Top

Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο – Πάνω από 4.500 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας σήμερα.

Parallaxi
όλα-τα-νέα-μέτρα-που-ισχύουν-από-το-σάββ-679515
Parallaxi

Ο πρωθυπουργός και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνουν γενικό lockdown και  νέα μέτρα. Τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε λίγες ημέρες αλλά και η ραγδαία αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων οδήγησαν την κυβέρνηση στα πιο σκληρά μέτρα και lockdown σε όλη την χώρα από το πρωί του Σαββάτου (7/11) στις 06:00 το πρωί διάρκειας τριών εβδομάδων μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα μοιάζει με την κατάσταση του Μαρτίου αλλά δεν θα είναι ίδιο. Στην Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής τα ενεργά κρούσματα έχουν φτάσει 4.678.

Τα Δημοτικά, τα νηπειαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης. Επίσης θα ενεργοποιηθούν τα sms, τα κατασήματα έκτακτης ανάγκης (φαρμακεία- σουπερ μάρκετ- τροφίμων) θα παραμείνουν ανοιχτά.

Lockdown: Τι είπε ο πρωθυπουργός για την περίοδο των Χριστουγέννων

«Ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, να παρθούν για τρεις εβδομάδες. Και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο και κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών, προφανώς πάλι με αυξημένους περιορισμούς. Αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανακοίνωση του εθνικού lockdown. «Eκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Θα ανοίγουμε την οικονομία με πολύ προσοχή και υπευθυνότητα για να έχουμε Χριστούγεννα που θα μοιάζουν με αυτά που ζούσαμε κάθε χρόνο», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Συναγερμός στο δήμο Θεσσαλονίκης από κρούσματα σε σύσκεψη

Κορoνοϊός- Τσιόδρας: Πώς φτάσαμε σε locdown- 60% κάλυψη σε ΜΕΘ- 9% θετικοί σε τεστ

Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9% Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας. Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.

Ιωάννινα: Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης σε εργαζομένους σε μονάδες covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής των εργαζομένων, που βρίσκονται σε ιδιαίτερη πίεση έθεσε σε λειτουργία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η λειτουργία της υπηρεσίας έρχεται ως συνέχεια της κορύφωσης γεγονότων ανάμεσα σε εργαζομένους, που είδαν το φως της δημοσιότητας της τελευταίες ημέρες, όταν εργαζόμενη σε μονάδα covid-19 σε κρίση πανικού προέβη σε απόπειρα αυτοκαταστροφής και ειδικευόμενος νευρολόγος με δημόσια ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δήλωσε, ότι του ανατέθηκε εφημερία σε Μονάδα covid-19, χωρίς τη συναίνεσή του και χωρίς να έχει την επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση και θεραπεία τέτοιων ασθενών.

Η υπηρεσία θα λειτουργεί από την Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι. και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της Ψυχιατρικής Κλινικής, σε συνεργασία με τις δομές ψυχικής υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας: Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ), Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) και TACT Hellas.

Η Υπηρεσία απευθύνεται:

1. Στο προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, δίνοντας προτεραιότητα στο προσωπικό που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης του Covid. Η υπηρεσία είναι επίσης διαθέσιμη για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid, καθώς και για τους εργαζόμενους του Π.Γ.Ν.Ι. που νοιώθουν την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης για την κρίση. Αυτονόητη είναι η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας υποστήριξης και για το προσωπικό άλλων Νοσοκομείων της ευρύτερης περιφέρειας που ενδεχομένως αναπτύξουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid. Για τη διασφάλιση του κλίματος εμπιστοσύνης και την απομάκρυνση κάθε ενδεχόμενου στιγματισμού, η υποστηρικτική παρέμβαση των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σχεδιάζεται να γίνεται κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας των άλλων δομών ψυχικής υγείας.

2. Στα άτομα της κοινότητας που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

3. Στους γονείς και τα παιδιά που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Βεβαίωση για μετακίνηση μαθητών: Τι ισχύει – Πώς να την εκτυπώσετε

Κορονοϊός: Κλείνει προσωρινά παιδικός σταθμός στα Χανιά λόγω κρούσματος σε εργαζόμενη

Στην αναστολή της λειτουργίας του τρίτου παιδικού σταθμού Σούδας προχώρησε ο Δήμος Χανίων, καθώς υπάλληλος του σταθμού βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός λειτουργεί στον οικισμό του Ναυστάθμου Κρήτης και -όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου- “το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του. Ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων COVID-19, αναστέλλεται η λειτουργία του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού και παραμένουν σε καραντίνα το προσωπικό και τα παιδιά”. Στον παιδικό σταθμό θα πραγματοποιηθεί απολύμανση όλων των χώρων.

Μεσσηνία: Στους 31 οι θετικοί στον κορονοιό

Τριάντα ένα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν χθες στη Μεσσηνία, σε σύνολο 89 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα νέα θετικά περιστατικά ανά νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ως εξής: 31 στη Μεσσηνία, 34 στην Κορινθία, 16 στην Αργολίδα και 6 στη Λακωνία.

Τζιτζικώστας: Όποιος ζει στη Θεσσαλονίκη βλέπει παντού γύρω του κρούσματα

Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα

Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν στη χώρα μας. Ειδικότερα, κατέληξε ένας 73χρονος που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο θύμα του ιού είναι ένας 86χρονος που νοσηλευόταν από τις 25 Οκτωβρίου, επίσης σε απλή κλίνη στον Ευαγγελισμό. Και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Εξαδάκτυλος για lockdown: Aνοιχτοί οι παιδικοί σταθμοί, κλειστά τα φροντιστήρια

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού οδήγησε τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την επιβολή γενικού lockdown στην Αττική. «Έχουμε επιθετική αύξηση, αυτό είδαμε. Είναι όλοι κουρασμένοι, είναι επόμενο να υπάρχουν ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έχουμε το πλεονέκτημα να ακολουθούμε άλλες χώρες ώστε να μαθαίνουμε από τα παθήματα των άλλων. Είχαμε πει ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα θα είχαμε πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Το δεύτερο κύμα είναι και ισχυρότερο και φονικότερο. Τα μέτρα των προηγουμένων φάσεων είχαν πρόβλημα ως προς την τήρηση. Αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο« πρόσθεσε. Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία. «Η εισήγηση είναι ότι τα δημοτικά μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά για δύο λόγους: Πρώτον γιατί τα παιδιά δημοτικού μεταδίδουν διαφορετικά τον ιό, σε πολύ μικρότερο βαθμό και νοσούν ελαφρότερα από τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Δεύτερον τα παιδιά του δημοτικού πολύ δύσκολα μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. «Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι ανοιχτοί και τα νηπιαγωγεία. Τα φροντιστήρια κλειστά» διευκρίνισε.

Ποια εμβόλια είναι στη φάση 3 – Πώς «χτυπούν» τη λοίμωξη από COVID

Θεσσαλονίκη: Στα όρια του το ΑΧΕΠΑ – Μέχρι και 6 διασωληνώσεις τη μέρα

Το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης δοκιμάζεται λόγω κορωνοϊού όπως και άλλα νοσοκομεία της πόλης. Την εικόνα έδωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ. Όπως λέει, «η πόλη πλήττεται βάναυσα από τον κορωνοϊό και έχουμε φθάσει στα όριά μας στη νοσηλεία των περιστατικών». Μέχρι χθες βράδυ, σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, υπήρχαν μόνο τέσσερα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid ελεύθερα στο ΑΧΕΠΑ. «Καθημερινά έχουμε περίπου 5-6 διασωληνώσεις», συμπλήρωσε. Εκτός όμως από τους διασωληνωμένους με Covid, μεγάλο στοίχημα είναι και η διαχείριση των υπόλοιπων ασθενών. Ο κ. Μεταλλίδης είναι ο γιατρός που είχε αναλάβει την «ασθενή 0» του κορωνοϊού στη χώρα.

«Παπανικολάου»: Πλατινένιο βραβείο για μελέτη για ασθενείς με κορονοϊό

Με πλατινένιο βραβείο για μελέτη που αφορά ασθενείς με Covid-19 βραβεύτηκε η Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου κατά την ετήσια διοργάνωση Healthcare Business Awards 2020. Πρόκειται για την «Προοπτική μελέτη της γενετικής προδιάθεσης για ενεργοποίηση του συμπληρώματος και της φλεγμονής σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη από Covid-19», που διεξάγεται με τη συνεργασία κλινικών του «Παπανικολάου» αλλά και άλλων νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, με κύρια ερευνήτρια την αιματολόγο της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, Ελένη Γαβριηλάκη.

Η μελέτη αυτή στοχεύει στον περιορισμό της λοίμωξης την οποία προκαλεί ο SARS-CoV-2 με την ενεργοποίηση του συμπληρώματος, το οποίο είναι ένας μηχανισμός, μέσω του οποίου προκαλείται η φλεγμονή, δηλαδή η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» έχουν αναπτυχθεί γενετικές και λειτουργικές μέθοδοι για τη μελέτη του συμπληρώματος. «Με τις μελέτες αυτές μπορεί να διαπιστωθεί, αν κάποιος ασθενής έχει κάποια προδιάθεση για υπερενεργοποίηση του συμπληρώματος με συνέπεια η λοίμωξη από τον ιό να είναι πολύ πιο βαριά από την λοίμωξη που θα αναπτύξει κάποιος άλλος ασθενής. Επομένως, ο σκοπός μας είναι πρώτον να δούμε αν κάποιος έχει προδιάθεση για μια πολύ σοβαρή λοίμωξη και σε δεύτερη φάση να δούμε αν αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν προδιάθεση κάποια στοχευμένη θεραπεία. Υπάρχει στοχευμένη θεραπεία με χορήγηση αναστολέα του συμπληρώματος, η οποία είναι πάρα πολύ αποτελεσματική», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γαβριηλάκη.

Επιπλέον, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» βραβεύτηκε από την ίδια διοργάνωση με χρυσό βραβείο για την τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ ασημένιο βραβείο απέσπασε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής (με τις 2010 μεταμοσχεύσεις) για τη δραστηριότητα και τα επιτεύγματά της.

https://parallaximag.gr/epikairotita/thoma%ce%90dis-koryfosi-tou-iou-se-15-imeres-tha-kseperasoume-ta-3-000-krousmata

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Ενδέχεται να δουλεύουν ασυμπτωματικοί γιατροί

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας σημειώνει ότι η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown, χαρακτηρίζει ως ανεπαρκές το κλείσιμο των λυκείων και τονίζει ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί και στα γυμνάσια.

Τη διάθεση μιας μονάδας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ώστε να γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι «πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται». Τα παραπάνω αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και μεταξύ συναδέλφων -όπως είναι γνωστό-, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη».

Το θέμα τέθηκε σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΣΘ στην οποία προσκλήθηκαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕΠ. Μπογιατζίδης και Δ. Τσαλικάκης αντίστοιχα, η υπεύθυνη της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας (υπό τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας ζήτησε πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες covid19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευόμενα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας». Ο ίδιος ανέφερε ότι η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown, αφού χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, μια και ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες.

Ο κ. Νίτσας σημείωσε ακόμα ότι «δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε… μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ… covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, καθώς άλλα νοσήματα -εκτός covid19– συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές». Κατά τον ίδιο οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον.

Κορονοϊός: Σε 12 ώρες ζημιά τριών ημερών οδηγεί στο lockdown

Γκρι όλη η Ελλάδα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας – Tι ισχύει

Στον ανανεωμένο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr όλη η Ελλάδα έχει γίνει γκρι. Από το επόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου και από τις 6.00 το πρωί θα ισχύσει όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το δεύτερο γενικευμένο lockdown σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα παρουσιάσει εξειδικευμένα τα μέτρα που θα ισχύσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά για τις γκρι περιοχές ισχύουν τα εξής μέτρα:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μετακινήσεις: Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους: Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη] Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1] Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]

Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού (αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό και επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού)

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότητα, επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή)

Αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), ενώ επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA, Euroleague.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Γυμναστήρια: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδα

Δικαιοσύνη: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας εκτός από περιπτώσεις επείγοντος (σχετική ΚΥΑ)

Εμποροπανηγύρεις- Κυριακάτικες Αγορές κλπ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Εστίαση: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας, λειτουργία delivery

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

Λειτουργία έως τις 20:30

Λειτουργία Σαββατοκύριακο

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Κινηματογραφικές προβολές: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

ΚΥΤ προσφύγων: ΑΝΑΣΤΟΛΗ εξόδου

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών

Λιανεμπόριο: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/ σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης)

65% σε ΜΜΜ 65% σε πλοία Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 1 άτομο (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα ) Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: ΑΝΑΣΤΟΛΗ επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα Ένας συνοδός / ασθενή

Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%  *Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

Παιδότοποι (στεγασμένοι): ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα

Πανεπιστήμια: Τηλε-εκπαίδευση (εξαιρούνται εργαστήρια τελειόφοιτων)

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Συναθροίσεις: ΑΝΑΣΤΟΛΗ δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): ΑΝΑΣΤΟΛΗ προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση

Συνέδρια/Εκθέσεις: ΑΝΑΣΤΟΛΗ δραστηριότητας

Σχολεία Μάσκα από 4 ετών και άνω Μάσκα από 4 ετών και άνω Ανοιχτή πρωτοβάθμια εκπαίδευση Τηλεκπαίδευση στα Λύκεια και στα Γυμνάσια

Χώροι Λατρείας Λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών – Πραγματοποίηση μόνο τελετών κηδειών με παρουσία έως 9 ατόμα

Α. Γεωργιάδης: Το κράτος είναι σε καλή οικονομική κατάσταση – Δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους

Πηγές: newsit.gr, ethnos.gr, skai.gr, ert.gr, OPENTV,ANT1,iefimerida.gr, CNN, AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα