Top

Οι φόβοι των ειδικών για τις επόμενες ημέρες- Προβληματίζει ο συνωστισμός στις αγορές

Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους ειδικούς

Parallaxi
οι-φόβοι-των-ειδικών-για-τις-επόμενες-η-705926
Parallaxi

corona

Εντονη ανησυχία και μεγάλος προβληματισμός στους ειδικούς μετά τις χθεσινές εικόνες σε μεγάλες κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με τον φόβο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εικόνες έδειχναν εκατοντάδες κόσμου σε δρόμους να περπατούν, όπως και δεκάδες να περιμένουν σε ουρές έξω από καταστήματα για να μπουν μέσα και να ψωνίσουν.

Βεβαίως οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, αλλά η τήρηση των αποστάσεων ήταν αδύνατον να τηρηθεί. Και αυτές οι εικόνες λόγω των εκπτώσεων αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, αλλά και τις επόμενες ημέρες. Αλλωστε υπάρχει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις καθώς θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυξημένα όρια επιβατών για τα αυτοκίνητα και τα ταξί.

Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους ειδικούς με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει ήδη τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.

Παράλληλα, άλλα δύο μέτωπα, το πρώτο αφορά στον μεταλλαγμένο και πιο μεταδοτικό κορωνοϊό και το δεύτερο από την έκρηξη των κρουσμάτων στη δυτική Αττική εντέινουν τις ανησυχίες των ειδικών που θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να διαχειριστούν το μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία από την 1η Φεβρουαρίου.

Ανησυχούν οι ειδικοί από τη νέα μόλυνση με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, καθώς εντοπίστηκε στην κοινότητα και δεν προκύπτουν ταξίδια στο εξωτερικό ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την παραλλαγή του ιού στη χώρα μας σε 27. Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς το νέο αυτό κρούσμα εντοπίστηκε στην κοινότητα και είναι «ορφανό» δηλαδή το άτομο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 256 στην Αττική, που προβληματίζει τους ειδικούς. Έγιναν 30.966 διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid). 292 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 24 ακόμη άνθρωποι κατέληξαν από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο και 5.622 από την αρχή της πανδημίας.

Προβληματίζει η Αττική

Σε ωρολογιακή βόμβα για την πορεία της πανδημίας μπορούν να εξελιχθούν οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, με κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους πλέον πολυπληθείς δήμους της χώρας. Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι o μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων που βλέπουν τις μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα να υποχωρούν, όχι όμως και στο λεκανοπέδιο.

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής αποτελούν τις τελευταίες ημέρες μόνιμο πονοκέφαλο των λοιμωξιολόγων, καθώς Ασπρόπυργος και Αχαρνές βρίσκονται κοντά στα δυτικά προάστια, με κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους πλέον πολυπληθείς δήμους της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα στη Δυτική Αθήνα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το Μενίδι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κλοιό αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα αυξάνονται, με τα ενεργά να φτάνουν τα 175. Μάλιστα, ήδη 13 τμήματα δημοτικών σχολείων στην περιοχή έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, όπως και ένα νηπιαγωγείο.

Κίνδυνος για την Αττική από το ορφανό κρούσμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού

Eνα ακόμη κρούσμα από την μετάλλαξη του κορωνοϊού της Μεγάλης Βρετανίας εντοπίστηκε στην Αττικής.

Με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να φτάνει τα 27 κρούσματα της μετάλλαξης, ενώ την ίδια στιγμή οι εικόνες κοσμοσυρροής στην κεντρική αγορά της Ερμού αυξάνουν την ανησυχία.

Εύθραυστη είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, με τους αριθμούς της πανδημίας να βρίσκονται μεν σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά με ισχυρή πάντα τη δυνατότητα του κορωνοϊού να φέρει τη μεγάλη ανατροπή.

Η παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους στην Αττική και μάλιστα με τη μορφή «ορφανού» κρούσματος, δηλαδή μόλυνσης που προκλήθηκε όχι μετά από ταξίδι σε χώρα που ενδημεί ο συγκεκριμένος ιός, αλλά από εγχώρια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μεγαλώνει την αγωνία για την πολυπληθή πρωτεύουσα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο νέος εξελιγμένος ιός έχει βελτιώσει την ικανότητά του να εισβάλλει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και συγκεκριμένα στην πρωτεϊνη ακίδα και να προκαλεί ευκολότερα και ταχύτερα τη λοίμωξη του κορωνοϊού.

Οι τρεις φόβοι των ειδικών

Η μετάλλαξη, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν ουσιαστικά τον μεγάλο πονοκέφαλο των ειδικών

To καλό νέο του νέου φαρμάκου που θα χορηγείται κατά του κορονοϊού στη χώρα μας έχει επισκιαστεί από την ανησυχία των ειδικών αλλά και των Αρχών για το κατά πόσο και αν θα μπορέσουμε τελικά να απωθήσουμε το τρίτο κύμα κορονοϊού, που ήδη πλήττει πολλές άλλες χώρες. Η μετάλλαξη, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν ουσιαστικά τον μεγάλο πονοκέφαλο αλλά και το στοίχημα όλων, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Οι σαββατιάτικες εικόνες απίστευτου συνωστισμού στα καταστήματα, ήταν ένα γερό καμπανάκι, που δεν αποκλείεται να… ξαναχτυπήσει σήμερα, Κυριακή, πρώτη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα έχει ανοιχτά καταστήματα και λιανεμπόριο. Ελπίδα των Αρχών ότι τα πρόστιμα που έπεσαν «βροχή» το Σάββατο, να γίνουν μάθημα, κυρίως σε όσους προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις Αρχές, παραβιάζοντας την βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η κυβέρνηση για όσους θέλουν να πάνε για ψώνια. Το δίωρο που έχει δηλαδή ο κάθε καταναλωτής, προκειμένου να πάει στην αγορά, στέλνοντας πάντα sms στο 13033.

Ας δούμε λοιπόν έναν έναν τους προβληματισμούς εν όψει ενός τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας:

Η μετάλλαξη

Ενδελεχής έλεγχος ύποπτων προς μετάλλαξη κρουσμάτων κορονοϊού πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα μας είναι 27, εκ των οποίων τα 3 είναι ορφανά.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρεί η εξάπλωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).

Ο έλεγχος αυτός θα δείξει εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορονοϊού που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού και σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και σχολείων μπορεί να οδηγήσουν σε εικόνες Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Ανοιχτά καταστήματα

Κοσμοσυρροή, μεγάλες ουρές και τήρηση ελάχιστων μέτρων για τον κορονοϊό ήταν η εικόνα που επικράτησε στα καταστήματα το Σάββατο 23 Ιανουαρίου ακόμα και λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο τους, σε γνωστούς εμπορικούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η κάμερα του Open TV κατέγραψε εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα, με την πλειοψηφία, των πολιτών να τηρεί τα μέτρα, φορώντας μάσκες και κρατώντας -όσο ήταν δυνατόν- τις αποστάσεις.

Σύμφωνα με το Open, αστυνομικοί που έκαναν πεζές περιπολίες βεβαίωσαν αρκετά πρόστιμα έξω από καταστήματα, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις πολιτών που έστειλαν δύο, τρία και… τέσσερα SMS, ή έφεραν αντίστοιχο αριθμό χειρόγραφων, προκειμένου να επεκτείνουν τη βόλτα τους στους εμπορικούς δρόμους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη, τα πρόστιμα που έχουν κόψει οι αστυνομικοί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είναι δεκάδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πολίτες έστειλαν περισσότερα του ενός SMS εξαιτίας των μεγάλων ουρών που είχαν σχηματιστεί έξω από τα καταστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν άλλη μέρα, ώστε να είναι νομότυποι. Προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στην οδό Ερμού, οι αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία με τα καταστήματα, με αποτέλεσμα υπάλληλοι των καταστημάτων να ζητήσουν από ορισμένους πελάτες να φύγουν και να επιστρέψουν κάποια άλλη μέρα.

Καιρός

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει πάρα πολλές φορές το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες στη διασπορά του κορονοϊού. Η χώρα μας μπαίνει ουσιαστικά στον βασικό χειμωνιάτικο μήνα της, που θα έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε μεν κλεισμένοι μέσα, όμως η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών. Οι αεριζόμενοι χώροι είναι απαραίτητοι, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά.

Ανοικτά σήμερα τα μαγαζιά

Ανοιχτά μπορούν να είναι, προαιρετικά, σήμερα, Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021, σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο και οι επιχειρηματίες περιμένουν να συνεχιστεί και σήμερα, η αυξημένη επισκεψιμότητα στα μαγαζιά ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης προτρέπει, όλους, να τηρούν τα μέτρα.

Ο υπουργός έγραψε χθες στο twitter: «Σήμερα έκανα μία μεγάλη βόλτα στην αγορά στο Μαρούσι και στην Κηφισιά. ‘Απαντες φορούσαν μάσκα, οι επιχειρήσεις τηρούσαν τα μέτρα αλλά στους δρόμους υπήρχε πολύς κόσμος, ίσως και αναπόφευκτα. Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω…πάντως η χαρά στην αγορά ήταν σαν Γιορτές!».

Τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά σήμερα έως τις 8 το βράδυ και σχετικά με τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι διατηρείται η υποχρέωση αποστολής SMS, με τον αριθμό 2, στο 13033 και ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Ανοικτά τα μαγαζιά και την επόμενη Κυριακή

Στο μεταξύ χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Για τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, το λιανεμπόριο καθώς και τα κομμωτήρια (υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ.) υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:00.

Ποια είδη προτιμούν οι καταναλωτές

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες, οι εκπτώσεις σε συνδυασμό με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων λιανικής δημιούργησε έντονη αγοραστική κίνηση.

Ο στόχος των φετινών εκπτώσεων, σημείωσε ο ίδιος, είναι να επιτευχθεί το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουλάχιστον το 50% του περυσινού τζίρου που κυμάνθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις επιλογές των καταναλωτών τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, διαπιστώνεται ότι, οι περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν την περίοδο των εκπτώσεων, για να αποκτήσουν «επώνυμες» φίρμες ένδυσης, υπόδησης, αθλητικών ειδών, καλλυντικών, δερμάτινων αξεσουάρ και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό επιβεβαιώνεται και φέτος, στην έναρξη της εβδομάδας, σημειώνει ο κ. Κορκίδης, όπου οι καταναλωτές αναζήτησαν και βρήκαν σε πολλά καταστήματα εκπτώσεις πάνω από 50% στις γνωστές φίρμες και δημοφιλείς μάρκες. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, και φέτος, καταγράφηκε ένας διακριτός διαχωρισμός ανάμεσα στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης, τόσο στην προτίμηση όσο και στη μέση αξία των αποδείξεων. Όπως παρατηρείται η πεντάδα των κλάδων που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση τον μισό Δεκέμβριο της λειτουργίας της αγοράς στις γιορτές με click away φαίνεται να εμφανίζονται πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών στις εκπτώσεις με ανοικτά καταστήματα. Συγκεκριμένα η ένδυση είχε μείωση 80%, η υπόδηση 60%, τα αθλητικά είδη επίσης 60%, τα δερμάτινα είδη 55% και τα κοσμήματα με 50% μείωση, μόνο τον Δεκέμβριο, προηγούνται στις προτιμήσεις των καταναλωτών τις πρώτες μέρες του εκπτωτικού Ιανουαρίου.

ΥΠΑ: Συνεχίζονται οι περιορισμοί στις εσωτερικές πτήσεις

Μέχρι την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 συνεχίζονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού, επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις, για λόγους προστασίας επιβατών και πολιτών από την νόσο Covid-19.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση, έως 1/2/21 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation).

Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

*Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).

*Κρατικές πτήσεις (state flights).

*Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).

*Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).

*Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).

*Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).

*Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).

*Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).

*Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).

*Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).

*Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

Πηγή: iefimerida.gr/ ΕΘΝΟΣ/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα