· όμως η παραλλαγή Δέλτα έχει αυξήσει δραματικά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας της.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Αυστραλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.006 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 54.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Η χώρα της Ωκεανίας είναι η τελευταία της G20 που ξεπέρασε – χθες Δευτέρα – το όριο των χιλίων θανάτων.

Νέα Ζηλανδία: Τα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 μειώθηκαν για δεύτερη ημέρα, εξαιτίας της επιβολής του λοκντάουν

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε σήμερα ότι τα νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 μειώθηκαν για δεύτερη ημέρα στα 49 περιστατικά μόλυνσης, εξαιτίας του σκληρού lockdown που επιβλήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου ξεσπάσματος μέσα στο μήνα.

Ο συνολικός αριθμός από το ξέσπασμα των κρουσμάτων, που διέκοψε μία περίοδο έξι μηνών χωρίς περιστατικά, είναι 612, με τα 597 από αυτά στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, και 15 στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

«Έχουμε μία δεύτερη ημέρα κατά την οποία οι αριθμοί μας έχουν μειωθεί. Επιθυμούμε να περιορίσουμε αυτό το ξέσπασμα για να είναι όσο πιο σύντομο γίνεται», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περίπου 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι του Όκλαντ θα παραμείνουν σε αυστηρό περιορισμό lockdown επιπέδου 4 για άλλες δύο εβδομάδες, ενώ οι περιορισμοί για το υπόλοιπο της χώρας θα χαλαρώσουν ελαφρά από την Τετάρτη.

H αστυνομία έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στα προάστια του Όκλαντ για να διασφαλίσει ότι δεν γίνονται περιττές μετακινήσει στην πόλη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε 19 ανθρώπους σήμερα, μετά από διαμαρτυρίες κατά του λοκντάουν που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Σχολεία, γραφεία και δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί σε όλη τη χώρα, αλλά οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς φυσική επαφή.

Εκτός από ένα μικρό αριθμό περιστατικών τον Φεβρουάριο, η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη από τον κορονοϊό για μήνες, μέχρι το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα που εισήχθη από την Αυστραλία και ανάγκασε την Άρντερν να διατάξει την επιβολή ενός εθνικού λοκντάουν στις 17 Αυγούστου.

Κατά την περίοδο αυτή, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία από το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, με οκτώ περιστατικά να βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Είναι λυπηρό να βλέπεις έξι περιστατικά στο ξέσπασμα αυτό, να βρίσκονται σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους», είπε ο ίδιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας, που εφαρμόζονται, επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ τα περιστατικά θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Τα λοκντάουν της Άρντερν, μαζί με το κλείσιμο των διεθνών συνόρων από τον Μάρτιο του 2020, πιστώνονται την συγκράτηση της COVID-19.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ερωτήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων, όπως επίσης και το αυξανόμενο οικονομικό κόστος, σε μία χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό.

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 25% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών μεταξύ των πλουσίων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Oμάν: Θα επιτρέπει πλέον την είσοδο στη χώρα μόνον σε εμβολιασμένους

Το Ομάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι πλέον η είσοδος ανθρώπων στο σουλτανάτο θα γίνεται μόνον με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η κίνηση γίνεται, σε μια προσπάθεια της χώρας του Αραβοπερσικού Κόλπου να σταματήσει τη μετάδοση του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα