Top

Όλες οι νεότερες εξελίξεις του κορονοϊού παγκοσμίως

Όλες οι εξελίξεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
όλες-οι-νεότερες-εξελίξεις-του-κορονο-647842
Parallaxi

κοροναϊός

Κορονοϊός – Έρευνα: Ακόμα και μισή ώρα παραμένει ο ιός μέσα στο ασανσέρ

Όταν στις αρχές Μαΐου σταμάτησε το μέτρο των μηνυμάτων στο 13033 προκειμένου να μετακινηθούν οι πολίτες της χώρας, μία νέα σειρά μέτρων μπήκε σε εφαρμογή για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Ένα από αυτά αφορούσε και τη χρήση των ασανσέρ, σύμφωνα με την οποία η πληρότητά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Διαβάστε περισσότερα:

Βρετανία: Πάνω από το 80% των πολιτών δεν συμμορφώνονται

Πάνω από το 80% των πολιτών στη Βρετανία δεν τηρεί τις συστάσεις για αυτοαπομόνωση όταν εμφανίζει συμπτώματα κορονοϊού ή σε περίπτωση που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ο οποίος έχει βγει θετικός στον ιό, διαπίστωσε μια έρευνα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επίσης δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της COVID-19, της νόσου του αναπνευστικού που προκαλείται από τον κορονοϊό. Η έρευνα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του αγγλικού προγράμματος τεστ και ιχνηλάτησης καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων.

Την έρευνα διενήργησε το πανεπιστήμιο του Λονδίνου King’s College, το οποίο διαπίστωσε ότι μόνο το 18,2% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι είχε συμπτώματα κορονοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες δεν βγήκε από το σπίτι του από τότε που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα και μόνο το 11,9% ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ. Διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 10,9% εκείνων, που είχαν κληθεί από τις αρμόδιες αρχές να αυτοαπομονωθούν έπειτα από στενή επαφή τους με κρούσμα, το έκαναν για 14 ημέρες, όσες δηλαδή απαιτείται.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή προστίμων που φθάνουν τα 10.977 ευρώ για παραβίαση του μέτρου αυτοαπομόνωσης και θα καταβάλλει 545,5 ευρώ στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καραντίνας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικονομική στήριξη για αυτοαπομόνωση θα ενθαρρύνει την τήρηση των κανονισμών. Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες να παρουσιάσει ένα άψογο σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης, το οποίο ωστόσο έχει εμφανίσει προβλήματα και πολύ συχνά δεν φθάνει τον στόχο της ιχνηλάτησης του 80% των επαφών.

Μια εφαρμογή για ιχνηλάτηση επαφών εγκαινιάστηκε χθες έπειτα από καθυστερήσεις τεσσάρων μηνών. Οι δικαιολογίες που δόθηκαν για τη μη συμμόρφωση στους νέους κανονισμούς ποικίλλουν: από την άγνοια προς τις κυβερνητικές οδηγίες μέχρι την αδυναμία να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, διαπίστωσε η έρευνα. Μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του κορονοϊού, όπως βήχας, πυρετός, ανοσμία και αγευσία. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο διάστημα 2 Μαρτίου με 5 Αυγούστου και βασίστηκε στις απαντήσεις 31.787 πολιτών άνω των 16 ετών. Από χθες η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη — 41.902.

Το εμβόλιο της Novavax κατά του κοροναϊού εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον της COVID-19, με σκοπό την συμμετοχή 10.000 εθελοντών ηλικίας 18 ως 84 ετών.

Διαβάστε περισσότερα:

Το εμβόλιο της Novavax κατά του κοροναϊού εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών

Κορονοϊός: Οι αεροπορικές εταιρείες παίζουν το χαρτί των χαμηλών τιμών

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ασφυκτιούν εξαιτίας της κρίσης της Covid-19 και της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την εξέλιξή της, παίζουν το χαρτί των χαμηλών τιμών για να προσελκύσουν επιβάτες σ’ ένα πλαίσιο επανάληψης των αερομεταφορών πιο αργής απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Με τα ταμεία άδεια εξαιτίας εβδομάδων lockdown και κλεισίματος των συνόρων που καθήλωσαν τους στόλους τους στο έδαφος, οι εταιρείες θέλουν να δουν τους επιβάτες να επιστρέφουν πιο γρήγορα στα αεροπλάνα και αναπτύσσουν μια πανοπλία υγειονομικών μέτρων για να τους καθησυχάσουν διαφημίζοντας επίσης δελεαστικές τιμές για να κάνουν τους απρόθυμους να υποκύψουν.

Από τον Ιούνιο, τα αεροπλάνα έχουν επιστρέψει επιφυλακτικά στον ευρωπαϊκό ουρανό με μια πιο σταθερή κυκλοφορία τον Ιούλιο, η οποία αυξήθηκε λόγω των θερινών διακοπών και κορυφώθηκε τον Αύγουστο, ενώ τείνει να μειωθεί ελαφρώς τον Σεπτέμβριο (-54% τις τρεις πρώτες εβδομάδες), σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurocontrol, η οποία είναι μάλλον απαισιόδοξη για τον Οκτώβριο, σε σχέση με το σενάριο ανάκαμψης που προβλέπει για την άνοιξη (πτώση κατά 57% τον Οκτώβριο ενώ για τον Απρίλιο προβλέπει πτώση 30%).

Σύμφωνα με μια μελέτη του γραφείου ανάλυσης για τον τουρισμό ForwardKeys, που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, και αφορά τις τιμές των εισιτηρίων με αναχώρηση από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία προς τους τέσσσερις κύριους προορισμούς της νότιας Ευρώπης –την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία–, οι τιμές ήταν κατά 15% χαμηλότερες τον Αύγουστο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται στις συνδέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, με -35% σε σχέση με το 2019.

Οι πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ιταλία ή την Ισπανία, από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ή την Πορτογαλία ή ακόμη από τη Γαλλία προς την Ελλάδα ή από την Ολλανδία προς την Ισπανία είδαν τις τιμές να πέφτουν κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, διαπιστώνει η Forward Keys.

Να μην μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Μόνο οι πτήσεις από τη Γερμανία προς την Ιταλία, μια αγορά από την οποία οι εταιρείες χαμηλού κόστους αποχώρησαν μαζικά, είχαν αυξημένες τιμές εισιτηρίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι χαμηλές τιμές “τονώνουν την κυκλοφορία” και “σε δεδομένη στιγμή δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και να υπολογίζουμε στους πολιτικούς”, εξηγούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντι Γουίλσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ryanair D.A.C., ενώ η εταιρεία του ξεκινούσε μια “πώληση-αστραπή” εισιτηρίων σε σπασμένες τιμές.

Χθες, Πέμπτη, αυτή η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους άρχισε μια νέα διαφημιστική εκστρατεία.

“Πρέπει να παρακινήσουμε τους ταξιδιώτες μας να ξαναπάρουν το αεροπλάνο και η τιμή είναι ένας παράγοντας”, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέτζιναλντ Ότεν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της βρετανικής εταιρείας easyJet.

Όμως πέρα από τις χαμηλές τιμές, το θέμα για τις εταιρείες είναι να επικεντρωθούν στα πιο κερδοφόρα δρομολόγια, προσθέτει. Η επιλογή αυτή είναι όμως περίπλοκη, όταν οι αρχές αυτών των προορισμών θέτουν σε ισχύ περιορισμούς που κυμαίνονται από κλείσιμο των συνόρων μέχρι την επιβολή καραντίνας σε όσους φθάνουν, περνώντας από τα τεστ.

Οι εταιρείες απαντούν στην κατάρρευση της κυκλοφορίας “με τα εργαλεία που διαθέτουν: μείωση των επιβατών στα αεροπλάνα και προσφορές, όμως δεν έχουν κανέναν έλεγχο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τις πολιτικές περιορισμού της κυκλοφορίας”, εκτιμά ο Ολιβιέ Ποντί, αντιπρόεδρος της ForwardKeys. “Το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι ελκυστικές τιμές θα είναι συνεπώς περιορισμένο, κυρίως επειδή οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα σχέδιά τους να ανατραπούν, για το πόσο γρήγορα θα τους επιστραφούν τα ποσά που έχουν πληρώσει για τα εισιτήρια σε περίπτωση που το ταξίδι τους ακυρωθεί”, προσθέτει.

Επιτροπή Εμβολιασμών: Δεν απαιτείται τεστ για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβόλιο

Σύγχυση δημιουργήθηκε από τις οδηγίες που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να το κάνουν όσοι δεν έχουν κοροναϊό και πιο συγκεκριμένα σε «άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα:

Ισπανία: Οι αρχές επεκτείνουν τα μέτρα περιορισμού στην περιοχή της Μαδρίτης

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών που έχουν τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα στην περιοχή της Μαδρίτης προκειμένου να ανακοπεί η πανδημία της Covid-19 επεκτείνονται και σε νέες ζώνες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Περίπου 167.000 επιπλέον κάτοικοι της περιοχής δεν θα μπορούν να βγουν από τη συνοικία του από τη Δευτέρα, εκτός κι αν θέλουν να μετακινηθούν για συγκεκριμένους λόγους, όπως το να πάνε στην εργασία τους ή στο γιατρό. Η απόφαση αυτή αυξάνει τον αριθμό των πολιτών που επηρεάζονται από τους περιορισμούς στην περιοχή σε πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους. Από την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Μαδρίτης, που αποτελεί εστία του κορονοϊού, προέρχεται πάνω από ένα τρίτο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ισπανίας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει συστήσει να τεθεί και πάλι σε lockdown oλόκληρη η πόλη της Μαδρίτης προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιγια.

Η ΕΕ θα πληρώνει για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τις διεκδικήσεις πάνω από ένα συμφωνημένο όριο εναντίον της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου κατά της Covid-19 που παρασκευάζει, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε και έχει διαφορετικούς όρους από εκείνη με τη Sanofi, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα:

Η ΕΕ θα πληρώνει για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca

Το Ισραήλ επιβάλλει νέους περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέους περιορισμούς στις πτήσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της σκλήρυνσης των μέτρων που έχει ήδη λάβει για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Έπειτα από δύο ημέρες που κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες, ορισμένες φορές αντιφατικές, η υπουργός Μεταφορών Μιρί Ρεγκέβ δήλωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ θα παραμείνει ανοιχτό, αλλά μόνον επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήριο πριν από σήμερα Παρασκευή στις 11:000 ώρα Γκρίνουϊτς (14:00 ώρα Ισραήλ και Ελλάδος) θα μπορούν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό.

“Πέραν αυτής της ημερομηνίας, οι αγοραστές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εισιτήριο που αγοράζουν. Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο θα πρέπει να παρουσιάζουν μια αναφορά για να αποδεικνύουν την ημερομηνία αγοράς του εισιτηρίου (…) και ένα αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού”, σημειώνει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

Οι Ισραηλινοί θα επιτρέπεται να εισέλθουν στο Ισραήλ “άνευ περιορισμών”, διευκρίνισε η υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε αυτό το στάδιο σε αυτό που θα ισχύει για τους ξένους που εργάζονται στη χώρα και αυτών που έχουν άδεια διαμονής σε αυτή. Το Ισραήλ είχε επιβάλει μια σειρά από περιορισμούς στις πτήσεις στο εξωτερικό όταν ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19 προτού στη συνέχεια προβεί σε χαλάρωση των μέτρων αυτών. Οι μη Ισραηλινοί πολίτες που διαθέτουν βίζα εργασίας ή άδεια διαμονής επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα σε αντίθεση με τους τουρίστες.

Η υγειονομική κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, το οποίο έγινε η χώρα που έχει καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που πέρασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του AFP. Εξαιτίας αυτής της αύξησης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιβολή μέτρων καραντίνας σε όλη την επικράτεια για “τουλάχιστον τρεις εβδομάδες” και χθες ανακοίνωσε μια σκλήρυνση του lockdown από σήμερα στις 14:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), η οποία αφορά κυρίως το κλείσιμο των συναγωγών, με μόνη εξαίρεση τη λειτουργία τους τη Δευτέρα για το Γιομ Κιπούρ.

Κορονοϊός: Πώς η αύξηση των κρουσμάτων έκανε καλό στη δημοτικότητα ηγετών σε αρκετές χώρες

Τα ποσοστά αποδοχής των πολιτικών ηγετών (πρωθυπουργών και προέδρων) εμφάνισαν σε πρώτη φάση άνοδο εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά πως οι πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται “γύρω από τη σημαία” σε περιόδους κρίσεων, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Διαβάστε περισσότερα:

Γαλλία: “Βρισκόμαστε σε απόγνωση”, λένε οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων στη Μασσαλία

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες εστιατορίων και εργαζόμενοι σε μπαρ διαδήλωσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το δικαστήριο εμπορικών υποθέσεων της Μασσαλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν από αύριο οι επιχειρήσεις τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην πόλη για δύο εβδομάδες αφού έθεσε σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού την Μασσαλία και τα περίχωρά της εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αλλά οι κάτοικοι της Μασσαλίας και τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι δυσανάλογη έναντι των κινδύνων (από τον κορονοϊό) και θα καταστρέψει την τοπική οικονομία.

“Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Όταν μας κλείνουν μας ταπεινώνουν. Αυτό δεν τιμωρεί μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά βυθίζει στην κρίση έναν ολόκληρο τομέα: προμηθευτές, διοργανωτές εκδηλώσεων, ντισκοτέκ. Περιμένουν να πεθάνουμε σιωπηλοί;”, διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μπερνάρ Μαρτί.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου υπάγεται η Μασσαλία, δήλωσε ότι θα κατατεθεί μια δικαστική εντολή με την οποία θα ζητείται αναστολή της απόφασης. Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες των μπαρ και εστιατορίων στη διάρκεια του lockdown.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ειδικά προγράμματα προσωρινής ανεργίας θα εγγυώνται ότι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους. “Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση που ζήσαμε τον Μάρτιο”, δήλωσε η υπουργός στο CNews. Αργότερα το μεσημέρι θα μεταβεί στη Μασσαλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα τον υποδεχτούν φωνάζοντας το σύνθημα “ας μείνουμε ανοιχτοί”.

Politico: Ο Τραμπ υπονομεύει την προσπάθεια για ταχεία έγκριση εμβολίου

Ο επίτροπος Στίβεν Χαν της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εργάστηκε για εβδομάδες προετοιμάζοντας μία πρόταση για πιο αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με την εσπευσμένη εξουσιοδότηση ενός εμβολίου κατά της COVID-19, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη μεγαλύτερη απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για την υγεία τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα:

Politico: Ο Τραμπ υπονομεύει την προσπάθεια για ταχεία έγκριση εμβολίου

Βρετανία: Η Tesco επιβάλλει περιορισμούς στις ποσότητες προϊόντων που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές

Η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco επέβαλε περιορισμούς στην προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων βασικών προϊόντων, όπως αλεύρι, ζυμαρικά, χαρτί τουαλέτας και απολυμαντικά μαντηλάκια σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τις μαζικές αγορές αγαθών που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος και που είχαν ως αποτέλεσμα να αδειάσουν τα ράφια των καταστημάτων.

Οι Βρετανοί καταναλωτές προμηθεύονταν και αποθήκευαν στα σπίτια τους μεγάλες ποσότητες βασικών ειδών στην αρχή του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να στέκονται με τις ώρες στην ουρά ή να διανύουν μεγαλύτερες απ΄ό,τι συνήθως αποστάσεις για να βρουν προϊόντα, όπως χαρτί τουαλέτας, κονσέρβες με φρούτα και ρύζι. Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται και πάλι στη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καλεί τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι τους εάν είναι δυνατόν, η Tesco ακολούθησε το παράδειγμα της μικρότερης ανταγωνιστικής αλυσίδας Morrisons και επέβαλε εκ νέου περιορισμούς.

Και οι δύο εταιρίες έχουν τοποθετήσει προσωπικό στις εισόδους των καταστημάτων προκειμένου να ελέγχουν ότι όσοι εισέρχονται σε αυτά φορούν μάσκα.

“Έχουμε καλή διαθεσιμότητα, με επάρκεια αποθεμάτων, και θα ενθαρρύναμε τους πελάτες μας να κάνουν τις αγορές τους όπως συνήθως”, δήλωσε εκπρόσωπος της Tesco. “Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται, έχουμε εισάγει περιορισμούς σε μαζικές αγορές για ένα μικρό αριθμό προϊόντων”.

Η Kimberly-Clark, η εταιρία που παράγει το χαρτί τουαλέτας Andrex και τα μαντηλάκια Kleenex, ανακοίνωσε χθες ότι καταγράφει μέτρια αύξηση στη ζήτηση για χαρτί αλλά ότι έχει επάρκεια προϊόντων που διασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία για όλη τη χώρα. Άλλες εταιρίες, όπως οι κολοσσοί καταναλωτικών προϊόντων Procter & Gamble και Reckitt Benckiser έχουν ανακοινώσει ότι είναι καλά προετοιμασμένες.

Σκωτία: Καμπάνια με βίντεο – σοκ κατά του κορονοϊού

Με ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει πόσο απίστευτα εύκολο είναι να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός στα αγαπημένα μας πρόσωπα, μέσω απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, επιχειρεί η κυβέρνηση της Σκωτίας να αφυπνίσει τους πολίτες της και να τους θέσει σε επιφυλακή.

Διαβάστε περισσότερα:

Πολωνία: Νέα ημερήσια αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα, για δεύτερη συναπτή ημέρα, ημερήσια αύξηση ρεκόρ με τα περισσότερα -295- να βρίσκονται στα κεντρικά της χώρας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφηκαν 1.587 νέα κρούσματα κορονοϊού, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο.

Συνολικά στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 84.396 κρούσματα, ανάμεσά τους και 2.392 θάνατοι. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι από σήμερα η χώρα διαθέτει 96 αναπνευστήρες και 1.995 νοσοκομειακές κλίνες ειδικά για ασθενείς με COVID-19.

Το τελευταίο 24ωρο η Πολωνία διενήργησε πάνω από 24.000 τεστ.

Χθες το υπουργείο απέδωσε την άνοδο των νέων κρουσμάτων στην αύξηση της άμεσης επαφής μεταξύ των πολιτών μετά την άρση των περιορισμών. Πολλοί Πολωνοί έχουν αρχίσει να παραβλέπουν τις συστάσεις για χρήση της μάσκας μετά την άρση τον Μάιο των περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις, οι οποίοι είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν και πάλι την 1η Σεπτεμβρίου. Η Πολωνία πέτυχε αρχικά τον περιορισμό των κρουσμάτων, αλλά το καλοκαίρι καθώς περισσότεροι πολίτες ταξίδεψαν για τις διακοπές τους και παρέστησαν σε γάμους ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε και πάλι να αυξάνεται.

Μήπως χάνετε περισσότερα μαλλιά εν μέσω πανδημίας;

Η απώλεια περισσότερων μαλλιών, από ό,τι συνήθως, φαίνεται να είναι άλλη μια συνέπεια του κορωνοϊού, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν αφύσικες ποσότητες τριχών, όχι μόνο μαλλιών αλλά επίσης από τα φρύδια, τα βλέφαρα και το υπόλοιπο σώμα, κάτι που πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στο στρες της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Μήπως χάνετε περισσότερα μαλλιά εν μέσω πανδημίας;

Ο ΠΟΥ στήριξε την απόφαση του Πεκίνου να χορηγήσει σε ανθρώπους πειραματικά εμβόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στήριξε και κατανόησε την απόφαση της Κίνας να αρχίσει να χορηγεί πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των κλινικών τους δοκιμών, ανακοίνωσε σήμερα Κινέζος αξιωματούχος. Η Κίνα ξεκίνησε το έκτακτο αυτό πρόγραμμα χορήγησης εμβολίων τον Ιούλιο, αφού είχε ενημερώσει σχετικά τον ΠΟΥ τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ζενγκ Ζονγκγουέι, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ζωτικής σημασίας τομείς και άλλες περιορισμένες ομάδες ανθρώπων που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου έχουν λάβει εμβόλια κατά της covid-19, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

“Στα τέλη Ιουνίου το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε το πρόγραμμα έκτακτης χορήγησης εμβολίων κατά της covid-19”, σημείωσε ο Ζενγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Μετά την έγκριση, στις 29 Ιουνίου, ενημερώσαμε τους αρμόδιους αντιπροσώπους του γραφείου του ΠΟΥ στην Κίνα, και λάβαμε τη στήριξη και την κατανόηση του ΠΟΥ”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας μπορούν να εγκρίνουν τη χρήση ιατρικών προϊόντων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε εσωτερικό επίπεδο λόγω της έκτακτης κατάστασης, όμως το χαρακτήρισε “προσωρινή λύση”.

Η μακροπρόθεσμη λύση βρίσκεται στην ολοκλήρωση των δοκιμών τρίτης φάσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, είχε τονίσει ο αξιωματούχος αυτός. Τουλάχιστον τρία πειραματικά εμβόλια –ανάμεσά τους και δύο που έχει αναπτύξει η κρατική China National Biotech Group και ένα της Sinovac Biotech, που βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών– περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα έκτακτης χορήγησης που ενέκρινε το Πεκίνο.

Ένα τέταρτο πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics εγκρίθηκε τον Ιούνιο για χορήγηση στον στρατό της Κίνας. Η ετήσια ικανότητα παραγωγής της Κίνας εμβολίων κατά της covid-19 αναμένεται να φτάσει τα 610 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του 2020 και το 1 δισεκατομμύριο δόσεις ως το 2021, σύμφωνα με τον Ζενγκ, ο οποίος τόνισε ότι η τιμή του εμβολίου θα είναι προσιτή για τους πολίτες.

Κορονοϊός: Από τι εξαρτάται η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων

Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων για Covid-19 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος του τεστ, καθώς επίσης από το πότε και πώς διενεργούνται. Μια νέα διεθνής μελέτη, η οποία αξιολόγησε δέκα διαφορετικά τεστ αντισωμάτων, βρήκε ακρίβεια που κυμαινόταν από το 87% έως το αρκετά χαμηλό 61%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αίματος θετικών για κορονοϊό (η λεγόμενη ευαισθησία του τεστ).

Διαβάστε περισσότερα:

Σλοβακία: Ένα ακόμη αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ με 419 νέα κρούσματα

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Σλοβακία αυξήθηκε σήμερα κατά 419, ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook. Για τη χώρα αυτή, η οποία έχει έναν από τους μικρότερους αριθμούς νεκρών από την covid-19, ο αριθμός αυτός συνιστά ημερήσιο αριθμό ρεκόρ για τρίτη συναπτή ημέρα.

Οι ήρωες της καραντίνας: Εργαζόμενοι γίνονται χαρακτήρες κόμικ

Για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να μας προσφέρουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ο Tomo Taka, ένας δημιουργός με έδρα το Λονδίνο, τους μεταμόρφωσε σε ήρωες κόμικς.

Διαβάστε περισσότερα:

Οι ήρωες της καραντίνας: Εργαζόμενοι γίνονται χαρακτήρες κόμικ

Ρωσία: 7.212 νέα κρούσματα κορονοϊού

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Ρωσία ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 23 Ιουνίου καθώς οι αρχές ανέφεραν 7.212 κρούσματα σε όλη τη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 1.136.048.

Στην πρωτεύουσα Μόσχα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% στη διάρκεια της νύχτας φθάνοντας τα 1.560 από 1.050 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Οι αρχές ανέφεραν ότι 108 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 σε όλη τη χώρα με τους οποίους ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την νόσο ανήλθε σε 20.056.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα