Νύχτα θρίλερ στην Αττική-Διαρκείς εκκενώσεις-Μάχη να σωθεί το Παίδων

Κάηκαν σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Ανθούσα και Γέρακα-Ανεξέλεγκτη η φωτιά 


Parallaxi
νύχτα-θρίλερ-στην-αττική-διαρκείς-εκκ-912967
Parallaxi

Μια νύχτα κόλαση στο Πεντελικό όρος

Νέο μήνυμα για εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο από τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη έστειλε στις 05:20 το πρωί της Τετάρτης το 112.

«Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το μήνυμα.

Νύχτα τρόμου στην Πεντέλη. Ακούγονται ισχυρές εκρήξεις, οι πύρινες γλώσσες έχουν περάσει την Αττική οδό και την γέφυρα από την απέναντι πλευρά, στο ύψος του Γέρακα, όπου γίνεται η εκκένωση και έχει πλησιάσει πιθανότατα επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και εργοστάσια.

Λίγα λεπτά μετά, ηχούσαν καμπάνες στην Παλλήνη για την εκκένωση της περιοχής.

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι.

Το μήνυμα εστάλη στις 04.30 στους κατοίκους των δύο περιοχών λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη και πλησιάζει τις δύο περιοχές.

penteli-AFe6j.jpeg

Στος 04:35, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, έκανε λόγο για ένα καινούργιο μέτωπο στο Πανόραμα Παλλήνης προς τα σχολεία «Κωστέα Γείτονα», που έρχεται πάνω από το Ντράφι και κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Κύπρου στο Πανόραμα.

Απηύθυνε επίσης έκκληση να σταλούν πυροσβεστικά οχήματα στο Πανόραμα στη λεωφόρο Κύπρου, στην Ανθούσα στη λεωφόρο Ανθούσας και στον Γέρακα κατά μήκος της Αττικής Οδού, στην οδό Γκιώνα.

112-boyla-pikermioy.webp

Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται και ότι είχαν καεί και νωρίτερα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Αναζωπύρωση μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε και στην Ανθούσα, αλλά και στη Διώνη, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στις 2 τη νύχτα, το 112 έστειλε μήνυμα: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».

Νωρίτερα, οι ριπές των ανέμων έφτασαν και στα δέκα μποφόρ, συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για την περιοχή της Αττικής και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν και τα αεροσκάφη Air Tractors, τα οποία δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Παράλληλα, ο άνεμος δημιουργεί απότομους στροβιλισμούς και αλλάζει μονίμως τη φορά των μετώπων, ενώ προκαλεί αναζωπυρώσεις.

Υπάρχουν περιορισμένες διακοπές ρεύματος, ωστόσο η πλειοψηφία των προβλημάτων αναμένεται να αποκατασταθεί το πρωί.

ΚΑΤ και Ασκληπιείο εφημερεύουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν ρίψεις εκ νέου από τις 6 το πρωί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», με αρκετούς υπουργούς να μεταβαίνουν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Εκεί είναι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Μέχρι αργά ήταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ομάδα των υπουργών, ενώ το πρωί η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται επιτόπου και ενημερώθηκε για την έκτακτη της φωτιάς.

Όπως έλεγαν πηγές από το Συντονιστικό στο protothema.gr, η εκτίμηση των επιχειρησιακών παραγόντων δεν είναι ευοίωνη και ο άνεμος δεν είναι βοηθός των ισχυρών επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν και θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

palini.jpeg

Μάλιστα, λίγο πριν τις 02:00, οι φλόγες περικύκλωσαν το «Παίδων Πεντέλης», όπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν -προς ώρας- να την απωθήσουν.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης στο MEGA.

«Οτιδήποτε σβήνουν οι πυροσβέστες μετά ανάβει ξανά λόγω των ανέμων. Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν το Παιδων Πεντέλης (36 παιδιά) προς Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και το Νταού Πεντέλης -35 παιδιά προς Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί απομακρύνθηκε και το προσωπικό των δύο νοσοκομείων. Έκκληση για άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απηύθυνε το προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης λόγω δεξαμενών οξυγονού που, αν τυλιχθούν στις φλογές, θα προκληθούν μεγάλες εκρήξεις. Στις 21:30 έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοσοκομείο.

Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου. Απομακρύνθηκαν 36 άρρωστα παιδιά και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Εξ αυτών, 15 παιδιά πήραν εξιτήριο, ενώ 21 βρίσκονται στο Παίδων Αγία Σοφία και το «Αγλαΐα Κυριακού». Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

Στο πεδίο της φωτιάς βρίσκονται 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 18 πεζοπόρα τμήματα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέση υδροφόρες και οχήματα έργου. Επιπρόσθετα, στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Παράλληλα, όλο το βράδυ θα βρίσκονται επί ποδός 280 αστυνομικοί που θα είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των σπιτιών για να αποφευχθεί πλιάτσικο, αλλά και να διασφαλιστεί η ασφαλής δίοδος των πολιτών.

Μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ, σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες περί τις 4 τα ξημερώματα στην περιοχή της Ανθούσας, στη συμβολή της λεωφόρου Ανθούσας με την οδό Στρατηγού Πλαστήρα, με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να δράσουν, λόγω των ισχυρών ανέμων και της δύναμης της φωτιάς.

Ανάλογες εικόνες μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega καθώς η φωτιά που μαίνεται από το απόγευμα στην Πεντέλη πέρασε στον οικισμό Δέση στον Γέρακα με αποτέλεσμα να τυλιχθούν σπίτια στις φλόγες.

Δραματικές σκηνές περιέγραψε ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον – άρον τις εστίες τους στον Γέρακα λόγω της φωτιάς.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θάνο Σιαφάκα ο δήμαρχος Παλλήνης διευκρίνισε ότι η περιοχή που εκκενώνεται είναι αυτή που βρίσκεται στις παρυφές του ρέματος Γέρακα – Ανθούσας.

Στις 3 το πρωί η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και στα δύο πρανή της ρεματιάς και είχε φτάσει σχεδόν μέχρι την Αττική Οδό, είπε ο κ. Ζούτσος.

Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια της Ανθούσας ενώ στην περιοχή του Γέρακα ακούγονταν σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Βασίλη Σιώμο ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις είτε από επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή είτε από πυλώνες της ΔΕΗ

Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου εξήγησε ότι υπάρχει πλέον ανοδική τάση στους ανέμους και ότι αναμένεται μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τις ριπές να φτάνουν τα 9 έως 10 μποφόρ.

Όπως είπε, συνεχώς ο αέρας στην περιοχή αλλάζει κατεύθυνση και ότι ένας βορειοανατολικός άνεμος ήταν αυτός που έσπρωξε τη φωτιά προς τον Γέρακα και την Ανθούσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 6 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

Κλειστή η Αττική Οδός 

ΛOΓΩ THΣ ΦΩTIAΣ ΣTHN ΠENTEΛH ΘA EINAI KΛEIΣTH H ATTIKH OΔO ΣTIΣ EΞHΣ EΞOΔOYΣ: ΣTO PEYMA ΠPOΣ AEPOΔPOMIO AΠO KOMBO KHΦIΣIAΣ (11) ΩΣ KOMBO ANΘOYΣAΣ (14) ΣTO PEYMA ΠPOΣ EΛEYΣINA AΠO MAPKOΠOYΛO ΩΣ KOMBO ANΘOYΣAΣ (14).

Τουλάχιστον 16 άτομα απεγκλώβισαν οι αστυνομικές δυνάμεις εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη. Ανάμεσα τους κι ένας ιερέας που είχε εγκλωβιστεί μαζί με 15 σκυλιά.

Δ.Σ. ΑΠΕ 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα