Ουκρανία: Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου "θα πρέπει να λογοδοτήσουν", λέει η G7
Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναστέλλει την ευρω-ρωσική αποστολή στον Άρη - όλες οι εξελίξεις
Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε μια κοινή ανακοίνωση.
Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.
«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.
Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή.
Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την απόφαση.
Τουλάχιστον 27 νεκροί από ρωσικά πυρά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν ασήμερα την ζωή τους απο πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία .
Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβο.
«Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία ανήρτησε δύο φωτογραφίες κτιρίων που καταστράφηκαν από εκρήξεις.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού στο Facebook.
«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τον σταθμό, καταστήματα, φαρμακεία και άλλα πολιτικά κτίρια στο κέντρο του χωριού», διευκρίνισε διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική υποδομή δεν έχει υποστεί ζημιές.
Μαριούπολη: Επιζώντες βγαίνουν από το θέατρο που βομβαρδίστηκε- Η μαρτυρία γυναίκας που είχε βρει καταφύγιο εκεί
μαχοι έχουν αρχίσει να βγαίνουν ζωντανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συντρίμμια του θεάτρου στη Μαριούπολη που σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις χθες.
Μία ημέρα μετά την επίθεση, ακόμη είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο, όπως και για τα θύματα που άφησε πίσω του το πλήγμα από τις ρωσικές δυνάμεις.
Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στο θέατρο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους το υπόγειο του κτιρίου «άντεξε» την επίθεση. Όμως, ακόμη και σήμερα δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο αριθμός των πιθανών θυμάτων, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.
«Χθες και σήμερα, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, απομακρύνονται συντρίμμια όσο είναι δυνατόν και άνθρωποι απεγκλωβίζονται. Οι πληροφορίες για τα θύματα ακόμη αποσαφηνίζονται», ανέφερε ο δήμος σε ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρίνισε πόσοι έχουν διασωθεί. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι 130 άνθρωποι έχουν βγει από το κτίριο.
Η επιχείρηση των διασωστών στο θέατρο είναι δύσκολη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στην περιοχή, επεσήμανε ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκούριν. «Οι βομβαρδισμοί ποτέ δεν σταματούν, το πυροβολικό ποτέ δεν σταματά και τα αεροπλάνα ρίχνουν βόμβες, οπότε είναι πραγματικά δύσκολα», συμπλήρωσε.
Το κτίριο του θεάτρου, που βρίσκεται στο κέντρο της Μαριούπολης, είχε οριστεί ως καταφύγιο για τους άμαχους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της πόλης, Σεργκέι Ορλόφ, έως 1.200 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βασιζόμενο σε μαρτυρίες ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν, κάνει λόγο για 500-800 άτομα.
Η Τετιάνα Ιγκνατσένκο, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι 1.000 άνθρωποι ήταν στο θέατρο πριν από μία εβδομάδα. «Αλλά από τότε πολλοί μπόρεσαν να διαφύγουν. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πόσοι ήταν στο θέατρο. Μπορούμε μόνο να εκτιμήσουμε ότι ήταν 400-500», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης, ένα ρωσικό αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο και έκανε λόγο για «εσκεμμένη και κυνική» επίθεση. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι έβαλε στο στόχαστρο το θέατρο, αλλά ήδη οι επιθέσεις των δυνάμεών της στη Μαριούπολη έχουν καταστρέψει πολλά κτίρια μη στρατιωτικών υποδομών, ανάμεσά τους ένα νοσοκομείο, μια εκκλησία και αμέτρητες πολυκατοικίες.
Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία Maxar- οι οποίες τραβήχτηκαν τη Δευτέρα- δείχνουν ότι η λέξη «παιδιά», στα ρωσικά, ήταν γραμμένη στο έδαφος έξω από το κτίριο.
Το 80-90% των κτιρίων έχει καταστραφεί
Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μαριούπολη δέχεται το πιο σφοδρό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, επεσήμαναν οι δημοτικές αρχές, καθώς οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι και έχουν προκληθεί κολοσσιαίες καταστροφές. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να διαφύγουν από την πόλη, όμως άλλοι 350.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί, ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη ρίχνουν 50-100 βόμβες κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης. Επίσης, μάχες διεξάγονται τα περίχωρα της πόλης.
Σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτη του Ντονέτσκ, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν και συγκρότημα κολυμβητηρίου στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. «Τώρα έχουμε εγκύους και γυναίκες με παιδιά κάτω από συντρίμμια εκεί», ανέφερε.
Οι δημοτικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου το 80-90% των κτιρίων της πόλης είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, που μαίνονται ασταμάτητα. Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που παραδέχονται πως ίσως ο πραγματικός τραγικός υπολογισμός να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Οι κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση και τρεχούμενο νερό, ενώ τα τρόφιμα και τα φάρμακα εξαντλούνται.
Χαρακτηριστική η φωτογραφία που δημοσίευσε σήμερα στο Twitter ο Λορέντσο Τόντο, ανταποκριτής του Guardian στην Ουκρανία. Σε αυτή δείχνει κατοίκους της Μαριούπολης, που λιώνουν χιόνι, μέσα σε μια χάρτινη συσκευασία.
«Για 11 ημέρες προσπαθούμε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Το τελευταίο κονβόι είναι στον δρόμο εδώ και τέσσερις ημέρες και οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν να μπει στη Μαριούπολη. Υπάρχουν λεωφορεία. Είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε 3.000 ανθρώπους την ημέρα. Δεν μας αφήνουν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ.
Άνθρωποι που έχουν καταφέρει να διαφύγουν, λένε ότι η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη στα δυτικά του ποταμού που χωρίζει την πόλη. «Δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό, οι άνθρωποι είναι εντελώς αποκομμένοι από τον πολιτισμό», δήλωσε ένας άνδρας.
«Δίναμε τρόφιμα μόνο στα παιδιά»
Για 10 ημέρες το υπόγειο στο θέατρο της Μαριούπολης ήταν το καταφύγιο της 38χρονης Κέιτ και του 17χρονου γιου της. Το σπίτι τους, όπως πολλών άλλων στην πόλη που είναι υπό πολιορκία, καταστράφηκε από τις ρωσικές επιθέσεις. Πίστευαν ότι το θέατρο θα ήταν ένα σχετικά ασφαλές μέρος.
Μητέρα και γιος στριμώχτηκαν στα δωμάτια, τους διαδρόμους και τις αίθουσες του θεάτρου μαζί με δεκάδες άλλες οικογένειες. Κάποιες γυναίκες, λέει η Κέιτ, είχαν μωρά μόλις 4-5 μηνών.
«Στην αρχή ήταν πραγματικά δύσκολα, επειδή δεν υπήρχε καλή οργάνωση για την προμήθεια τροφίμων. Οπότε, τις πρώτες δύο ημέρες οι ενήλικες δεν έφαγαν τίποτα. Δίναμε τρόφιμα μόνο στα παιδιά», περιγράφει η 38χρονη.
Κοιμούνταν σε αυτοσχέδια κρεβάτια, από τα μαξιλάρια των καθισμάτων των θεάτρων. Έκοβαν κομμάτια από τα ξύλινα πατώματα, για να ανάψουν φωτιές προκειμένου να μαγειρέψουν. «Γύρω από το θέατρο δεν υπήρχαν αρκετά δέντρα που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, ενώ ήταν πολύ επικίνδυνο να βγούμε έξω», εξηγεί.
Τέσσερις ημέρες αφότου η Κέιτ βρήκε καταφύγιο στο θέατρο, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να στείλουν κάποια τρόφιμα και μια κουζίνα και άρχισαν να μαγειρεύουν. Έτρωγαν σούπα, κάποιες φορές χυλό βρώμης για μεσημεριανό και τσάι με μπισκότα το βράδυ.
Καθώς συνεχίζονταν οι αδιάκοποι ρωσικοί βομβαρδισμοί, τα κτίρια κοντά στο θέατρο υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. «Ξέραμε ότι έπρεπε να φύγουμε, γιατί κάτι φριχτό θα συνέβαινε σύντομα», λέει η Κέιτ.
Μια ημέρα πριν από τον βομβαρδισμό του θεάτρου, η 38χρονη και ο γιος της έφυγαν από εκεί. «Μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο ενώ το θέατρο και η περιοχή βομβαρδιζόταν», δηλώνει. Ήταν το όχημα μιας τετραμελούς οικογένειας, που είχε μαζί της τέσσερις σκύλους και μια γάτα.
«Τους ζητήσαμε να πάμε μαζί τους, επειδή δεν είχαμε δικό μας αυτοκίνητο», εξηγεί. Ήταν στο κονβόι των περίπου 2.000 αυτοκινήτων που διέφυγαν από τη Μαριούπολη την Τρίτη.
«Την πρώτη ημέρα αφού καταφέραμε να φύγουμε, δεν μπορούσα να μιλήσω. Απλά κλαίγαμε όλοι», δηλώνει. «Αλλά τώρα είναι σαν να μην έχουν μείνει άλλα δάκρυα. Δεν πιστεύω ότι θα φύγει ποτέ αυτός ο πόνος», συμπληρώνει η 38χρονη.
Με πληροφορίες από BBC, Guardian
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναστέλλει την ευρω-ρωσική αποστολή στον Άρη
Την αναστολή της προγραμματισμένης για φέτος το καλοκαίρι κοινή ευρω-ρωσική αποστολή Exomars με προορισμό τον Άρη αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).
Το Συμβούλιο της ESA, το οποίο συνεδρίασε στο Παρίσι στις 16-17 Μαρτίου, αξιολόγησε την κατάσταση που έχει προκύψει στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας λόγω Ουκρανίας και ανακοίνωσε ότι «ως διακυβερνητικός οργανισμός με εντολή να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε διαστημικά προγράμματα με πλήρη σεβασμό προς τις ευρωπαϊκές αξίες, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες της επιθετικότητας προς την Ουκρανία».
Η ESA, που ιδρύθηκε το 1975 και έχει 22 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) αναφέρει ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη-μέλη της». Αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την αποστολή στον Άρη του ευρωπαϊκού ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» με τη βοήθεια της Ρωσίας στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ExoMars, που επρόκειτο να γίνει το 2022.
Παράλληλα δόθηκε εντολή στον γενικό διευθυντή της ESA να πραγματοποιήσει μία γρήγορη έρευνα για να εξετάσει τις καλύτερες δυνατές εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να προχωρήσει η αποστολή του ρόβερ.
Επίσης, μετά την απόφαση της Roscosmos να αποσύρει το προσωπικό της από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα και να σταματήσει τη διάθεση ρωσικών πυραύλων Σογιούζ για εκτοξεύσεις από εκεί, η ESA θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις εκτόξευσης για τις προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές που επηρεάζονται (Galileo M10, Galileo M1, Euclid και EarthCare).
Από την άλλη, η ESA διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχίζεται για λόγους ασφάλειας των λειτουργιών του και των αστροναυτών.
Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει δραματική – Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του βομβαρδισμού του θεάτρου
Οι αρχές της Μαριούπολης, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζαν ακόμη τον απολογισμό θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.
Σύμφωνα με μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram, η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτών της πόλης έχει καταστραφεί», πρόσθεσε.
Ενώ 30.000 άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν προς τη Ζαπορίζια ή το Μπερντιάνσκ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, άλλοι 350.000 παραμένουν στην πόλη και «συνεχίζουν να κρύβονται σε καταφύγια και κελάρια», συνέχισε το δημαρχείο της Μαριούπολης, σύμφωνα με το οποίο ρωσικά βομβαρδιστικά ρίχνουν «50 με 100 βόμβες» κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης, πρόσθεσε.
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον απολογισμό θυμάτων του βομβαρδισμού της Τετάρτης στο θέατρο της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν «εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».
«Χθες και σήμερα, παρά τους ασταμάτητους πυροβολισμούς, συνεχίζονται στο μέτρο του δυνατού οι επιχειρήσεις καθαρισμού συντριμμιών και διάσωσης», ανέφερε το δημαρχείο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο, κατηγορώντας για τον βομβαρδισμό το ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει επίσης κατηγορήσει για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί πολλές μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στους κατοίκους λείπουν τα πάντα.
Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στον αριθμό αυτόν αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook. «Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Η επιχείρηση στα ερείπια συνεχίζεται» έγραψε η Στεφανίσινα.
Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχιζόμενων πυρών, οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σήμερα τα εμπόλεμα μέρη να επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ΔΕΕΣ χρειάζεται να εγκαταλείψει την πόλη την Τετάρτη, είπε ο ο επικεφαλής της οργάνωσης Πίτερ Μάουρερ σε συνέντευξη Τύπου, επειδή το προσωπικό της «δεν είχε πλέον επιχειρησιακή ικανότητα», αλλά η οργάνωση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να φέρει βοήθεια «μόλις έχουμε έναν ασφαλή τρόπο».
Η ΔΕΕΣ εξακολουθούσε επίσης να αναζητά πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να μην εκτίθενται σε «δημόσια περιέργεια».
Σήμερα το απόγευμα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός ισχυρισμός ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε θέατρο στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης αποτελεί ψέμα και ότι η αλήθεια θα φανεί παρά τις, όπως είπε, προσπάθειες να κατηγορηθεί η Μόσχα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα καμία από τις δύο αναφορές.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι το Κίεβο προσπαθεί να φορτώσει στη Ρωσία τον βομβαρδισμό. «Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε αμέσως να κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος, κατά την άποψή του, φέρεται να έριξε μια βόμβα στο θέατρο», είπε η Ζαχάροβα. «Φυσικά, αυτό είναι ψέμα. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν πόλεις. Όσα βίντεο και αν δοκιμάζονται από τις δομές του ΝΑΤΟ και όσα βίντεο κλιπ και ψεύτικες φωτογραφίες βγαίνουν, η αλήθεια θα βγει προς έξω».
Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της Μαριούπολης και περίπου 50 κατάφεραν να φύγουν από αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους.
«Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει. Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτούς», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, ο Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή, σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί. «Έπρεπε να σταματήσουν τις μηχανές για να εξοικονομήσουν καύσιμα, έκανε πολύ κρύο, δεν τους επέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητα», είπε ο Χατζίογλου.
Ο στόχος είναι να τους επιτραπεί να φτάσουν στο Ουμάν, μια πόλη περίπου 600 χλμ βορειοδυτικά.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα το μεσημέρι στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε η Άγκυρα να στείλει παρατηρητές για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη.
Πηγη – ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνάντηση με τον Ζελένσκι στην Τουρκία ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν
Η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο διπλωματικού διαμεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας, εντείνοντας τις προσπάθειες και τις επαφές με τις δύο πλευρές θέλοντας να τις τοποθετήσει στο ίδιο τραπέζι.
Σήμερα, Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντάς του μάλιστα συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τουρκικό έδαφος.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, αλλά και για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί πάντως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια συνάντηση θα γινόταν μόνο με στόχο να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.
Στην Ουκρανία ο Τσαβούσογλου – Συναντήθηκε με Κουλέμπα
Την ίδια ώρα, στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία μέρα μετά το ταξίδι του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ.
Αυτή τη φορά συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για αυξημένες ελπίδες κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας μάλιστα ότι πρότεινε παρακολούθηση ης διαδικασίας από ανθρωπιστικές ομάδες.
Τόνισε επίσης ότι το Κίεβο πρότεινε στην Τουρκία να γίνει μια από τις τρίτες χώρες που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία θα εστιάσουν σε εργασίες για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ουκρανίας-Ρωσίας. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να φτάσει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας.
Αφίσες με χιούμορ για τόνωση του ηθικού
Αφίσες σε στάσεις, πόστερ έξω από μαγαζιά, αυτοσχέδια πλακάτ κοσμούν τους δρόμους της Ουκρανίας. Σχόλια χιουμοριστικά, ειρωνικά, γελοιογραφίες, επιστρατεύονται για να τονώσουν το ηθικό και να δείξουν την περιφρόνηση στη ρωσική εισβολή.
Στην πόλη Λβιβ, υπάρχουν αφίσες σε όλη την πόλη με γελοιογραφίες και εικόνες που εξυμνούν την αντίσταση της χώρας. «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ: Θυμάστε τι συνέβη;», είναι ένα χαρακτηριστικό σύνθημα.
Ακόμα περιγράφονται ιστορίες, όπως αυτή με τους στρατιώτες στο Φιδονήσι, που όταν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο τους κάλεσε μέσω ασυρμάτου να παραδοθούν, τους απάντησαν με βρισιές
Ορισμένα δημόσια κτίρια έχουν στις πόρτες τους αριθμούς με τις απώλειες του ρωσικού στρατού, τα μπαρ έχουν αυτοσχέδιες πινακίδες «f*** Putin» ή Ρωσία «go f*** yourself» στα παράθυρά τους, με βόμβες μολότοφ ως επιπλέον διακόσμηση.
Υπάρχει επίσης ένα ανθηρό εμπόριο αντικειμένων, με την ιστορία του πολεμικού πλοίου να διατίθνται σε μπλουζάκια, τσάντες, ακόμη και σε κάλτσες. Πολλοί από τους κατασκευαστές δωρίζουν τα κέρδη τους στον στρατό.
Η εταιρεία του van Skrypnyk αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις παραγγελίες για μπλουζάκια πολεμικού πλοίου. Ο ίδιος δήλωσε στο Sky News: «Δεν έχει σημασία αν είστε αστυνομικός, αν εργάζεστε για την κυβέρνηση ή αν παρασκευάζετε μπύρα, είμαστε όλοι ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας και να υπερασπιστούμε τη χώρα μας.
Η αίσθηση του χιούμορ μπορεί να είναι χρήσιμη, διότι βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα της εισβολής που είναι γεμάτη άγχος και απόγνωση, δεν μπορείτε να περάσετε αυτή την περίοδο χωρίς αίσθηση του χιούμορ».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ