Διεθνή

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού παγκόσμια

Όλα όσα συμβαίνουν με την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο

Parallaxi
όλες-οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτω-640076
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Στο “κόκκινο” οι Βρυξέλλες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Στο “κόκκινο” βρίσκονται οι Βρυξέλλες στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν 120 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Sciensano, οι Βρυξέλλες είχαν την περασμένη εβδομάδα 67,5 θετικές περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, ενώ 15 ημέρες πριν είχαν 58,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πολωνία: Η χώρα ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα 903 νέα κρούσματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τον λογαριασμό του υπουργείου Υγείας στο Twitter, την υψηλότερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Η Πολωνία έχει καταγράψει συνολικά 60.281 κρούσματα και 1.938 θανάτους.

Σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση καθαρισμού του Βρετανικού Μουσείου

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει τους κανόνες εισόδου στη χώρα ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς

Η Ουγγαρία θα αυστηροποιήσει τους κανόνες εισόδου στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σήμερα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

“Καθώς ξεκινά η σχολική χρονιά δεν θα μπορούμε πλέον να έχουμε το ίδιο σύστημα διέλευσης που χρησιμοποιούσαμε το καλοκαίρι”, εξήγησε.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν αυτή την περίοδο, όσοι επιστρέφουν στην Ουγγαρία από χώρες με υψηλά επίπεδα μολύνσεων πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες ή να παρουσιάζουν δύο αρνητικά τεστ covid-19.

Ωστόσο η Κροατία, δημοφιλής προορισμός για τους Ούγγρους, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στον “πράσινο” κατάλογο, κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από εκεί δεν χρειάζεται να μένουν σε καραντίνα. Χθες Πέμπτη στην Κροατία καταγράφηκαν 255 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 7.329.

Ο Ορμπάν δεν έδωσε διευκρινίσεις για τους νέους περιορισμούς που θα υιοθετηθούν.

Μέχρι σήμερα στην Ουγγαρία έχουν αναφερθεί 5.046 κρούσματα covid-19 και 609 θάνατοι.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου ένα διετές σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η οικονομία της Ουγγαρίας θα παρουσιάσει συρρίκνωση 3% φέτος, αν και τον προηγούμενο μήνα ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα δήλωσε ότι η συρρίκνωση ενδέχεται να κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Κίνα: Οι κάτοικοι του Πεκίνου μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου στην Κίνα ήραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, χαλαρώνοντας περαιτέρω τους κανόνες που αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, καθώς η κινεζική πρωτεύουσα για 13η συνεχόμενη ημέρα δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα του SARS-CoV-2.

Ωστόσο παρά την χαλάρωση των οδηγιών, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθούσε σήμερα να φοράει μάσκα.

Ορισμένοι είπαν ότι η μάσκα τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι οι κοινωνικές πιέσεις είναι επίσης ένας παράγοντας που τους κάνει να συνεχίζουν να τη φορούν.

«Σκέφτομαι ότι μπορώ να βγάλω την μάσκα μου οποιαδήποτε στιγμή, αλλά θα πρέπει να δω αν οι άλλοι το δέχονται. Διότι φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα φοβηθούν, αν με δουν να μην φοράω μάσκα», δήλωσε μια 24χρονη στο Πεκίνο στο Reuters.

Είναι η δεύτερη φορά που οι υγειονομικές αρχές του Πεκίνου χαλαρώνουν τις οδηγίες όσον αφορά τη χρήση μάσκας στην κινεζική πρωτεύουσα, στην οποία η ζωή έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στους φυσιολογικούς της ρυθμούς μετά την στασιμότητα στην οποία βρισκόταν έπειτα από την επιβολή για δύο φορές καραντίνας στους κατοίκους.

Τα δημοτικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών είχαν ανακοινώσει για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου ότι οι κάτοικοι του Πεκίνου μπορούν να μην χρησιμοποιούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, αν και ο κανόνας αυτός υιοθετήθηκε ξανά τον Ιούνιο έπειτα από ένα νέο ξέσπασμα της COVID-19 σε μια μεγάλη αγορά χονδρικής στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Οι αρχές δεν έχουν καταγράψει νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα για πέντε ημέρες αφού κατάφεραν να τεθούν υπό έλεγχο εξάρσεις του ιού στην πρωτεύουσα, την Σιντζιάνγκ και σε άλλα μέρη.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το κλειδί της επιτυχίας της Κίνας όσον αφορά τον έλεγχο της ασθένειας ήταν η επιβολή αυστηρών κανόνων σε τοπικό επίπεδο, στους οποίους περιλαμβανόταν η χρήση μάσκας, η υποχρεωτική τήρηση καραντίνας στο σπίτι και η υποβολή των πολιτών σε διαγνωστικά τεστ σε μαζικό επίπεδο.

Οι αρχές κατέγραψαν 22 εισαγόμενα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα στις 20 Αυγούστου και έχουν κλείσει τα σύνορα στους περισσότερους πολίτες που δεν έχουν κινεζική υπηκοότητα. Η χώρα έχει αναφέρει συνολικά 84.917 κρούσματα από τότε που άρχισε η επιδημία της COVID-19.

Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ο υπ. Γεωργίας επειδή παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας παραιτήθηκε σήμερα μετά τις αποκαλύψεις ότι παρέστη σε δείπνο που είχε διοργανώσει η λέσχη γκολφ του κοινοβουλίου, στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι, σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Ντάρα Καλίρι, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό εδώ και μόνο έναν μήνα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση αυτή που έγινε σε ξενοδοχείο την Πέμπτη μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Examiner.

Κάνοντας λόγο για «λάθος κρίση», ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

Ο Καλίρι ζήτησε συγγνώμη χθες το βράδυ για την παρουσία του στην εκδήλωση αυτή που έγινε μόλις μία ημέρα μετά την σημαντική ενίσχυση από την ιρλανδική κυβέρνηση των περιοριστικών μέτρων σε πανεθνικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η έξαρση του Covid-19.

Η Ιρλανδία έχει διατηρήσει έναν από τους πιο αυστηρούς ελέγχους στην Ευρώπη για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και η κυβέρνηση δεχόταν επικρίσεις όλη την εβδομάδα για την επιβολή νέων περιορισμών που πολλοί θεώρησαν αντιφατικούς και ότι δεν κοινοποιήθηκαν καταλλήλως, στους οποίους περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των ανθρώπων στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους σε μόλις έξι.

Το δείπνο αυτό έγινε εξάλλου την επόμενη μέρα από την εισαγωγή των νέων μέτρων από τον Καλίρι και τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η παρουσία του στην εκδήλωση αυτή ήταν εσφαλμένη και επρόκειτο για λάθος κρίση από την πλευρά του. Αποδέχθηκα την παραίτησή του. Έλαβε τη σωστή απόφαση για τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν κάνει πολύ δύσκολες, προσωπικές θυσίες στις οικογενειακές τους ζωές και στις επιχειρήσεις τους για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς για τον Covid-19. Αυτή η εκδήλωση δεν θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που έγινε», πρόσθεσε.

Η απολογία του Καλίρι στον λογαριασμό του στο Twitter έλαβε σχεδόν 2.000 απαντήσεις σε δύο ώρες, πολλές από οργισμένους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να παραστούν σε κηδείες λόγω των περιορισμών ή αναγκάστηκαν να ματαιώσουν γάμους ή διακοπές.

Οι Irish Times επικαλούνται εξάλλου κάποιον που διέμενε στο ξενοδοχείο και ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είδε να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν έφτασαν οι παρευρισκόμενοι, ότι δεν φορούσαν μάσκες και ότι έκαναν χειραψίες.

Τα κρούσματα στη Ρωσία πλησιάζουν τις 950.000

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, στη Ρωσία καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 4.870 κρούσματα κορονοϊού, ο συνολικός αριθμός των οποίων έχει φθάσει τις 946.976.

Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 90 θάνατοι, ενώ ο συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας 16.189 άνθρωποι.

Γερμανία: Καταγράφηκαν 1.427 ακόμη κρούσματα στη χώρα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.427 χθες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 230.048. Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 7 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στη Γερμανία να ανέρχεται πλέον σε 9.260.

ΗΠΑ: Ο ιός έχει «θερίσει» πάνω από 174.250 ψυχές

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες (20 Αυγούστου) άλλοι τουλάχιστον 1.068 θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 174.254 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 43.422 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει πλέον τα 5,59 εκατομμύρια. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε μεν ελαφριά μείωση από αυτόν της προηγουμένης (44.043), αλλά παραμένει υψηλός στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας. Στην Καλιφόρνια, που έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική επικράτεια, υπέκυψαν ακόμη 136 ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 11.827, ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλες 6.029 μολύνσεις, με το σύνολό τους στην πολιτεία να φθάνει τις 653.339.

Κίνα: Καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα, όλα «εισαγόμενα»

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα (21 Αυγούστου) ότι ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα»Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη 47 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 491 ασθενείς, οι 20 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.917 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Μεξικό: Πάνω από 59.100 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες (20 Αυγούστου) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 625 θανάτους από κορωνοϊό και 6.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 59.106 νεκρούς επί συνόλου 543.806 μολύνσεων.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν όμως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Η Ισπανία θέλει να κλείσει τους οίκους ανοχής για να αναχαιτίσει τη μετάδοση του νέου κορονοϊού

Η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο ζήτησε από τις αυτόνομες κοινότητες της χώρας να διατάξουν το κλείσιμο των οίκων ανοχής σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν νέες αναζωπυρώσεις της Covid-19, μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση έκλεισε τα περισσότερα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και επέβαλε σειρά περιορισμών.

Το υπουργείο έστειλε επιστολή στην οποία ζητά από τις «περιφέρειες να ενεργήσουν ειδικά σε χώρους όπου ασκείται η πορνεία, όπως στους οίκους ανοχής», είπε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RNE. Οι οίκοι ανοχής λειτουργούν σε αβέβαιο νομικά πλαίσιο στην Ισπανία, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο των δραστηριοτήτων τους, εξήγησε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

Η Μοντενέρο σημείωσε ότι οι ίδιοι κανόνες που εφαρμόζονται στα νάιτκλαμπ θα πρέπει να επιβληθούν στους οίκους ανοχής, την ώρα που το υπουργείο της επεξεργάζεται σχέδιο για την προστασία των ανθρώπων από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας δεν διευκρίνισε εάν σκέφτεται την επιβολή πλήρους απαγόρευσης της πορνείας.

Με περισσότερα από 377.000 συνολικά κρούσματα και σχεδόν 29.000 θανάτους, η Ισπανία δίνει μάχη με μία από τις σοβαρότερες επιδημίες του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη, που σηματοδοτείται από την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων. Τουλάχιστον μία συρροή κρουσμάτων συνδέεται με την πορνεία, σύμφωνα με το υπουργείο Ισότητας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα