Διεθνή

Ουκρανία: Eπιβεβαιώνουν το ρωσικό χτύπημα με πολυηχητικούς πυραύλους οι ΗΠΑ

Φόβοι για άγνωστα και πιο επικίνδυνα όπλα

Parallaxi
ουκρανία-eπιβεβαιώνουν-το-ρωσικό-χτύπ-897149
Parallaxi

Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ το χτύπημα της Ρωσίας με τη χρήση πολυηχητικών πυραύλων αέρος – εδάφους στα δυτικά της Ουκρανίας , εκφράζοντας ανησυχίες για κλιμάκωση τέτοιου είδους χτυπημάτων.

Μετά το συγκεκριμένο χτύπημα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε οτι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταστραφεί μία υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη.

Στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει νέα, ακόμη καταστροφικότερα και πιθανώς άγνωστα όπλα ενώ καθημερινά η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και βιοχημικά όπλα βλέποντας ότι η Ουκρανία αντιστέκεται.

Πάντως από το βίντεο του χτυπήματος που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ρώσοι δεν απεικονίζεται καμία δευτερογενής έκρηξη, που θα ακολουθούσε φυσιολογικά αν ανατινάζονταν πυρομαχικά και πύραυλοι.

Καλίν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να διευκολύνει μία συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Al Jazeera σχετικά με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο. Επίσης είπε ότι ο Πούτιν θέλει να είναι σε ισχυρή θέση όταν θα συναντηθεί με Ζελένσκι και δεν θέλει να φαίνεται αποδυναμωμένος από στρατιωτικές απώλειες ή οικονομικές κυρώσεις.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να διευκολύνει μία τέτοια συνάντηση» είπε πάντως. Τονίζοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί, ο Καλίν επεσήμανε ότι «Μια συμφωνία είναι δυνατή, αλλά πότε και πώς; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή. Αν και δεν υπάρχει τελική γραπτή συμφωνία σε αυτό το σημείο, οι ομάδες διαπραγμάτευσης πλησιάζουν όλο και πιο πολύ.

Νομίζω ότι η πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών θα αυξηθεί όταν οι θέσεις τους αρχίσουν να συγκλίνουν. Μια συμφωνία, μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία συνάντηση στρατηγικού επιπέδου».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν εγκατέλειψε την ιδέα να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι με έναν φιλα προσκείμενο στη Μόσχα και έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είναι ο ηγέτης του ουκρανικού λαού, είτε του αρέσει είτε όχι. Αν και απορρίπτουμε τη ρωσική κατοχή, οι αντιρρήσεις των Ρώσων πρέπει να ληφθούν υπόψη. Γιατί μετά από αυτόν τον πόλεμο θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού μπλοκ.

Φυσικά, η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τη Ρωσία εδώ, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν ξέρω πότε θα θέλει να το κάνει αυτό. Αλλά νομίζω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Mανώλης Ανδρουλάκης: Αύριο το απόγευμα στην Αθήνα ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη

O γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, αναμένεται να αναχωρήσει από το Βουκουρέστι αύριο, 20 Μαρτίου (16:30), με πτήση της εταιρείας TAROM, με προορισμό την Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Μανώλη Ανδρουλάκη θα υποδεχθούν στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Με τον κ. Ανδρουλάκη επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την έξοδό του από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να τον καλωσορίσει και να τον ευχαριστήσει θερμά για τις υπηρεσίες του τον κ. Ανδρουλάκη, για τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον εαυτό του στην προσπάθεια να προστατεύσει την ελληνική ομογένεια. «Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα, αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν».

Με τον κ. Ανδρουλάκη επικοινώνησε και ο πρωθυπουργός.  Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Mε πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΠΕ ΜΠΕ, Έθνος

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα