Η Golden Visa αλλάζει τις αγοραπωλησίες στη Θεσσαλονίκη
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έρχεται στο επίκεντρο των επενδύσεων από επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, χάρη στην Golden Visa, η οποία παρέχει την ευκαιρία σε ξένους υπηκόους να αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ή άλλους τομείς.
Η Golden Visa είναι μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε το 2013. Με στόχο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει την οικονομία της χώρας. Οι επενδυτές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μπορούν να αποκτήσουν πενταετή άδεια διαμονής, η οποία ανανεώνεται εφόσον διατηρείται η επένδυση.
Ο μεσίτης κ. Γιώργος αναφέρει πως οι βασικές απαιτήσεις για την απόκτηση της Golden Visa είναι οι εξής:
- Επένδυση σε Ακίνητη Περιουσία: Η κύρια μέθοδος είναι η επένδυση σε ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Αυτό μπορεί να είναι είτε αγορά ενός ή περισσότερων ακινήτων είτε μακροχρόνια μίσθωση.
- Άλλες Επενδύσεις: Εναλλακτικά, οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις, μετοχές, ομόλογα ή τραπεζικές καταθέσεις με ελάχιστη αξία 400.000 ευρώ.
- Καθαρό Ποινικό Μητρώο: Οι επενδυτές πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη χώρα καταγωγής τους.
- Ασφάλιση Υγείας: Οι επενδυτές και τα μέλη της οικογένειάς τους πρέπει να διαθέτουν ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα.
Ενώ προσθέτει, πως η αύξηση των απαιτούμενων επενδύσεων για την απόκτηση της Golden Visa στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, έχει τεθεί σε ισχύ λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ζήτησης ακινήτων: “Ειδικότερα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες επιλεγμένες περιοχές, το κατώτατο όριο επένδυσης σε ακίνητη περιουσία έχει αυξηθεί από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ. Αυτή η αλλαγή έγινε για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και να διασφαλιστεί η ποιότητα των επενδύσεων που εισέρχονται στη χώρα. Από την 1η Αυγούστου 2023, το ελάχιστο ποσό επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Θεσσαλονίκης, έχει αυξηθεί από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ. Αυτή η αναπροσαρμογή ισχύει κυρίως για περιοχές υψηλής ζήτησης και ανάπτυξης, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική αξία των ακινήτων και να ενισχυθεί η οικονομία. Παρόλο που το κατώτατο όριο επένδυσης έχει αυξηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις και περιοχές όπου το ποσό παραμένει στα 250.000 ευρώ. Ωστόσο, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για ακίνητα στις πιο δημοφιλείς και αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στα νέα δεδομένα.”
Ο κ. Χρήστος Άγριος, αναφέρει πως η αύξηση της Golden Visa στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έφερε αναζητήσεις ακινήτων και σπιτιών από τους ξένους σε περιοχές μακριά από τον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς εκεί δεν ισχύει η αύξηση: “Αυτή την στιγμή οι επενδυτές και οι αγορές είναι 70% ξένοι και 30% Έλληνες. Την πρώτη θέση “κατακτούν” οι Βαλκάνιοι (Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Βορειομακεδόνες, Σέρβοι) και ακολουθούν οι Τούρκοι, οι οποίοι έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Οι Ρώσοι αγοραστές-επενδυτές μετά τον πόλεμο μειώθηκαν σημαντικά, ενώ εντύπωση προκαλεί πως υπάρχουν αρκετοί εύποροι Ουκρανο.”
H ασκούμενη δικηγόρος κ. Κυριακή Παντελίδου αναφέρει πως με τις νέες διατάξεις του νόμου 5100/2024, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο άρθρο 100 του νόμου 5038/2023, που αφορούν την παροχή μόνιμης άδειας διαμονής σε επενδυτές από τρίτες χώρες μέσω της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, γνωστή και ως “golden visa”: “Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο την αυστηροποίηση των κριτηρίων και τον έλεγχο της χρήσης των ακινήτων, για να εξασφαλιστεί η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αύξηση της ελάχιστης αξίας της ακίνητης περιουσίας που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας διαμονής. Για περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, οι Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Θήρας, καθώς και για νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, η ελάχιστη αξία ορίζεται στα 800.000 ευρώ. Εάν η επένδυση αφορά δομημένη ακίνητη περιουσία ή ακίνητο με οικοδομική άδεια, απαιτείται η επιφάνεια των κύριων χώρων να είναι τουλάχιστον 120 τετραγωνικά μέτρα. Σε άλλες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία καθορίζεται στα 400.000 ευρώ.
Ειδικά για επενδύσεις σε ακίνητα που θα μετατραπούν σε κατοικίες, η ελάχιστη αξία καθορίζεται στα 250.000 ευρώ. Η ίδια ελάχιστη αξία ισχύει και για επενδύσεις σε διατηρητέα κτίρια ή κτίρια υπό αποκατάσταση ή ανακατασκευή. Σε αυτή την περίπτωση, η μεταβίβαση του ακινήτου πριν την ολοκλήρωση των εργασιών είναι άκυρη και επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ η άδεια διαμονής ανακαλείται.”
Eνω η κ. Παντελίδου, αναφέρει πως τα ακίνητα που αγοράζονται για τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής δεν επιτρέπεται να εκμισθώνονται βραχυχρόνια, όπως μέσω πλατφορμών τύπου AirBnB, ούτε να υπεκμισθώνονται: “Ακίνητα που μετατρέπονται σε κύριες κατοικίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έδρες ή υποκαταστήματα επιχειρήσεων. Η μη συμμόρφωση με αυτούς τους περιορισμούς επιφέρει πρόστιμο 50.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή κατόχους των ακινήτων.
Όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις, οι άδειες διαμονής επενδυτή που έχουν ήδη εκδοθεί παραμένουν σε ισχύ και ανανεώνονται, εφόσον πληρούνται οι αρχικοί όροι. Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους με το προηγούμενο καθεστώς μέχρι το τέλος του 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προκαταβάλει το 10% του τιμήματος ή θα έχουν υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο έως τις 31 Αυγούστου 2024. Εάν δεν ολοκληρωθεί η αγορά, μπορούν να επενδύσουν σε άλλα ακίνητα μέχρι τις 30 Απριλίου 2025.
Οι νέες αυτές διατάξεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος golden visa, διασφαλίζοντας ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.” καταλήγει.