Διεθνή

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καθηλωθεί

Γέννησε η έγκυος από το μαιευτήριο της Μαριούπολης – Δείτε όλες τις εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-τα-ρωσικά-στρατεύματα-έχουν-893727
Parallaxi

  

 Η προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς.

«Ο εχθρός μας έχει ακινητοποιηθεί πρακτικά σε κάθε κατεύθυνση από αεροπορικές επιδρομές, πυρά ρουκετών και χερσαίες επιθέσεις», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι οι «ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε αντεπιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο και Χάρκιβ.

Ο Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει υπό την ηγεσία του κράτους, των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων δυνάμεων στον τομέα της Άμυνας.

  • Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρισαν οικισμό στην Λευκορωσία από τον ουκρανικό εναέριο χώρο για να την παρασύρουν στον πόλεμο

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν την Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τόνισε ότι στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάσας) η κρατική συνοριακή υπηρεσία έλαβε πληροφορίες ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από αεροδρόμιο στη Λευκορωσία, πέρασαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι .

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι δύο άλλοι οικισμοί της Λευκορωσίας ήταν επίσης στόχοι στην ίδια επιχείρηση. «Δηλώνουμε επίσημα: ο ουκρανικός στρατός δεν σχεδίασε και δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ασφαλείας. (με πληροφορίες και απο Ukrinform)

  • Ουκρανία: Γέννησε η έγκυος από το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Γέννησε η έγκυος beauty blogger, η οποία έγινε viral στο διαδίκτυο καθώς φωτογραφήθηκε στο μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε, στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου μαίνεται η ρωσική εισβολή.

Την είδηση πως η Marianna Podgurskaya γέννησε μετέδωσε η Ουκρανή δημοσιογράφος Olga Tokariuk στα social media.

Η έγκυος γυναίκα είχε φωτογραφηθεί αιμόφυρτη, ενώ στεκόταν ανάμεσα στα ερείπια. Επρόκειτο για μία από τις σπαρακτικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, η ίδια κατηγορήθηκε από Ρώσους στα social media, που έκαναν λόγο για ηθοποιό και για “περίτεχνο κόλπο”.

Η Olga Tokariuk, που είναι και ερευνήτρια στο “The Center for European Policy Analysis, έγραψε στο Twitter ότι ενημερώθηκε από συγγενή της blogger ότι η Marianna γέννησε χθες το βράδυ. Όπως αναφέρει, μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί της στο τηλέφωνο. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους, όμως, κάνει πολύ κρύο στην Μαριούπολη και οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, γράφει η Tokariuk, που στάθηκε στο πλευρό της Marianna Podgurskaya, μετά τις “επιθέσεις” που δέχτηκε στα social media.

Η blogger είχε φωτογραφηθεί την Τετάρτη να στέκεται τυλιγμένη σε μια κουβέρτα, έπειτα από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Ακόμη, φωτογραφήθηκε αιμόφυρτη, καθώς κατέβαινε τις σκάλες στο βομβαρδισμένο ιατρικό κέντρο, ενώ κρατούσε τα υπάρχοντά της.

Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία με ανάρτησή της στο twitter, είχε ισχυριστεί ότι η έγκυος, τότε, γυναίκα με τα αίματα που εμφανίζεται στις φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, είναι ηθοποιός.

Επίσης κατήγγειλε ότι τις φωτογραφίες δεν τράβηξαν διασώστες ή αυτόπτες μάρτυρες, αλλά ο φωτογράφος Yevgeny Maloletka, ο οποίος -όπως λέει- “είναι γνωστός για προπαγάνδα κατά της Ρωσίας”.

Ακόμη, η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία είχε αναφέρει ότι η νεαρή Ουκρανή δεν μπορούσε να νοσηλεύεται στο μαιευτήριο, επειδή βρίσκεται υπό κατοχή του τάγματος Αζόφ και δεν υπήρχε προσωπικό στο ίδρυμα.

  • Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για την εμπλοκή Σύρων μισθοφόρων στον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αγανάκτησή του με αφορμή την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας Σύρους μισθοφόρους, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο βιντεοδιάγγελμα του Ουκρανού προέδρου την 16η ημέρα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι στην Ουκρανία διεξάγεται ένας πατριωτικός πόλεμος, ένας πόλεμος με έναν πείσμωνα εχθρό, ο οποίος αδιαφορεί για τους στρατιώτες του που πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Με έναν εχθρό που επιστρατεύει σε όλη την Ρωσία εφέδρους και κληρωτούς για να τους ρίξει στην κόλαση του πολέμου, και ο οποίος σκέφτηκε να φέρει μισθοφόρους από την Συρία για να πολεμήσουν κατά των ουκρανών.

«Μισθοφόροι από την Συρία. Από την χώρα την οποία κατέστρεψαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως καταστρέφουν τώρα οι κατακτητές την Μαριούπολη, το Χάρκιβ, το Τσερνίγκοφ, την Αχτίρκα, την Βολνοβάχα, το Ιζιούμ Πώς λοιπόν αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα τους Ουκρανούς, πώς αντιμετωπίζουν το Ντονμπάς; Όταν απευθύνονταν στους ρωσόφωνους…

Πόσο φώναζαν για την ‘υπεράσπισή’ τους.. Με πυραύλους, βόμβες της αεροπορίας και του πυροβολικού. Και να λοιπόν τώρα που έρχονται και οι Σύροι μισθοφόροι, οι οποίοι γενικά δεν ξεχωρίζουν, το ποιος και σε ποια γλώσσα μιλάει εδώ, σε ποια εκκλησία πηγαίνει και ποιο κόμμα υποστηρίζει. Μισθοφόροι, οι οποίοι απλώς πηγαίνουν για να σκοτώσουν σε μια ξένη, με όλες τις έννοιες της λέξης, σε μια ξένη γη» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Πηγή: ERT

  • ΕΕ-Ιταλία: «Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες» δήλωσε από τις Βερσαλλίες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι              

«Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Όσο βαρύτερες είναι οι οικονομικές κυρώσεις, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες επέκτασης του πολέμου», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών.

«Πρέπει, όμως, να στηρίξουμε και τις οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι κυρώσεις αυτές να είναι βιώσιμες και για όλους μας» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι χώρες μέλη της Ένωσης θέλουν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους και συγχρόνως δεν επιθυμούν να υιοθετηθεί η λύση του οικονομικού προστατευτισμού.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

«Οι χώρες της ΕΕ, συνολικά, ξοδεύουν ήδη υψηλά ποσά για την άμυνα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο συντονισμός με μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας». «Όσο πιο ισχυρή είναι η ευρωπαϊκή άμυνα τόσο πιο ισχυρό είναι το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Ερωτηθείς για την στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι «η Ιταλία θεωρεί ότι θα χρειαζόταν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα από μέρους της ΕΕ, αλλά πρέπει να τύχουν σεβασμού οι σχετικές συνθήκες, όπως και η διστακτικότερη στάση κάποιων χωρών».

«Μπορεί από την σύνοδο αυτή να μην προέκυψαν όσα ακριβώς κάποιοι επιθυμούσαν, αλλά θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο θέμα σημειώθηκε μια κάποια πρόοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, τόνισε ότι βάσει της νέας αυτής κρίσης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν -προσωρινά- οι κανόνες των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, τον τομέα της ενέργειας και τις κρατικές βοήθειες προς τις χώρες μέλη».

  • ΕΕ: Η ΕΕ ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ “θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων” δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι.

Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του “μάλλον ευνοούμενου κράτους” της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

  • Γαλλία: Ο πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας και πρώην αντιπρόεδρος της Yukos Πονομάρεφ προβλέπει πτώση του Πούτιν     

Ο πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Yukos Oil και αντίπαλος του Πούτιν, ο Ίλια Πονομάρεφ, ο οποίος ζει στην Ουκρανία από το 2016, όπου και αποφάσισε να παραμείνει, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε αντίθεση με τον Πούτιν που βρίσκεται στη λάθος πλευρά της.

«Έχουμε εμπλακεί σε έναν πόλεμο των δυνάμεων του καλού ενάντια στις δυνάμεις του κακού και πρόκειται να νικήσουμε. Επέλεξα την Ουκρανία γιατί είναι το καλύτερο μέρος για να ρίξουμε το καθεστώς του Πούτιν» ο οποίος, όπως τονίζει ο Πονομάρεφ, «έχει ήδη χάσει» αφού «η όλη στρατιωτική του στρατηγική είναι ένα τεράστιο φιάσκο».

Θα μπορούσε να είχε παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Όμως ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και θα είναι μοιραίος για αυτόν, γιατί δεν θα επιβιώσει. Θα εκπλαγώ, αν θα είναι ακόμα στο Κρεμλίνο την επόμενη χρονιά», υποστηρίζει ο Πονομάρεφ.

Θαυμάζει επίσης τη μεταμόρφωση, από την έναρξη του πολέμου, του Ουκρανού προέδρου για τον οποίον αναφέρει: «Δεν ήταν καλός στο να διοικεί τη χώρα σε καθημερινή βάση σε καιρό ειρήνης. Είχε καλές προθέσεις αλλά οι δρόμοι προς την κόλαση είναι στρωμένοι με καλές προθέσεις. Από την αρχή της σύγκρουσης, είναι κουρασμένος, αλλά είναι έξυπνος, θαρραλέος και η φωνή του είναι σωστή. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτή την κατάσταση».

Από την άλλη, ο Πονομάρεφ κρίνει ότι η Δύση υιοθέτησε μια «προδοτική και δειλή στάση» απέναντι στον Ζελένσκι «λυγίζοντας», όπως αναφέρει, «μπροστά στις απειλές του Πούτιν και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πόλεμο».

Χαρακτηρίζει τον Πούτιν «άρρωστο, με ένα πυρηνικό κουμπί!», τον οποίον, όπως σημειώνει, «αν δεν τον σταματήσουμε εδώ, θα επιτεθεί στις Bαλτικές χώρες και θα προκαλέσει την κατάρρευση της τρέχουσας διεθνούς τάξης», Θεωρεί, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο και θεωρεί ως «μικρότερο κακό, που θα μειώσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης, αντί να τον αυξήσει», καθώς, όπως τονίζει, «ο Πούτιν θα δει ότι η Δύση δεν τον φοβάται πλέον».

Ουκρανία – ΟΗΕ: 564 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους 41 παιδιά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα