Top

Οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται, τα lockdown παίρνουν παράταση

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Parallaxi
οι-μεταλλάξεις-του-ιού-εξαπλώνονται-τ-635820
Parallaxi

κοροναιος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Εμβόλιο: Τον Φεβρουάριο πιθανολογείται ότι θα κατατεθεί αίτηση από την Johnson & Johnson για έγκριση του εμβολίου της. Απροσδόκητες καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου αντιμετωπίζει η εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT

Η εταιρεία Johnson & Johnson είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19 τον Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα ο Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρμόδιος για θέματα υγείας.

«Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας μας σήμερα τοι πρωί ότι η παρασκευάστρια εταιρεία Johnson & Johnson είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Φεβρουάριο», είπε ο ευρωβουλευτής,

H Johnson & Johnson αντιμετωπίζει απροσδόκητες καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19 και είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τις δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί μέχρι την άνοιξη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφορήθηκαν ότι η Johnson & Johnson σημειώνει καθυστερήσεις στο αρχικό πρόγραμμα παραγωγής και δεν θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος του Απριλίου, οπότε έχει συμφωνήσει ότι θα παραδώσει περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται πηγές που είναι σε γνώση της κατάστασης.

Στις αρχές της εβδομάδας, στέλεχος της Johnson & Johnson δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία για να έχει εξασφαλίσει περί το ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021 και ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάλυσης των δεδομένων μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής.

Η Johnson & Johnson και το αμερικανικό υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Αύγουστο, η Johnson & Johnson υπέγραψε συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της μέχρι τα μέσα του 2021.

Η έγκριση του εμβολίου της J&J μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού στις ΗΠΑ, αφού απαιτεί την χορήγηση μίας δόσης.

Τον Δεκέμβριο, η J&J ανακοίνωσε ότι περιμένει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή της τελευταίας φάσης στα τέλη του Ιανουαρίου.

Αυστρία-Covid-19: Η κυβέρνηση συζητά την παράταση του τρίτου lockdown στη χώρα και μετά τις 24 Ιανουαρίου

Το ενδεχόμενο της παράτασης μετά τις 24 Ιανουαρίου του ισχύοντος έως τότε στην Αυστρία τρίτου lockdown, συζητά η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, μετά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Υπάρχει συνεχής συζήτηση για το τι σημαίνουν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες πλαισίου, η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η απόφαση για τα σχολεία θα μπορούσε να ληφθεί νωρίτερα και να προσανατολίζεται σε παράταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κατάσταση κατέστη „πολύ, πολύ πιο δύσκολη” εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης Β.1.1.7 του κορονοϊού, η οποία έχει επίσης εμφανιστεί στην Αυστρία και υπάρχει „μια νέα συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το πώς να αντιδράσουμε στον ιό, που είναι πολύ πιο επιθετικός”.

Ταυτόχρονα παρέπεμψε στα δεδομένα από την Ιρλανδία, όπου, όπως είπε, πριν από μερικές εβδομάδες μειώθηκαν οι αριθμοί μόλυνσης – και μέσα σε λίγες εβδομάδες „οι αριθμοί εκτινάχθηκαν” ενώ, αναφερόμενος στη γειτονική Γερμανία, επισήμανε πως υπάρχει εκεί μια συζήτηση σχετικά με το εάν το lockdown πρέπει να αυστηροποιηθεί ή να παραταθεί.

“Φυσικά, τέτοιες σκέψεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες χώρες, παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά, υπάρχουν τακτικές συζητήσεις σχετικά με το τι σημαίνει αυτό για τα μέτρα”, παρατήρησε.

Ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ σημείωσε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν την απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η Αυστρία σε σχέση με το lockdown και θα ληφθεί επίσης απόφαση σχετικά με τα σχολεία, για τα οποία η επιστροφή στα μαθήματα με φυσική παρουσία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη χθες, Τρίτη, το βράδυ, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ είχε ανακοινώσει ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει απόφαση για την περαιτέρω στάση, σημειώνοντας ότι λόγω της νέας μετάλλαξης απαιτείται “πολύ ακριβής ανάλυση” της τρέχουσας κατάστασης, πως πρόκειται για την “πιο δύσκολη φάση” της πανδημίας και πως “έχουμε πραγματικά ένα πρόβλημα”.

Σε επίπεδα προ 30ετίας η αεροπορική κίνηση το 2020 λόγω Covid-19

Ουγγαρία-κορονοϊός: Εντοπίστηκε στη χώρα το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία, δηλώνει η αρχίατρος Τσετσίλια Μίλερ

Η Ουγγαρία εντόπισε το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία, το οποίο θεωρείται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, δήλωσε σήμερα η αρχίατρος της χώρας Τσετσίλια Μίλερ.

“Οι συνάδελφοί μου εντόπισαν το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, στα δείγματα που ελήφθησαν από 3 ασθενείς”, διευκρίνισε η Μίλερ.

“Ήταν προφανές ότι ούτε η Ουγγαρία θα ήταν σε θέση να αποφύγει αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού”, σημείωσε η ίδια.

Νότια Αφρική-κορονοϊός: Η αστυνομία γνωστοποιεί ότι συλλαμβάνει αυτούς που δεν φορούν προστατευτική μάσκα

Σε περισσότερους από 7.000 πολίτες της Νότιας Αφρικής έχει ήδη ασκηθεί δίωξη επειδή δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα σε δημόσιους χώρους, μέτρο το οποίο επιβλήθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του δεύτερου κύματος της επιδημίας της COVID-19, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ή τους επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν σεβάστηκαν τους κανόνες που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, διευκρινίζει ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την αστυνομία σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μέχρι σήμερα “έχει επιδοθεί κλήση σε 7.455 πολίτες επειδή δεν φορούσαν μάσκα σε δημόσιο χώρο (…) παρά το γεγονός ότι τους έχει ζητηθεί επανειλημμένως να την φορούν”, σημειώνει ο Μπέκι Τσέλε.

Η πώληση και η μεταφορά αλκοόλ έχουν επίσης απαγορευτεί από τις 29 Δεκεμβρίου στη Νότια Αφρική και ο υπουργός διευκρίνισε ότι 834 άνθρωποι συνελήφθησαν για παραβιάσεις τέτοιου είδους.

“Στις δυνάμεις της τάξης δεν αρέσει να υποχρεώνονται να προχωρούν σε αυτές τις συλλήψεις, διότι οι κανόνες αυτοί έχουν τεθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού που πλήττει τη χώρα”, σημείωσε επίσης ο υπουργός, εκφράζοντας ωστόσο την ικανοποίησή του που μια πλειονότητα των συμπολιτών του σέβεται τους κανόνες.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το πρώτο αυστηρό λοκντάουν στη χώρα, τον Μάρτιο, περισσότεροι από 342.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για παράβαση των κανόνων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19, διευκρινίζεται επίσης στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η Νότια Αφρική, η πλέον πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου από την πανδημία της COVID-19, έχει ήδη καταγράψει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια κρούσματα νέου κορονοϊού και σχεδόν 35.000 θανάτους από την COVID-19.

Σοκ στην Αμερική με 4500 νεκρούς σε μια μέρα και 700.000 κρούσματα στον κόσμο

Covid-19-Δανία: Κλείνει μερικώς το κοινοβούλιο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Το κοινοβούλιο της Δανίας θα είναι μερικώς κλειστό για ένα μήνα εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χένρικ Νταμ Κρίστενσεν, στο διάστημα αυτό δεν θα πραγματοποιηθούν κάποιες από τις λειτουργίες του κοινοβουλίου, περιλαμβανομένων των συνεδριάσεων για τη συζήτηση πολλών νέων νόμων.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα νέα αυτά μέτρα, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από πέντε προσώπων και αυξάνεται η κοινωνική απόσταση στα δύο μέτρα.

Η σκανδιναβική αυτή χώρα έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 183.801 κρούσματα κορονοϊού και 1.623 θανάτους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Δανίας.

Γαλλία: Δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία παρά το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία, σύμφωνα με τον ανώτατο επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης

Δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία στη Γαλλία, αλλά πρέπει να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί περαιτέρω η μετάδοση της COVID-19 και ιδιαίτερα η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

“Πιστεύουμε ότι τα αγγλικά δεδομένα για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού δεν επαρκούν οπωσδήποτε για να μας οδηγήσουν να συστήσουμε το κλείσιμο των σχολείων στη Γαλλία”, δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.

Το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία υπολογίζεται ότι αναλογεί περίπου στο 1% των νέων κρουσμάτων του ιού στη Γαλλία, σημείωσε ο ίδιος.

“Η άμεση πρόκληση (που αντιμετωπίζουμε) δεν είναι η εξάλειψή του, αλλά η επιβράδυνση της προόδου του λαμβάνοντας έναν αριθμό περιοριστικών μέτρων”, συνέχισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνεδρίαζε σήμερα το πρωί με υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν πιθανή περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων για την ανάσχεση της επιδημίας.

Πιθανή θεωρείται η επιβολή από νωρίτερα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 18:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ, όπως ισχύει ήδη σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ταϊβάν-COVID-19: Επιβεβαιώθηκε η πρώτη μόλυνση από το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαίωσαν το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και θεωρείται πιο μεταδοτικό, σε έναν πολίτη της Eσουατίνι ο οποίος νοσηλεύεται.

Η μόλυνση με το νέο στέλεχος επιβεβαιώθηκε χθες, Τρίτη, με εργαστηριακό έλεγχο, ανέφερε η κεντρική υπηρεσία διαχείρισης της επιδημίας.

Ο άνδρας, που είναι περίπου 30 ετών, έφθασε στις 24 Δεκεμβρίου στην Ταϊβάν για να εργαστεί, άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα ενώ βρισκόταν σε καραντίνα και είχε επιβεβαιωθεί αρχικά ότι προσβλήθηκε από την COVID-19 στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με λεπτομέρειες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Η μικρή χώρα Εσουατίνι, προηγουμένως γνωστή ως Σουαζιλάνδη, είναι ο μοναδικός διπλωματικός σύμμαχος της Ταϊβάν στην αφρικανική ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός Άμπροουζ Ντλαμίνι πέθανε σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής τον περασμένο μήνα αφού είχε διαγνωστεί θετικός στην COVID-19.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η κεντρική υπηρεσία διαχείρισης της επιδημίας ανακοίνωσε πως από αύριο όποιος φθάνει από τη Νότια Αφρική ή την Εσουατίνι, ή ήταν εκεί τις προηγούμενες 14 ημέρες, θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα σε μια κεντρική εγκατάσταση, κανόνας ο οποίος ισχύει ήδη για τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Βρετανία.

Η Νότια Αφρική κατέγραψε νέα κορύφωση περισσότερων από 21.000 ημερήσιων μολύνσεων αυτή την εβδομάδα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια — ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων στην αφρικανική ήπειρο. Οι νεκροί από την COVID-19 ξεπερνούν τώρα τις 33.000.

Η Ταϊβάν έχει καταγράψει 843 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων επτά θανάτων. Σχεδόν όλα τα περιστατικά μόλυνσης ήταν εισαγόμενα και περίπου 100 άνθρωποι νοσηλεύονται.

Ρωσία: 22.850 νέα κρούσματα και 566 θάνατοι

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 22.850 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα στο τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 4.320 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 3.471.053, ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης 566 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την covid-19 ανήλθε σε 63.370.

Βρετανία: Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε ΜΕΘ υποφέρουν από κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και προβλήματα αλκοολισμού και πολλοί θα προτιμούσαν να πεθάνουν

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αγγλίας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού βιώνουν έντονο άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες και κάποιοι θα προτιμούσαν να πεθάνουν, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πολλές νοσηλεύτριες και γιατροί στις ΜΕΘ έχουν την κλινική εικόνα του PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) ή του αλκοολισμού και τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε κάποιοι να ομολογούν ότι σκέφτονται να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν.

Οι επικεφαλής της έρευνας σημειώνουν ότι τα τόσο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που εμφανίζει το προσωπικό στις ΜΕΘ, που φροντίζει τους βαριά ασθενείς με covid-19 και όσους πρόκειται να καταλήξουν από την νόσο, είναι πιθανόν να επηρεάζουν την ικανότητά τους να εργαστούν αποτελεσματικά και πλήττει την ποιότητα της ζωής τους.

Πάνω από 81.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 στη Βρετανία, την χώρα με τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό νεκρών από την πανδημία παγκοσμίως.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και σύμφωνα με την κυβέρνηση τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η πίεση που δέχεται το προσωπικό στις ΜΕΘ, που εργάζεται με βαριά ασθενείς για μεγάλες περιόδους σε περιοχές όπου ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό είναι υψηλός και οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό συνιστούν καθημερινά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα έντονη.

“Το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε συνδυασμό με τη δυσκολία στις επικοινωνίες και στην παροχή επαρκούς στήριξης σε όσους ασθενείς θα καταλήξουν…είναι πιθανό να έχουν υπάρξει έντονα στρεσογόνοι παράγοντες για όλο το προσωπικό που εργάζεται εκεί”, λέει ο Νιλ Γκρίνμπεργκ, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Occupational Health, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προτού η Βρετανία αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των πάνω από 700 εργαζόμενων στον τομέα υγείας σε εννέα ΜΕΘ νοσοκομείων της Αγγλίας, το 45% πληρούσε τα κριτήρια για πιθανή ύπαρξη τουλάχιστον μιας από τέσσερις σοβαρές ψυχικές διαταραχές: οξεία κατάθλιψη (6%), PTSD (40%), οξεία αγχώδη διαταραχή (11%) ή αλκοολισμός (7%).

Το πιο ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι πάνω από ένας στους οκτώ από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν συχνούς αυτοτραυματισμούς και σκέψεις για αυτοκτονία τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν τις πιθανόν βαθύτατες επιπτώσεις που έχει η COVID-19 στην ψυχική υγεία των υγειονομικών εργαζομένων στην πρώτη γραμμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο Γκρίνμπεργκ, και την επιτακτική ανάγκη για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα