Ουκρανία – Κίεβο: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν

Μαίνονται σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά της πόλης - Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-κίεβο-οι-κάτοικοι-μετρούν-891156
Parallaxi

Το σώμα του Γεβγκέν Σμπορομίρσκι τρέμει τόσο πολύ που ο άνδρας δεν καταφέρνει καν να κρατήσει το τσιγάρο στα χείλη του, κοιτάζοντας το σπίτι του να καίγεται, μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου.

Οι εκρήξεις συνεχίζονται, τόσο ισχυρές που οι γείτονές του κρύβονται για να προφυλαχθούν πίσω από τους ξύλινους φράχτες των αυλών. Αλλά ο Γεβγκέν, σε κατάσταση σοκ, παραμένει στη μέση του δρόμου.

«Πήγαινα να ανοίξω το ψυγείο για να πάρω αυγά. Μετά, ένα δυνατό μπουμ, το ψυγείο έπεσε πάνω μου, μετά έπεσε όλο το σπίτι», είπε κλαίγοντας ο 49χρονος άνδρας. Το λυκόσκυλό του γάβγιζε και έκανε κύκλους στην αυλή όσο το σπίτι καιγόταν και από μακριά ακουγόταν ο αχός της μάχης.

Καθώς ο καπνός πυκνώνει ολοένα, οι γείτονες του φωνάζουν να καλυφθεί και ο Γεβγκέν αρχίζει να τρέχει, μετά πέφτει στα γόνατα. «Η ζωή μου όλη χάθηκε. Η γυναίκα μου κατάφερε να βγει από το παράθυρο και ευχαριστώ τον Θεό που τα παιδιά είχαν φύγει δέκα λεπτά νωρίτερα. Αυτό το πράγμα έπεσε στο δωμάτιό τους», εξήγησε.

Νεκροταφείο αρμάτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που μπήκε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα, σημαδεύεται πλέον από ολοένα και φονικότερες επιθέσεις, κατά τα φαινόμενα χωρίς καμία διάκριση, ακόμη και εναντίον κατοικημένων ζωνών, όπως η κωμόπολη Ιρπίν, όπου ζει ο Γεβγκέν.

Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, καθώς συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και σαστισμένοι.

Ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καταλάβει το Ιρπίν, επειδή η Ουκρανία έλαβε μια ριζοσπαστική απόφαση: ανατίναξε τις γέφυρες στη δυτική πλευρά του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ιρπίν, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τα ρωσικά άρματα κατέστρεψαν μια αποθήκη που ανήκε στην αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Mary Kay.

«Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί τα άρματα, αφού δεν μπορούν να περάσουν τον ποταμό για να μπουν στο Κίεβο», παρατήρησε ο Βασίλ Πριχόντοκ, ένας φύλακας ασφαλείας. «Πυροβολούν κάτι, μετά οπισθοχωρούν. Ίσως προσπαθούν απλώς να μας φοβίσουν», πρόσθεσε ο 47χρονος άνδρας.

Η γειτονική πόλη Μπούτσα έγινε νεκροταφείο για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούσαν να μπουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Ένας ολόκληρος δρόμος αυτής της έρημης και εν μέρει καταστραμμένης πόλης είναι γεμάτος με ό,τι απέμεινε από τα καμένα άρματα και άλλα οχήματα που φέρουν το χαρακτηριστικό διακριτικό «V». Το διακριτικό αυτό υπήρχε στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ο ρωσικός στρατός στη γειτονική Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

«Θα επιβιώσουμε»

Στο κυριότερο σημείο ελέγχου μεταξύ της Μπούτσα και του Ιρπίν, τρεις άνδρες είναι γονατισμένοι στο έδαφος, με τα χέρια ψηλά, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες τους σημαδεύουν με τα καλάσνικοφ στο στήθος.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες ψάχνουν σε δάση και χωράφια, αναζητώντας τους Ρώσους «σαμποτέρ» που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να διεισδύσουν στο Κίεβο με πολιτική περιβολή.

Σε απόσταση λίγων μέτρων, μερικοί ηλικιωμένοι στριμώχνονται σε ένα τοιχάκι για να καλυφθούν από τις οβίδες και τους πυραύλους. Πίσω τους, στο βάθος, διακρίνεται ό,τι απέμεινε από ένα καμένο, κατεστραμμένο σπίτι.

Ο Βίκτορ Πομπέντνι περπατάει σε έναν χωματόδρομο στη γειτονική πόλη Σταγιάνκα, κοιτάζοντας τον φλεγόμενο ουρανό και αναρωτιέται πότε θα υλοποιηθούν οι διεθνείς υποσχέσεις βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε και η δική του ζωή να γίνει πιο ασφαλής.

«Επέβαλαν τόσες κυρώσεις στη Ρωσία και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. «Πρέπει να πουν ότι αν δεν σταματήσει αυτός ο πόλεμος οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» πρόσθεσε, αποκαρδιωμένος.

Η Οξάνα Σουρίνοβα από την πλευρά της, πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Η 52χρονη γυναίκα κουβαλάει πάντα ένα τουφέκι στη θέση του συνοδηγού, στο αυτοκίνητό της. «Πρέπει να υπερασπιστώ την πατρίδα μου», είπε. «Όλοι όσοι είμαστε ακόμη εδώ θα μείνουμε μέχρι τέλους και ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε».

  •  Η G7 θα επιβάλλει νέες, “σοβαρές κυρώσεις” στη Ρωσία

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να επιβάλουν “νέες σκληρές κυρώσεις” κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την “εκστρατεία παραπληροφόρησης” της Ρωσίας.

“Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε νέες σκληρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα”, ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 σε κοινή ανακοίνωση.

Καταδίκασαν επίσης την παραπληροφόρηση “της ρωσικής κυβέρνησης και των μμε που συνδέονται με αυτήν” των οποίων “η συνεχής ροή κατασκευασμένων ισχυρισμών θέτει σε κίνδυνο επιπλέον ζωές”. “Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας”.

Η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, “χαιρετίζει” επίσης την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τη δημιουργία “ανθρωπιστικών διαδρόμων”, “ένα σημαντικό πρώτο βήμα”. “Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί αξιόπιστα και γρήγορα”, προτρέπουν.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των σχετικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

“Οπουδήποτε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση, με πλήρη ασφάλεια και γρήγορα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, ζητούν οι χώρες της G7.

Μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, οι χώρες της G7 καλούν τη Ρωσία να θέσει τέλος στις επιθέσεις της “σε άμεση γειτνίαση με ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς”.

“Οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και οποιαδήποτε απειλή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για μη στρατιωτικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου (…)”, σύμφωνα με τις χώρες της G7, μέλη της οποίας είναι εκτός από τη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, “υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που να εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία”.

Τέλος, οι χώρες της G7 ανακοινώνουν ότι “θα ζητήσουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αδιακρίτως όπλων εναντίον αμάχων”.

“Υποστηρίζουμε τις έρευνες και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που είναι σε εξέλιξη, κυρίως από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου”, τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά χωρών σε κοινή ανακοίνωση.

Ουκρανία: 5 σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου

  • Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Μαίνονται σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

  • ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει στον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, αναφέροντας ότι ο υπουργός έκανε την σχετική ανάρτηση στο Twitter.

«Συμμετείχα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το μήνυμα μου: ενεργήστε τώρα, όσο δεν είναι αργά. Μην επιτρέψτε στον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Όμως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τους εταίρους μας, που θα μας βοηθήσουν με συγκεκριμένες, αποφασιστικές και γρήγορες ενέργειες», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Στην ομιλία του την οποία επισύναψε στην ανάρτηση του, ο Κουλέμπα επέστησε την προσοχή των υπουργών, στο ότι πολίτες σκοτώνονται από σκληρούς Ρώσους πιλότους που τους βομβαρδίζουν.

«Είμαι βέβαιος ότι ο πόλεμος αυτός εξελίσσεται κατά τέτοιο τρόπο, που όταν έρθει η στιγμή θα θέλετε να μας προσφέρετε οτιδήποτε, στην κυριολεξία οτιδήποτε που χρειαζόμαστε, για να μην επιτραπεί στον Πούτιν να πλήξει την Ευρώπη και να την μετατρέψει σε ολέθρια νύχτα. Η δική μου ελπίδα, η μοναδική μου ελπίδα συνίσταται στο ότι δεν θα είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

  • Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

“Κατ’ αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Δραματική έκκληση για βοήθεια

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποσύρουν από τη ρωσική αγορά τα προϊόντα τους Microsoft και Apple

Σύμφωνα με τον συντάκτη τεχνολογίας της Guardian, Νταν Μίλμο, οι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft και Apple ανέστειλαν την διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην αγορά της Ρωσίας, μετά την επίθεση της χώρας στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση της Microsoft γίνεται λόγος για «αναστολή όλων των νέων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών» χωρίς, όμως, να διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Η εταιρεία παρέχει το λογισμικό σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές παγκοσμίως, καθώς και υπηρεσίες cloud αλλά και παιχνιδιών μέσω του Xbox. «Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, είμαστε τρομοκρατημένοι, οργισμένοι και λυπημένοι από τις εικόνες και τις ειδήσεις που λαμβάνουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

Την Τρίτη, 1 Μαρτίου, η Apple δήλωσε ότι σταματά τις πωλήσεις των προϊόντων της στη Ρωσία, ενώ και οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωησης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτήτριας του Facebook, Meta, έχουν αποκλείσει τις ρωσικές κρατικές υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη.

  • Τέλος το Facebook από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπλόκαρε το Facebook ως απάντηση – όπως υποστηρίζει – στους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor, ανέφερε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με την πρόσβαση να περιορίζεται σε κρατικά υποστηριζόμενα κανάλια όπως το Russia Today και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η Meta, μητρική εταιρεία της Facebook, δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχολιασμό. Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι περιόρισε την πρόσβαση στο RT και το Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγη: ethnos

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα