Διεθνή

Ουκρανία: Δεν αποκλείεται η Λευκορωσία «να εισβάλει ακόμα και απόψε»

Ενώ πλησιάζουν τους 1.600 οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη

Parallaxi
ουκρανία-δεν-αποκλείεται-η-λευκορωσί-893263
Parallaxi

Επίθεση από τη Λευκορωσία φοβάται απόψε το βράδυ, και συγκεκριμένα στις 21:00, η Ουκρανία. Την είδηση μεταδίδουν διεθνή και ουκρανικά ΜΜΕ.

 Το Sky News από τη μεριά του αναφέρει ότι το ουκρανικό κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Λευκορωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες δύο ώρες.

«Σύμφωνα με πρωτόλειες πληροφορίες, τα λευκορωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν σε εισβολή στις 11 Μαρτίου στις 21:00 η ώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο.

Να θυμίσουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

 Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τόνισε ότι στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάσας) η κρατική συνοριακή υπηρεσία έλαβε πληροφορίες ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από αεροδρόμιο στη Λευκορωσία, πέρασαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι.

 Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι δύο άλλοι οικισμοί της Λευκορωσίας ήταν επίσης στόχοι στην ίδια επιχείρηση.

«Δηλώνουμε επίσημα: ο ουκρανικός στρατός δεν σχεδίασε και δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ασφαλείας.

Για το Τσερνόμπιλ

Στα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι η Ρωσία φαίνεται να ετοιμάζει και «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

 Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

Κατέλαβαν την Βολνοβάχα

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα στην Ουκρανία που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Μεγάλος εκτοπισμός

Στο μεταξύ, ένας ευρύτερης κλίμακας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ένα εκατομμύριο θα φεύγει κάθε εβδομάδα

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

Η Ρωσία ανοίγει ποινική υπόθεση εναντίον της Meta για τις οδηγίες σχετικά με τη ρητορική μίσους

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Επιτροπή κατηγορεί τους υπαλλήλους της εταιρείας για «παράνομες εκκλήσεις για φόνο και βία» κατά Ρώσων πολιτών.

«Έχει ξεκινήσει ποινική υπόθεση στο Κύριο Τμήμα Ερευνών της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με παράνομες εκκλήσεις για φόνο και βία κατά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από υπαλλήλους της αμερικανικής εταιρείας Meta, στην οποία ανήκουν τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Η ρωσική πλευρά επικαλέστηκε την απόφαση της Meta να άρει προσωρινά την απαγόρευση για υποκίνηση βίας κατά του ρωσικού στρατού στις πλατφόρμες της.

«Αυτές οι ενέργειες περιέχουν ενδείξεις εγκλημάτων σύμφωνα με τα άρθρα 280 και 205.1 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως είναι οι δημόσιες εκκλήσεις για εξτρεμιστικές δραστηριότητες και βοήθεια σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Το Reuters δημοσίευσε την Πέμπτη ότι αποκτά πρόσβαση σε εσωτερικά email της Meta, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να ζητούν βία κατά του ρωσικού στρατού που εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, κάναμε μια προσωρινή εξαίρεση για όσους έχουν πληγεί από τον πόλεμο, για να εκφράσουν βίαια συναισθήματα προς τις ένοπλες δυνάμεις εισβολής, όπως το “θάνατος στους Ρώσους εισβολείς”. Πρόκειται για προσωρινά μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση της φωνής και της έκφρασης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την εισβολή. Όπως πάντα, απαγορεύουμε τις εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων εκτός του στενού πλαισίου της τρέχουσας εισβολής», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο CNN.

Η Roskonadzor, η υπηρεσία παρακολούθησης πληροφοριών της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, λέγοντας ότι «το κοινωνικό δίκτυο διανέμει ενημερωτικό υλικό που περιέχει κλήσεις για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εναντίον πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού».

Η Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση στο Instagram

Η Ρωσία κατηγόρησε το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι προπαγανδίζει τη βία κατά των Ρώσων στρατιωτών σε σχέση με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

«Βάσει του αιτήματος της γενικής εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram… θα περιορισθεί στην Ρωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα