Featured

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα και στον κόσμο

Με τον Σεπτέμβριο πια δέκα μέρες μακριά, το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, αλλά και την κοινή γνώμη.

Parallaxi
πώς-θα-ανοίξουν-τα-σχολεία-στην-ελλάδα-644119
Parallaxi

Με τον Σεπτέμβριο πια δέκα μέρες μακριά, το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, με νέες ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας καθημερινά, αλλά και την κοινή γνώμη, με τις απόψεις να διίστανται όσον αφορά τον πιο ορθό και ασφαλή τρόπο επαναλειτουργίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι γνωστό ότι τα σχολεία στην Ελλάδα θα ανοίξουν για να υποδεχτούν τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς εκ περιτροπής διδασκαλία, αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με την εκάστοτε οικογένεια να επωμίζεται το κόστος, ενώ περίεργο είναι επιπλέον το γεγονός ότι με την νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, αντί να μειωθεί ή να μείνει στα 15 άτομα ανά αίθουσα όπως ήταν στη διάρκεια της πανδημίας, φτάνει το μέγιστο όριο 25 μαθητών ανά τμήμα.

Ο Στράτος Χατζηπαναγιώτου, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΚΠΕ) και εκπαιδευτικός, αναφέρει «Ενώ όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, μειώνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξεις, το υπουργείο αύξησε τον αριθμό των μαθητών. Τώρα με την πανδημία και αυτές τις υγιειονομικές συνθήκες που βιώνουμε, το άνοιγμα των σχολείων, είτε γίνει στις 7/9, για να κερδίσουμε δηλαδή τέσσερις μέρες, είτε στις 11/9, είτε κάποια άλλη ημερομηνία, θα υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Και αναφερόμαστε σε παιδιά δημοτικού σχολείου, παιδιά τα οποία είναι από 6 έως 12 ετών. Όταν δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή σε δημοτικά σχολεία ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες με επαρκή αερισμό – δεν υπάρχει σε όλες τις τάξεις διαμπερές άνοιγμα ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει ο αέρας-, όταν τα παιδιά συνωστίζονται στην αυλή, όταν μιλάμε για αυλές λίγων τετραγωνικών μέτρων, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα».

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σχολιάζει πως με το άνοιγμα των σχολείων η μετάδοση θα είναι πολύ ευνοϊκή για τον ιό, σημειώνοντας πως «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά μεταφέρουν σε πολύ μεγάλη κοινότητα. Το άλλο πρόβλημα είναι το πώς εξασφαλίζεται ότι μπορεί να γίνει η σωστή τήρηση των μέτρων». Συγκεκριμένα, τον προβληματίζει το κατά πόσο παιδιά δημοτικού θα έχουν την απαιτούμενη αυτοπειθαρχία ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, λέγοντας «Μεταφέρει το υπουργείο Παιδείας την ευθύνη στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς». Όπως αναφέρει, «Είναι απίθανο να μπορεί ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει 25 παιδιά, να ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο, το παιδαγωγικό του έργο και το έργο του “ιοφύλακα”. Θεωρούμε λοιπόν πολύ δύσκολη την περίοδο που θα ακολουθήσει», υπογραμμίζει.

Είναι σημαντικά λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν όσον αφορά το τι έχει προβλέψει το υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση που οι μαθητές, με προτροπή των γονιών τους ή από μόνοι τους, αρνηθούν να φορέσουν μάσκα. Αναμένεται να δούμε ποιες ακριβώς θα είναι οι κυρώσεις για την μη συμμόρφωση με τα μέτρα στα σχολεία, είτε αυτές θα αφορούν πειθαρχικά μέτρα από το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα ή την επιβολή προστίμων από την αστυνομία.

Ήδη ομάδες γονέων οργανώνονται με σύνθημα «όχι μάσκες στα παιδιά μας», ενώ δημιουργήθηκε μέχρι και σελίδα στο Facebook με τίτλο «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο». Η σελίδα διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα να απαρτίζεται από δεκάδες χιλιάδες μέλη, μέλη τα οποία δεν επιθυμούν να φορέσουν στα παιδιά τους μάσκα προστασίας κατά του κορονοϊού στα σχολεία. Τα μηνύματα που αναρτώνται στη νεοσύστατη σελίδα δείχνουν τους περισσότερους γονείς να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην στείλουν ούτε για μια μέρα τα παιδιά τους στο σχολείο αν επιβληθεί το μέτρο της μάσκα στους μαθητές.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα

Μετά την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, όπως δήλωσε στην ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δηλαδή, με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκτεταμένη χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα μαθητών. Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Όπως ανέφερε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς εκ περιτροπής διδασκαλία, η απόφαση γι’αυτό ήταν ομόφωνη. Η υπουργός ενημέρωσε τους δασκάλους, με τηλεδιάσκεψη που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές άνω των 10 ετών, ενώ και η μεταφορά των παιδιών με τα σχολικά λεωφορεία επίσης θα γίνεται με τη χρήση μάσκας. Επίσης, διευκρίνισε ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους Δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Να φορούν μάσκες όλοι μαθητές, από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων όπως γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση την αποδέχεται. Σημείωσε πως η πρόταση των ειδικών είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση της χρήσης μάσκας στους μαθητές της μικρής ηλικίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μάσκα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να προστατευτούμε από τον ιό».

Όπως διευκρίνισε το πρωί της Παρασκευής η υπουργός Παιδείας, μόνο στους εσωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική μάσκα για τους μαθητές. Υπογράμμισε ότι οι μαθητές δε θα είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν όλη την ώρα στο σχολείο, αλλά μόνο στους εσωτερικούς χώρους. Δηλαδή στο προαύλιο, τα παιδιά μπορούν να κάνουν το διάλειμμά τους χωρίς τις μάσκες τους, ενώ δεν θα τη φορούν την ώρα της γυμναστικής.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα εφοδιαστούν με ειδικά έντυπα και οδηγίες για την σωστή χρήση της μάσκας, ενώ το πρώτο μάθημα θα αφορά τον κορονοϊό.

Το σχέδιο για τα σχολεία

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας παρουσίασε, το πρωί της Τετάρτης στο Open, το ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία.

Ο κ. Σύψας υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων με καθολική παρουσία μαθητών επισημαίνοντας ότι «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί». Επίσης, επανέλαβε την άποψη ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα». Σχετικά με τα μέτρα για τα σχολεία, ο καθηγητής τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών.

Τα 5 ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας
  2. Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  3. Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  4. Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  5. Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Ειδικό πρωτόκολλο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που εμφανισθεί κρούσμα μεταξύ των μαθητών, με βασική μέριμνα να μην κλείσει ολόκληρο το σχολείο. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας ανέφερε ότι «αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι σε περίπτωση κρούσματος σε κάποιο σχολικό τμήμα, το τμήμα θα κλείνει και θα γίνεται τηλεκπαίδευση, όπως δηλαδή θα γίνεται και σε περίπτωση αυξημένων μέτρων προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές. Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι υπάρχει πλήρες σύστημα τηλεκπαίδευσης το οποίο είναι έτοιμο, και θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών.

Τα μέτρα για τα παιδιά στα σχολεία

Ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος δήλωσε πως τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς. Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος, τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος. Στη περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρξει επιδείνωση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα το σενάριο της τηλεκπαίδευσης είναι πάντα ανοιχτό.

Τι θα ισχύει για τις απουσίες

Σχετικά με τις απουσίες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το πλαίσιο που θα αφορά τις απουσίες θα είναι πολύ συγκεκριμένο. Οι απουσίες θα δικαιολογούνται στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν ο μαθητής νοσεί από κοροναϊό
  • Αν νοσεί κάποιος στο περιβάλλον του
  • Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Τι μάσκα να φορούν τα παιδιά

Ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών. Συστήνει, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα και να πλένεται καθημερινά. Επίσης, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Οι αποφάσεις είναι κυλιόμενες αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το κόστος της μάσκας επιβαρύνει την οικογένεια

Όσον αφορά στην προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε αρχικά ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό.

Παρόλα αυτά, το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας. Όπως εξήγησε,  ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία και εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.

Μεγάλη ήταν η ανησυχία και ο προβληματισμός των γονέων για την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στα σχολεία, καθώς, όπως δηλώνουν, το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεγάλο.

Ο Αρσένης Αθανασίου, φαρμακοποιός και μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισε ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών, ανεξαρτήτως κόστους. «Το κόστος σίγουρα είναι κάτι που απασχολεί, βέβαια δεν είναι απαγορευτικό, σίγουρα όμως δεν είναι και ευκαταφρόνητο».

Μια χειρουργική μάσκα, μίας χρήσεως, κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ στην τσέπη του καταναλωτή, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 11 ευρώ για να καλύψει τις εργάσιμες ημέρες του μήνα ή τα διπλάσια όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που ενδεχομένως χρειάζονται δύο μάσκες μέσα την ημέρα. «Είναι ένα κόστος που ίσως μπορεί και κάποια αρμόδια αρχή να καλύψει σε άτομα που οικονομικά είναι αδύναμα».

Εναλλακτική λύση αποτελούν οι πάνινες μάσκες, οι οποίες μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Οι πάνινες μάσκες κοστίζουν περίπου δύο ευρώ, άρα με 12 ευρώ εφάπαξ μπορεί κάποιος να περάσει τη μισή χρονιά. «Η μάσκα σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι χρήσιμη, για οποιονδήποτε ιό. Όταν φοράμε μάσκα, σίγουρα έχουμε μικρότερες πιθανότητες να κολλήσουμε».

Η αντίδραση στην απόφαση μεγαλώνει καθώς σε πάρα πολλά μέρη της Ευρώπης το κόστος βαρύνει το κράτος. Δεν λείπουν όμως και οι πρόθυμοι υποστηρικτές της:

Τα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων ανά τον κόσμο

school σχολειο123

Παρά την αβεβαιότητα που επιφέρει η πανδημία, πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες που τους τελευταίους μήνες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τον κοροναϊό, ετοιμάζονται να ανοίξουν κι αυτές τα σχολεία τους, με μέτρα όχι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ελλάδας. Το επιχείρημα που φαίνεται να επικρατεί είναι η σημασία της παιδείας και η άρνηση αυτή να μπει σε δεύτερη μοίρα, ενώ δεν παραγκωνίζεται η δυσκολία των γονιών που έπρεπε αυτούς τους μήνες να συνδυάσουν την κατ’ οίκον εργασία με την κατ’ οίκον διδασκαλία των μαθητών.

Το κύριο ερώτημα που έρχεται στο νου είναι το κατά πόσο είναι οι χώρες αυτές, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, έτοιμες να ανταπεξέλθουν σε ένα σύστημα διδακαλίας το οποίο θα υπάρχει ανάγκη να προσαρμόζεται, καθώς ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να προκύψουν τοπικά lockdown ή σύμφωνα με τα σενάρια θα κλείνουν μόνο συγκεκριμένα τμήματα σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο.

Τι δηλώνει το Ευρωπαϊκό κλιμάκιο του ΠΟΥ

Ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλουτζ δήλωσε ότι ο ΠΟΥ Ευρώπης θα συγκαλέσει μια δικτυακή συνάντηση για τα 53 κράτη μέλη της για το άνοιγμα των σχολείων, για να συζητήσουν «συγκεκριμένες ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα λάβουν κατάλληλη εκπαίδευση σε ασφαλείς χώρους». Τέτοιες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη φυσική απόσταση στο σχολικό περιβάλλον για όλους και την εισαγωγή στοχευμένων μέτρων, γρήγορα και αποτελεσματικά, που θα ταιριάζουν στις τοπικές συνθήκες. Ανοιχτά σχολεία όπου τα επίπεδα ιών είναι χαμηλά, προσαρμογή σχολικών προγραμμάτων και περιορισμός του αριθμού των μαθητών εκεί που οι περιπτώσεις είναι πιο αυξημένες. «Φροντίστε διατηρήσετε προσωρινά κλειστά τα σχολεία σε περιοχές όπου η μετάδοση της κοινότητας είναι υψηλή».

Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες με τα σχολεία

ΗΠΑ

Σχεδόν τόσο γρήγορα όσο άνοιξαν κάποια σχολεία στις ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν ξανά λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ ανοίγουν για το νέο ακαδημαϊκό έτος αυτό τον μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάποια από αυτά — κυρίως όσα βρίσκονται στα αστικά κέντρα, όπως το Λος Άντζελες, την Ουάσινγκτον, το Σικάγο και το Χιούστον– προτίμησαν αποκλειστικά τα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ άλλα τη διδασκαλία με φυσική παρουσία, ενώ μερικά ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει και τα δύο. Όμως κρούσματα covid-19 ή ελλείψεις προσωπικού ανάγκασαν κάποια σχολεία να σταματήσουν ήδη τη διδασκαλία με φυσική παρουσία.

Βρετανία

Στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “The Daily Mail” ότι η επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο, αποτελεί εθνική προτεραιότητα. «Η εκπαίδευση των παιδιών μας, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία τους, την υγεία τους και για το μέλλον τους. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι μία εθνική προτεραιότητα, η επιστροφή όλων των μαθητών πίσω στο σχολείο, το Σεπτέμβριο», έγραψε ο Τζόνσον στο άρθρο του, στην αναφερόμενη εφημερίδα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι (το ενδεχόμενο) να κρατηθούν τα παιδιά χωρίς φυσική παρουσία στην εκπαίδευση, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που χρειάζεται είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο».

Σκωτία

Με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία ξεκίνησαν να επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Αυγούστου, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της COVID-19 στη χώρα. Αν και στην Αγγλία ξαναέγιναν εν μέρει κάποια μαθήματα τον Ιούνιο, οι αρχές της Σκωτίας είχαν επιλέξει να περιμένουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει στις 11 Αυγούστου. Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών στην Σκωτία έγινε σταδιακά ως τις 18 Αυγούστου, με τους μαθητές της περιοχής Μπόρντερς να είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν, ακολουθούμενοι από αυτούς στις άλλες περιοχές τις ερχόμενες μέρες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα υποχρεούνται να φορούν προστατευτικές μάσκες ούτε να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ τους, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εκπαιδευτικό σώμα.

Γαλλία

Στη Γαλλία, τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση περιοχές που έχουν δηλωθεί ως ζώνες «έντονης μετάδοσης του ιού», όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, όπου τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά. Το υπουργείο Παιδείας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 11 ετών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου. Τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν μάσκες για τους καθηγητές και τους λοιπούς εργαζόμενους, αλλά οι μαθητές θα πρέπει να προμηθεύονται μόνοι τους τις μάσκες. Στη Γαλλία θα υπάρχουν 15 παιδιά ανά τάξη, προσελήφθη πλήθος αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις 1,5 εκατομμύρια επιπλέον ώρες που θα χρειαστούν για την αναπλήρωση διδακτικών ωρών, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υπόκεινται σε αξιολογήσεις στις αρχές του έτους, από τον Σεπτέμβριο, ώστε να εξεταστεί το επίπεδο γνώσης των μαθητών μετά την περίοδο τηλε-εκπαίδευσης, από την αρχή του σχολικού έτους, θα δοθεί εξατομικευμένη βοήθεια στους μαθητές ώστε να ενοποιήσουν τις βασικές αρχές στη γλώσσα και τα μαθηματικά ενώ το Υπουργείο έκανε ήδη διαβούλευση τον Ιούνιο με γονείς, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, εκλεγμένους αξιωματούχους, αλλά και φοιτητές, για να προβληματιστούν σχετικά με αυτόν τον τρόπο οργάνωσης των εκπαιδευτικών δομών.

Γερμανία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Σε ορισμένα βόρεια κρατίδια, όπως στο Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, ενώ στα νότια κρατίδια της χώρα τα σχολεία ανοίγουν παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο.

Παρόλο που η εκπαιδευτική πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Εθνική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Γερμανίας έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 15 ετών. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μέχρι στιγμής το μόνο κρατίδιο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολεία, ενώ οι μαθητές σε κρατίδια όπως το Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο πρέπει να τις φορούν μόνο έξω από τις τάξεις τους.

Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία όπου την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των μαθητών, έκλεισαν ήδη και πάλι τα πρώτα σχολεία μετά από κρούσματα κορoνοϊού, σύμφωνα με την DW. Πρόκειται για δυο σχολεία στις πόλεις Φίρζεν και Ντόρστεν. Σε τουλάχιστον άλλα 10 σχολεία αποφασίστηκε μερικό κλείσιμο, με τους μαθητές 14 τάξεων όπου καταγράφηκαν κρούσματα να επιστρέφουν σπίτια τους και να μπαίνουν σε καραντίνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο μέχρι στιγμής όπου ισχύει υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ακόμη και εν ώρα μαθήματος.

(Επανα-)Κλείσιμο σχολείων και καραντίνα για μαθητές και δασκάλους αποφασίστηκε και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις σχολείων στα κρατίδια του Βερολίνου, του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και στο Αμβούργο όπου τα σχολεία άνοιξαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι πλην Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας όπου η νέα σχολική χρονιά ξεκινά αρχές/μέσα Σεπτεμβρίου, σε όλα τα υπόλοιπα κρατίδια τα μαθήματα ξεκινούν εντός του Αυγούστου.

Ιταλία

Η Ιταλία προβληματίζεται για το πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί, πρακτικά, η επιστροφή στα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με την DW. Η ημερομηνία που επέλεξε η κυβέρνηση είναι εκείνη της 14ης Σεπτεμβρίου, μετά από μια μακρά απουσία των μαθητών από τις αίθουσες. Τα σχολικά συγκροτήματα έπαψαν να λειτουργούν, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον περασμένο Μάρτιο και η διδασκαλία έγινε μόνον από το διαδίκτυο.

Και στην Ιταλία σημειώνεται τώρα αύξηση των κρουσμάτων. Χθες ήταν 845, με τις αρχές να εκφράζουν έντονη ανησυχία, λόγω και της συμπεριφοράς των νέων. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό τα οκτώ εκατομμύρια μαθητές και δυο εκατομμύρια διδάσκοντες και διοικητικοί, να υποχρεωθούν να φορούν προστατευτικές μάσκες. Όσο για ενδεχόμενα κρούσματα (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό) θα τίθενται σε προληπτική απομόνωση οι μαθητές των τάξεων, όπου θα προκύπτει νέο περιστατικό. Θα είναι όμως αρκετό, ή θα πρέπει να κλείνει όλο το σχολείο;

Η κυβέρνηση Κόντε έχει παραγγείλει μονοθέσια πλαστικά θρανία, με μικρές ρόδες για να τηρούν τα παιδιά πιο εύκολα τις αποστάσεις ασφαλείας και να μοιράζονται, αν χρειαστεί, σε μικρές ομάδες, μπορεί, όμως, να μην παραδοθούν εγκαίρως. Τα διάφορα μέτρα και οι τελικές αποφάσεις θα προσαρμοστούν στην όλη πορεία της πανδημίας και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί μετά την επιστροφή των μαθητών (κυρίως του λυκείου) από τις διακοπές τους. Το μόνο βέβαιο, προς το παρόν, είναι ότι το ιταλικό υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους καθηγητές να ετοιμάσουν και εναλλακτικό πρόγραμμα για εξάμηνη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ο αριθμός των παιδιών δεν πρέπει υπερβαίνει τα 15. Δημιουργήθηκαν 4.000 νέα τμήματα, προετοιμάστηκαν χώροι για τη στέγαση των νέων τμημάτων και εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την πρόσληψη 50.000 έκτακτων εκπαιδευτικών, αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά, κατά την διάρκεια των μαθημάτων, να μπορούν και να κατεβάζουν την μάσκα τους. Θα διανέμονται δωρεάν 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα, σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς ενώ σε πολλές περιφέρειες ξεκίνησαν εθελοντικά τεστ σε καθηγητές, δασκάλους και διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Ισπανία

Στη Ισπανία δεν έχει καθοριστεί έως τώρα ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Ορισμένες περιφέρειες αναμένουν την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις 7 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση συστήνει να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους μαθητές και να χρησιμοποιηθούν οι βιβλιοθήκες και οι χώροι εστίασης των μαθητών ως αίθουσες διδασκαλίας. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα προσλάβει 5.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς, προκειμένου να περιορίσει τις επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τις μάσκες. Η περιοχή της Μαδρίτης σχεδιάζει την πρόσληψη 600 επιπλέον εκπαιδευτικών και προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ άλλες περιφέρειες της χώρας δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές άνω των 14 ετών να μπορούν να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα.

Με τα κρούσματα νέου κορονοϊού να καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση και λιγότερο από 2 εβδομάδες πριν από το τέλος των σχολικών διακοπών, γονείς, δάσκαλοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Ισπανία δεν κρύβουν την οργή τους και επικρίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Στο αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας κάθε αυτόνομη κοινότητα είναι υπεύθυνη για την επιστροφή στις τάξεις, αν και η κεντρική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει οδηγίες σε εθνικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα. Στη Μαδρίτη, όπου μονάχα χθες Τετάρτη καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι περιφερειακές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των παιδιών, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στους εργαζόμενους γονείς. “Ενδεχομένως, λόγω των επιπέδων θετικών κρουσμάτων, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε εάν θα ανοίξουμε τα σχολεία κατά ηλικίες”. Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας Ιγνάθιο Αγουάδο λέει πως τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις. Αγανακτισμένοι με αυτό που περιγράφουν ως έλλειψη πόρων και αποτυχία λήψης μέτρων προστασίας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έχουν προκηρύξει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων για τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Δανία

Τα σχολεία στη Δανία άνοιξαν ξανά στις 10 Αυγούστου. Στις σχολικές αίθουσες θα κάνουν μάθημα 10 – 12 μαθητές, οι οποίοι θα βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κάθε μιάμιση ώρα. Η χρήση μάσκας δεν καθίσταται υποχρεωτική.

Βέλγιο

Τα σχολεία στο Βέλγιο ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφει η χώρα. Οι περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για την εκπαιδευτική πολιτική, αποφάσισαν από κοινού ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία, με τους μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία κάθε εβδομάδα, ανά ομάδες.

Πολωνία

Στην Πολωνία τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από ορισμένες περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Η επιδημιολογική κατάσταση «επιτρέπει, την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα περισσότερα σχολεία της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας. Οι αρχές δεν επιβάλλουν τη χρήση μάσκας ούτε μειώνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, όμως τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του προγράμματος και σε έκτακτα μοντέλα διδασκαλίας σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ελ Σαλβαδόρ

Τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ελ Σαλβαδόρ θα παραμείνουν κλειστά ως την 31η Δεκεμβρίου και οι μαθητές ή οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της κεντροαμερικανικής χώρας. «Ως κυβέρνηση, ακούσαμε την κραυγή αγωνίας των γονέων. Μας ζητούν να μη βάλουμε τη ζωή των παιδιών τους σε κίνδυνο, γι’ αυτό αποφασίσαμε να παρατείνουμε την ισχύουσα αναστολή των μαθημάτων με φυσική παρουσία σε εθνικό επίπεδο», εξήγησε η υπουργός Παιδείας Κάρλα Ανανία δε Βαρέλα.

Τα μαθήματα διά ζώσης ανεστάλησαν τον Μάρτιο σε σχολεία, γυμνάσια, κολέγια και πανεπιστήμια στο Σαλβαδόρ. Τα πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να παραδίδουν μαθήματα από απόσταση και θα έχουν πάντα «τη δυνατότητα να διεξαγάγουν τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες με φυσική παρουσία που είναι απολύτως απαραίτητες» με την τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας. Οι αρχές στο Σαλβαδόρ έχουν καταγράψει ως αυτό το στάδιο 622 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 23.717 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Βόρεια Κορέα

Τα σχολεία στη Βόρεια Κορέα θα άνοιγαν κανονικά τον Απρίλιο, αλλά μεσολάβησε η πανδημία του κοροναϊού. Τον Ιούνιο, με δύο μήνες καθυστέρηση, οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία με προστατευτικές μάσκες και όλα τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Παρόλο που η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ επισήμανε ότι η χώρα δεν είχε ούτε ένα κρούσμα της νόσου Covid-19, το καθεστώς έλαβε αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις των πολιτών, έκλεισε τα σύνορά της και έθεσε χιλιάδες σε απομόνωση.

Το άνοιγμα των σχολείων στον κόσμο συνολικά

Οι αρχές και οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες για να καταστεί δυνατή με ασφάλεια η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον τα παιδιά μεταδίδουν ή όχι τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ωστόσο αρκετές μεγάλες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορονοϊό εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ οι πρώτες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί δεν είχαν εντοπίσει ισχυρά στοιχεία ότι τα παιδιά συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να αποφύγουν την επιβολή ενός γενικού lockdown που θα κατέφερε ένα σοβαρό νέο πλήγμα στην οικονομία. Από την άλλη, ειδικοί καθιστούν σαφές πως η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν αλλά και να κοινωνικοποιούνται. Στην Ελλάδα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο; Στο Βέλγιο, τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω.

Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια. Στο Βερολίνο, όπου τα σχολεία άνοιξαν στις 10/8, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στους χώρους, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας και στο προαύλιο. O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ τάχθηκε  κατά του κλεισίματος ολόκληρων σχολείων σε περίπτωση μολύνσεων από τον κορονοϊό.  «Εάν προκύψει κρούσμα κορονοϊού σε κάποιο σχολείο, αυτό το σχολείο δεν πρέπει να κλείσει για 14 ημέρες. Αρκεί να μείνουν στο σπίτι μεμονωμένες τάξεις ή τμήματα (ειδικών μαθημάτων)», δήλωσε σε συνέντευξή του (12/8) στη «Rheinische Post».

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την πορεία των νέων κρουσμάτων. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι, αν ο ιός συνεχίσει να διαδίδεται σε υψηλούς ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό ότι, εκτός από το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση απόστασης ασφαλείας, θα πρέπει να υιοθετηθούν και επιπλέον μέτρα πρόληψης στις σχολικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, οι διευθυντές των ιταλικών σχολείων, που ήδη ανησυχούν για τις συνθήκες της επιστροφής των μαθητών, ζητούν να μην έχουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση μολύνσεων από την COVID-19 στα ιδρύματά τους. «Επείγει να περιλάβει η κυβέρνηση μέσα σε κάποιο από τα επόμενα διατάγματα ένα άρθρο που να αναθεωρεί τη δυνατότητα άσκησης διώξεων σε βάρος των διευθυντών σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα της COVID σε κάποιο ίδρυμα», εξηγεί ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων Αντονέλο Τζανέλι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Il Corriere della Sera. «Αν οι διευθυντές των σχολείων έχουν θέσει σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν πρέπει να τους κατηγορήσουμε για οτιδήποτε», υπογραμμίζει. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε ότι η Ιταλία θα κάνει τις απαραίτητες «θυσίες» για να εξασφαλίσει την επιστροφή στα σχολεία στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ «των νέων». «Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οφείλουμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με κάθε ασφάλεια. Και δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. (…) Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας και οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι, αρχίζοντας από τους νέους», δήλωσε ο Σπεράντσα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα από την εφημερίδα La Repubblica. Την περασμένη Πέμπτη η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε ότι θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς» και ότι «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να μπορούν και να κατεβάζουν τη μάσκα τους». Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “The Daily Mail” (9/8) ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, μετά την πανδημία COVID-19 που ανάγκασε την κυβέρνηση να τερματίσει το ακαδημαϊκό έτος τον Μάρτιο, αποτελεί τώρα εθνική προτεραιότητα. «Η εκπαίδευση των παιδιών μας, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία τους, την υγεία τους και το μέλλον τους. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι μία εθνική προτεραιότητα, η επιστροφή όλων των μαθητών πίσω στο σχολείο, τον Σεπτέμβριο», έγραψε ο Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι (το ενδεχόμενο) να κρατηθούν τα παιδιά χωρίς φυσική παρουσία στην εκπαίδευση, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που χρειάζεται είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο». Στο μεταξύ, με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία άρχισαν από τις 11 Αυγούστου να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που άρχισαν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω αναζωπύρωσης της COVID-19 στη χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη από τον νέο κορονοϊό, κάθε περιφέρεια διαχειρίζεται διαφορετικά την επιστροφή στα σχολεία. Αν και στην Αγγλία ξαναέγιναν εν μέρει κάποια μαθήματα τον Ιούνιο, οι αρχές της Σκωτίας είχαν επιλέξει να περιμένουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει στις 11 Αυγούστου.

Στην Κύπρο, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει με φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών, καθολική χρήση μάσκας, καθώς και νομική κατοχύρωση των ζητημάτων που αφορούν την διδασκαλία μέσω διαδικτύου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί όλο το καλοκαίρι μεγάλες πιέσεις για να ξαναρχίσουν τα μαθήματα στις ΗΠΑ το νέο ακαδημαϊκό έτος με φυσική παρουσία, μολονότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας και αυτό έχει οδηγήσει περιοχές να ξαναρχίσουν το φθινόπωρο διαδικτυακά μαθήματα ή τουλάχιστον κάποια από τα μαθήματα να γίνονται μέσω ίντερνετ. Οι εκπαιδευτικοί στην Φλόριντα και την Άιοβα έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων σε αυτές τις πολιτείες, ενώ εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις και απειλήσει με απεργίες αν τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στις τάξεις το φθινόπωρο. Ορισμένα σχολεία που άρχισαν μαθήματα στην Τζόρτζια και τη Νεμπράσκα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία την περασμένη εβδομάδα λόγω εξάρσεων της COVID-19. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 125 εκατομμύρια επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στις σχολικές περιφέρειες και σε παναμερικανικό επίπεδο για την επαναλειτουργία των σχολείων. Στην Τουρκία, τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 21 Σεπτεμβρίου, σε μια σταδιακή επαναφορά στη διά ζώσης διδασκαλία. Ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ είπε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που ήταν καθορισμένο να ανοίξουν τα σχολεία. Η Άγκυρα έκλεισε τα σχολεία στα μέσα Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Τουρκία. Στο Μαυροβούνιο, οι αρχές αποφάσισαν να μεταθέσουν κατά έναν μήνα, την 1η Οκτωβρίου, την έναρξη του νέου σχολικού έτους, λόγω της «αβέβαιης επιδημιολογικής κατάστασης» που συνδέεται με την πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η χώρα είχε κλείσει τα σχολεία στις 16 Μαρτίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν διαδικτυακά έως το τέλος του σχολικού έτους, τον Ιούνιο.

Στη Ρουμανία, το σχολικό έτος θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου φέτος, με τις απαραίτητες διευθετήσεις, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διανομή 500.000 τάμπλετ ή φορητών υπολογιστών στα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ρουμανία έκλεισε τα σχολεία τον Μάρτιο προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία και ξεκίνησε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο από τότε καταγράφει συνεχή αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης. Στην Αρμενία, τα σχολεία αναμένεται να ξανανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην Αίγυπτο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση, στις 17 Οκτωβρίου, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Το πλήρες σχέδιο για την επερχόμενη σχολική χρονιά στην Αίγυπτο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει την κατάσταση μέχρι τις 20 Αυγούστου. Τα αιγυπτιακά σχολεία και πανεπιστήμια ανέστειλαν τα μαθήματα με φυσική παρουσία των μαθητών και των φοιτητών ήδη από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας. Στην Κένυα, η κυβέρνηση αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως τον Ιανουάριο του 2021. Τα σχολεία είχαν κλείσει τον Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας. Οι εξετάσεις αναβλήθηκαν και οι περίπου 15 εκατομμύρια μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επαναλάβουν την τάξη στην οποία βρίσκονταν φέτος. Στην Κένυα, το σχολικό έτος διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, «κάνουμε το παν ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία-στόχος», έπειτα από συνεδρίαση με τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο ιδίως την έναρξη της σχολικής χρονιάς (13/8). Στο Σαλβαδόρ, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά ως την 31η Δεκεμβρίου και οι μαθητές και οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τον κορονοϊό. Τα μαθήματα διά ζώσης ανεστάλησαν τον Μάρτιο σε σχολεία, γυμνάσια, κολέγια και πανεπιστήμια στο Σαλβαδόρ.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή, Το Βήμα, DW, Euronews

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα