Top

Ούτε μέρα παραπάνω το lockdown στη Γερμανία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
ούτε-μέρα-παραπάνω-το-lockdown-στη-γερμανία-670500
Parallaxi

Ούτε μέρα παραπάνω απ’ όσο είναι απαραίτητο δεν θα κρατήσει το lockdown που έχει επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ζητώντας από τον κόσμο να δείξει λίγη ακόμη υπομονή μετά τη χθεσινή συμφωνία με τους περιφερειακούς ηγέτες για την παράτασή του ως τις 7 Μαρτίου. Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η καγκελάριος σημείωσε ότι η παράταση του λοκντάουν ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας λόγω του κινδύνου που δημιουργείται από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

“Ξέρω πως ό,τι έχουμε πετύχει στον αγώνα μας κατά του ιού είχε και εξακολουθεί να έχει υψηλό τίμημα”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχει αυξήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Γερμανία και η Μέρκελ συμφώνησε χθες, Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι κάποια σχολεία και τα κομμωτήρια θα μπορούσαν να ανοίξουν συντομότερα από τις 7 Μαρτίου. Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς ότι το λοκντάουν βοηθάει, η καγκελάριος σημείωσε ότι γνωρίζει πως πρόκειται για τον πιο σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών στην μεταπολεμική Γερμανία και ότι κατανοεί πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά και ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους.

“Ως δημοκρατία έχουμε καθήκον να μην διατηρήσουμε τους περιορισμούς ούτε μια μέρα περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο”, υπογράμμισε η καγκελάριος. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 5% πέρυσι και μερικές επιχειρήσεις απογοητεύτηκαν από την πρόσφατη παράταση της καραντίνας και την έλλειψη ενός χρονοδιαγράμματος για την χαλάρωση των μέτρων.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 δίνει ελπίδες για τους ερχόμενους μήνες, τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση του κόσμου όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου στη Γερμανία, η οποία γίνεται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό απ’ αυτόν στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή, συμπλήρωσε.

“Δεν πιστεύω ότι τα μπρος-πίσω –να ανοίξουμε και μετά να ξανακλείσουμε– θα προσφέρουν στον κόσμο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα από το να περιμένουμε για λίγες μέρες ακόμη”, κατέληξε η Μέρκελ.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το 40% των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το 40% των θανάτων συνεπεία της Covid-19, αν το ποσοσοτό θνητότητας από την ασθένεια στην χώρα ακολουθούσε το ποσοστό που καταγράφηκε στις άλλες χώρες της Ομάδας των 7 (G7), σύμφωνα με τΑ συμπεράσματα μελέτης της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet που επιφορτίσθηκε με την αξιολόγηση της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιτροπή καταδικάζει την απόκριση Τραμπ στην Covid, αλλά επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στην επιδημία με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας υγείας. Κατά την περίοδο 2002-2019, οι δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45%, που αντιστοιχεί στο ήμισυ των αντίστοιχων δαπανών στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να υπολογίσει πόσους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει οι ΗΠΑ, η επιτροπή υπολόγισε τον μέσο όρο της θνητότητας στις υπόλοιπες χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία ) και τον συνέκρινε με τους αμερικανικούς αριθμούς.

Η Μέρι Τ. Μπάσετ, μέλος της επιτροπής και διεθύντρια του FXB Center for Health and Human Rights του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: “Οι ΗΠΑ τα πήγαν πολύ άσχημα με την επιδημία αυτή, αλλά το χάλι αυτό δεν βαρύνει μόνο τον κ. Τραμπ, έχει επίσης σχέση με τις αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική…Αυτό δεν θα επιλυθεί με ένα εμβόλιο”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να υπογράψει αυτήν την εβδομάδα συμφωνία με την εταιρεία Novavax

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να υπογράψει αυτήν την εβδομάδα συμφωνία με την εταιρεία Novavax για την προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών με το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της Covid, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε τον Δεκέμβριο προκαταρκτική συμφωνία με την Novavax για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων με ανοικτή επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

“Οι συνομιλίες με την Novavax έχουν εντατικοποιηθεί και σκοπεύουμε να κλείσουμε συμφωνία αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τους δικηγόρους της εταιρείας βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την σε πραγματικό χρόνο αξιολόγηση του εμβολίου της Novavax για να επιταχυνθεί τυχόν έγκριση του εμβολίου.

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμήν, αλλά προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αποτελεσματικότητα 89.3% κατά της Covid σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σχεδόν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του Κεντ, που εντοπίσθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πιθανή συμφωνία με την Novavax θα είναι η έβδομη που κλείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με εταιρεία που παρασκευάζει εμβόλια κατά της Covid. Η Ενωση έχει ήδη συμφωνίες με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech, CureVac, Moderna and Sanofi-GSK για 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά.

Η βρετανική μετάλλαξη θα σαρώσει τον κόσμο

Τσεχία: Επιβάλλεται αυστηρότερο lockdown σε 3 περιοχές

Η Τσεχία ανακοίνωσε σήμερα αυστηρότερο lockdown σε τρεις περιοχές της χώρας όπου τα κρούσματα του κορονοϊού καλπάζουν και τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η εντολή αυτή προβλέπει απαγόρευση της μετακίνησης από και προς την ανατολική περιοχή του Τρούτνοφ στα σύνορα με την Πολωνία, και τις δυτικές περιοχές του Χεπ και του Σόκολοφ στα σύνορα με τη Γερμανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι.

Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, δήλωσε ο Μπλάτνι, αλλά εξαρτώνται από την παράταση της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέραν της Κυριακής, την οποία η κυβέρνηση μειοψηφίας ίσως να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα. Οι τρεις περιοχές φιλοξενούν περίπου 300.000 κατοίκους και τα ποσοστά μόλυνσης εκεί ήταν 1.091-1.183 ανά 100.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

“Αυτές είναι περιοχές όπου ο αριθμός των μολύνσεων είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με αλλού”, δήλωσε ο Μπλάτνι σε δημοσιογράφους.

“Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση σε αυτές τις περιοχές πέραν των μέτρων σε εθνικό επίπεδο και, εκτός των εξαιρέσεων, να απαγορεύσουμε σε όσους ζουν εκεί να απομακρύνονται και σε όσους δεν ζουν εκεί να εισέρχονται σε αυτές”.

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι πηγαίνουν στη δουλειά τους και για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον ίδιο. Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων έχει βιώσει μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη εξάρσεις του κορονοϊού με περίπου 9.000 ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά έχει καταγράψει 17.772 θανάτους. Τα νοσοκομεία στις περιοχές αυτές έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλα, λιγότερα επιβαρυμένα σημεία της χώρας. Η αστυνομία θα επιβάλει την απαγόρευση, που περιλαμβάνει και τις ορεινές περιοχές, στις οποίες πολλοί Τσέχοι έχουν εξοχικά σπίτια, δήλωσε ο Μπλάτνι.

Βρετανία: Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τις καλοκαιρινες διακοπές των πολιτών

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές φέτος, αλλά δεν μπορεί να παράσχει βεβαιότητα για το αν οι άνθρωποι θα πρέπει ή όχι να κάνουν από τώρα κρατήσεις για διακοπές, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου δέχθηκαν επικρίσεις, ακόμη και από μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ότι δίνουν συγκεχυμένα μηνύματα σχετικά με το αν ο κόσμος θα πρέπει να οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να κάνει κρατήσεις για να κάνει διακοπές στη χώρα ή στο εξωτερικό έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, όμως άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τζόνσον, έδωσαν πιο αισιόδοξα μηνύματα.

“Κατανοώ όντως τη λαχτάρα για βεβαιότητα, αλλά η βεβαιότητα είναι δύσκολη σε μια πανδημία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει αυτές τις διακοπές το καλοκαίρι”, σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει κάνει κράτηση για διακοπές στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας σχολίασε ότι ο κόσμος “πραγματικά αντιλαμβάνεται” ότι υπάρχει αβεβαιότητα μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία τον τελευταίο χρόνο και σημείωσε ότι χρειάζεται να είναι υπομονετικός.

“Η ερώτηση που θέτουν οι άνθρωποι δικαιολογημένα αφορά στη βεβαιότητα για το ποια θα είναι η κατάσταση όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια και όσον αφορά τις διακοπές τους στην πατρίδα αυτό το καλοκαίρι και (…) αυτό που λέμε όλοι είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει διακοπές”, υπογράμμισε.

“Νομίζω ότι όλοι λέμε ότι υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα και βεβαίως το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι η διέξοδός μας από αυτήν”, κατέληξε.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση εμβολίου σε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει εισαγάγει επίσης νέους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, που καθιστούν παράνομο να πάει κανείς διακοπές, ώστε να προληφθεί η είσοδος στη χώρα νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Οι αεροπορικές εταιρείες και η βιομηχανία ταξιδίων έχει ζητήσει σαφήνεια και έναν σαφή οδικό χάρτη για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, φοβούμενη ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθοριστικό για πολλούς. Το αεροδρόμιο του Χίθροου, το πιο πολυσύχναστο της Βρετανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αριθμοί των επιβατών μειώθηκαν κατά 89% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

“Αν δεν δούμε κάποιο σχέδιο ανάκαμψης από την κυβέρνηση και κάποια υποστήριξη για τον αεροπορικό τομέα οικονομικά, τότε φοβάμαι ότι κινδυνεύουν περισσότερες θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι στο Sky News. Ο ίδιος σημείωσε ότι από 15.000 ως 25.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο αεροδρόμιο τους τελευταίους 11 μήνες.

Ινδία: Καταγράφηκαν 108 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.923 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να φθάνει τους 10.871.294, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 108 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 155.360 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Είναι πρώτη φορά έπειτα από έξι ημέρες που οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ξεπέρασαν το όριο των εκατό. Εξάλλου την Τρίτη ο αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από το όριο των δέκα χιλιάδων, με τις αρχές να σημειώνουν ότι η επιδημιολογική καμπύλη στην Ινδία βρίσκεται σε πτωτική φάση από τα τέλη του 2020. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 142.562, κατά το υπουργείο Υγείας. Συνολικά, 10.573.372 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν. Ως εδώ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι, κυρίως μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης την 16η Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα