Top

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο μέτωπο του κοροναϊού στην Ελλάδα

Όλες οι πληροφορίες για τα κρούσματα και τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Parallaxi
όλες-οι-τελευταίες-ειδήσεις-στο-μέτωπ-640082
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Δραματική έκκληση Σύψα: Παππούδες και γιαγιάδες μην αγκαλιάζετε τα μικρά παιδιά

Ο Νίκος Σύψας έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, που είναι ένας από τους επιστήμονες που… λένε τα πράγματα με το όνομά τους, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, είναι εξόχως κρίσιμη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ο κ. Σύψας μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» τόνισε ότι «η επιδημία πήρε μία απότομη ανοδική πορεία» και πρόσθεσε ότι είμαστε «ένα βήμα πριν το lockdown».

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι «έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού» και πρόσθεσε ότι «η Αττική είναι πιο κοντά σε λήψη νέων μέτρων», προεξάρχουσας της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Ενδεχομένως θα ληφθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία στην Αττική» δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα σχολεία είναι το τελευταίο που θα φτάσουμε. Θα προτιμούσα να να λειτουργούν κανονικά».

Έκανε δε έκκληση στους ηλικιωμένους και δη παππούδες και γιαγιάδες «να μην αγκαλιάζετε τα παιδιά» τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι «είναι στο τραπέζι το οριζόντιο lockdown».

Παγώνη: Λογικό να έχουμε 15 ημέρες lockdown στην Αττική

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιου «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική».

Όπως σημείωσε αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες:

  • Τον αριθμό των κρουσμάτων
  • Τον αριθμό νοσηλευομένων
  • Τον αριθμό διασωληνωμένων

Αν αυτοί οι 3 παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.

Σχέδιο για να προστεθούν 3 νέα μεγάλα νοσοκομεία στην μάχη του κορωνοιου

Η κα Παγώνη επεσήμανε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας, Αγγλίας κλπ ενώ τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοιο και άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι χαλαρώσαμε όλοι και ότι τα λεωφορέια είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η ίδια υπογράμμισε πως πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά η ιστορία. «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως όποιος έχει αδιαθεσία ή πυρετό μένει στο σπίτι του.

Δερμιτζάκης: Αν κάνουμε τώρα lockdown, θα κάνουμε ξανά και τον Δεκέμβριο

Αρνητικός έναντι της επιβολής ενός lockdown τέθηκε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο MEGA.

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως.

«Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας.

«Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη, και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνισε πως «πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης. Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει».

Γουμένισσα: Έκλεισε σχολείο λόγω κρούσματος – Τι λέει ο διευθυντής

Θετική στον κορονοϊό εντοπίστηκε η καθαρίστρια του 1ου δημοτικού σχολείου Γουμένισσας στο Κιλκίς, που σύμφωνα με τις πληροφορίες πήγε εμπύρετη στη δουλειά της, αλλά και στο δήμο για να υπογράψει τη σύμβαση της.

Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο διευθυντής του σχολείου ξεκαθάρισε ότι το «λουκέτο» μπήκε με απόφαση δική του και όχι του ΕΟΔΥ και άφησε αιχμές ότι υπάρχουν κενά στο πρωτόκολλο.

Θεώρησε ότι ήταν σωστό να κλείσει το σχολείο καθώς η καθαρίστρια περνούσε από όλες τις αίθουσες του σχολείου.

Κλειστό θα παραμείνει και το νηπιαγωγείο προκειμένου να γίνει απολύμανση.

Διαβάστε περισσότερα για τα δέντρα που έχουν «πεθάνει» λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα:

Αυτά συζήτησαν Μητσοτάκης, Τσιόδρας – «Συναγερμός» και νέα αυστηρά μέτρα

Καμπανάκι κινδύνου για την πανδημία του κοροναϊού χτύπησε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη με τους ειδικούς. Το ίδιο έκανε και ο επικεφαλής των επιστημόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναλυτικά:

Ενημερωτικό σημείωμα για την σύσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη*

Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Τι είπε ο Τσιόδρας

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής.

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

*Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Να πούμε καταρχάς ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Αττική το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Και νομίζω ότι είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε όλοι μας στο δημόσιο λόγο ότι το μέλημά μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα ή από έναν μήνα, η προστασία των ηλικιωμένων, των ευάλωτων.

Το Σύστημα Υγείας -θα μας τα πει και ο Υπουργός- είναι σε καλά χέρια.

Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, κάποιο πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αλλά προφανώς οι διασωληνωμένοι είναι πρωτίστως άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας. Και κάνω και πάλι μια έκκληση, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς που θα είναι πιο επιρρεπείς δηλαδή να αρρωστήσουν πιο βαριά, να είναι διπλά προσεκτικοί.

Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τη μάσκα: που είναι υποχρεωτική και που δεν είναι υποχρεωτική. Θέλω να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μάσκας εκεί που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν.

Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει κατ’ αρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o Yπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα:

Γεωργιάδης: Μεγάλη η οικονομική ζημιά σε περίπτωση νέου lockdown

Στο «κόκκινο» οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (41.829) έλεγχοι.

Μεταξύ άλλων βεβαιώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τους για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

630 παραβάσεις και 56 συλλήψεις Από αρχές έχουν βεβαιωθεί συνολικά (630) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.

· (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (106) σχετικές παραβάσεις.

· (194) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o (52) στην Κεντρική Μακεδονία,

o (40) στη Θεσσαλονίκη,

o (26) στη Στερεά Ελλάδα,

o (16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o (10) στην Ήπειρο,

o (10) στην Πελοπόννησο,

o (9) στην Αττική,

o (8) στα Ιόνια Νησιά,

o (8) στην Κρήτη,

o (6) στο Βόρειο Αιγαίο,

o (4) στη Δυτική Ελλάδα,

o (3) στη Θεσσαλία και

o (2) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (15.070) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (15.058) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας

Λάρισα: 10 κρούσματα κορωνοϊού στη δομή του Κουτσόχερου

Ραγδαίες εξελίξεις σε ότι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εντοπίστηκαν δέκα κρούσματα στην δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Ειδικότερα εντοπίστηκε ένα κρούσμα αρχικά, με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου, με συνέπεια να βρεθούν άλλα εννέα άτομα θετικά στον ιό.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν να τεθεί σε καραντίνα η δομή, προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά.

Στο μεταξύ αυτή την στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται 13 άτομα στο λοιμωδών, 4 άτομα είναι διασωληνωμένα στην ΜΕΘ και τέλος στον ειδικά διαμορφωμένο 4ο όροφο, βρίσκονται άλλα δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και ακόμη δύο που θεωρούνται ύποπτα.

 Στέλιος Πέτσας για κορονοϊό: «Θέλουμε να προλαμβάνουμε την έκρηξη και όχι να ακολουθούμε μετά, για να σβήσουμε τη φωτιά» 

Όταν ξεκίνησε η κρίση όλοι είχαμε μπροστά μας το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της δημόσιας υγείας και μόνο. Επομένως, όλες οι κινήσεις της Κυβέρνησης εισπράττονταν από τους πολίτες ως απαραίτητες, προκειμένου να προστατευτεί το ύψιστο αγαθό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Όσο προχωρούσαμε στους επόμενους μήνες – και τώρα μιλάμε για πολλούς μήνες- άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Επομένως, αυτό που περιμένουν οι πολίτες από όλους εμάς, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, όπως ξέρουμε όλοι, τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1,5 μήνα τώρα, υπάρχει αναζωπύρωση στον αριθμό των κρουσμάτων -δυστυχώς και των θανάτων- και στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές  άλλες χώρες, ο πολίτης έχει μια εύλογη ανησυχία. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν αντιμετωπίζουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι λογικό να υπάρχουν και αμφιβολίες. Επιμένουμε σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να είναι βέβαιοι  ότι αυτό που κάνουμε είναι στη σωστή κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, η οποία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Έχουμε πει από την αρχή ότι θα παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Έχουμε πάρει πάρα πολλές φορές, από το Καλοκαίρι και μετά, σειρά από μέτρα, είτε τοπικού είτε οριζόντιου χαρακτήρα. Ποτέ δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε τοπικά lockdowns, όπως το κάναμε σε πολλές περιοχές, είτε σε νησιά, είτε στην Ξάνθη. Τώρα, όμως, μιλάμε για την Αττική, μια μητροπολιτική περιοχή πολύ μεγάλη, τη μισή σχεδόν χώρα. Επομένως, είναι άλλα τα δεδομένα που  πρέπει να σταθμίσει κανείς. Όταν άλλα, λοιπόν, μέτρα δεν έχουν αποδώσει, όλα τα εργαλεία θα τα έχουμε στο τραπέζι προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Έχουμε τους ειδικούς μας κάθε μέρα πάνω από τα μοντέλα τους να προβλέπουν την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μια διευρυμένη σύσκεψη που εξετάζουμε και αναλύουμε αυτά τα δεδομένα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών παίρνουμε τις αποφάσεις. Έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη και όχι πίσω από αυτήν. Θέλουμε να προλαμβάνουμε την έκρηξη και όχι να ακολουθούμε μετά, για να σβήσουμε τη φωτιά.

Αναμένεται διάγγελμα Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας

Μήνυμα στον ελληνικό λαό αναμένεται να απευθύνει, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους λοιμωξιολόγους όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία τήρησης των μέτρων και θα ζητήσει από τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση. Αναλυτικά, το ενημερωτικό σημείωμα μετά την σύσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει: Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα:

Πηγή: OPEN / ethnos.gr, skai.gr, ONLARISSA, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα