Οι τελευταίες εξελίξεις με τον κοροναϊό στην Ελλάδα
Tα νέα μέτρα για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στην χώρα.
Επιστρέφει η τακτική ενημέρωση από Χαρδαλιά – Τσιόδρα
Τα συνεχώς καταρριπτόμενα ρεκόρ των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και η αύξηση των διασωληνωμένων οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλια.
Κατά πληροφορίες, η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη –κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα.
Κεραμέως: Ενδέχεται να υπάρξει παράταση της έναρξης του σχολικού έτους
«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσία και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό-ακαδημαϊκό έτος, 2020-21.
Πέτσας: Tι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού
«Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Πέτσας: Tι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού
Θεσσαλονίκη: Θετικός στον ιό εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ
Αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή στη λειτουργία του καταστήματος για σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη της Βόρειας Ελλάδας.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη, όπως και σε πολλούς κλάδους, εργάστηκαν με αυταπάρνηση κάτω από αντίξοες συνθήκες».
Όλη η ανακοίνωση του σωματείου:
«Όπως έγινε γνωστό παρουσιάστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε κατάστημα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα 24/08. Όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη, όπως και σε πολλούς κλάδους, εργάστηκαν με αυταπάρνηση κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το Σωματείο, από την πρώτη στιγμή, μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων, δε σταμάτησε να ζητά από Κράτος και εργοδοσία την παροχή μέσων προστασίας, την τήρηση όλων των υγειονομικών οδηγιών, τη λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στη δουλειά μας, για να ξέρουμε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία η δική μας και των οικογενειών μας, που είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. Μετά απ’ αυτό το δυσάρεστο γεγονός και αφού ευχηθούμε περαστικά στον άνθρωπό μας, με γνώμονα τη υγεία όλων μας ζητάμε χωρίς «ναι μεν αλλά» και «αστερίσκους»: – Να τεθεί άμεσα σε καραντίνα δύο εβδομάδων το σύνολο των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος – Να πραγματοποιηθούν, με έξοδα της εταιρείας, τεστ για τον ιό σε όλο το προσωπικό του καταστήματος – Να διεξάγονται, όσο διαρκεί η πανδημία, δειγματοληπτικοί περιοδικοί έλεγχοι με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας και στο υπόλοιπο προσωπικό πανελλαδικά – Για όσο διάστημα διαρκεί η απουσία απ’ τη δουλειά των συναδέλφων που τίθενται σε καραντίνα να διασφαλίζονται πλήρως οι αποδοχές τους Ακόμη όπως από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε, να καταβληθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και να τηρούνται στο ακέραιο όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πάνω απ’ όλα».
Ποιοι θα φοράνε μάσκες στα σχολεία – Τα μέτρα για πανεπιστήμια
Το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, παρουσίασε σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Ποιοι θα φοράνε μάσκες στα σχολεία – Τα μέτρα για πανεπιστήμια
Πάνω από 10 οι αστυνομικοί που προσβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη
«Από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι και χθες 23 Αυγούστου, έχουμε βεβαιώσει 1.275 παραβάσεις για μη χρήση της μάσκας και μη τήρησης της ελάχιστης απόστασης, ενώ για τη μη συμπλήρωση της φόρμας PLF (Passenger Locator Form), έχουμε βεβαιώσει 35 παραβάσεις», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο fm104.9», ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δημητρακόπουλος.
Όπως επισήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος, «οι έλεγχοι είναι εντατικοί και πραγματοποιούνται σε όλους τους χώρους που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών» ενώ διευκρίνισε πως «οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, εστιάζονται στη μη χρήση μάσκας στη μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και βέβαια στη μη συμπλήρωση της φόρμας PLF που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι ταξιδιώτες 48 ώρες πριν επισκεφθούν την Ελλάδα .Πρόκειται για την φόρμα που βοηθάει σημαντικά τους επιστήμονες όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη διαδικασία της ιχνηλάτησης».
Αναφερόμενος στα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αστυνομικούς που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «έχουμε πάνω από δέκα θετικά κρούσματα COVID-19 στις υπηρεσίες μας. Είμαστε τυχεροί, καθώς είναι όλα τα κρούσματα με ήπια συμπτώματα και δεν έχουμε καμία σοβαρή περίπτωση» και επισήμανε πως «οι αστυνομικοί πρέπει πρώτοι από όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) στην προσωπική τους ζωή αλλά και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ωστόσο είναι λογικό να υπάρχουν κρούσματα και στο προσωπικό της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη».
Σχολιάζοντας τις ακραίες αντιδράσεις πολιτών, κατά τη διάρκεια ελέγχων, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως «μπορεί να γινόμαστε κάποιες στιγμές δυσάρεστοι, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλεία τους όπως ο νόμος ορίζει. Κανένας δεν ξυπνάει το πρωί για να επιβάλει πρόστιμα και να επιβεβαιώσει παραβάσεις».
Κικίλιας: Μεγάλη πρόκληση η επιστροφή στα αστικά κέντρα
Την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές περιέγραψε ως τη μεγάλη πρόκληση στην εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η επόμενη μέρα καθορίζεται από τις μάσκες, τις αποστάσεις και την αίσθηση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Υπενθύμισε την αύξηση των μονίμων ΜΕΘ έως το τέλος του έτους και είπε πως στη μάχη αυτή θα παραμείνουν υγειονομικοί και προσωπικό με ανανέωση συμβάσεων.
Αναφέρθηκε σε επικείμενη μονιμοποίηση των νοσηλευτών, και των επικουρικών και όσων προσελήφθησαν εν μέσω πανδημίας, παραπέμποντας σε εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ είπε πως βρίσκονται υπό επεξεργασία πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.
«Είναι περίοδος όπου η πληθυσμιακή ομάδα των 20 έως 40 ετών μετακινείται, επιστρέφει από τις διακοπές και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ασυμπτωματικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες» , είπε τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει η ατομική από την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη που δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.
Σε ερώτηση για το αν τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα είπε πως «μετά από οριζόντιο lockdown μηνών είναι αδύνατο να κρατήσεις κλειδωμένη για πάντα την κοινωνία».
«Ξεκινάς από συστάσεις και παραινέσεις, εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα πας σε επιμέρους μέτρα, όπου αυξάνει η επιδημιολογική καμπύλη» είπε σημειώνοντας πως αυτό γίνεται σε συναπόφαση με τους επιδημιολόγους. «Η προστασία της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία», είπε.
Σχολιάζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είπε πως η Ελλάδα το έκανε πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες, και απηύθυνε έκκληση προς όλους για πειθαρχία και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το διατηρήσουμε. Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ είπε πως «ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά, σε τόσο λίγο διάστημα».
«Εν μεσω κρίσης διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και πλέον πάμε σε μόνιμες ΜΕΘ. Προσλάβαμε 3.500 προσωπικό. Επίκειται μονιμοποίηση νοσηλευτών. Τρέχουν διαδικασίες μέσω της ιδιαίτερης διαδικασίας για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού και σημείωσε πω μελετώνται και άλλες πρωτοβουλίες για να ενισχυθούν οι δομές υγείας», είπε.
Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι η Κομισιόν προαγόρασε 400 εκατομμύρια για την ΕΕ από αυτό που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όταν θα είναι έτοιμο και αφού έχει ολοκληρωθεί η 4η Φάση και το εμβόλιο είναι ασφαλές, θα διατεθεί και στη χώρα μας. Πρώτη προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες και έπειτα όλοι οι άλλοι. Ωστόσο ο τρόπος εμβολιασμού θα κριθεί από τους επιστήμονες, σημείωσε.
Χανιά: Κρούσμα κοροναϊού σε έγκυο
Συναγερμός έχει σημάνει στο Νοσοκομείο Χανίων αφού σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε προχτές, διαπιστώθηκε ότι μια γυναίκα έγκυος, η οποία εν τέλει γέννησε, είναι θετική στον κοροναϊό.
Μαγιορκίνης: Βιώνουμε δεύτερο κύμα
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού ηπιότερο του πρώτου.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κοροναϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.
Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρόν αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες».
800 τεστ μέσα σε μία εβδομάδα σε Πειραιά – Ραφήνα
Με τη διενέργεια περίπου 300 δειγματοληπτικών τεστ για κορωνοϊό που διενεργήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ταξιδιώτες, λιμενικούς και μέλη των πληρωμάτων των πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας συμπληρώθηκε μία εβδομάδα 800 συνολικά ελέγχων από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.
Η ανταπόκριση των ταξιδιωτών ήταν θετική στη δράση, ενώ έμφαση δόθηκε σε επιβάτες που επέστρεφαν από τουριστικούς προορισμούς, υψηλής επικινδυνότητας με ύποπτα συμπτώματα.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων αποδίδονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ προς αξιολόγηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της πανδημίας. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, το Σαββατοκύριακο επόπτευσε τη διαδικασία, τόσο στον Πειραιά όσο και στη Ραφήνα όπου παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Ε. Μπουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας και η διευθύνουσα σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Ραφήνας Δ. Γκικάκη.
«Η ευαισθητοποίηση και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία μας, μας έδωσε δύναμη και ελπίδα. Ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας των πολιτών και της Αττικής, με στοχευμένες δράσεις, συνδράμοντας στη μάχη που δίνει η χώρα μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης.
Ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στη δράση, τους εθελοντές του ΕΔΣΝΑ και της σχολής των εθελοντών της Ναυαγοσωστικής «Lifeguard Hellas» για τη συνδρομή τους, όπως και τις λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Ραφήνας για τη στήριξη τους, σημειώνοντας: «Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο και το φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο. Ωστόσο, με στοχευμένες πολιτικές πρόληψης και οδηγίες του επιστημονικού προσωπικού, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές σε αυτήν την εθνική μάχη».
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Έχουν δεκαπενταπλασιαστεί τα τεστ
Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε.
Εξήγησε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, λόγω και των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά. Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι μέσα σε διάστημα ενός μήνα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πιεστεί το Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των τεστ που γίνονται είναι πλέον 15 φορές πιο πάνω από τα τεστ που διενεργούνταν στην αρχή της πανδημίας.
Κοζάνη: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε Σιάτιστα και Εράτυρα
Μπορεί στην περιφέρεια Κοζάνης ο ΕΟΔΥ να ανακοίνωσε χθες 2 κρούσματα κορονοϊού ωστόσο η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική, καθώς πολύ περισσότεροι άνθρωποι με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ανακοινώνουν ότι είναι θετικοί ζητώντας από τις επαφές τους να παρουσιαστούν αυτοβούλως για να υποβληθούν σε έλεγχο.
Επίκεντρο της ανησυχίας ο ήδη δοκιμασμένος από την πανδημία δήμος Βοϊου όπου εντοπίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα. Οι πληροφορίες λένε για 13 κρούσματα σε Σιάτιστα και Εράτυρα και σήμερα θα γίνει σύσκεψη των τοπικών αρχών προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Στην Εράτυρα «ενοχοποιείται» ένα πάρτι στις 8 Αυγούστου, όπως και οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου με το έθιμο των καβαλάρηδων.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε από τον ΕΟΔΥ λήψη 50 δειγμάτων στη Σιάτιστα, ενώ τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για τουλάχιστον 200 ελέγχους δειγμάτων, συνολικά, και σε ιδιωτικά εργαστήρια, οπότε και αναμένονται αποτελέσματα. Αρκετά έχουν ήδη βγει αρνητικά.
Εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα – Τα τελευταία αποτελέσματα
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (61.897) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(41) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (2) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες και συγκεκριμένα (1) στις Σέρρες και (1) στη Ζάκυνθο.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (407) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (27) άτομα. (2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα (1) στην Χαλκιδική και (1) στη Ζάκυνθο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (52) σχετικές παραβάσεις.
(9) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (106) σχετικές παραβάσεις.
(320) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(61) στην Κεντρική Μακεδονία, (45) στη Θεσσαλονίκη, (33) στην Αττική, (33) στη Στερεά Ελλάδα, (24) στην Πελοπόννησο, (23) στην Ήπειρο, (22) στη Θεσσαλία, (19) στη Δυτική Ελλάδα, (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (13) στην Κρήτη, (11) στο Νότιο Αιγαίο, (10) στο Βόρειο Αιγαίο, (8) στα Ιόνια Νησιά και (1) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (8.236) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (8.227) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (9) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (74) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις. Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
(19) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος), με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, (16) έλεγχοι στη Μύκονο, με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, (10) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος), χωρίς παραβάσεις, (10) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Θήρας (Σαντορίνη, Ανάφη), χωρίς παραβάσεις, (7) έλεγχοι στην Τήνο, χωρίς παραβάσεις, (6) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα), χωρίς παραβάσεις, (5) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) και (1) έλεγχος σε περιοχές αρμοδιότητας του Α.Τ. Άνδρου (Άνδρος, Υδρούσα), χωρίς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Σε ποια ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται πλάσμα
Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, από την 28 Απριλίου, πολυκεντρική μελέτη φάσης 2 που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο COVID-19 σε νοσηλευομένους ασθενείς με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, που λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία της χώρας με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και 22 ακόμη ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ, και με συμμετοχή του Νational Cancer Institute των ΗΠΑ (Γ. Παυλάκης).
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 286 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ενενήντα ένας υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Δεκαέξι ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή στη χώρα μας και διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους καθηγητές, όφελος στους περισσότερους από αυτούς. Εξηγούν ότι ο μικρός αριθμός ασθενών που έλαβε πλάσμα μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη ξεκίνησε στη χώρα μας όταν ο αριθμός νοσηλευομένων από τον SARS-CoV-2 ήταν σε ύφεση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 75 μονάδες πλάσματος προς άμεση χρήση, ενώ η μελέτη συνεχίζεται με τη συλλογή πλάσματος για μεγαλύτερο αριθμό νέων ασθενών.
Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.
Τα στάδια της μελέτης
Αρχικά ελέγχονται εθελοντικά ασθενείς που νόσησαν από τον SARS-CoV-2 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού. Εφ’ όσον ανιχνευθούν τα αντισώματα αυτά και οι υγιείς, πλέον, δότες πληρούν τα κριτήρια της αιμοδοσίας ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που είναι η συλλογή πλάσματος. Το πλάσμα περιλαμβάνει τα αντισώματα έναντι του ιού. Το πλάσμα συλλέγεται με τη διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον SARS-CoV-2. Έτσι όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξετασθούν 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Η συνεχής έρευνα στον τομέα αυτό θα αναδείξει τη σημασία της θεραπευτικής αυτής επιλογής σε διάφορα στάδια της νόσου μέχρι την ανεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου, τονίζει ο κ. Δημόπουλος.
Τα νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα και οι συμμετέχοντες ερευνητές είναι:
1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας)
2. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ.Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)
3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)
4. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης)
5. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Χ.Ματσούκα, Μ.Α. Δημόπουλος)
6. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)
7. Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής)
8. Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)
ΙΣΘ: Τα βήματα που πρέπει να τηρούνται από πολίτες και προσωπικό στα ιατρεία
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα από τους πολίτες πριν και κατά την επίσκεψη στα ιατρεία για την προστασία από τον SARS-CoV-2 , αλλά και τις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των ιατρείων και εργαστηρίων υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλόγος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Συγκεκριμένα, ο ΙΣΘ σημειώνει ότι πριν την άφιξη στο ιατρείο οι πολίτες θα πρέπει να έχουν προσυνεννοηθεί για την επίσκεψη, η συνταγογράφηση να γίνεται επίσης κατόπιν προσυνεννόησης, να ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση ενώ η παρουσία συνοδού επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής είναι ανήλικος ή ανήμπορος.
Τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται κατά την άφιξη στο ιατρείο είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η χρήση αντισηπτικού, η τήρηση των αποστάσεων στο χώρο αναμονής και η παραλαβή αποτελεσμάτων των εξετάσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο ΙΣΘ συνιστά στους πολίτες που έχουν βήχα, πυρετό ή δύσπνοια, που έχουν κάνει πρόσφατο ταξίδι ή είχαν επαφή με πιθανό κρούσμα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Όσον αφορά το προσωπικό των ιατρείων που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή ο ΙΣΘ σημειώνει ότι πρέπει να φοράει υποχρεωτικά μάσκα προστασίας ενώ το ίδιο θα πρέπει ζητείται και από τους προσερχόμενους ασθενείς. Τα ραντεβού πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να μην παραμένουν ασθενείς στο χώρο αναμονής σε αποστάσεις μικρότερες των δύο μέτρων.
«Η κόπωση (ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική κτλ) είναι αυξανόμενη όμως το ίδιο συμβαίνει και με τον ιό, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των κρουσμάτων. Χρέος του επιστημονικού μας συλλόγου, που απαριθμεί χιλιάδες μέλη, είναι να υπενθυμίζει τις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε όσους γιατρούς διαχειρίζονται εμπύρετα περιστατικά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποφυγής συγχρωτισμού με άλλα περιστατικά, πρέπει δε να γίνεται προσπάθεια να εξετάζονται στη λήξη του ωραρίου των ιατρείων και να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά κρούσματα κορωνοϊού λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Απαραίτητος είναι ο συχνός αερισμός των χώρων και η τακτική απολύμανση των επιφανειών και του εξοπλισμού» σημειώνει σε ανακοίνωση του ΙΣΘ, ο πρόεδρός του Νίκος Νίτσας.
Τέλος, ο ΙΣΘ, απευθυνόμενος στους συνεργάτες ιατρούς ιδιωτικών κλινικών σημειώνει ότι «αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών, αλλά και να απαιτούν από την διοίκηση των κλινικών να τηρούνται από όλο το προσωπικό οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την χρήση μέσων ατομικής προστασίας».
Παιδιατρική Εταιρεία: Γιατί η μάσκα είναι αναγκαία στα σχολεία
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας των μαθητών στα σχολεία για την προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ κατέρριψε και τους μύθους που κυκλοφορούν τελευταία στο διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει:
«Πολλοί παιδίατροι, ιατροί άλλων ειδικοτήτων και γονείς μας απευθύνουν πολλά μηνύματα σχετικά με τη χρήση της μάσκας στα παιδιά. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-COV-2) είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news. Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων.
Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας.»
Ο 9λογος της Παιδιατρικής για τη χρήση μάσκας στα σχολεία:
1) Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;
Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.
2) Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή:
ΟΧΙ. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλλειμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.
3) Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;
ΟΧΙ. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, που η μάσκα προστατεύει.
4) Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό(ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;
OXI. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.
5) Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;
Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1.5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.
6) Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;
Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής!!. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της .
7) Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;
Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα . Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.
8) Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.
9) Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;
1. Προστατεύει από τη μετάδοση του COVID-19
2. Προστατεύει από τη γρίπη
3. Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων
4. Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)
5. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο.
Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με τα μέσα που διαθέτουμε.
Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στο κόσμο που χορηγεί ΔΩΡΕΑΝ όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ
Διαβάστε επίσης…
Κοζάνη: Ανησυχία από το δεύτερο κύμα κοροναϊού στο δήμο Βοΐου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ