Ελλάδα

Όλα τα νεότερα για τον κοροναϊό στην Ελλάδα

Όλες οι εξελίξεις για την εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα και τα μέτρα εξαιτίας της διασποράς.

Parallaxi
όλα-τα-νεότερα-για-τον-κοροναϊό-στην-ελ-633187
Parallaxi
coronavirus

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, καθώς μέχρι και αυτήν την ώρα οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ελλάδα ανέρχονται στους 211, με μία ακόμη 85χρονη να έχει καταλήξει στον Ευαγγελισμό.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, 38 νέα κρούσματα κοροναϊού έγιναν χθες γνωστά και 68 σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα “Υγειονομική βόμβα” για τους Θεσσαλονικείς είναι ο ΟΑΣΘ, ενώ δεν αποκλείεται lockdown στη Θεσσαλονίκη μετά τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, καθώς και ακύρωση της 85ης ΔΕΘ. 

Αναλυτικά παρακάτω όλες οι εξελίξεις:

Στους 211 οι νεκροί από κοροναϊό – Κατέληξε 85χρονη στον Ευαγγελισμό – Οι τελευταίες εξελίξεις

Ένα ακόμη θύμα του κορωνοϊού θρηνεί η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε χθες 85χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Νωρίτερα χθες, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 151 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 5.270.

Και χθες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα νέα κρούσματα, ενώ δεκάδες από αυτά έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Νωρίτερα νέα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κοροναϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

38 νέα κρούσματα κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη – 68 σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Στα 151 τα νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν χθες, 7/8/2020 στην Ελλάδα.

Πέλλα, Κοζάνη, Ημαθία και Δράμα, καταγράφουν νέα κρούσματα, στην κορυφή βρίσκεται η Αττική με 46, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει 38 και παραμένει ψηλά στην σχετική λίστα.

Συγκεκριμένα:

-επτά (7) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας -πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως -σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής -τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης -δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας -ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας -δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας -ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας -δεκαεπτά (17) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολης -ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας -δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου -τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας -δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς -ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης -έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας -ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου -τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας -τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας -ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας -δύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης -ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών -ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων -ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας -δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας -ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων

“Υγειονομική βόμβα” για τους Θεσσαλονικείς ο ΟΑΣΘ

Το δεκαήμερο 20 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2020 έγινε έρευνα από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.) με στόχο μια ενδεικτική καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας στο φάσμα των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών με τη δημόσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο ηλεκτρονικά όσο και με συνέντευξη σε καίρια σημεία και σε σταθμούς μετεπιβίβασης της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έλαβαν μέρος σε αυτή περίπου 350 μετακινούμενοι, ένα μικρό, ωστόσο, ενδεικτικό δείγμα για τη συμπεριφορά πριν – και μετά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Μερικά αποτελέσματα: Ένας στους τέσσερις μετακινούμενους άλλαξε τρόπο μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας μετά την σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού. Παράλληλα, πτώση κατά 21 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας, ενώ η χρήση του Ι.Χ. αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως από χρήστες που χρησιμοποιούσαν αστική συγκοινωνία στο παρελθόν).

Η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας μειώθηκε σχεδόν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε πλέον τη δημόσια συγκοινωνία»!

Επιπλέον, οι μετακινούμενοι έθεσαν για μια ακόμη φορά ζητήματα όπως είναι η αναγκαία τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, απολύμανσης και αερισμού των οχημάτων. Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στην δημόσια συγκοινωνία περίπου το 60% δεν είναι ικανοποιημένο. Τέλος, θεωρούν ότι η μείωση του στόλου των οχημάτων είναι βασικός λόγος μη τήρησης των αποστάσεων εντός των λεωφορείων, ενώ σχεδόν ομόφωνα θεωρούν ότι η δημόσια συγκοινωνία αποτελεί «υγειονομική βόμβα» για τη νόσο του SARS-COV-2. «Αυτά μας δίνουν την πρόσθετη ευθύνη για προσοχή και διαρκή εφαρμογή των πλαισίων αποφυγής εξάπλωσης της νόσου με τα μέσα μεταφοράς (οδηγίες/ Αποφάσεις ΕΟΔΥ και Υπουργείων Υγείας και Υποδομών-Μεταφορών) αλλά και την ευκαιρία να προετοιμαζόμαστε με συνεργασίες ως φορέας αφενός για επ’ αόριστον υλοποίηση ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, ανοικτών χώρων, χρήση μέσων βιώσιμης ατομικής μετακίνησης αλλά και αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις, απολύμανση, κλιματισμός, αποστάσεις κ.ά.π.)», δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας.

Lockdown στη Θεσσαλονίκη μετά τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού

Το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας εν μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπένταύγουστο-διότι τότε επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη- με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Αυτά, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη τέλη Αυγούστου αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Κατά το μαθηματικό μοντέλο που τρέχει η Πολιτική Προστασία και το οποίο αναλύθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η Θεσσαλονίκη τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας. 

Κατά την σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον συνωστισμό που παρατηρείται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης υπήρξε προβληματισμός. Οι Τζιτζικώστας και Ζέρβας ενημέρωσαν από την πλευρά τους, Χαρδαλιά και Τσιόδρα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τον κορονοϊό.

Εντολή Ζέρβα για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό

Να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό και για τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της διασποράς του έδωσε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλώντας παράλληλα τους Αντιδημάρχους και τους Διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Μάλιστα, προγραμματίστηκε νέος κύκλος απολυμάνσεων στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.

Μετά από τις απολυμάνσεις που διενεργήθηκαν στο αμαξοστάσιο του Δήμου και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σειρά παίρνει σήμερα το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το κτίριο όπου στεγάζεται η Πολεοδομία.

Στο μεταξύ, σε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από την στιγμή που άρχισε να καταγράφεται αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στέλιος Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει η 85η ΔΕΘ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση της 85ης ΔΕΘ, ο Στέλιος Πέτσας, λόγω των εξελίξεων που παρουσιάζει η πανδημία, με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί», για το αν θα γίνουν από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στην 85η ΔΕΘ, ο κ. Πέτσας είπε «κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει η βεβαιότητα για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσή.

Πρόσθεσε δε πως «είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του Φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση».

Μήνυμα από το 112 για τον Πόρο:

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα»

Kάτοικοι και επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα, το απόγευμα της Παρασκευής, επείγουσα ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στον Πόρο. «Επείγουσα ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 07-08-2020 18:00. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVIS-19 στον Πόρο. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας». Στο μεταξύ, από τα ξημερώματα της Παρασκευής επιβάλλεται το πρώτο μερικό lockdown σε περιοχή και δη στο νησί του Πόρου. Εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις 28 Ιουλίου υπάρχουν 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ αναμένονται τα τεστ 130 ανθρώπων.

Πρόταση για γάμους με 20-30 καλεσμένους-Νόσησε ο Δημήτρης Ιτούδης

Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ για «έκρηξη» κρουσμάτων: Όριο 20 -30 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις.

Το «κακό» σενάριο και οι εστίες υπερμετάδοσης

Την ανησυχία του για την επικράτηση του «κακού» σεναρίου, με μια επιθετική αύξηση κρουσμάτων δηλαδή διπλασιασμό τους σε πολύ λίγες ημέρες, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στον Νίκο Στραβελάκη. «Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε 3 ημέρες. Φυσικά είναι το α’ μέρος. Περιμένουμε να δούμε αν είναι μια στατιστική ανωμαλία ή η αρχή ενός προτύπου που θα συνεχίσει», τόνισε και εξήγησε πως η μεγάλη διασπορά είναι αναμενόμενη αλλά το ανησυχητικό θα είναι να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως γάμοι, πανηγύρια, πάρτι, συγκεντρώσεις σε εκκλησίες και σε άλλους χώρους. Υπάρχει ο κίνδυνος να «πέσουμε» «Περπατάμε σε ένα λεπτό σκοινί», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος «να πέσουμε» κατά τη γνώμη του πρέπει άμεσα να ληφθούν ακόμη πιο έντονα μέτρα. Ειδικότερα πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε ιδιωτικούς χώρους ή να συμμετέχουν σε γάμους και βαπτίσεις σε έως 20 με 30 άτομα. Θετικός στον κορονοϊό ο Δημήτρης Ιτούδης Ο Ελληνας κόουτς νόσησε όπως ανακοίνωσε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Αρνητικά τα τεστ της συζύγου και της κόρης του Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο Δημήτρης Ιτούδης. Έπειτα από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Ελληνας προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, βρέθηκε ότι έχει νοσήσει. Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η σύζυγος και η κόρη του ήταν αρνητικές στην Covid 19. Ο κόουτς της ΤΣΣΚΑ θα παραμείνει σε καραντίνα τις επόμενες μέρες, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αναρρώσει από τον ιό. Αυτό σημαίνει πως θα χάσει το ξεκίνημα της προετοιμασίας της «ομάδας του στρατού», καθώς θα ταξιδέψει στην ρωσική πόλη κατά τη διάρκεια των προπονήσεων της ΤΣΣΚΑ σύμφωνα με το ethnos.gr

Αναλυτικά τα νέα μέτρα 

Νέα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κοροναϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Επιπλέον, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τις λιτανείες

Ανακοίνωση εξέδωσε,χθες βράδυ, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας όσον αφορά την τέλεση των λιτανειών κατά την προσεχή περίοδο. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος:

“Κατόπιν ερωτημάτων πολλών πιστών περί των ισχυουσών συστάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικώς προς την τέλεση των λιτανειών κατά την προσεχή περίοδο πληροφορούμε ότι η Ιερά Σύνοδος προσφάτως εξέδωσε το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ’ αριθ. 3499/1445/28.7.2020, διά του οποίου υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις Της ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς,τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους, όπου περιέχεται και η σύσταση: “Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου”. Η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορoνοϊού covid-19. Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου υπενθυμίζει την από 04.08.2020 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία έχει ως ακολούθως:

“Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού,για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά,χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά.Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονείτον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του. Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει.

Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας,που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας”.

Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει να τηρεί την ίδια υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων,όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας”.

Γεραπετρίτης για κορονοϊό: «Εχουμε και καλά και κακά νέα»

Για τον κορονοϊό, και εάν, συγκεκριμένα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του Αlpha ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε και καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι προφανή: έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι αναμενόμενη, από τη στιγμή που ανοίγουμε την αγορά του τουρισμού. Βεβαίως έχουμε πολύ περισσότερα τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απολύτως δηλωτικός της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά έχουμε δυστυχώς ένα πιο περιορισμένο επίπεδο συμμόρφωσης» κυρίως στις νεότερες γενιές. «Οι νέοι αισθάνονται ότι δεν πλήττονται από αυτήν την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Παγκοσμίως βλέπουμε ότι αφενός υπάρχει μια σοβαρότατη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, αφετέρου βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να μπορέσει να διαφύγει».

Και συνέχισε: «Να πούμε και τα καλά νέα, τα κρούσματα είναι ένας δείκτης, αλλά οι πιο αξιόπιστοι δείκτες είναι αυτοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και εν τέλει τους θανάτους. Εκεί είναι που αποτυπώνεται ποιο είναι το αποτέλεσμα του ιού. Έχουμε μια μεθοδολογία ελέγχων πολύ υψηλού επιπέδου, θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και μέσω υμών τους τηλεθεατές, ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη δειγματοληψία. Είναι ένας αλγόριθμός ο οποίος στηρίζεται σε απολύτως ενημερωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο επιτυχίας σε εκείνους που ελέγχουμε», είπε και τόνισε: «Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις», υπογραμμίζοντας τη «θετική στάση» της Εκκλησίας, η οποία «είχε ήδη συστήσει να μην υπάρχουν λιτανείες».

«Οι έλεγχοι θα κλιμακωθούν, χθες κι επειδή λαμβάνουμε κάθε μέρα ενημέρωση για τους ελέγχους, είχαμε περίπου 4.300 ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβλήθηκαν 190 κυρώσεις, σε 14 καταστήματα επιβάλαμε κλείσιμο/αναστολή λειτουργίας. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε, είναι ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από Έθνος/ ΣΚΑΪ/cnn.gr/Alpha

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα