Οικονομία

Η «μάστιγα του ιού»: Πώς ένα μπλακ άουτ προκάλεσε χάος στην Παγκόσμια Οικονομία

Το λάθος της Crowdstrike χτύπησε από τη βιομηχανία και τις μετοχές μέχρι τις τράπεζες και τα ΜΜΕ σε παγκόσμια κλίμακα.

Parallaxi
η-μάστιγα-του-ιού-πώς-ένα-μπλακ-άουτ-1191495
Parallaxi

Η διακοπή λειτουργίας της CrowdStrike προκάλεσε χάος σε μια σειρά από βιομηχανίες που καλύπτουν την παγκόσμια οικονομία.

Αεροπορικές εταιρείες, σιδηρόδρομοι, νοσοκομεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, αθλητικοί σύλλογοι και χρηματοπιστωτικά συστήματα ήταν μεταξύ των τομέων που επλήγησαν από τις τεχνολογικές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα οι εθνικές κυβερνήσεις να συγκαλέσουν έκτακτες συνεδριάσεις και τα χρηματιστήρια να πέσουν.

Ταξίδια

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διέκοψε τη λειτουργία της λόγω των προβλημάτων. Την Παρασκευή είχαν προγραμματιστεί περίπου 110.000 εμπορικές πτήσεις παγκοσμίως. Σχεδόν 1.400 από αυτές είχαν ακυρωθεί, σύμφωνα με αναφορές.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Delta, United και American, καθήλωσαν πτήσεις λόγω προβλημάτων επικοινωνίας, ενώ στα αεροδρόμια επικράτησε χάος και ορισμένοι τουρίστες επιβαρύνθηκαν με μεγάλες χρεώσεις για την αγορά εισιτηρίων για νέες πτήσεις μετά την ακύρωση των αρχικών τους σχεδίων.

Ορισμένες σιδηροδρομικές μεταφορές επλήγησαν επίσης, με το σύστημα του μετρό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, να παρουσιάζει καθυστερήσεις. Και ο οργανισμός του συστήματος μετρό της Νέας Υόρκης, ο MTA, δήλωσε ότι «ορισμένα συστήματα πληροφόρησης πελατών του MTA είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω παγκόσμιας τεχνικής διακοπής». Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων δεν επηρεάστηκαν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον ήταν μεταξύ των κόμβων όπου επλήγησαν τα συστήματα check-in των αεροπορικών εταιρειών, ενώ το μεγαλύτερο δίκτυο προαστιακών σιδηροδρόμων, η GTR, δήλωσε ότι τα τρένα Thameslink και Southern διακόπηκαν λόγω βλάβης των συστημάτων επικοινωνίας. Ο South Western Railway δήλωσε ότι όλα τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ επηρεάστηκαν επίσης οι West Midlands Trains, Avanti West Coast, Great Western Railway και TransPennine Express.

Υγεία

Σημαντικά ραντεβού ασθενών σε νοσοκομεία ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και το Ισραήλ – με το Royal Surrey NHS trust, στη νότια Αγγλία, να κηρύσσει κρίσιμο περιστατικό και να ακυρώνει τα ραντεβού ακτινοθεραπείας που ήταν προγραμματισμένα για το πρωί της Παρασκευής.

Τα ιατρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών ή να κλείσουν ραντεβού, καθώς ανέφεραν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα. Εξυπακούεται ότι τα νοσοκομεία του NHS και οι υπηρεσίες 999 δεν επηρεάζονται από τη διακοπή λειτουργίας. Ορισμένα νοσοκομεία στη Γερμανία και την Ολλανδία ακύρωσαν επεμβάσεις, ενώ άλλα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν επίσης προβλήματα, που συχνά σχετίζονταν με την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους.

Στις ΗΠΑ, οι γραμμές έκτακτης ανάγκης 911 έπεσαν σε τμήματα της Αλάσκας, με τους αξιωματούχους να αναρτούν εναλλακτικούς τηλεφωνικούς αριθμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόμοια προβλήματα αναφέρθηκαν και σε άλλες πολιτείες, όπως το Νιου Χαμσάιρ και το Οχάιο.

Οικονομικά συστήματα

Η αποτυχία των συστημάτων απειλούσε να αφήσει τους ανθρώπους χωρίς τους εβδομαδιαίους μισθούς και τους μηνιαίους μισθούς τους, καθώς τα συστήματα μισθοδοσίας έπαθαν βλάβη. Η Melanie Pizzey, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Μισθοδοσίας, αναφέρει: «Ήδη σήμερα έχουν επικοινωνήσει μαζί μας πολυάριθμοι πελάτες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό μισθοδοσίας τους λόγω της διακοπής λειτουργίας της Microsoft και άλλοι οι οποίοι κλήθηκαν να αποσυνδεθούν άμεσα. Ανάλογα με τη διάρκεια αυτής της διακοπής, θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, ιδίως για εκείνες που επεξεργάζονται μισθοδοσία σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να δούμε μια καθυστέρηση όσον αφορά την επεξεργασία των μισθοδοτικών καταστάσεων για το τέλος του επόμενου μήνα, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή του μηνιαίου μισθού στους εργαζόμενους».

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η Metro Bank ανέφερε προβλήματα με τις τηλεφωνικές γραμμές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Santander δήλωσε ότι οι πληρωμές με κάρτες «ενδέχεται να επηρεαστούν». Οι υπάλληλοι της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan δεν μπορούσαν να συνδεθούν στα συστήματά τους και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι υπήρχαν προβλήματα με την υπηρεσία ειδήσεων.

Το Bloomberg TV ανέφερε ότι γνώριζε για hedge funds που δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν ορισμένες συναλλαγές και ότι «κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να πάνε σπίτι τους».

Λιανεμπόριο

Τα συστήματα πληρωμών στο λιανικό εμπόριο φάνηκε, επίσης, να έχουν πληγεί από την αποτυχία των συστημάτων, με ορισμένους καταστηματάρχες του Ηνωμένου Βασιλείου να τοποθετούν πινακίδες «μόνο μετρητά».

Εκπρόσωπος του βρετανικού σούπερ μάρκετ, Morrisons, δήλωσε ότι υπήρξαν κάποια «μεμονωμένα περιστατικά» με τα συστήματα πληρωμών κατά τη διάρκεια του πρωινού, τα οποία επιλύθηκαν αργότερα με τα συστήματα να επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία.

Η ανταγωνίστριά της, Waitrose, δήλωσε ότι δέχεται ανέπαφες πληρωμές σε μεγάλο βαθμό κανονικά, καθώς και ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται πληρωμές με chip and pin και μετρητά. Εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ δήλωσε ότι ήταν σε θέση να δέχεται πληρωμές με κάρτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είχε «περιοριστεί για λίγο η δυνατότητα πληρωμών χωρίς επαφή». Τα συστήματα πληρωμών σε ορισμένα υποκαταστήματα του καταστήματος οικιακών βελτιώσεων B&Q επηρεάστηκαν, επίσης, σύμφωνα με αναφορές πελατών.

Αθλητισμός

Στη Γαλλία, όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές για προβλήματα. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν: «Οι τεχνικές ομάδες του Παρίσι 2024 έχουν κινητοποιηθεί πλήρως για να περιορίσουν τις επιπτώσεις και έχουμε ενεργοποιήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση των εργασιών μας».

Ορισμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι προειδοποίησαν επίσης ότι τα συστήματα πώλησης εισιτηρίων τους βρίσκονται υπό πίεση, με την κυρίαρχη πρωταθλήτρια Σκωτίας, Σέλτικ, να ανακοινώνει ότι αναβάλλει την πώληση εισιτηρίων. Στην Αγγλία το ίδιο έκανε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μέσα ενημέρωσης

Αρκετά γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν τεχνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών στην προβολή των γραφικών τους και των μετεωρολογικών χαρτών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Sky News και το CBBC ήταν επίσης προσωρινά εκτός εκπομπής, πριν συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμά τους.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα