Ποια σημαντικά ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί αυτήν τη βδομάδα
Από ξενοδοχεία στην Κρήτη μέχρι κτίρια βιομηχανιών στην Αττική
1.200 πλειστηριασμοί προγραμματίστηκαν για την εβδομάδα που ξεκινάει, πολλοί για τους οποίους αφορούν και επώνυμα ακίνητα ξενοδοχείων ή βιομηχανιών. Ρεπορτάζ του newmoney.gr αναλύει τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις τιμές εκκίνησής τους.
Και τούτο καθώς στους περισσότερους από 1.200 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται από ξενοδοχεία, όπως το Galini Sea View, που οδηγεί την κούρσα σε επίπεδο τιμής εκκίνησης με τον πήχη στα 14 εκατ. ευρώ, μέχρι εταιρείες όπως, η «Λίρα» με τα μπαχαρικά, η ιστορική «Δεσύλλας», η Αλλατίνη, η Παζαρόπουλος, η ΣΕΒΑΘ και η ΕΝΚΛΩ.
Το Galini Sea View
Μετά τον άγονο πλειστηριασμό για το ξενοδοχείο Galini Sea View στις 16 Οκτωβρίου, κατά της εταιρείας «Ο Μάρακας Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις», έρχεται ο επαναληπτικός για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία «Mega GR Group Α.Ε.» και η κατάσχεσή επιβλήθηκε για ποσό 440.888,23 ευρώ.
Το συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας και νυν Δήμου Χανίων, σε σημείο που περιλαμβάνει πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων (ενδεικτικά: ‘Avra Imperial’ κατηγορίας 5*, Euphoria Resort κατηγορίας 5*, Solimar white pearl κατηγορίας 5* κ.α.) και άλλων τουριστικών καταλυμάτων (βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ).
Πρόκειται για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας 5* (all inclusive – adults only), που αναπτύσσεται επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 8.064,76 τ.μ., εκ των οποίων τμήμα 5.941,18 τ.μ. εντός οικισμού και τμήμα 2.123,58 τ.μ. εκτός του οικισμού Αγία Μαρίνα. Βρίσκεται ακόμη σε απόσταση 100 μέτρων από την ΠΕΟ Χανίων – Κισσάμου και 170 μέτρων από την θάλασσα.
Τα κτίρια, με βάση την έκθεση εκτίμησης, είναι πολύ καλής ποιότητας κατασκευής και πολύ καλής συντήρησης.
Η εγκεκριμένη δυναμικότητά του είναι 51 δωμάτια -107 κλίνες και η συνολική δυναμικότητά του είναι 128 δωμάτια – 266 κλίνες (8 μονόκλινα, 102 δίκλινα και 5 τρίκλινα δωμάτια – 13 μονόχωρα διαμερίσματα).
Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και περιλαμβάνει εκτός από την κεντρική πισίνα, πλακοστρώσεις, χώρους πρασίνου και ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης. Κατά την μακροσκοπική εξωτερική αυτοψία στο ακίνητο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες αυθαιρεσίες σε σχέση με την οικοδομική άδεια (προσθήκες κατ΄ επέκταση και καθ’ ύψος, διαφορετική κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής, μετατροπές βοηθητικών χώρων σε χώρο δωματίων κλπ).
Όσο για την τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά οριστεί στα 12,78 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά από ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας που έγινε εν μέρει δεκτή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων διέταξε την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 14 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα διέταξε τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, ώστε να συμπεριληφθεί ότι, ειδικότερα, το κυρίως κτίριο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος περιλαμβάνει κύριους και βοηθητικούς χώρους σε οκτώ επίπεδα, είναι κατασκευασμένο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξωτερικούς τοίχους από οπτοπλινθοδομή με επίχρισμα, ενώ έχουν στέγαση με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος και κάποια φέρουν κεραμοσκεπή.
Εσωτερικά τα δωμάτια διαθέτουν δύο (+1) κλίνες, όλα διαθέτουν κλιματισμό, με τα δάπεδα σε όλους τους χώρους και τις επενδύσεις των τοίχων να είναι από κεραμικά πλακάκια, στη δε συνολική ξενοδοχειακή εγκατάσταση υφίστανται επιπλέον κύριοι και βοηθητικοί χώροι, συνολικής επιφάνειας 6.068,25 τ.μ για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήσεις οριστικής υπαγωγής του Ν. 4495/2017.
Η «Λίρα»
Το ακίνητο της βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα στην Παλλήνη οδηγείται για μια ακόμη φορά σε πλειστηριασμό την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, μετά τις άγονες προσπάθειες που προηγήθηκαν.
Βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος, επισπεύδουσα είναι πλέον η Attica Bank (μετά την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας), ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει υποχωρήσει στα 5.866.400 ευρώ, έναντι των 7,33 εκατ. ευρώ, που ήταν αρχικά.
Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 7.010 τ.μ. και το συγκρότημα χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδειας του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.
Καθ΄ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα τμήματα κατ’ επέκταση των ορόφων, του ισογείου και του δώματος, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι στον περιβάλλοντα χώρο του αγροτεμαχίου.
Έτσι, η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία της οικογένειας Λυραράκη έχει παρουσία 65 ετών στην αγορά με τα δημοφιλή προϊόντα της (μπαχαρικά, βότανα κ.λπ.).
Η «Αλέξανδρος Δεσύλλας»
Για τέταρτη φορά οδεύει προς το σφυρί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου το ακίνητο-φιλέτο μέσα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, το οποίο ανήκε στην ιστορική εταιρεία «Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε.» και φιλοξενούσε το πρώτο εργοστάσιο κάνναβης στην Ελλάδα.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι έχουν προηγηθεί τρεις άγονες προσπάθειες, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει υποχωρήσει στο 65% της αρχικής και συγκεκριμένα στα 5.354.050 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή ήταν στα 8.237.000 ευρώ και έτσι η τωρινή είναι μειωμένη κατά 2.882.950 ευρώ.
Στο σφυρί θα βγει «η πλήρης και αποκλειστική κυριότητα εργοστασιακού συγκροτήματος με τα επιμέρους 91 κτίσματά του» και φυσικά το οικόπεδο, που έχει συνολική έκταση 37.647 τ.μ. και βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσα της πόλης της Κέρκυρας, «περικλειόμενο από τις οδούς Μητροπολίτου Αθανασίου, Τριών Μαρτύρων, παρόδων των οδών Θεόδωρου Δεσύλλα και Αλέξανδρου Δεσύλλα».
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, εντός του οικοπέδου υπάρχουν διάφορα οπωρόδεντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ωστόσο, το εργοστασιακό συγκρότημα είναι πλέον πλήρως εγκαταλελειμμένο, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ. περίπου. Σήμερα, όμως, τα περισσότερα έχουν κατεδαφισθεί ή ερειπωθεί.
Πέραν του κεντρικού ακινήτου θα βγουν μαζί δύο όμορα γεωτεμάχια 176 τ.μ. και 97 τ.μ., επίσης στην περιοχή Γαρίτσας.
Κατά την έκθεση εκτίμησης, το συνολικό ακίνητο αφορά σε μεγάλη έκταση σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο προάστιο Γαρίτσα. Ειδικότερα βρίσκεται «στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου». Όσον αφορά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του οικοπέδου, εξαιρούνται 6 διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.695 τ.μ.
Από την έκταση των 36.736 τ.μ., τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των 6 διατηρητέων. Άρα μιλάμε για εκμεταλλεύσιμη έκταση 16.005 τ.μ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1,40, ποσοστό κάλυψης 70% και επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρα. Επίσης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις προβλέπουν κατοικία, πολιτιστικές λειτουργίες και εκπαίδευση. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης οικιστικού ή άλλου συγκροτήματος σε έκταση 16 στρεμμάτων.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Δεσύλλα το 1871. Η οικογένεια Δεσύλλα ήταν από τις ισχυρότερες οικονομικά της εποχής και για ένα διάστημα λειτούργησε και τράπεζα. Το 1891 ξεκίνησε να λειτουργεί σε αυτόν τον χώρο ένα εργοστάσιο σχοινιών, ενώ το κτιριακό συγκρότημα αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη την περίοδο 1899-1913 με διάφορα κτίρια (σπαγκοποιείο, νηματουργείο, αποθήκες κλπ) και ακολούθησε η δεύτερη από το 1913 έως το 1940 με υφαντήριο, νέο νηματουργείο και μηχανοστάσια. Το εργοστάσιο σταμάτησε κάθε δραστηριότητα το 1982 και έβαλε οριστικά λουκέτο το 1985.
Η Αλλατίνη
Έντεκα χρόνια από τότε που η ιστορική βιομηχανία τροφίμων Αλλατίνη κηρύχθηκε σε πτώχευση, μόλις στην παρούσα συγκυρία άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητά της, με επισπεύδουσα τη σύνδικο πτώχευσης.
Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό εγχείρημα μέρος του οποίου αποτέλεσε τμήμα της ιστορικής «Μύλοι Αλλατίνη», συμφερόντων αρχικά της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Αυτό το κομμάτι, την Αλλατίνη Α.Ε., απέκτησε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 δημιούργησε τον όμιλο Nutriart, εκ των κορυφαίων παρασκευαστών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς και κατεψυγμένης και διατηρημένης ζύμης για επιχειρήσεις εστίασης.
Η πορεία της εταιρείας συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η οποία οδήγησε τη Nutriart στη δική της βαθιά κρίση με την κάθετη πτώση του τζίρου και τη διόγκωση του δανεισμού.
Έτσι παρά τις προσπάθειες διάσωσης και τα σχέδια εξυγίανσης η Νutriart κηρύχθηκε σε πτώχευση στις 21 Ιουνίου 2013.
Για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το μέιζον τμήμα του ακινήτου της «Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ» στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, με τιμή εκκίνησης 4.009.500 ευρώ. Πρόκειται για γήπεδο αρχικής επιφάνειας 32.954 τ.μ.,το οποίο μετά από διάφορες μετατροπές είναι σήμερα 25.041 τ.μ.
Επί αυτού έχουν ανεγερθεί από την περίοδο 1995-1996 διάφορα βιομηχανικά κτίρια αρχικού συνολικού εμβαδού 7.781,26 τ.μ. (γραφεία, αποθήκες, 5όροφος μύλος ενισχυμένης ειδικής κατασκευής για αποκλειστική χρήση αλευρόμυλου με ύψος 25.50 μέτρα και εμβαδόν 3.557,23 τ.μ. καθώς και άλλα κτίρια). Σημειώνεται ότι μετά από επεκτάσεις το συνολικό εμβαδό του συγκροτήματος έφτασε τα 10.270,40 τ.μ.
Την ίδια μέρα θα γίνει και ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα ακόμη σκέλος του συγκροτήματος στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Πρόκειται για ένα γήπεδο συνολικής επιφάνειας 13.430,44 τ.μ. με κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 5.960,31 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί σε 1.325.250 ευρώ.
Τα «ιμάτια» της Παζαρόπουλος
Για μια ακόμη φορά οδηγούνται στο σφυρί την Τετάρτη και τα «ιμάτια» του κραταιού κάποτε ομίλου Παζαρόπουλου, στην περιοχή της Ν. Ιωνίας,
Οι 6 ταυτόχρονοι πλειστηριασμοί είναι σε βάρος της εταιρείας «Κόσμος Αυτοκίνηση Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία», πρώην «S.P. Rent a Car Εμπορία και Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων», όπως με τη σειρά της προήλθε από αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας «Σπύρος Κ. Παζαρόπουλος Ε.Π.Ε» (“Pazaropoulos”).
Αυτοί αφορούν 6 ακίνητα, με βασικότερο το πολυώροφο κτίριο επί της λεωφ. Κύμης στη Νέα Ιωνία που αποτελούσε την έδρα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
Επισπεύδουσα είναι η ΑΑΔΕ (Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης) και όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η διωκόμενη οφειλέτιδα του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ποσό 8.978.141,96 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού».
Πρόκειται ειδικότερα για το πολυώροφο ακίνητο επί των οδών Κύμης και Βυζαντίου, στο οποίο υπήρχε το συγκρότημα πώλησης και τεχνικής κάλυψης αυτοκινήτων με τη φίρμα “Pazaropoulos”, γραφεία, αποθήκες κ.α., για ισόγειο κατάστημα, για ισόγειο χώρο γραφείων, για οικόπεδο με οικοδομή κ.α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι κατόπιν ανακοπής της εταιρείας, που έγινε εν μέρει δεκτή από το αρμόδιο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2024, οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις αρχικές, ξεκινώντας από τις 16.500 ευρώ και φτάνουν στα 3.975.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται πλέον στα 4.857.000 ευρώ.
ΣΕΒΑΘ και ΕΝΚΛΩ
Ένα ακόμη ηχηρό σφυρί αυτής της εβδομάδας αφορά τη ΣΕΒΑΘ. Η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης ιδρύθηκε το 1975 και δραστηριοποιείτο στον τομέα της κονσερβοποίησης και κατάψυξης λαχανικών αξιοποιώντας την παραγωγή της Αν. Μακεδονίας -Θράκης, με τρεις καθετοποιημένες μονάδες (προϊόντων ντομάτας, προϊόντων πατάτας, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών – τουρσιών).
Επιπλέον διέθετε μια σύγχρονη μονάδα γραφικών τεχνών/τυπογραφείο για εκτύπωση και κατασκευή έντυπου υλικού, η οποία πέραν των υλικών συσκευασίας της ΣΕΒΑΘ εξυπηρετούσε και εξωτερικούς πελάτες.
Επί πολλά χρόνια το εργοστάσιο της αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας εκατοντάδες άμεσες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας το εισόδημα χιλιάδων αγροτών.
Το 2008 η βιομηχανία τροφίμων σταμάτησε τη λειτουργία της και συνέχισε για κάποια χρόνια ως ανεξάρτητη δραστηριότητα η τυπογραφική μονάδα. Όταν σταμάτησε και αυτή, το κτιριακό συγκρότημα παρέμεινε εγκαταλειμμένο και παραδομένο στη φθορά του χρόνου και σε λεηλασίες.
Κάπως έτσι το μεγάλο γήπεδο και ό,τι έχει απομείνει από τα κτίρια βγήκαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 25 Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης 2.925.000 ευρώ επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, ο οποίος κατέληξε άγονος. Ο επαναληπτικός έγινε στις 24 Οκτωβρίου με την τιμή να έχει μειωθεί στα 2.201.250 ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, με την τιμή εκκίνησης να έχει μειωθεί περαιτέρω στα 1.467.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη και τις σχετικές εκθέσεις εκτίμησης, πρόκειται για εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το 1976 έως το1985 και τα οποία βρίσκονται επί γηπέδου αποτελούμενου από τρία γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 196.962 τ.μ., στο 6ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης–Κομοτηνής, στο Αγρόκτημα Φελώνης, του Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Την ίδια μέρα οδεύει σε επαναληπτικό πλειστηριασμό ένα ακόμη κομμάτι της άλλοτε κραταιάς ΕΝΚΛΩ, συμφερόντων της οικογένειας Λαναρά και συγκεκριμένα το πρώην κλωστήριο Βερλάν στη Σκύδρα Πέλλας.
Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 27.820 τ.μ. εντός του οποίου έχει ανεγερθεί βιοτεχνικό κτίριο-εργοστάσιο που αποτελείται από δύο διώροφα τμήματα σε επαφή μεταξύ τους. Όπως αναφέρεται στις εκθέσεις, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σήμερα κενές και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της παρατεταμένης αχρησίας και των εκτεταμένων λεηλασιών τα προηγούμενα χρόνια. Η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στις 671.775 ευρώ.
Πηγή: Newmoney.gr (Σταύρος Γριμάνης)