Top

Οι Ρώσοι κινούνται προς την Οδησσό- Οπλισμό στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Πλήγμα εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Parallaxi
οι-ρώσοι-κινούνται-προς-την-οδησσό-οπλ-894312
Parallaxi

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών, στην οποία λέει ότι τα στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά και να προελαύνουν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. 

Προσθέτει ότι Ρώσοι στρατιώτες προελαύνουν επίσης από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Κριμαίας προς τα νότια σε μια κατεύθυνση προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι και τρίτη πόλη της χώρας.

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο επισημαίνει ότι η Ρωσία προχωρά μεν, αλλά καταγράφει μεγάλες απώλειες λόγω της της ουκρανικής αντίστασης.

Μάλιστα, προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν για δεύτερη φορά σήμερα στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στην πόλη, Έλλη Κασόλη, οι σειρήνες ήχησαν μια φορά στις 3.30 το πρωί και ο συναγερμός κράτησε για περίπου δύο ώρες και μια φορά, λίγο μετά τις 7.30 σήμερα το πρωί.

Στρατιώτες και κάτοικοι οχυρώνονται, καθώς φοβούνται ότι η πόλη θα περικυκλωθεί και εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι επιθέσεις.

Σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, εθελοντές ετοιμάζουν σάκους με άμμο που θα χρησιμοποιηθούν στα οδοφράγματα, ενώ μια αγορά στο κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε κέντρο εθελοντικής προσφοράς.

Στο μεταξύ, εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη δείχνουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε χθες η αμερικανική εταιρεία, Maxar Technologies.

Στις εικόνες αποτυπώνονται εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, ενώ φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Χθες χτυπήθηκε και τζαμί στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80 άτομα, μεταξύ των οποίων και Τούρκοι πολίτες.

Τουλάχιστον 1.582 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πόλη.

Παρά το ρωσικό σφυροκόπημα, η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική καταστροφή καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ρωσικό πλήγμα εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα πολωνικά σύνορα

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Οπλισμό αξίας 200 εκατ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 200 εκατ. δολαρίων, ενέκρινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Με τη νέα αυτή βοήθεια η συνολική αμερικανική συνδρομή ξεπερνά πλέον τα 1,2 δισ. Δολάρια.

Υψηλόβαθμός αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιτεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και φορητά όπλα.

Προηγήθηκε η έγκριση έκτακτης βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολάρια για την Ουκρανία από το Κογκρέσο.

Ρωσική προειδοποίηση στις ΗΠΑ για την αποστολή όπλων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποίησε νωρίτερα τις ΗΠΑ, ότι οι αυτοκινητοπομπές με τα ξένα όπλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «νόμιμους στόχους».

«Προειδοποιήσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η τροφοδότηση της Ουκρανίας με όπλα από μια σειρά χωρών που ενορχηστρώνεται από εκείνες δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά είναι αυτές ακριβώς οι ενέργειες που μετατρέπουν τα κομβόι αυτά σε νόμιμους στόχους», είπε χαρακτηριστικά.

Ουκρανία: Σχεδόν 13.000 άμαχοι έφυγαν το τελευταίο 24ωρο από τη χώρα

Σχεδόν 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από αυτόν των πολιτών που κατάφεραν να φύγουν την προηγούμενη μέρα.

Η Βέρεστσουκ δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της ότι κανείς δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση αυτή.

Η  Μόσχα κατηγορεί  από την πλευρά της, τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκόπιμα παγίδευσαν ανθρώπους εκεί.

Η Ρωσία τοποθέτησε νέα δήμαρχο στην Μελιτόπολη στη θέση του «απαχθέντα» Φεντόροφ

Η περιφερειακή διοίκηση της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη τοποθετήσει νέα δήμαρχο στην Μελιτόπολη, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μετά τη σύλληψη (οι Ουκρανοί μιλούν για απαγωγή) του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Όπως τονίζεται, νέα δήμαρχος της πόλης είναι η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, μέχρι πρότινος μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Διαδηλώσεις στη Μελιτόπολη

Ο Φεντόροφ συνελήφθη από οπλισμένους άνδρες την Παρασκευή και διώκεται για τρομοκρατία από τις εισαγγελικές αρχές των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Χθες, αρκετοί πολίτες της Μελιτόπολης διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά της «απαγωγής του Φεντόροφ».

Έφτασε η πρώτη παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κίνα

Η πρώτη παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας της Κίνας προς την Ουκρανία έφτασε στην πόλη Τσερνίβτσι.

Η δεύτερη παρτίδα αναμένεται να αναχωρήσει από το Πεκίνο το Σάββατο και να φθάσει στην Ουκρανία τη Δευτέρα.

Η Κίνα έχει παράσχει υλικά αξίας 5 εκατομμυρίων γιουάν για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, τα οποία θα αποσταλούν σε παρτίδες.

Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού της Ουκρανίας ήταν αυτό που παρέλαβε.

«Τσέχικος σκαντζόχοιρος»: Η παλιά τακτική που εφαρμόζουν ξανά οι Ουκρανοί

Τι κι αν η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που οι χρήστες του διαδικτύου παρατηρούν τις εξελίξεις κυρίως από τα social media, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη παλιές τακτικές που χρησιμοποιούνται στην εμπόλεμη ζώνη.

Στην Ουκρανία και στους δρόμους των υπό πολιορκία πόλεων βλέπουμε τους Ρώσους να τα βρίσκουν σκούρα μπροστά σε μία κλασική αντιαρματική άμυνα, τον λεγόμενο και «τσέχικο σκαντζόχοιρο».

Πρόκειται για μία κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίζει ελαφρά έως μεσαία άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο να διασπάσουν μία γραμμή άμυνας.

Το όνομά του δείχνει ότι προέρχεται από την Τσεχοσλοβακία, και είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη έκταση πριν την εισβολή των Γερμανών για την κατάληψη της Σουδητίας το 1938.

Στην αρχή ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος στην τοποθέτησή του αν φτιαχτεί από μεταλλικές δοκούς. 

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά κύριο λόγο από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικός και με πιο απλά υλικά, όπως από μεγάλα καδρόνια ξύλου.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε αστικές μάχες, καθώς είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρει ένα μηχανοκίνητο κονβόι, καθιστώντας τα οχήματα εύκολο στόχο για τους αμυνόμενους.

Πηγές: ΓΑ, AΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα