Διεθνή

Ουκρανία: Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα

Χθες, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περίπου 1,7 εκατομμύρια - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
ουκρανία-δύο-εκατομμύρια-πρόσφυγες-ε-892407
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Συνολικά δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Χθες, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περίπου 1,7 εκατομμύρια.

Αυτό συμβαίνει αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άρχισαν σήμερα την εκκένωση αμάχων από τη βορειοανατολική πόλη Σούμι και από την πόλη Ίρπιν κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι εκκενώσεις άρχισαν αφού Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να μπορέσουν οι άνθρωποι να διαφύγουν από ορισμένες περιοχές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί- Πλήγματα σε πετρελαϊκές αποθήκες

Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ στην Ουκρανία και χθες, Δευτέρα, το βράδυ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Σούμι, μια προσωρινή εκεχειρία που σε γενικές γραμμές τηρείται σήμερα επέτρεψε την αποχώρηση αμάχων, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 ξένων φοιτητών, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι προσθέτοντας ότι κομβόι 20-30 ιδιωτικών αυτοκινήτων αναχωρούν κατά κύματα.

Στο μεταξύ, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε μερικές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

«Ο ρυθμός της προέλασης του εχθρού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και προς ορισμένες κατευθύνσεις έχει ουσιαστικά σταματήσει», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Οι δυνάμεις που συνεχίζουν να προχωρούν, προχωρούν σε μικρά αποσπάσματα», πρόσθεσε.

Στη Ρίγα της Λετονίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βάζει στόχο αμάχους στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τερματίσει τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν θα την αφήσει να επεκταθεί.

«Έχουμε ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους», πρόσθεσε.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί φρικτό πόνο και πως ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι καταστροφικός.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καλεί τις διεθνείς εταιρείες να “παγώσουν” τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνει έκκληση προς τις εταιρείες όλου του κόσμου.

Η Ουκρανία ζητά από “τις ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνες παγκόσμιες επιχειρήσεις να σταματήσουν ή να αναστείλουν τις δραστηριότητές της με ή στη Ρωσία”, αρνούμενες έτσι “να χρηματοδοτήσουν τη βία, τις δολοφονίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Παιδιά από τα ορφανοτροφεία του Κιέβου φτάνουν στην Πολωνία

Περισσότερα από 200 παιδιά που εκκενώθηκαν από ένα ορφανοτροφείο στη ζώνη συγκρούσεων της Ουκρανίας έφτασαν στην πόλη Λβιβ το Σάββατο μετά από 24ωρο ταξίδι με το τρένο.

Τα 215 παιδιά, από νήπια έως έφηβους, εγκατέλειψαν τα ορφανοτροφεία τους στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε έναν κοντινό πυρηνικό σταθμό.

Καθώς έπεφτε η νύχτα και η θερμοκρασία, τα παιδιά περίμεναν υπομονετικά σε μια πλατφόρμα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ, τα μεγαλύτερα φρόντιζαν τους μικρούς, ενώ το προσωπικό του ορφανοτροφείου τους μέτρησε προσεκτικά όλους.

Τα πολύ μικρά παιδιά είχαν αγκαλιά τα παιχνίδια τους.

Με ορθάνοιχτα μάτια και χέρι-χέρι, τα παιδιά οδηγήθηκαν σε μια αίθουσα εισιτηρίων με άλλους Ουκρανούς. Περισσότεροι από 65.000 πρόσφυγες πέρασαν από τον σταθμό μόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λβιβ Andriy Sadovy.

Στη συνέχεια, καθώς άρχισε να πέφτει χιόνι, τα παιδιά επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία με προορισμό το νέο τους σπίτι στη γειτονική Πολωνία.

Θα περνούσαν αρκετές ώρες μέχρι να περάσουν τα σύνορα. Για την Kucher, τη διευθύντρια του ορφανοτροφείου, η προοπτική της ασφάλειας για τα παιδιά μετά από ένα τόσο γεμάτο ταξίδι απελευθέρωσε ένα συνονθύλευμα θλίψης, ανακούφισης και οργής.

Νέο γύρο κυβερνοεπιθέσεων από Ρωσία και Λευκορωσία αποκάλυψε η Google

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που εξελίσσεται παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με επιθέσεις phishing εναντίον της Ουκρανίας και της Πολωνίας αλλά και με κινεζικούς ιούς που αποστέλλονται σε ευρωπαϊκούς στόχους.

Η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο ουκρανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης UkrNet βρίσκεται στο στόχαστρο της ομάδας χάκερ FancyBear, η οποία πιστεύεται ότι υπάγεται στη υπηρεσία πληροφοριών GRU του ρωσικού στρατού.

Εφαρμόζοντας την τακτική phishing, ή «ψαρέματος» σε ελεύθερη απόδοση, οι χάκερ αποστέλλουν στον όμιλο παραπλανητικά email που ζητούν από τον παραλήπτη να συμπληρώσει κωδικούς πρόσβασης.

Σύμφωνα με την Google, την ίδια τακτική εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί χάκερ της Λευκορωσίας, με την ονομασία Ghostwriter ή UNC1151, προκειμένου να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης από κυβερνητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες στην Ουκρανία και την Πολωνία.

Τον περασμένο μήνα, ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τους Ghostwriter για απόπειρα εισβολής σε λογαριασμούς email ουκρανών αξιωματικών.

Η ίδια ομάδα κατηγορήθηκε τον Φεβρουάριο από την Meta (πρώην Facebook Inc.) για εισβολή σε λογαριασμούς που διατηρούν σε Facebook και Instagram ουκρανοί πολιτικοί, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι.

Ακόμα, η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google αναφέρει ότι η ομάδα χάκερ Mustang Panda ή Temp.Hex, η οποία φέρεται να δρα για λογαριασμό της Κίνας, στέλνει σε «ευρωπαϊκές οντότητες» email που περιέχουν ιούς. Το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται σε συνημμένα αρχεία όπως «Situation at the EU borders with Ukraine.zip».

H στοχοποίηση ευρωπαϊκών στόχων αποτελεί απόκλιση από την πάγια προτίμηση των Mustang Panda σε στόχους της Νοτιοανατολικής Ασίας, επισημαίνει η Google.

Ακόμα, η εταιρεία ανέφερε ότι συνεχίζονται οι κυβερνοεπιθέσεις DDoS στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων στους δικτυακούς τόπους των υπουργείων Εσωτερικών και Εσωτερικών αλλά και της υπηρεσίας Liveuamap που διευκολύνει την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την εισβολή.

Αντιμέτωπη με μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, η Ουκρανία προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου στη σύσταση ομάδας από εθελοντές χάκερ, οι οποίοι ανέλαβαν την προστασία κρίσιμων υποδομών αλλά και επιχειρήσεις κατασκοπείας και σαμποτάζ κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Πηγές: ΑΠΕ/ in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα