Διεθνή

Ουκρανία: Εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού στη Μαριούπολη

Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην Μαριούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Parallaxi
ουκρανία-εξαντλούνται-τα-τελευταία-α-894513
Parallaxi

Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Βίντεο της ουκρανικής Βουλής με το Παρίσι να βομβαρδίζεται: «Η Ρωσία δεν θα σταματήσει πουθενά»

Γροθιά στο στομάχι το βίντεο του ουκρανικού κοινοβουλίου που δείχνει βόμβες από στρατιωτικά αεροπλάνα να πέφτουν στον Πύργο του Άιφελ και στην Όπερα του Παρισίου.

«Θα μείνουν όρθια ο διάσημος Πύργος του Άιφελ ή η Πύλη του Βρανδεμβούργου στη Βρετανία από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς των ρωσικών στρατευμάτων; Θεωρείτε ότι δεν σας αφορά;

Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο θα είναι ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ρωσία δεν θα σταματήσει πουθενά», τονίζει η ουκρανική Βουλή.

Το βίντεο τελειώνει με μια φράση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Δώστε μας μια ευκαιρία να ζήσουμε».

Μήνυμα από τον δήμαρχο Κιέβου: «Κανένας δεν θα παραδοθεί, οι Ρώσοι σκοτώνουν αμάχους και παιδιά»

«Κανένας δεν θα παραδοθεί, αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών», ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου έδωσε συνέντευξη στο CNN, επισημαίνοντας πως «στόχος μας είναι να σταματήσουμε τους Ρώσους και τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας» ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ζήσουμε, εδώ είναι η χώρα μας, εδώ είναι οι γειτονιές μας».

«Πολεμάμε για τα σπίτια και τα παιδιά μας, όλος ο πληθυσμός του Κιέβου είναι στο πόδι, κανένας δεν θα παραδοθεί. Πολεμάμε για τις αξίες μας», προσέθεσε στη συνέχεια ο δήμαρχος του Κιέβου ο οποίος δήλωσε πως γίνονται μάχες στα 20 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως «η μεγαλύτερή μας δύναμη είναι η ενότητα».

Πάντως, ο Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την ανησυχία του για χρήση χημικών από τους Ρώσους, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών, υποχρεωτικά είμαστε όλοι στα όπλα και έτοιμοι να απαντήσουμε στον εχθρό. Οι Ρώσοι σκοτώνουν αμάχους και παιδιά».

Επίσης, στην ερώτηση για την απαγωγή κι άλλου δημάρχου στην Ουκρανία και αν και ο ίδιος είναι στόχος των ρωσικών δυνάμεων, ο Βιτάλι Κλίτσκο ξεκαθάρισε: «Βεβαίως, είμαι στόχος, όπως και κάθε Ουκρανός, όλοι οι δήμαρχοι είναι στόχοι των Ρώσων», τονίζοντας πως «θα υπερασπιστώ τους συμπολίτες μου» ενώ αναφέρθηκε και στον δήμαρχο του Γοστομέλ που σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα.

Αχτίδα αισιοδοξίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – «Παράθυρο» για τέταρτο κύκλο

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αντιπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ως απώτερο σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που εκτυλίσσεται εδώ και 18 ημέρες και να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες με νεκρούς στρατιώτες και αμάχους και μαζικές καταστροφές στις ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το Reuters, αντιπρόσωπος από την Ουκρανία φέρεται να είπε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «αποτελέσματα» από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες για να τερματιστεί ο πόλεμος. Χθες Σάββατο (12.3.2022), μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι διαπραγματευτές συζητούν τώρα «συγκεκριμένες» προτάσεις αντί να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Από τη μεριά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Παρασκευή ότι έχουν υπάρξει «θετικές αλλαγές» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον Ρώσο διαπραγματευτή, Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση των συνομιλιών τώρα με την κατάσταση όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά και είπε ότι έχει υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος».

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου, Μικαΐλο Ποντολιάκ, πιστεύει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές με τη ρωσική πλευρά. «Δεν θα υποχωρήσουμε κατ’ αρχήν σε καμία από τις θέσεις μας», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Η Ρωσία τώρα καταλαβαίνει. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά. Νομίζω ότι θα επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά σε λίγες μέρες», τόνισε ο Ποντολιάκ.

Το μήνυμα των Anonymous στο ρωσικό λαό – «Ξεσηκωθείτε και διώξτε τον Πούτιν»

Η ομάδα κυβερνο-πειρατείας Anonymous έδωσε στη δημοσιότητα ένα μήνυμα με αποκλειστικό αποδέκτη το ρωσικό λαό. Στο βίντεο οι χάκερς προτρέπουν τους Ρωσους να ξεσηκωθούν κατά του Πούτιν και να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

«Έχετε παγιδευτεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα προπαγάνδας με την κυβέρνησή σας να προσπαθεί να σας κρατήσει εκτός του διεθνούς διαλόγου, από φόβο για το τι μπορεί να ανακαλύψετε» φέρεται να προειδοποιούν στο μήνυμά τους.

«Το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου με την πρόσφατη εισβολή του στην Ουκρανία που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια προσφυγική κρίση και αμέτρητους θανάτους. Πρόκειται για φρικτή κατάσταση στην οποία έχετε μπει, αλλά η μόνη σας επιλογή να εμποδίσετε μια επικείμενη οικονομική κατάρρευση και ενδεχόμενο παγκόσμιο πόλεμο είναι να αναλάβετε δράση για να αντισταθείτε στον πόλεμο και το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν» σημειώνεται.

«Ο Πούτιν έχει θέσει σαν θυσία τον ρωσικό πληθυσμό. Στο σημείο αυτό, ο πιο ειρηνικός τρόπος για το πώς μπορεί να λήξει η σύγκρουση αυτή θα ήταν να ξεσηκωθεί ο λαός της Ρωσίας κατά του Πούτιν και να τον απομακρύνει από την εξουσία» καταλήγει το μήνυμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Skai, Guardian, Reuters, iefimerida.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα