Διεθνή

Ουκρανία: Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων

Ενώ έγινε γνωστό οτι Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία - όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
ουκρανία-ο-που-επιβεβαίωσε-43-επιθέσεις-917859
Parallaxi

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ αυτών υγειονομικοί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

«Σε οποιαδήποτε σύρραξη, οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Τέντρος ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.

ΗΠΑ: Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Ουκρανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε. Δεν έχω άλλες λεπτομέρειες για εσάς πέραν αυτού», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επιβεβαίωση από τον Άντονι Μπλίνκεν έγινε, αφότου η αστυνομία στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, ότι ένας Αμερικανός βρίσκεται μεταξύ των νεκρών σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό.

Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, κυβερνήτης της περιοχής με κέντρο την πόλη Τσερνίχιβ, έκανε γνωστό πως 53 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες 24 ώρες. Ο απολογισμός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

poytin-mpainten.jpg

Ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν “δολοφόνο δικτάτορα”, “σκέτο κακοποιό που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον “δολοφόνο δικτάτορα” και “σκέτο κακούργο” όταν μίλησε πριν από ένα γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο λίγο νωρίτερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) Μίχολ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια μίλησε πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπάιντεν είπε: “Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα”.

«Ο Πούτιν είναι ο Χίτλερ του σήμερα» -Ο Ουκρανός υπ. Άμυνας ζητά από ΕΕ να τον χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου

O υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου».

Ο υπουργός μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία. «Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος είναι κρατική τρομοκρατία», είπε, «ο ρωσικός στρατός συνειδητά εξολοθρεύει τον άμαχο πληθυσμό» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να αναγνωρίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας “εγκληματίας πολέμου”.

Ο Ρέζνικοφ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την πολιορκία πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τραγική κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου άνθρωποι κρύβονται στα καταφύγια χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα και χαρακτήρισε «κτηνωδία» τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου 1.200 γυναίκες και παιδιά έβρισκαν καταφύγιο στα υπόγειά του, ενώ στην οροφή του κτιρίου είχαν γράψει — με γράμματα που διακρίνονταν από ψηλά — τη λέξη «παιδιά».

Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 400 σχολεία, 110 νοσοκομεία και πάνω από 1.000 πολυκατοικίες σε ολόκληρη την Ουκρανία, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος μίλησε και για τις ρωσικές απώλειες. Πάνω από 14.000 Ρώσσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, είπε ο Ρέζνικοφ, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί τελικά θα νικήσουν.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησε από την ΕΕ να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε όπλα στη χώρα του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την ταχύτητα με την οποία η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια σε όπλα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όμως είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πολεμοφόδια, μεταξύ άλλων, πολεμικά αεροσκάφη, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε επίσης την ΕΕ να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να ασκήσει πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία.

Τέλος, ο Ρέζνικοφ επέκρινε έντονα την άρνηση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Θα χάνουμε όλο και περισσότερες ζωές», είπε. «Όσο περισσότερο διστάζετε, τόσο περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα το αντιλαμβάνονται ως έγκλημα κατά της Ουκρανίας».

oykrania-g7O5S.jpeg

Ουκρανία: Ποιοι είναι οι νεκροί Ρώσοι στρατηγοί – Τι σημαίνει ο θάνατός τους για την εισβολή του Πούτιν

Άλλος ένας ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην Μαριούπολη, όπως ισχυρίζονται ουκρανοί αξιωματούχοι. Είναι ο τελευταίος θάνατος που αναφέρεται για έναν από τους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Η πλευρά της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι έχει πεθάνει ένας αριθμός ρώσων στρατιωτικών και το δημοσίευμα του Sky News καταγράφει ποιοι είναι οι εν λόγω αξιωματικοί, αλλά και τι σημαίνει ο θάνατός τους για την επιχείρηση της Ρωσίας στη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών (SSSCIP) της Ουκρανίας υποστήριζε ότι συνολικά 14.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι νεκροί χαθεί.

  • Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Ρώσο υποστράτηγο Oleg Mityaev κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πολιορκημένη Μαριούπολη την Τρίτη. Οι υποστράτηγοι είναι ο κατώτερος από τους υψηλότερους βαθμούς στον ρωσικό στρατό, που ισοδυναμεί με τον βαθμό OF-6 του ΝΑΤΟ ή με έναν ταξίαρχο στον βρετανικό στρατό.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο δημοσίευσε στο Telegram μια φωτογραφία, όπως είπε, του νεκρού αξιωματικού, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε τον θάνατο ενός ρώσου στρατηγού, αλλά δεν τον κατονόμασε.

Ο Mityaev, 46 ετών, διοικούσε την 150η μηχανοκίνητη μεραρχία τυφεκιοφόρων και είχε πολεμήσει στη Συρία, δήλωσε ο κ. Gerashchenko. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση του θανάτου από τη Ρωσία.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υποστράτηγος Andrei Sukhovetsky πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο υποστράτηγος Sukhovetsky ήταν αναπληρωτής διοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων. Ο θάνατός του αναφέρθηκε στη Ρωσία από μια ομάδα βετεράνων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, VK.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και ο υποστράτηγος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην εκστρατεία του ρωσικού στρατού στη Συρία.

  • Ο θάνατος του υποστράτηγου Vitaly Gerasimov στις 7 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών με βάση μια υποκλοπή ραδιοφωνικής κλήσης.

Ήταν ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της 41ης Στρατιάς και σκοτώθηκε έξω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με συνομιλία μεταξύ δύο αξιωματικών της FSB. Είχε πολεμήσει με τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και την Τσετσενία και είχε λάβει μέρος στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

  • Ο υποστράτηγος Andrey Kolesnikov, διοικητής της 29ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, σκοτώθηκε σε μάχες πάνω από τη Μαριούπολη στις 11 Μαρτίου.

Ο κ. Gerashchenko ανακοίνωσε τον θάνατό του την επόμενη ημέρα.

Τι σημαίνει ο θάνατος των Ρώσων για τη στρατιωτική επιχείρηση;

Ο ανταποκριτής του Sky News, Alistair Bunkall, δήλωσε ότι ο θάνατος των Ρώσων στρατηγών σίγουρα προσθέτει αξιοπιστία στην εκτίμηση ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως έχει σχεδιαστεί.

«Δύο θεωρίες είναι ότι οι Ρώσοι στρατηγοί πήγαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για να διευθετήσουν το στρατηγικό χάος στο οποίο έχουν περιέλθει ορισμένα τάγματα ή για να ενθαρρύνουν τους αποθαρρυμένους στρατιώτες να προχωρήσουν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο Sean Bell, υπάρχουν γενικά τρία επίπεδα πολέμου: Τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα